X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania, odstawienie anty, nieregularne cykle
Odpowiedz

Starania, odstawienie anty, nieregularne cykle

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Nadzieja32 Debiutantka

Wysłany: 20 lutego, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Mam 31 lat i zaczęliśmy z mężem starania o dziecko. W połowie grudnia skończyłam ostatnie opakowanie tabletek antykoncepcyjnych, które brałam od 13 lat, z małą 3 miesięczną przerwą kilka lat temu. Brałam je tyle czasu, ponieważ zdiagnozowano PCOS. Odstawienie to była masakra, złapałam zapalenie i dostałam antybiotyk doustnie i dopochwowo, więc póki co to w sumie nawet nie mieliśmy okazji zacząć się dobrze starać. Pierwszy naturalny okres przyszedł idealnie po 28 dniach od ostatniego krwawienia z odstawienia, teraz jest już 31 dzień cyklu, a okresu ani widu ani słychu :( niby coś tam podbrzusze boli, ale nic poza tym nie ma. Ile u Was wynosiły cykle po odstawieniu anty i czy były regularne? I czy zdarzyło Wam się, że antybiotyk wydłużył cykl?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego, 15:56

👩31 🧔‍♂️37
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka, nieregularne cykle
  • Kokosik Ekspertka

Wysłany: 20 lutego, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Ja brałam tabletki anty około 10 lat bez żadnych przerw. Niestety po odstawieniu to była jakaś masakra- cykle raz 38, raz 33, 30 dni. Do tego jakieś dziwne leciutko brązowe plamienia około 5 dni przed+ okres 6 dni.
    Odstawiłam w kwietniu tamtego roku
    We wrześniu poszłam do ginekologa pod tym kątem i zlecił mi badania hormonalne.
    Lekarz stwierdził, że miałam raczej cykle bezowulacyjne, zaczęłam brać eutyrox na zbicie TSH
    W październiku udało mi się zajść w ciążę niestety bez sukcesu 💔
    W tym momencie cykle nadal są długie ale plamien już nie ma, owulacje prawdopodobnie są i pęcherzyki ładnie rosną.
    Ja widocznie potrzebowałam czasu żeby organizm wrócił do formy
    Moja ginka powiedziała, że antykoncepcja nie ma wpływu na problem ze staraniami, że ma pacjentki które biorą, odstawiają, zachodzą w ciążę i znów biorą.
    Moja koleżanka też brała tyle lat i zaszła po odstawieniu w 5 cyklu
    Ja natomiast żałuję, że nie odstawiłam ich rok szybciej kiedy podjęłam decyzję o dziecku. Lekarz, do którego chodziłam na badania i po recepty twierdził, że wystarcza mi 3 miesiące jak odstawię i będzie ok.
    No nie ma reguły…

31 👩‍🦳 34 🧔‍♂️
    05.2024 rozpoczęcie starań
    11.2024 straciliśmy aniołka 💔💔💔 6+2
    01.2025 walczymy od nowa 🍀
  • Agucha90s Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Ja brałam tabletki jakos 4 lata, właśnie skończyłam blister i czekam na krwawienie z odstawienia i zobaczę jak będzie to wyglądało. Przed braniem pigułek mialam nieregularne cykle choć byli miesjace ze było jak w zegarku, a było tez tak ze cykl trwał 60 dni i gdyby nie leki na wywołanie to kto wie, może trwałby do tej pory😉
    Mamy już syna (5latek), zdajemy się teoche na los. Jął nie wyjdzie do końca roku to odpuszczmy(mamy po 35 lat). Czas pokaże.
    Po odstawieniu obawiam się, że cera i wlosy dadza mi.popalic i że pojawią się dodatkowe kg.
    Mam IO na codzień przyjmuje 3 tys metforminy.

8599skjo9dvue7er.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ