X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania 7msc i nic
Odpowiedz

Starania 7msc i nic

Oceń ten wątek:
  • ConteBis Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka233 wrote:
    Dziękuję bo piersi zawsze z tydzień /dwa przed okresem bolą
    A już miałam załamka ze mogę nie mieć owulacji ...
    Bo sluzu jak bialko nie mam tylko taka "woda" leci
    Sluz płodny jest ważny. Jeśli wiesz kiedy masz owu a masz problem z śluzem to polecam wdrożyć olej z wiesiolka ale tylko do wystąpienia owulacji, później odstawiamy.
    Testy owulacyjne nie muszą być mega miarodajne, pcos wpływa mocno na wynik. Dlatego lepiej mierzyć temperaturę, codziennie o stałej porze w jednym miejscu, najlepiej w pochwie. Zapisując ją w apce, ona sama ci wyznaczy owu na podstawie temperatur.

24.10.2024 ⏸️
    4.02.2025 236g.🩷
    preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ConteBis wrote:
    Heh, no tak najprościej to wytłumaczyć. Progesteron to hormon wytwarzany w fazie lutealnej czyli PO owulacji i w ciazy. Im jego stężenie wyższe, tym bardziej nabrzmiale i bolące piersi.

Niekoniecznie. Bolesne i nabrzmiałe piersi przed miesiączką to często efekt dominacji estrogenowej, gdy progesteronu jest wlasnie proporcjonalnie za mało, a organizm nie pozbywa się efektywnie estrogenow. Zdarza się że też że takim bólem objawiają się niedbory jodu chociażby, obserwuje sie czesto ze po wprowadzeniu suplementacji i uzupelnieniu niedoborow objawy znikają.
    Fakt ze wysoki progesteron może powodować większą wrażliwość piersi w drugiej fazie, ale już dluzszy ból i nabrzmialosc bardziej podchodzą pod objawy PMSu i niekoniecznie tak powinno być. Suma summarum - nie mozna powiedzieć że bolesne piersi przed miesiączka świadczą jakkolwiek o wystawieniu owulacji, bo może być wprost odwrotnie.

Martynka.98 lubi tę wiadomość

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵
  • Takatam Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    A możesz napisać jakie to były badania, jakie miałaś wyniki i jakie były normy?

Morfologia (tam dużo podpunktów wszystko ok)
    Mocz
    Glukoza 87 (70-99)
    Tsh 2,6 (0.27-4,20)
    Ft3 2,61
    Ft4 0.80
    Żelazo 35
    Ferytyna 74 (13-150)
    Ob 2 (2-5)
    Alt 14.7
    Ast 21

👧🏻30
    🧔32

🔸️7 cs
  • Takatam Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie kupić ten olej z wiesiołka

👧🏻30
    🧔32

🔸️7 cs
  • ConteBis Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Niekoniecznie. Bolesne i nabrzmiałe piersi przed miesiączką to często efekt dominacji estrogenowej, gdy progesteronu jest wlasnie proporcjonalnie za mało, a organizm nie pozbywa się efektywnie estrogenow. Zdarza się że też że takim bólem objawiają się niedbory jodu chociażby, obserwuje sie czesto ze po wprowadzeniu suplementacji i uzupelnieniu niedoborow objawy znikają.
    Fakt ze wysoki progesteron może powodować większą wrażliwość piersi w drugiej fazie, ale już dluzszy ból i nabrzmialosc bardziej podchodzą pod objawy PMSu i niekoniecznie tak powinno być. Suma summarum - nie mozna powiedzieć że bolesne piersi przed miesiączka świadczą jakkolwiek o wystawieniu owulacji, bo może być wprost odwrotnie.
    Pisałam o opcji "zero chorób".

24.10.2024 ⏸️
    4.02.2025 236g.🩷
    preg.png
  • ConteBis Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takatam wrote:
    Gdzie kupić ten olej z wiesiołka
    W każdej aptece, sklepie zielarskim.

24.10.2024 ⏸️
    4.02.2025 236g.🩷
    preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takatam wrote:
    Mocz
    Glukoza 87 (70-99)
    Tsh 2,6 (0.27-4,20)
    Ft3 2,61
    Ft4 0.80
    Żelazo 35
    Ferytyna 74 (13-150)
    Ob 2 (2-5)
    Alt 14.7
    Ast 21

A jakie były podane normy labo dla ft4 i ft3? Wydają sie być nisko, jesli to takie typowe jednostki. Powinny być powyżej 50% normy laboratoryjnej. TSH też mogloby być kapkę nizej.

• siesiepy Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takatam wrote:
    Mocz
    Glukoza 87 (70-99)
    Tsh 2,6 (0.27-4,20)
    Ft3 2,61
    Ft4 0.80
    Żelazo 35
    Ferytyna 74 (13-150)
    Ob 2 (2-5)
    Alt 14.7
    Ast 21
    Namisa już odpisała trochę na ten temat. Ładna ferrytyna. :)

Ja dodam od siebie że warto udać się do ginekologa i poprosić o jeszcze takie badania (zaczynając od tych na górze, ale generalnie zdarzają się tacy co przepisują również witaminy):

▪️📋SUGEROWANA LISTA BADAŃ:
    I ETAP:
    2-5dc:
    estradiol, LH, FSH, prolaktyna, testosteron

7-8dpo
    progesteron (najlepiej ok. 20 ng/ml ale 10-15 też spoko), estradiol

Reszta:
    TSH (poniżej 2,5 a przy hashi ok. 1), FT3, FT4, antyTPO, antyTG, AMH, USG tarczycy, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, monitoring cyklu, wit. D, wit. B12, homocysteina (pomiędzy 6 a 8.), kwas foliowy, żelazo, ferrytyna, próby wątrobowe, lipidogram

Namisa lubi tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾arytmia
    ◾9 stymulacji letrozolem ❌
    ◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
    ◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)

♂️ 33
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️
    ◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬

✨IVF💉
    ⛔torbiel krwotoczna: antykoncepcja przez 21 dni
    Stymulacja start 🍀27.02.2025 Rekovelle 8mcg + provera 10mg ➡️ IMSI

"I used to float, now I just fall down
    I used to know, but I'm not sure now
    What I was made for
    What was I made for?"
  • Takatam Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    A jakie były podane normy labo dla ft4 i ft3? Wydają sie być nisko, jesli to takie typowe jednostki. Powinny być powyżej 50% normy laboratoryjnej. TSH też mogloby być kapkę nizej.

Ft3 2.61 / 1,58 -3,91
    Ft4 0,80 / 0,70 - 1,48

Tsh miałam więcej w pierwszych badaniach powtórzyłam i spadło. Ale nie chciałabym też brać leków na tarczycę, można naturalnie zmniejszyć ten wynik?

👧🏻30
    🧔32

🔸️7 cs
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ConteBis wrote:
    Pisałam o opcji "zero chorób".

Z tym ze wiele zaburzeń hormonalnych typu dominacja estrogenowa to jeszcze nie choroby, a nawet choroby bywaja niezauwazone przez lata, gdy tego typu objawy bywaja lekcewazone. Dopowiadam bo też sama się zmagalam z takimi objawami bólowymi przed okresem właśnie w okresie nasilonych problemów hormonalnych, cykli bezowu, niedomogi lutealnej itp. A wraz z poprawa ogolnego stanu zdrowia (I poziomu progesteronu) te objawy znikły i teraz bardziej czuje wrażliwość piersi podczas samej owulacji niż w fazie lutealnej.

• ConteBis Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Z tym ze wiele zaburzeń hormonalnych typu dominacja estrogenowa to jeszcze nie choroby, a nawet choroby bywaja niezauwazone przez lata, gdy tego typu objawy bywaja lekcewazone. Dopowiadam bo też sama się zmagalam z takimi objawami bólowymi przed okresem właśnie w okresie nasilonych problemów hormonalnych, cykli bezowu, niedomogi lutealnej itp. A wraz z poprawa ogolnego stanu zdrowia (I poziomu progesteronu) te objawy znikły i teraz bardziej czuje wrażliwość piersi podczas samej owulacji niż w fazie lutealnej.
    Dlatego na samym początku napisałam, że autorka podała za mało danych. Ja odnosiłam się do "zdrowego cyklu". Sama autorka też pisala, że badania miala okej więc uznałam, że żadnych "zaburzeń" nie ma. Pisalam też o badaniu peoga 7dpo.

24.10.2024 ⏸️
    4.02.2025 236g.🩷
    preg.png
  • sandrac_94 Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:

Dzisiaj odebrałam wyniki z krwi 7dpo - progesteron 13.2 a estradiol 191, czyli wychodzi stosunek 69:1 i dominacja estrogenowa. Jak rozumiem sama przechodziłaś przez dominację estrogenową w przeszłości. Czy mogłabyś napisać jak udało Ci się wyrównać te poziomy?

👩👨31 lat + 🐶 2 lata

- aktualnie 10cs 🤞
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takatam wrote:
    Ft3 2.61 / 1,58 -3,91
    Ft4 0,80 / 0,70 - 1,48

Tsh miałam więcej w pierwszych badaniach powtórzyłam i spadło. Ale nie chciałabym też brać leków na tarczycę, można naturalnie zmniejszyć ten wynik?

Ft3 w miare ok, ale ft4 niziutko jest faktycznie. Tsh spadnie gdy hormon tarczycy (ft4) podskoczy do góry. Akurat z wszystkich leków hormonalnych te na tarczycę są chyba najbezpieczniejsze jak się zastanowić. Rozwaz konsultacje z endokrynologiem - racji starań warto doprowadzić kwestie tarczycowe do porzadku wczesniej. Gdy ciaza sie pojawia wyniki lubia mocno poleciec.
    Ale można jak najbardziej wesprzec też tarczycę naturalnie. Jest dużo treści w internecie, kojarzę np strone Ogarnijhashimoto, Hormonalną Przestrzeń albo Kasia Więcej niż Hormony. Trzeba teoche pogrzebać a ich instagramach ale jest dużo nawet darmowych treści. Takie rady pierwsze z brzegu rady dla tarczycy które pamiętam to suplementacja jodu, selenu (orzechy brazylijskie sa super jako dodatkowe zrodlo, regularność posilkow, jedzenie do godziny po obudzeniu, dbanie mega o rytm okolodobowy, wysypianie się, czyli klasyk ;)

• Namisa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrac_94 wrote:
    Dzisiaj odebrałam wyniki z krwi 7dpo - progesteron 13.2 a estradiol 191, czyli wychodzi stosunek 69:1 i dominacja estrogenowa. Jak rozumiem sama przechodziłaś przez dominację estrogenową w przeszłości. Czy mogłabyś napisać jak udało Ci się wyrównać te poziomy?

Ciężko tak podsumować, bo to tez bylo juz dosc dawno i ogólnie duzo roznych zmian wdrażałam wtedy.
    Ale z takich rzeczy które na chwilę obecną wiem że robią robotę przy dominacji estrogenowej to:
    - 1 surowa marchewka dziennie do chrupania przez cały cykl. Brzmi jak magia ale błonnik z marchewki robi cuda z nadmiarem estogenow.
    - pyłek pszczeli - zalany wodą dzień wcześniej, rano dodac trochę soku z cytryny, odrobine miodu i wypić na czczo - od owulacji do miesiączki.
    - jedzenie po owulacji codziennie produktow takich jak cebula, czosnek (zrodla siarki), grzyby (tez pieczarki, dzialaja podobnie jak marchewka), ostropest plamisty do posypywania dan jako wsparcie detoksu estrogenow w watrobie.
    To sa takie rzeczy ktore robię teraz, juz troche z automatu. Z rzeczy ktorych jeszcze nie testowalam ale czytalam ze robią robote i mam zamiar kiedys wypróbować to napar z mniszka lekarskiego.

sandrac_94 lubi tę wiadomość

• sandrac_94 Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Ciężko tak podsumować, bo to tez bylo juz dosc dawno i ogólnie duzo roznych zmian wdrażałam wtedy.
    Ale z takich rzeczy które na chwilę obecną wiem że robią robotę przy dominacji estrogenowej to:
    - 1 surowa marchewka dziennie do chrupania przez cały cykl. Brzmi jak magia ale błonnik z marchewki robi cuda z nadmiarem estogenow.
    - pyłek pszczeli - zalany wodą dzień wcześniej, rano dodac trochę soku z cytryny, odrobine miodu i wypić na czczo - od owulacji do miesiączki.
    - jedzenie po owulacji codziennie produktow takich jak cebula, czosnek (zrodla siarki), grzyby (tez pieczarki, dzialaja podobnie jak marchewka), ostropest plamisty do posypywania dan jako wsparcie detoksu estrogenow w watrobie.
    To sa takie rzeczy ktore robię teraz, juz troche z automatu. Z rzeczy ktorych jeszcze nie testowalam ale czytalam ze robią robote i mam zamiar kiedys wypróbować to napar z mniszka lekarskiego.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź 🩷
    Słyszałam o piciu pyłku pszczelego, ale nie wiedziałam że akurat może pomóc przy dominacji estrogenowej :)

Namisa lubi tę wiadomość

👩👨31 lat + 🐶 2 lata

- aktualnie 10cs 🤞
  • Staraczka233 Koleżanka

Wysłany: 23 stycznia, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jeszcze zapytam ten cykl mierze temperaturę
    Dziś jest 11 dc a temperatura od początku cykli 36.2
    Mierzona rano o 5.30
    Czy jest ok ? Czy mam się martwić? Od którego dc robic testy na owu ? Cykle 30-32 dniowe

• Gosiaczek.prosiaczek Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja polecam jeszcze prolaktyne sobie sprawdzić :)

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔

26.10.2024 -❓❓🍼

19.12.2024 oraz 02.01.2025 badania prenatalne USG+pappa 🧬 💙

27.02.2025 - Badania połówkowe

Cukrzyca ciążowa 🧁🧁

Leki 💊
    * Progesteron Bensis,
    * Neoparin,
    * Acard,
    * Insulina,

preg.png
  • ConteBis Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka233 wrote:
    A ja jeszcze zapytam ten cykl mierze temperaturę
    Dziś jest 11 dc a temperatura od początku cykli 36.2
    Mierzona rano o 5.30
    Czy jest ok ? Czy mam się martwić? Od którego dc robic testy na owu ? Cykle 30-32 dniowe
    Jaki termometr używasz. Testy możesz zacząć juz robić, jeśli będą bladziochy to dzien przerwy ale przy 30-32 dniach w cyklu, wstrzymalabym sie jeszcze kilka dni. Test pozytywny to kreska testowa taka sama lub ciemniejsza od kontrolnej.

24.10.2024 ⏸️
    4.02.2025 236g.🩷
    preg.png
  • Staraczka233 Koleżanka

Wysłany: 23 stycznia, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ConteBis wrote:
    Jaki termometr używasz. Testy możesz zacząć juz robić, jeśli będą bladziochy to dzien przerwy ale przy 30-32 dniach w cyklu, wstrzymalabym sie jeszcze kilka dni. Test pozytywny to kreska testowa taka sama lub ciemniejsza od kontrolnej.

Zwykly elektryczny

• Staraczka233 Koleżanka

Wysłany: 23 stycznia, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ConteBis wrote:

Porą dnia ma znaczenie przy robieniu testów owulacyjnych ?

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ