Sertralina / antydepresanty a ciąża
-
Czy któraś z Was przyjmowała leki antydepresanty SSRI <sertralina> statając się o dziecko? To mój pierwszy kontakt z takimi lekami, depresja pojawiła się po poronieniu. Dostałam ten lek, lekarz zapewnia, że bezpiecznie można przyjmować jeśli zajdę znowu w ciążę. Ale chciałabym poczytać Wasze historie.
Jak długo i jakoe skutki uboczne były na początku u Was?09/2017 (2cs) ⏸️ -> 06/2018 💙
03/2020 (2cs) ⏸️ -> 11/2020 💙
05/2026 (1cs) ⏸️❤️ -> 💔😭 9tc 👼 -
Ja przyjmuje sertralinę od 2 lat z powodu zaburzeń lękowo-depresyjnych. Wcześniej w życiu miałam już 2 epizody farmakoterapii, a choruję od dzieciństwa. Mam plan zostać na leku także w ciąży. Bardziej niż skutków ubocznych boje się nawrotu objawów i tego, że będzie mi ciężko cieszyć się ciążą i normalnie funkcjonować. Plus w takich przypadkach jest zwiększone ryzyko depresji poporodowej - zostanie na leku je zmniejsza. Zalecenia amerykańskie mówią żeby nie odstawiać leczenia przeciwdepresyjnego u stabilnej pacjentki wyłącznie z powodu ciąży. Depresja to podwyższony poziom kortyzolu - podnosi ryzyko hipotrofii u płodu i przedwczesnych porodów. W leczeniu niepłodności kobiety przyjmują wiele zdecydowanie mniej bezpiecznych albo mniej przebadanych leków niż sertralina. Moja psychiatra zaleca prewencyjnie wykonać echo serca u płodu dla pewności. Są dane o niewielkim wzroście częstości wad serca, mało istotnym statystycznie.
Z działań niepożądanych to ja przez pierwsze kilka dni miałam spadek apetytu i lekkie nudności, nic więcej. Libido mi wzrosło de facto. Bardzo mi ten lek pomógł zacząć żyć normalnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 08:27
👩❤️👨 30+
💃 AMH - 2,2
👦 morfologia 0-2%
testosteron całkowity 🔽
19cs
Marzec 26' - I cykl IVF
10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
02.04 - I transfer - beta 0.
04.05 - II transfer na cyklu naturalnym - ciąża biochemiczna.
08.06 - III transfer - beta 0.
przerwa na reset głowy i ciała, leczenie CE - w histero stan zapalny
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -