Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Sertralina / antydepresanty a ciąża
Odpowiedz

Sertralina / antydepresanty a ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Axana Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was przyjmowała leki antydepresanty SSRI <sertralina> statając się o dziecko? To mój pierwszy kontakt z takimi lekami, depresja pojawiła się po poronieniu. Dostałam ten lek, lekarz zapewnia, że bezpiecznie można przyjmować jeśli zajdę znowu w ciążę. Ale chciałabym poczytać Wasze historie.

Jak długo i jakoe skutki uboczne były na początku u Was?

09/2017 (2cs) ⏸️ -> 06/2018 💙
    03/2020 (2cs) ⏸️ -> 11/2020 💙
    05/2026 (1cs) ⏸️❤️ -> 💔😭 9tc 👼
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przyjmuje sertralinę od 2 lat z powodu zaburzeń lękowo-depresyjnych. Wcześniej w życiu miałam już 2 epizody farmakoterapii, a choruję od dzieciństwa. Mam plan zostać na leku także w ciąży. Bardziej niż skutków ubocznych boje się nawrotu objawów i tego, że będzie mi ciężko cieszyć się ciążą i normalnie funkcjonować. Plus w takich przypadkach jest zwiększone ryzyko depresji poporodowej - zostanie na leku je zmniejsza. Zalecenia amerykańskie mówią żeby nie odstawiać leczenia przeciwdepresyjnego u stabilnej pacjentki wyłącznie z powodu ciąży. Depresja to podwyższony poziom kortyzolu - podnosi ryzyko hipotrofii u płodu i przedwczesnych porodów. W leczeniu niepłodności kobiety przyjmują wiele zdecydowanie mniej bezpiecznych albo mniej przebadanych leków niż sertralina. Moja psychiatra zaleca prewencyjnie wykonać echo serca u płodu dla pewności. Są dane o niewielkim wzroście częstości wad serca, mało istotnym statystycznie.
    Z działań niepożądanych to ja przez pierwsze kilka dni miałam spadek apetytu i lekkie nudności, nic więcej. Libido mi wzrosło de facto. Bardzo mi ten lek pomógł zacząć żyć normalnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 08:27

👩‍❤️‍👨 30+

💃 AMH - 2,2
    👦 morfologia 0-2%
    testosteron całkowity 🔽

19cs

Marzec 26' - I cykl IVF
    10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
    02.04 - I transfer - beta 0.
    04.05 - II transfer na cyklu naturalnym - ciąża biochemiczna.
    08.06 - III transfer - beta 0.

przerwa na reset głowy i ciała, leczenie CE - w histero stan zapalny

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pieluchy tetrowe w nowoczesnej wyprawce. 5 sprytnych sposobów, jak wykorzystać je na co dzień

Kompletowanie wyprawki dla noworodka łatwo zamienić w listę drogich i skomplikowanych gadżetów. Tymczasem jedna z najbardziej praktycznych rzeczy od lat pozostaje dokładnie taka sama — pielucha tetrowa. Naturalna, delikatna dla skóry dziecka i niezwykle uniwersalna. Sprawdza się jako lekki kocyk, ręcznik po kąpieli, podkład do odbijania czy awaryjny przewijak poza domem. W nowym artykule podpowiadamy, jak wybrać dobrą tetrę i dlaczego nadal jest absolutnym must-have każdej wyprawki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ