X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Różnice w badaniach TSH
Odpowiedz

Różnice w badaniach TSH

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lili87 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie 09.12 miałam robione badania w tym TSH. Okazało się, że TSH wyniosło 6.08. Lekarz rodzinny zalecił endokrynologa. Tego samego dnia miałam wizyte. Pani endo, nie chciała mi uwierzyć, że mam takie wyniki i skierowała na powtórne badania. Dziś okazało się, że mam niejednorodną tarczycę, TSH 4.04, Anty-TPO 12,88 i FT4 1,19. Czy mam się czym niepokoić? i skąd te różnice w TSH w przeciągu niecałego tygodnia??? Dodam tylko że z mężem staramy się o dziecko od około pół roku :(

25cs -12.10.16 8t4dc >tęsknię< co dzień bardziej

• lilirose Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili, robiłaś badanie w tym samym laboratorium?
    Z tego co wiem to u osób chorych, nieleczonych TSH skacze. Sama mam niedoczynność (leczoną od czerwca, wynik 4,7, obecnie 2,0). Dobry lekarz powinien wykonać Ci USG i zlecić wszystkie przeciwciała tarczycowe i od razu wdrożyć leczenie. Dobrze dobrana dawka powinna szybko zadziałać, choć wiadomo, wiele zależy od danego organizmu.
    Podaj jeszcze normy do tych wyników ft4 i anty TPO.

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Lili87 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania byly robione w tym samym laboratorium, co więcej przeprowadzał je ten sam diagnosta.

TSH 6,08 norma 0,270-4,200
    TSH 4,04 norma 0,27-4,2
    FT4 1,19 norma 0.93-1,7
    anty-TPO 12,88 norma 0-34

Dziękuje za pomoc :)

25cs -12.10.16 8t4dc >tęsknię< co dzień bardziej

• lilirose Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2014, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH ewidentnie za wysokie, powinno być do 2 maks. Niech endo wypisze leki i zacznij kurację. I do momentu aż nie spadnie do 2 to wstrzymałabym się ze staraniami. Niestety przy tak wysokim TSH ryzyko poronienia jest wysokie :(

Zajrzyj jeszcze do tego wątku, tu dziewczyny dyskutują właśnie na temat chorób tarczycy: https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-ogolne/tsh-z-jakim-wynikiem-udalo-sie-wam-zajsc-w-ciaze,172,73.html.

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Niki69 Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam taki oto problem. Z dwa lata temu zatrzymała mi się miesiączka. Lekarz wysłał na hormony no i wtedy wyszła niedoczynność 4.62 tsh a do tego bardzo poniżej normy lh i fsh oraz estradiol. Zaczęłam walczyć z tarczycą i najpierw ładnie spadała potem utrzymywała się na poziomie 2.3 2.5 a jako że lecze się teraz clostilbegytem i ruszają mi hormony i pęcherzyki to zwiększono mi dawkę euthyroxu żeby zbić z tych ponad 2 na około 1 po miesiącu miałam zrobić wynik i przed zwiększeniem było 2.3 a teraz 5.5 i ft4 0.80 czyli za mało. I mam problem endokrynolog przez tel kazała zwiększyć jeszcze więcej dawkę a gin wykrył na usg że w weekend będzie owu i kazał się starać ślę teraz idę w pon sprawdzić czy pękł pecherzyk a do tego czasu oszaleje bo nie wiem czy przy takim poziomie tsh i ft4 starania są niebezpieczne ? Najgorsze jest to że tsh było długi czas w normie a jak już zaczęły działać hormony i pojawiła się owu to zamiast się cieszyć ta poprawa to taki wynik kiepski tsh.

3jgx3e3k6oetpx65.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ