Forum Starając się - ogólne Rocznik 83 zapraszam ;)
Odpowiedz

Rocznik 83 zapraszam ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 lutego 2017, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia, troszkę wysokie to Twoje amh. Lekarz nie wspominał o PCOS nigdy? Oczywiście to amh nie jest diagnozą pcos, od tego jest jeszcze analiza pęcherzyków antralnych. Jaki masz stosunek lh do fsh z początku cyklu?
    Generalnie podsumowując musisz to z lekarzem skonsultować, ale z dwojga złego dużo lepsze jest wyższe niż za niskie.

    Do mili ja ze względu na amh brałam witaminę E - kupowałam puritans Pride 1000 i 400, różnie to brałam ale tych 400 chyba dwie na dobę

    Domili lubi tę wiadomość

  • Renia34 Ekspertka
    Postów: 192 102

    Wysłany: 12 lutego 2017, 00:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMH 8,67 ng/ml ale obok są wpisane wartości referencyjne 1,0-12,6 ng/ml więc niby w normie a wszędzie czytam że >4 to źle i PCO. Co mam o tym myśleć? Moje jajniki w USG nie wyglądają na PCO. FSH - 5,3 U/l LH 9,97 mlU/ml

    8 lat starań
    f2w3s65ggpg5kd7e.png
    1 poronienie - 8 t.c. Marysia 💔
    endometrioza Ist (ogniska usunięte 28.11.2019r.)
    nietolerancje - nabiał wszelki, drożdże
    MTHFR C6777T homozygota
    kom NK 21% ; niska IL 10
    H.pylori i Ureoplasma wyleczone
    stosuje: metylowana B12, metylowany kw. foliowy, 5-P-5, wit. D, kwasy Omega 3
    dodatkowo w ciąży: Acard, Clexane, Luteina, Encorton
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 lutego 2017, 09:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia34 wrote:
    AMH 8,67 ng/ml ale obok są wpisane wartości referencyjne 1,0-12,6 ng/ml więc niby w normie a wszędzie czytam że >4 to źle i PCO. Co mam o tym myśleć? Moje jajniki w USG nie wyglądają na PCO. FSH - 5,3 U/l LH 9,97 mlU/ml
    Reniu, stosunek Lh do fsh również przekracza 1,5 (wynosi 1,88) i również może, ale nie musi wskazywać na pcos. Czy badałaś kiedyś krzywa cukrowa i insulinowa w celu diagnozy insulinoopornosci? przyjmujesz może metforminę? W dalszym ciągu odsyłam do lekarza po konsultację, z tych kilku wyników nie wygląda na to, aby wszystko było idealnie, ponieważ amh jest w górze normy, a lh/fsh odbiega od 1. Jakby nie było, każda diagnoza jest dobra, bo jest i można niewielkim wysiłkiem coś działać,a to przybliży Cię do sukcesu w postaci obślinionego bobasa <3

  • Renia34 Ekspertka
    Postów: 192 102

    Wysłany: 12 lutego 2017, 12:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do lekarza oczywiście pójdę jak już skompletuję wszystkie badania. Krzywą cukrową i insulinową też zamierzam zrobić w związku z tymi wynikami tylko nie wiem czy można je zrobić bez skierowania.
    Dziwne to moje potencjalne PCOS bo mam regularne cykle co 28-30 dni, pęcherzyki w prawdzie nie pękają same (przynajmniej te co były obserwowane, czyli jakies 3-4 cykle ale nie pod rząd) ale dojrzewają i i po pregnylu podanym 2 razy do tej pory zawsze pękły.
    Poza tym jestem szczupła i nie mam hirsutyzmu czy innych cech androgenizacji.
    Może jakaś łagodna wersja PCOS...

    8 lat starań
    f2w3s65ggpg5kd7e.png
    1 poronienie - 8 t.c. Marysia 💔
    endometrioza Ist (ogniska usunięte 28.11.2019r.)
    nietolerancje - nabiał wszelki, drożdże
    MTHFR C6777T homozygota
    kom NK 21% ; niska IL 10
    H.pylori i Ureoplasma wyleczone
    stosuje: metylowana B12, metylowany kw. foliowy, 5-P-5, wit. D, kwasy Omega 3
    dodatkowo w ciąży: Acard, Clexane, Luteina, Encorton
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 lutego 2017, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jestem szczupła- jakies 55-57 przy 167, ale IO miałam zdiagnozowane. Niepękające pęcherzyki mogą mieć duży związek z insulinoopornoscia. Ale pco nie miałam, miałam za to w drugą stronę. Cholera nie do ogarnięcia to wszystko ;) zadzwon do labu najlepiej i spytaj czy musisz miec skierowanie, bo czasami nie chca nawet prywatnie robić bez skierowania od lekarza (u mnie w diagnostyce wisi taki komunikat).
    Ja tylko powtarzam, ze to wszystko może wskazywać na jakieś tam diagnozy, ale ostatecznie lekarz na USG powinien to ocenić, skoro ocenia dobrze a m Uj ufasz to chyba nie ma powodu do niepokoju. Ale krzywą zrobiłabym i tak ;)

  • Renia34 Ekspertka
    Postów: 192 102

    Wysłany: 12 lutego 2017, 15:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ojejku :-)

    8 lat starań
    f2w3s65ggpg5kd7e.png
    1 poronienie - 8 t.c. Marysia 💔
    endometrioza Ist (ogniska usunięte 28.11.2019r.)
    nietolerancje - nabiał wszelki, drożdże
    MTHFR C6777T homozygota
    kom NK 21% ; niska IL 10
    H.pylori i Ureoplasma wyleczone
    stosuje: metylowana B12, metylowany kw. foliowy, 5-P-5, wit. D, kwasy Omega 3
    dodatkowo w ciąży: Acard, Clexane, Luteina, Encorton
  • Domili Autorytet
    Postów: 1064 496

    Wysłany: 12 lutego 2017, 20:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojejku, Wombi dzięki za infotki o witamince. Chyba coś sobie zakupie :)

    02.2016 - start z Gameta Gdynia (zaniżona rezerwa 0.94 + hashimoto)
    05.2016 - hsg, drożne
    21.10.2016 - pierwsza IUI - nieudana
    26.01.2017 - druga IUI - nieudana
    28.04.2017 - Chińczyk + dieta
    05.2018 - kariotypy ok,CTFR ok, MTHFR: C677T homo CC, A1298AC hetero AC
    06.2018 - AMH 1.2
  • wombi Autorytet
    Postów: 3841 2477

    Wysłany: 13 lutego 2017, 20:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania a Ty jak tam???

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • ania8306 Autorytet
    Postów: 1982 1023

    Wysłany: 14 lutego 2017, 00:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, ok, czekam.
    Zostały mi jeszcze dwa zastrzyki z Gonapeptylu - biorę co drugi dzień i w piątek wizyta, zobaczymy czy możemy ruszać dalej ze stymulacją.
    Chyba w końcu rozkręca mi się okres, chociaż trudno stwierdzić, bo cały miesiąc miałam krwawienia :-/

    A u ciebie wombi piękna owulacja :-D I jak na ciebie to późna, może to ten wyjątkowy cykl :-D

    km5sdf9h71ekp5yd.png
    7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo.
  • wombi Autorytet
    Postów: 3841 2477

    Wysłany: 14 lutego 2017, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam borelioze :( właśnie odebrałam wyniki

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • ania8306 Autorytet
    Postów: 1982 1023

    Wysłany: 14 lutego 2017, 20:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wombi wrote:
    Mam borelioze :( właśnie odebrałam wyniki

    Coś ty :-(
    Kurde :-(

    Nie znam się w ogóle, ale kojarzę że ciężko się ją leczy... Ale u ciebie MUSI być inaczej!!!!!

    Może przez nią twój system immunologiczny trochę wariował...

    Eh, przykro mi :-(

    Co teraz?

    km5sdf9h71ekp5yd.png
    7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo.
  • wombi Autorytet
    Postów: 3841 2477

    Wysłany: 14 lutego 2017, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, na razie nie panikuję, dostałam herbatkę na immunologie, która też pomaga przy boreliozie, napiszę do immunologa i zobaczymy, ale coś czuję, że czeka mnie przerwa przymusowa

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • ania8306 Autorytet
    Postów: 1982 1023

    Wysłany: 15 lutego 2017, 07:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj nam znać :-*

    Trzymaj się <3

    A masz jakieś niepokojące objawy?

    km5sdf9h71ekp5yd.png
    7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo.
  • Domili Autorytet
    Postów: 1064 496

    Wysłany: 15 lutego 2017, 07:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No co Ty Wombi! !
    Bolerioza upośledza najsłabszy system w organizmie. Ale czy to się leczy? Chyba związane z nią choroby. Słyszałam, że stawy mogą odmówić posłuszeństwa, ale czy ma związek ze staraniach o dziecko?? A może dostaniesz antybiotyk jeżeli to świeże zakażenie?

    02.2016 - start z Gameta Gdynia (zaniżona rezerwa 0.94 + hashimoto)
    05.2016 - hsg, drożne
    21.10.2016 - pierwsza IUI - nieudana
    26.01.2017 - druga IUI - nieudana
    28.04.2017 - Chińczyk + dieta
    05.2018 - kariotypy ok,CTFR ok, MTHFR: C677T homo CC, A1298AC hetero AC
    06.2018 - AMH 1.2
  • Domili Autorytet
    Postów: 1064 496

    Wysłany: 15 lutego 2017, 07:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wombiaku, póki co nie ma tak jak mówisz co panikować :)
    Trzymam kciuki jak wariatka i obserwuję wykres ;)

    wombi lubi tę wiadomość

    02.2016 - start z Gameta Gdynia (zaniżona rezerwa 0.94 + hashimoto)
    05.2016 - hsg, drożne
    21.10.2016 - pierwsza IUI - nieudana
    26.01.2017 - druga IUI - nieudana
    28.04.2017 - Chińczyk + dieta
    05.2018 - kariotypy ok,CTFR ok, MTHFR: C677T homo CC, A1298AC hetero AC
    06.2018 - AMH 1.2
  • wombi Autorytet
    Postów: 3841 2477

    Wysłany: 15 lutego 2017, 08:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie to stare zakażenie, mam dodatnie tylko igg

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 lutego 2017, 12:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wombi, na to się bierze jakies zastrzyki czy cos? Jak IGM ujemne to nie jesteś zakażona tylko odporna, dobrze rozumiem? Powodzenia :*
    Cholera, straszne dziadostwo...

  • Renia34 Ekspertka
    Postów: 192 102

    Wysłany: 16 lutego 2017, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Homocysteina 10,50 umol/l .... dobrze/żle????? Wiecie coś na ten temat dziewczyny?

    8 lat starań
    f2w3s65ggpg5kd7e.png
    1 poronienie - 8 t.c. Marysia 💔
    endometrioza Ist (ogniska usunięte 28.11.2019r.)
    nietolerancje - nabiał wszelki, drożdże
    MTHFR C6777T homozygota
    kom NK 21% ; niska IL 10
    H.pylori i Ureoplasma wyleczone
    stosuje: metylowana B12, metylowany kw. foliowy, 5-P-5, wit. D, kwasy Omega 3
    dodatkowo w ciąży: Acard, Clexane, Luteina, Encorton
  • ania8306 Autorytet
    Postów: 1982 1023

    Wysłany: 16 lutego 2017, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia34 wrote:
    Homocysteina 10,50 umol/l .... dobrze/żle????? Wiecie coś na ten temat dziewczyny?

    Hej. Ja miałam wynik 11,5 i chociaż lekarz nie zainteresował się tym poziomem to na forum przeczytałam że powinna być niższa.
    Wykryłam mutację mthfr i stąd u mnie taki wynik. Teraz biorę metylowany kwas foliowy i b6 i b12 metylowane.

    km5sdf9h71ekp5yd.png
    7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo.
  • ania8306 Autorytet
    Postów: 1982 1023

    Wysłany: 16 lutego 2017, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja dzisiaj przeżyłam niesamowity ból :-(
    Zdarzało mi się już wcześniej że w trakcie @ boli mnie z tyłu lewa strona obok krzyża. Były miesiące lepsze i gorsze. Wczoraj rano bardzo mnie bolało dokładnie tam i 3 razy w ciągu godziny musiałam zrobić dwójkę... A dzisiaj ból ogromny. Czułam jakby miało mnie rozwalić od środka. Dreszcze, poty i aż z bólu chciało mi się wymiotować. Ja już wcześniej podejrzewałam że to endometrioza, że jest jakiś zrost/ucisk na jelita i stąd te dwójki. Ale to co było dzisiaj to jeszcze nie przeżyłam... Zmierzam do tego że akurat w cyklu tak dla mnie ważnym pojawiło się takie coś... Już mam wizję że ten atak endometriozy sprawi że komórki będą bardzo złej jakości :-( Poza tym biorę ten steryd, on obniża odporność organizmu i może też się przyczynił do tego bólu... Cały dzień pobolewa, jestem na tabletkach, aż się boję jutrzejszego poranka :-(
    Przepraszam, musiałam się wyżalić...

    km5sdf9h71ekp5yd.png
    7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo.
‹‹ 394 395 396 397 398 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego