X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania,Ponad rok:( testy owu
Odpowiedz

Starania,Ponad rok:( testy owu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Megan000 Znajoma

Wysłany: 2 sierpnia, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,Staramy się o dziecko już ponad rok i nic.Nie wiem totalnie co źle robię,partner podchodzi do tego spokojnie „no bo przecież kiedyś się uda” Badania wychodzą super,stosunek regularny ale jakiś czas temu zauważyłam że owulacja coś zaczęła się przesuwać.A jak już jest to nie odczuwam jej tak jak kiedyś.Wczesniej gdy nadchodziła miałam sporo śluzu bolały mnie piersi,sutki teraz praktycznie nie.Myślicie że kilka dni po miesiączce powinnam robić dzień w dzień testy owu żeby złapać to okno płodności? Może te głupie kalendarze mnie gubią.Ginekolog mówi że powinnam uzbroić się w cierpliwość bo wiele kobiet ma problem z zajściem w ciążę ale tak na dobrą sprawę mam 23 lata i myślałam że młody wiek będzie sprzyjał płodnośi

• Jupiter Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megan000 wrote:
    Cześć,Staramy się o dziecko już ponad rok i nic.Nie wiem totalnie co źle robię,partner podchodzi do tego spokojnie „no bo przecież kiedyś się uda” Badania wychodzą super,stosunek regularny ale jakiś czas temu zauważyłam że owulacja coś zaczęła się przesuwać.A jak już jest to nie odczuwam jej tak jak kiedyś.Wczesniej gdy nadchodziła miałam sporo śluzu bolały mnie piersi,sutki teraz praktycznie nie.Myślicie że kilka dni po miesiączce powinnam robić dzień w dzień testy owu żeby złapać to okno płodności? Może te głupie kalendarze mnie gubią.Ginekolog mówi że powinnam uzbroić się w cierpliwość bo wiele kobiet ma problem z zajściem w ciążę ale tak na dobrą sprawę mam 23 lata i myślałam że młody wiek będzie sprzyjał płodnośi
    Co to znaczy, że badania wychodzą super? Miałaś monitoring owulacji? Czy partner przebadał się pod względem hormonów, robił seminogram?

Ona:31
    AMH: 1.4;
    USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
    Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
    Hormony, ANA, ASA, APS -✅
    ❗️IBS
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 32
    Morfo: 2% -> 4%, PH 8,5❔
    Jelita, Hormony, MAR, HBA - ✅
    ❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

08/25: posiew, wymaz
    09/25: Wit i fer -kontrola, krzywa c/i
    10/25: seminogram - kontrola

Do ogarnięcia:
    ⬇️ antyTPO > 1000 ⬆️ ferrytyna 18 ⬇️ DFI
  • Megan000 Znajoma

Wysłany: 2 sierpnia, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam USG transwaginalne oraz hormonalne z krwi wszystko w normie.Partner również miał wykonywane badanie i wszystko jest w porządku

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, nas w podobnej sytuacji na tym forum jest dużo :)
    Napisz dokładnie jakie badania mieliście + wyniki. To pomoże nieco w rozmowie, postaramy się pomóc, przekierować Cię dalej. 😊😊

Starania o pierwsze od 01.24 🤍🤰🏻
    Rest 😴😴😴
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużym redflagiem w Twojej wypowiedzi jest to, że próbując doradzić się ginekologa, On powiedział że macie uzbroić się w cierpliwość. Jesli para stara się dłużej niż rok, rozpoczyna się już diagnostykę niepłodności.

Jupiter lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze od 01.24 🤍🤰🏻
    Rest 😴😴😴
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłaś badania TSH i prolaktyna ?

Czy monitoring USG pokazał że rosną ci pęcherzyki i pękają? Jakie jest Twoje endomendrium?

Robiłaś progesteron 7 dni po owulacji ?

Ile trwają Twoje cykle i ile trwa faza lutealna?

Podziel się badaniami to sporobujeny coś doradzić - kolejny krok pewnie sprawdzanie drożności jajowodów.

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – tarczyca leń, ale ogarniamy!

💛 12 miesięcy starań i nigdy dwóch kresek – misja: 🍼👶
    💊

• 🦋 T4: 50 / 75 mcg (na zmianę)
    • 📉 Dostinex – w 1 miesiąc prolaktyna z 23 → 11 ng/mL
    • ☀️ Wit. D, 💪 B12 (zastrzyki – z 250 → wyżej)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na lepszą owulację
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

✅ Sprawdzone:
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Helicobacter & pasożyty – brak
    MUCHA & cytologia – w normie 🧫💖
    🔄 Owulacja: endometrium 9–10 mm, śluz płodny 🧻, pęcherzyki pękają 🥚💥
    🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony ✅
    🟡 Faza lutealna: 12 dni, progesteron 13 ng/mL 🌕
    📅 3. dzień cyklu:
    Estradiol 40 pg/mL 💧
    FSH 6 mIU/mL 🌱
    LH 6 mIU/mL 🔁
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski przede mną mają rację ;) Trochę mało konkretnych informacji :)

1. Warto udać się na 2-3 monitoringi owulacji jakoś 2-3 dni przed owulacją, żeby sprawdzić czy pojawia się dominujący pęcherzyk i 2-3 dni po owulacji, żeby sprawdzić czy pękł i czy była owulacja. Dodatkowo polecam zbadać progesteron z krwi 7 - 8 dni po owulacji. Wynik powyżej 5 świadczy, że była. A powyżej 10, że jest ok.
    2. Możesz przy okazji proga 7dni po owulce zbadać estradiol i wykluczyć dominację estrogenową (są kalkulatory w necie). Ale takie coś to trzeba min. 3 razy zbadać aby stwierdzić, ze to faktycznie dominacja estrogenowa.
    3. Zapytaj czy ginekolog widzi na USG jajniki pęcherzykowate (wykluczenie PCOS). Masz jakieś problemy z nadmiernym owłosieniem czy trądzikiem ?
    4. Możesz zbadać AMH (sprawdzisz rezerwę, która raczej jest ok w tym wieku, ale jakiś procent społeczeństwa ma przedwczesne wygasanie funkcji jajników). Z kolei wysoki wynik (rzędu np. 6/7 i więcej) może świadczyć o PCOS.
    Pytanie właśnie czy jesteś na 100% pewna że masz swoje owulacje ? Bo ja bym chyba w Twoim wieku szła w tą stronę.
    Pamiętaj że same paski LH nie świadczą o tym, że do owulacji dochodzi.
    5. Jakie wyniki ma partner ? Robiliście rozszerzone badania nasienia gdzieś w dobrym miejscu np. klinice niepłodności ? Pamiętaj, że nawet jeśli parametry mieszczą się w normie to często te normy są "nie wystarczające" np. norma dla ilości to 39 mln, ale jednak dobrze zeby było min. 150-200 mln plemników w ejakulacie.
    6. Zbadaj panel tarczycowy (tsh, ft3,ft4, atpo, atg)
    7. Zbadaj prolaktynę (zwróc uwage, kiedy i jak należy ją badać. To dość wrażliwe badanie)
    8. Zbadaj FSH oraz LH w 2-3dc (stosunek powinien być 1:1). Dobrze, żeby FSH było do 5-7.
    9. Można też zawsze kopać głębiej - wykluczyć endometriozę, sprawdzić drożność jajowodów, zrobić histeroskopię i sprawdzić stan zapalny macicy.
    W badania immunologiczne jeszcze bym się nie bawiła. Ale podzielam zdanie dziewczyn że rok to długo dla osób w wieku 23 lat i warto kopać głębiej "na swoją rękę". Niestety lekarze często olewają, bo jesteście młodzi więc "macie czas" :(

Chochlik12, Ssilvia, Jupiter, Monia• lubią tę wiadomość

✨️11.08.25 I wizyta in-vitro✨️Przed nami 14cs

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
    2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ⬜️
    3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ⬜️
    4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ⬜️
    5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
    6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
    7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
    8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
    on 🙎‍♂️ : IO, obniżone parametry nasienia
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Laski przede mną mają rację ;) Trochę mało konkretnych informacji :)

1. Warto udać się na 2-3 monitoringi owulacji jakoś 2-3 dni przed owulacją, żeby sprawdzić czy pojawia się dominujący pęcherzyk i 2-3 dni po owulacji, żeby sprawdzić czy pękł i czy była owulacja. Dodatkowo polecam zbadać progesteron z krwi 7 - 8 dni po owulacji. Wynik powyżej 5 świadczy, że była. A powyżej 10, że jest ok.
    2. Możesz przy okazji proga 7dni po owulce zbadać estradiol i wykluczyć dominację estrogenową (są kalkulatory w necie). Ale takie coś to trzeba min. 3 razy zbadać aby stwierdzić, ze to faktycznie dominacja estrogenowa.
    3. Zapytaj czy ginekolog widzi na USG jajniki pęcherzykowate (wykluczenie PCOS). Masz jakieś problemy z nadmiernym owłosieniem czy trądzikiem ?
    4. Możesz zbadać AMH (sprawdzisz rezerwę, która raczej jest ok w tym wieku, ale jakiś procent społeczeństwa ma przedwczesne wygasanie funkcji jajników). Z kolei wysoki wynik (rzędu np. 6/7 i więcej) może świadczyć o PCOS.
    Pytanie właśnie czy jesteś na 100% pewna że masz swoje owulacje ? Bo ja bym chyba w Twoim wieku szła w tą stronę.
    Pamiętaj że same paski LH nie świadczą o tym, że do owulacji dochodzi.
    5. Jakie wyniki ma partner ? Robiliście rozszerzone badania nasienia gdzieś w dobrym miejscu np. klinice niepłodności ? Pamiętaj, że nawet jeśli parametry mieszczą się w normie to często te normy są "nie wystarczające" np. norma dla ilości to 39 mln, ale jednak dobrze zeby było min. 150-200 mln plemników w ejakulacie.
    6. Zbadaj panel tarczycowy (tsh, ft3,ft4, atpo, atg)
    7. Zbadaj prolaktynę (zwróc uwage, kiedy i jak należy ją badać. To dość wrażliwe badanie)
    8. Zbadaj FSH oraz LH w 2-3dc (stosunek powinien być 1:1). Dobrze, żeby FSH było do 5-7.
    9. Można też zawsze kopać głębiej - wykluczyć endometriozę, sprawdzić drożność jajowodów, zrobić histeroskopię i sprawdzić stan zapalny macicy.
    W badania immunologiczne jeszcze bym się nie bawiła. Ale podzielam zdanie dziewczyn że rok to długo dla osób w wieku 23 lat i warto kopać głębiej "na swoją rękę". Niestety lekarze często olewają, bo jesteście młodzi więc "macie czas" :(

Cukrzyk myślałaś żeby wydać swoją książkę ? 😅„Podstawy diagnozy niepłodności ? Czego nie powie ci lekarz „

Z Twoją wiedzą myślę że miałaby branie 😀

Ja mam pytanie odnośnie drugiego punktu jak już poruszyłaś temat. Jeżeli mam wyraźnie przewagę estrogenową to oprócz brania progesteronu, pilnowania diety itp da się coś zrobić? Czy to naprawdę jest duża przeszkodą w zajściu w ciążę? U mnie przewaga estrogenowa jest tylko w drugiej fazie. Progesteron = 13 a estrogen = 200.

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – tarczyca leń, ale ogarniamy!

💛 12 miesięcy starań i nigdy dwóch kresek – misja: 🍼👶
    💊

• 🦋 T4: 50 / 75 mcg (na zmianę)
    • 📉 Dostinex – w 1 miesiąc prolaktyna z 23 → 11 ng/mL
    • ☀️ Wit. D, 💪 B12 (zastrzyki – z 250 → wyżej)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na lepszą owulację
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

✅ Sprawdzone:
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Helicobacter & pasożyty – brak
    MUCHA & cytologia – w normie 🧫💖
    🔄 Owulacja: endometrium 9–10 mm, śluz płodny 🧻, pęcherzyki pękają 🥚💥
    🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony ✅
    🟡 Faza lutealna: 12 dni, progesteron 13 ng/mL 🌕
    📅 3. dzień cyklu:
    Estradiol 40 pg/mL 💧
    FSH 6 mIU/mL 🌱
    LH 6 mIU/mL 🔁
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ