Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Skok temperatury przy niepękniętym (ale raczej prawidłowym) pęcherzyku.
Odpowiedz

Skok temperatury przy niepękniętym (ale raczej prawidłowym) pęcherzyku.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, szukałam, ale nie znalazłam podobnego tematu.

Jaka może być przyczyna wzrastającej temperatury przed pęknięciem pęcherzyka, przy założeniu, że jest prawidłowy (niezapadnięty)?

Mam ostatnio nietypowe cykle, z 31,32 dni przedłużyły mi sie do ok 35 dni (3 takie cykle łącznie z tym).
    Odkryłam sama podwyższoną prolaktynę, biorę bromergon 1 cykl i póki co było jak jest, cykl zapowiada się na długi poraz kolejny. zdaję sobie sprawę, że to może zaburzać owulację.
    Ale bywa :) Mój problem jest trochę nietypowy.

W tym cyklu miałam IUI na niepękniętym pęcherzyku (19,5 mm) w 18 dc.
    W 22 dniu cyklu okazało się, że pęcherzyk nie pękł i ma 26 mm - no zdarza się, iui było akurat za wcześnie.
    Problem w tym, że na dwa dni przed tym kontrolnym usg miałam juz podwyższoną temperaturę, tak jakbym miała fazę lutealną - 36,9, bez żadnych infekcji.
    Gdyby to było LUF to temperatura rosłaby powoli, ale po zapadnięciu pęcherzyka, a mój pęcherzyk wyglądał normalnie, ale był duży. Lekarz nie widział w nim patologii, stwierdził jednak, że owulacja może się już nie odbyć, więc dał duphaston, abym jak najszybciej rozpoczęła nowy cykl..
    Po wizycie zaczęłam łykać dupka na wchłonięcie przez kolejnych 5 dni (2x1).

Dzisiaj jest 36 dc a ja dalej nie mam okresu (temp 37 - 37,3 ), test sikany negatywny. Dzisiaj jest 9 dzień kiedy odstawiłam duphaston.

Dodam, że mam uczucie zbliżającej się miesiączki, lekkie kłucia jajników i ból piersi.

Poniżej streszczenie ;)
    18 dzień cyklu - IUI na niepeknietym pęcherzyku
    21 dzień cyklu - skok temperatury do 36,9
    22 dzień cyklu - usg , pęcherzyk ok 26 mm
    23 dzień cyklu - zaczełam brac duphaston 2x1
    27 dzien cyklu - ostatni dzień brania duphastonu
    36 dzień cyklu - dzisiaj, temperatura nadal ok 37,1

Co jest grane, dlaczego wysokie temperatury zaczęły się przed braniem duphastonu, przed pęknięciem/zapadnięciem pęcherzyka?

• m_d_f Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponoć zdarzają się pomyłki, gdzie ciałko żółte jest brane za torbiel (a gdzieś czytałam wypowiedź jakiegoś ginekologa, że każdy ponad wymiarowy pęcherzyk jest torbielą), więc... Może jednak doszło u Ciebie do owulacji? Powiedzmy, że doszłoby do niej w dniu skoku - czyli 21 dc, to dzisiaj byłby 16 dpo. Skoro dzisiaj zaczęło się u Ciebie plamienie, możliwe że jutro dostaniesz @. No, ale to taka moja szalona teoria :)

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Marysia :) Znajoma

Wysłany: 5 maja 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temperatura może się podnosić przy infekcji czy przeziebieniu.

maleństwo
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mdf, to by znaczyło, że ciałko żółte ma ponad 26 mm, sporo :) ale wszystko jest możliwe, żałuję, że nie zbadałam lh i proga, trochę mi to rozjaśniło sytuację
    Okres wczoraj rzeczywiście się pojawił, tym razem zaczynam cykl ze stymulacją.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ