Starania 7msc i nic
-
WIADOMOŚĆ
-
Staraczka233 wrote:Dziękuję bo piersi zawsze z tydzień /dwa przed okresem bolą
A już miałam załamka ze mogę nie mieć owulacji ...
Bo sluzu jak bialko nie mam tylko taka "woda" leci
Testy owulacyjne nie muszą być mega miarodajne, pcos wpływa mocno na wynik. Dlatego lepiej mierzyć temperaturę, codziennie o stałej porze w jednym miejscu, najlepiej w pochwie. Zapisując ją w apce, ona sama ci wyznaczy owu na podstawie temperatur. -
ConteBis wrote:Heh, no tak najprościej to wytłumaczyć. Progesteron to hormon wytwarzany w fazie lutealnej czyli PO owulacji i w ciazy. Im jego stężenie wyższe, tym bardziej nabrzmiale i bolące piersi.
Niekoniecznie. Bolesne i nabrzmiałe piersi przed miesiączką to często efekt dominacji estrogenowej, gdy progesteronu jest wlasnie proporcjonalnie za mało, a organizm nie pozbywa się efektywnie estrogenow. Zdarza się że też że takim bólem objawiają się niedbory jodu chociażby, obserwuje sie czesto ze po wprowadzeniu suplementacji i uzupelnieniu niedoborow objawy znikają.
Fakt ze wysoki progesteron może powodować większą wrażliwość piersi w drugiej fazie, ale już dluzszy ból i nabrzmialosc bardziej podchodzą pod objawy PMSu i niekoniecznie tak powinno być. Suma summarum - nie mozna powiedzieć że bolesne piersi przed miesiączka świadczą jakkolwiek o wystawieniu owulacji, bo może być wprost odwrotnie.Martynka.98 lubi tę wiadomość
15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
siesiepy wrote:A możesz napisać jakie to były badania, jakie miałaś wyniki i jakie były normy?
Morfologia (tam dużo podpunktów wszystko ok)
Mocz
Glukoza 87 (70-99)
Tsh 2,6 (0.27-4,20)
Ft3 2,61
Ft4 0.80
Żelazo 35
Ferytyna 74 (13-150)
Ob 2 (2-5)
Alt 14.7
Ast 21
👧🏻30
🧔32
🔸️7 cs -
Namisa wrote:Niekoniecznie. Bolesne i nabrzmiałe piersi przed miesiączką to często efekt dominacji estrogenowej, gdy progesteronu jest wlasnie proporcjonalnie za mało, a organizm nie pozbywa się efektywnie estrogenow. Zdarza się że też że takim bólem objawiają się niedbory jodu chociażby, obserwuje sie czesto ze po wprowadzeniu suplementacji i uzupelnieniu niedoborow objawy znikają.
Fakt ze wysoki progesteron może powodować większą wrażliwość piersi w drugiej fazie, ale już dluzszy ból i nabrzmialosc bardziej podchodzą pod objawy PMSu i niekoniecznie tak powinno być. Suma summarum - nie mozna powiedzieć że bolesne piersi przed miesiączka świadczą jakkolwiek o wystawieniu owulacji, bo może być wprost odwrotnie. -
Takatam wrote:Morfologia (tam dużo podpunktów wszystko ok)
Mocz
Glukoza 87 (70-99)
Tsh 2,6 (0.27-4,20)
Ft3 2,61
Ft4 0.80
Żelazo 35
Ferytyna 74 (13-150)
Ob 2 (2-5)
Alt 14.7
Ast 21
A jakie były podane normy labo dla ft4 i ft3? Wydają sie być nisko, jesli to takie typowe jednostki. Powinny być powyżej 50% normy laboratoryjnej. TSH też mogloby być kapkę nizej.15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
Takatam wrote:Morfologia (tam dużo podpunktów wszystko ok)
Mocz
Glukoza 87 (70-99)
Tsh 2,6 (0.27-4,20)
Ft3 2,61
Ft4 0.80
Żelazo 35
Ferytyna 74 (13-150)
Ob 2 (2-5)
Alt 14.7
Ast 21
Ja dodam od siebie że warto udać się do ginekologa i poprosić o jeszcze takie badania (zaczynając od tych na górze, ale generalnie zdarzają się tacy co przepisują również witaminy):
▪️📋SUGEROWANA LISTA BADAŃ:
I ETAP:
2-5dc:
estradiol, LH, FSH, prolaktyna, testosteron
7-8dpo
progesteron (najlepiej ok. 20 ng/ml ale 10-15 też spoko), estradiol
Reszta:
TSH (poniżej 2,5 a przy hashi ok. 1), FT3, FT4, antyTPO, antyTG, AMH, USG tarczycy, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, monitoring cyklu, wit. D, wit. B12, homocysteina (pomiędzy 6 a 8.), kwas foliowy, żelazo, ferrytyna, próby wątrobowe, lipidogram
Namisa lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾arytmia
◾9 stymulacji letrozolem ❌
◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬
✨IVF💉
⛔torbiel krwotoczna: antykoncepcja przez 21 dni
Stymulacja start 🍀27.02.2025 Rekovelle 8mcg + provera 10mg ➡️ IMSI
"I used to float, now I just fall down
I used to know, but I'm not sure now
What I was made for
What was I made for?" -
Namisa wrote:A jakie były podane normy labo dla ft4 i ft3? Wydają sie być nisko, jesli to takie typowe jednostki. Powinny być powyżej 50% normy laboratoryjnej. TSH też mogloby być kapkę nizej.
Ft3 2.61 / 1,58 -3,91
Ft4 0,80 / 0,70 - 1,48
Tsh miałam więcej w pierwszych badaniach powtórzyłam i spadło. Ale nie chciałabym też brać leków na tarczycę, można naturalnie zmniejszyć ten wynik?👧🏻30
🧔32
🔸️7 cs -
ConteBis wrote:Pisałam o opcji "zero chorób".
Z tym ze wiele zaburzeń hormonalnych typu dominacja estrogenowa to jeszcze nie choroby, a nawet choroby bywaja niezauwazone przez lata, gdy tego typu objawy bywaja lekcewazone. Dopowiadam bo też sama się zmagalam z takimi objawami bólowymi przed okresem właśnie w okresie nasilonych problemów hormonalnych, cykli bezowu, niedomogi lutealnej itp. A wraz z poprawa ogolnego stanu zdrowia (I poziomu progesteronu) te objawy znikły i teraz bardziej czuje wrażliwość piersi podczas samej owulacji niż w fazie lutealnej.15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
Namisa wrote:Z tym ze wiele zaburzeń hormonalnych typu dominacja estrogenowa to jeszcze nie choroby, a nawet choroby bywaja niezauwazone przez lata, gdy tego typu objawy bywaja lekcewazone. Dopowiadam bo też sama się zmagalam z takimi objawami bólowymi przed okresem właśnie w okresie nasilonych problemów hormonalnych, cykli bezowu, niedomogi lutealnej itp. A wraz z poprawa ogolnego stanu zdrowia (I poziomu progesteronu) te objawy znikły i teraz bardziej czuje wrażliwość piersi podczas samej owulacji niż w fazie lutealnej.
-
Namisa wrote:Z tym ze wiele zaburzeń hormonalnych typu dominacja estrogenowa to jeszcze nie choroby, a nawet choroby bywaja niezauwazone przez lata, gdy tego typu objawy bywaja lekcewazone. Dopowiadam bo też sama się zmagalam z takimi objawami bólowymi przed okresem właśnie w okresie nasilonych problemów hormonalnych, cykli bezowu, niedomogi lutealnej itp. A wraz z poprawa ogolnego stanu zdrowia (I poziomu progesteronu) te objawy znikły i teraz bardziej czuje wrażliwość piersi podczas samej owulacji niż w fazie lutealnej.
Dzisiaj odebrałam wyniki z krwi 7dpo - progesteron 13.2 a estradiol 191, czyli wychodzi stosunek 69:1 i dominacja estrogenowa. Jak rozumiem sama przechodziłaś przez dominację estrogenową w przeszłości. Czy mogłabyś napisać jak udało Ci się wyrównać te poziomy?👩👨31 lat + 🐶 2 lata
- aktualnie 10cs 🤞 -
Takatam wrote:Ft3 2.61 / 1,58 -3,91
Ft4 0,80 / 0,70 - 1,48
Tsh miałam więcej w pierwszych badaniach powtórzyłam i spadło. Ale nie chciałabym też brać leków na tarczycę, można naturalnie zmniejszyć ten wynik?
Ft3 w miare ok, ale ft4 niziutko jest faktycznie. Tsh spadnie gdy hormon tarczycy (ft4) podskoczy do góry. Akurat z wszystkich leków hormonalnych te na tarczycę są chyba najbezpieczniejsze jak się zastanowić. Rozwaz konsultacje z endokrynologiem - racji starań warto doprowadzić kwestie tarczycowe do porzadku wczesniej. Gdy ciaza sie pojawia wyniki lubia mocno poleciec.
Ale można jak najbardziej wesprzec też tarczycę naturalnie. Jest dużo treści w internecie, kojarzę np strone Ogarnijhashimoto, Hormonalną Przestrzeń albo Kasia Więcej niż Hormony. Trzeba teoche pogrzebać a ich instagramach ale jest dużo nawet darmowych treści. Takie rady pierwsze z brzegu rady dla tarczycy które pamiętam to suplementacja jodu, selenu (orzechy brazylijskie sa super jako dodatkowe zrodlo, regularność posilkow, jedzenie do godziny po obudzeniu, dbanie mega o rytm okolodobowy, wysypianie się, czyli klasyk15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
sandrac_94 wrote:Dzisiaj odebrałam wyniki z krwi 7dpo - progesteron 13.2 a estradiol 191, czyli wychodzi stosunek 69:1 i dominacja estrogenowa. Jak rozumiem sama przechodziłaś przez dominację estrogenową w przeszłości. Czy mogłabyś napisać jak udało Ci się wyrównać te poziomy?
Ciężko tak podsumować, bo to tez bylo juz dosc dawno i ogólnie duzo roznych zmian wdrażałam wtedy.
Ale z takich rzeczy które na chwilę obecną wiem że robią robotę przy dominacji estrogenowej to:
- 1 surowa marchewka dziennie do chrupania przez cały cykl. Brzmi jak magia ale błonnik z marchewki robi cuda z nadmiarem estogenow.
- pyłek pszczeli - zalany wodą dzień wcześniej, rano dodac trochę soku z cytryny, odrobine miodu i wypić na czczo - od owulacji do miesiączki.
- jedzenie po owulacji codziennie produktow takich jak cebula, czosnek (zrodla siarki), grzyby (tez pieczarki, dzialaja podobnie jak marchewka), ostropest plamisty do posypywania dan jako wsparcie detoksu estrogenow w watrobie.
To sa takie rzeczy ktore robię teraz, juz troche z automatu. Z rzeczy ktorych jeszcze nie testowalam ale czytalam ze robią robote i mam zamiar kiedys wypróbować to napar z mniszka lekarskiego.sandrac_94 lubi tę wiadomość
15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
Namisa wrote:Ciężko tak podsumować, bo to tez bylo juz dosc dawno i ogólnie duzo roznych zmian wdrażałam wtedy.
Ale z takich rzeczy które na chwilę obecną wiem że robią robotę przy dominacji estrogenowej to:
- 1 surowa marchewka dziennie do chrupania przez cały cykl. Brzmi jak magia ale błonnik z marchewki robi cuda z nadmiarem estogenow.
- pyłek pszczeli - zalany wodą dzień wcześniej, rano dodac trochę soku z cytryny, odrobine miodu i wypić na czczo - od owulacji do miesiączki.
- jedzenie po owulacji codziennie produktow takich jak cebula, czosnek (zrodla siarki), grzyby (tez pieczarki, dzialaja podobnie jak marchewka), ostropest plamisty do posypywania dan jako wsparcie detoksu estrogenow w watrobie.
To sa takie rzeczy ktore robię teraz, juz troche z automatu. Z rzeczy ktorych jeszcze nie testowalam ale czytalam ze robią robote i mam zamiar kiedys wypróbować to napar z mniszka lekarskiego.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź 🩷
Słyszałam o piciu pyłku pszczelego, ale nie wiedziałam że akurat może pomóc przy dominacji estrogenowejNamisa lubi tę wiadomość
👩👨31 lat + 🐶 2 lata
- aktualnie 10cs 🤞 -
A ja polecam jeszcze prolaktyne sobie sprawdzić
-
Staraczka233 wrote:A ja jeszcze zapytam ten cykl mierze temperaturę
Dziś jest 11 dc a temperatura od początku cykli 36.2
Mierzona rano o 5.30
Czy jest ok ? Czy mam się martwić? Od którego dc robic testy na owu ? Cykle 30-32 dniowe -
ConteBis wrote:Jaki termometr używasz. Testy możesz zacząć juz robić, jeśli będą bladziochy to dzien przerwy ale przy 30-32 dniach w cyklu, wstrzymalabym sie jeszcze kilka dni. Test pozytywny to kreska testowa taka sama lub ciemniejsza od kontrolnej.
Zwykly elektryczny -
ConteBis wrote:Jaki termometr używasz. Testy możesz zacząć juz robić, jeśli będą bladziochy to dzien przerwy ale przy 30-32 dniach w cyklu, wstrzymalabym sie jeszcze kilka dni. Test pozytywny to kreska testowa taka sama lub ciemniejsza od kontrolnej.
Porą dnia ma znaczenie przy robieniu testów owulacyjnych ?