Sierpniowe bzykanko jak dwa komary 🦟🦟, a wiosną do dziecka wstanie już Stary 🙋♂️.
-
WIADOMOŚĆ
-
Monk@ wrote:Blondyna, mogę zapytać o Twoją terminację? Widzę, że w 23tc, czyli pewnie na połówkowych wyszły te wady? Czy już wcześniej coś je zwiastowało, były jakieś nieprawidłowości na USG (genetycznym lub na zwykłych kontrolach u lekarza) czy dopiero wtedy?
Nie odpowiadaj, jeśli nie chcesz 😘 -
Mart768 wrote:Z tego co kojarzę to suplementacja kwasem foliowym jest kluczowa dla uniknięcia wad cewy nerwowej u dziecka, ale czy to ma wpływ na samo zajście w ciążę to chyba niekoniecznie… i ginekolog mi mówił, ze to przynajmniej 3 miesiace przed ciaza juz trzeba zaczac brac ten kwas.
Właśnie to samo chciałam napisać aż dotarłam do Twojego postu;) kwas foliowy raczej nie przyczynia się do płodności tylko do uniknięcia wad dziecka. W ostatniej ciąży jak się okazało, że synek jest chory to pierwsze pytanie genetyka było czy brałam kwas foliowy…Mart768, siesiepy, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
32 lata
niedoczynność tarczycy
05.2020 - synek👶🏻
starania o drugie dzieciątko od 11.2020
12.2020 - cp, usunięcie lewego jajowodu
04.2021 - cb
19.04.2022 - 26 tc. synek aniołek, potwierdzony ZD
19.08.22 ⏸
22.08. beta 155 (14dpo)
24.08. beta 375 (16dpo), prog 50
01.09. jest pęcherzyk
08.09. jest ❤️
14.10. prenatalne
16.12. połówkowe
-
Blondyna.B wrote:Zwykle już coś widać na USG 1 trymestru ale ja byłam przypadkiem, że jeszcze w 18tc nic nie było. W 21tc już wszystko było jasne na USG 2 trymestru a potem tydzień później na kontroli było już kilkukrotnie większe dlatego wszystko było na styk na wariackich papierach
Miałam podobnie, tylko u mnie na usg 1trym wszystko było książkowo, ale po uwzględnieniu PAPPA wyszło ryzyko ZD 1:275 (określane jako wysokie). Podeszliśmy do tego ze to musiałby byś mega pech żeby z takim ryzykiem i prawidłowym usg coś było, a jednak na połówkowych diagnoza już była potwierdzona…32 lata
niedoczynność tarczycy
05.2020 - synek👶🏻
starania o drugie dzieciątko od 11.2020
12.2020 - cp, usunięcie lewego jajowodu
04.2021 - cb
19.04.2022 - 26 tc. synek aniołek, potwierdzony ZD
19.08.22 ⏸
22.08. beta 155 (14dpo)
24.08. beta 375 (16dpo), prog 50
01.09. jest pęcherzyk
08.09. jest ❤️
14.10. prenatalne
16.12. połówkowe
-
Mart768 wrote:Z tego co kojarzę to suplementacja kwasem foliowym jest kluczowa dla uniknięcia wad cewy nerwowej u dziecka, ale czy to ma wpływ na samo zajście w ciążę to chyba niekoniecznie… i ginekolog mi mówił, ze to przynajmniej 3 miesiace przed ciaza juz trzeba zaczac brac ten kwas.
Tak, tak. Głównie suplementuje się z w celu uniknięcia wad ale czytałam ze jakość komorki jajowej też polepsza 🙂Mart768, siesiepy lubią tę wiadomość
Starania o pierwsze 👶
na luzie od 10.2021
na poważnie 02.2022
🙋♀️28
09.2022 TSH 2,7❌->10.2022 TSH 1,5 ✅
10.2022 polip 11mm ❌histeroskopia-> polip usunięty ✅
Suple: pregnastart, olej z wiesiołka
Od sierpnia: inozytol, kubeczek fertilily
🙋♂️ 32
08.2022 badanie nasienia koncentracja✅
morfologia 3% ❌
Suple:fertilman
Plan:
02.23 HSG
04/05.23 IUI -
Znalazłam np taka informacje:
Kwas foliowy (inaczej witamina B9 lub folacyna) reguluje wzrost i odbudowę komórek w ciele człowieka i na wiele sposobów przygotowuje organizm do ciąży. Pobudza procesy krwiotwórcze, usprawnia funkcjonowanie organizmu oraz działa pozytywnie na układ nerwowy i mózg. Ponadto m.in. redukuje podwyższony poziom homocysteiny, której wysokie stężenie w płynie pęcherzykowym zaburza interakcję między komórką jajową a plemnikiem, a także zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu. Nie każdy jednak wie, że prawidłowy poziom tego związku wykazuje też korzystny wpływ na liczbę dojrzewających komórek jajowych oraz ich jakość. Niedobory folacyny (która znajduje się m.in. w szpinaku i innych warzywach liściowych) mogą powodować zatrzymanie owulacji lub osłabienie komórek jajowych.
I drugi artykuł:
Kwas foliowy wraz z innymi witaminami z grupy B (B6 i B12), wpływa na prawidłowe połączenie plemnika z komórka jajową. Specjaliści zalecają regularną suplementację kwasu foliowego, ponieważ może przyczynić się do zmniejszenia niepłodność o 60% oraz pomaga zapobiegać uszkodzeniom cewy nerwowej w rozwijającym się płodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2022, 21:56
Meduza, Paulina666, siesiepy lubią tę wiadomość
Starania o pierwsze 👶
na luzie od 10.2021
na poważnie 02.2022
🙋♀️28
🙋♂️ 32
morfologia 3% ❌
Plan:
02.23 HSG
04/05.23 IUI -
Paulina666 wrote:Oczywiście,że zachodzą.I do tego piją,ćpają.U mnie w rodzinie raczej to temat tabu.Patrzą się na nas jak na trędowatych,że przez 2,5roku nie potrafimy dziecka spłodzić.Już mnie to po prostu męczy😔
Współczuję braku wyrozumiałości ze strony rodziny 😔Starania o pierwsze 👶
na luzie od 10.2021
na poważnie 02.2022
🙋♀️28
🙋♂️ 32
morfologia 3% ❌
Plan:
02.23 HSG
04/05.23 IUI -
Paulina666 przykro, że taki brak zrozumienia ze strony rodziny.. Coś o tym też wiem niestety. Ale wierzę, że niedługo Wam się uda 🍀
-
Paulina666 wrote:Oczywiście,że zachodzą.I do tego piją,ćpają.U mnie w rodzinie raczej to temat tabu.Patrzą się na nas jak na trędowatych,że przez 2,5roku nie potrafimy dziecka spłodzić.Już mnie to po prostu męczy😔29 👱♀️
31 👨🦱
starania od 02.2022 👶
Suple 👱♀️: inozytol, olej z wiesiołka, zioła ojca sroki, pregnastart
Suple 👨🦱: kwasy omega 3, wit D
🍀✊ -
Paulina666 wrote:Oczywiście,że zachodzą.I do tego piją,ćpają.U mnie w rodzinie raczej to temat tabu.Patrzą się na nas jak na trędowatych,że przez 2,5roku nie potrafimy dziecka spłodzić.Już mnie to po prostu męczy😔
U nas ma szczęście rodzina dość wyrozumiała. Dość.
Bo też zaczęli gadać wraz z sąsiadami (teście) że mąż to chyba worek pełen piasku ma, tyle lat po ślubie i dalej dziecka brak. Czasami mam ochotę odpyskować, że jestem bezpłodna, żeby się im głupio zrobiło.
Ale to takie wiejskostare myślenie, ze ślub to tylko z powodu wpadki się bierze.
Nikomu nie mówię że się staramy (poza moją mamą, jej ufam i mogę się zwierzyć z wszelkich wątpliwości), bo zaś będą patrzeć, czemu jeszcze z brzuchem nie chodzę.
A cóż, luźny spontan bez zabezpieczenia od dwóch lat rezultatu nie przyniósł, więc bez spięcia pośladków i trudów zapewne się nie obędzie. Nie chcę właśnie słuchać, że nawet dzieciaka nie umiemy spłodzić jak należy. 😬 Wystarczy że i tak w oczach teściowej i sąsiadów jestem niedoskonała w innych rzeczach. 😎
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾arytmia
◾9 stymulacji letrozolem ❌
◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬
✨IVF💉
Stymulacja ⛔ torbiel krwotoczna 4cm na lewym jajniku ➡️ marzec?
IMSI?
"I used to float, now I just fall down
I used to know, but I'm not sure now
What I was made for
What was I made for?" -
I to jest tak bardo niesprawiedliwe... Piją, ćpają, nawet tych dzieci nie chcą... A cyk i jest ciąża...
Z tym patrzeniem to i u nas podobnie... Dopiero rok po ślubie, a już z każdej strony pytania, kiedy dziecko i czemu nie już.... Przecież to takie proste.. Czasami mam ochotę wykrzyczeć, że gdyby to było takie proste...siesiepy, Mart768, A-6 lubią tę wiadomość
-
Co do kwasu foliowego, to na artykułach OF jest wspomniane nawet o poprawie płodności: https://ovufriend.pl/artykul/kwas-foliowy-podczas-starania-o-dziecko-kwas-foliowy-w-ciazy-dlaczego-tak-wazny,31.html
Na kilku innych stronach widziałam te same informacje.
"Jednocześnie w programie NHS II dowiedziono w badaniach, że spożycie kwasu foliowego w dawce nie mniejszej niż 700µg jest istotne dla poprawy owulacji i zdolności do poczęcia. Ryzyko obniżenia płodności owulacyjnej malało nawet do 50%. W obserwacjach klinicznych zauważono również zależność między podawaniem kwasu foliowego a reakcją jajników na impulsy FSH. Potwierdzono, że jest ona niższa przy obniżonej podaży tej witaminy"Agn1000, czarneniebo, Meduza lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
mała tarczyca;
◾arytmia
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
✨IVF💉
IMSI?
What I was made for
What was I made for?" -
Zosis wrote:I to jest tak bardo niesprawiedliwe... Piją, ćpają, nawet tych dzieci nie chcą... A cyk i jest ciąża...
Z tym patrzeniem to i u nas podobnie... Dopiero rok po ślubie, a już z każdej strony pytania, kiedy dziecko i czemu nie już.... Przecież to takie proste.. Czasami mam ochotę wykrzyczeć, że gdyby to było takie proste...siesiepy, A-6 lubią tę wiadomość
29 👱♀️
31 👨🦱
starania od 02.2022 👶
Suple 👱♀️: inozytol, olej z wiesiołka, zioła ojca sroki, pregnastart
Suple 👨🦱: kwasy omega 3, wit D
🍀✊ -
W kwestii Naszych starań to mówimy o tym naprawdę niewielu osobom - niestety dla niektórych to tylko kolejny temat do obgadywania więc razem z Mężem przeszliśmy na etap karierowiczów 😎
Najwyżej słuchamy tylko, że "obudzimy się jak na dzieci będzie za późno" albo, że "pieniądze to nie wszystko" ale chociaż bez udawanego współczucia 😅siesiepy, Zosis, Amunicja, Anett93, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
PaniJulietta wrote:Mam taką samą sytuację, rok po ślubie więc już są "śmieszne" docinki. Jakby to był jakiś obowiązek że po ślubie od razu musi być dziecko. To też jest chore.
Ja to już przez to, mam wrażenie, powoli tracę "przyjaciółkę". Od ślubu każde nasze spotkanie musi zawierać pytanie o ciążę... Dziewczyna sama ma trójkę i dla niej to proste... Już jakiś czas unikam jak mogę spotkać, bo ile można słuchać... A główna rada to "odpuść, samo przyjdzie"... -
Blondyna.B wrote:Zwykle już coś widać na USG 1 trymestru ale ja byłam przypadkiem, że jeszcze w 18tc nic nie było. W 21tc już wszystko było jasne na USG 2 trymestru a potem tydzień później na kontroli było już kilkukrotnie większe dlatego wszystko było na styk na wariackich papierach
-
U nas w rodzinie na szczęście nie poruszają przy nas tematu ciąży i dzieci. Raz usłyszałam od teścia, że chciałby już być dziadkiem, ale wtedy się jeszcze nie staraliśmy, więc mnie to nie ruszyło. Nikomu nie mówimy o staraniach, bo wśród bliskich znajomych jedna para starała się zaraz po ślubie i otwarcie o tym mówili. Koleżanka zaszła jakoś w 9cs, ale wcześniej ich starania stały się po alkoholu tematem żartów.. Chcę uniknąć takiej sytuacji, więc z nikim nie rozmawiamy o naszych staraniach i dlatego tak sobie cenię to forum i możliwość wygadania się.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2022, 23:09
ForgetMeeNot lubi tę wiadomość
2024
3 x IUI
2025
1 IVF - 16 kumulusów -> 7 oocytów -> 0 komórek nadających się do zapłodnienia (nieprawidłowe morfologicznie)
„Moc, która leży w Tobie, jest silniejsza od wszystkich przeciwności.” -
siesiepy wrote:To nie pomogę.
może spróbuj założyć osobny wątek? A nuż znajdzie się ktoś, kto pil i będzie w stanie pomóc.
Rzucam temat:
Czy wasi faceci też potrafią serduszkować na śpiocha? Inicjować zbliżenia przez sen a po obudzeniu nie pamiętać, że ręce im wędrowały w różne zakamarki? 🧐
Bo mój się wczoraj popisał. Nie obudził się ani w trakcie, ani na końcu i jeszcze spiąc (nie otwierał oczu, nie odpowiadał) wybrał się do łazienki, żeby się podmyć po wszystkim. Rano musiałam mu opowiadać co się działo, bo był zdziwiony o co mi chodzi i czemu się go pytam czy spał w nocy. 🤯
LaBellePerle wrote:Dziewczyny, macie do polecenia jakąś kawę bezkofeinową, ale taką, która naprawdę smakuje jak prawdziwa? Jestem dosłownie uzależniona od kawy , jej smaku a wiadomo, teraz to niemądre byłoby pić ją w takich samych ilościach co przed ciążą.
Wcześniej piłam nescafe bezkofeinową i w sumie nawet nie skończyłam słoika, w ogóle mi nie podeszła.
Mi ogólnie po kofeinie odwala 🤪 więc pijak bezkofeinową, ze wszystkich szczerze mogę polecić tą:
https://allegro.pl/oferta/kawa-korona-arabica-bezkofeinowa-ziarnista-1kg-9913126057siesiepy, LaBellePerle lubią tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
08.12 - wizyta
19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
-
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
08.12 - wizyta
19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
-
Emka06 wrote:U nas w rodzinie na szczęście nie poruszają przy nas tematu ciąży i dzieci. Raz usłyszałam od teścia, że chciałby już być dziadkiem, ale wtedy się jeszcze nie staraliśmy, więc mnie to nie ruszyło. Nikomu nie mówimy o staraniach, bo wśród bliskich znajomych jedna para starała się zaraz po ślubie i otwarcie o tym mówili. Koleżanka zaszła jakoś w 9cs, ale wcześniej ich starania stały się po alkoholu tematem żartów.. Chcę uniknąć takiej sytuacji, więc z nikim nie rozmawiamy o naszych staraniach i dlatego tak sobie cenię to forum i możliwość wygadania się.
Jeśli mogę spytać. Starania były tematem żartów z powodu tego, że nie "pyklo" od razu?walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
mała tarczyca;
◾arytmia
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
✨IVF💉
IMSI?
What I was made for
What was I made for?"