Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staranie i kolejne zwątpienie
Odpowiedz

Staranie i kolejne zwątpienie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • DariaBN Koleżanka

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. W związku ze swoim partnerem jestem od 4 lat, nigdy się nie zabezpieczalismy, nie uważaliśmy, więc co raz częściej zaczęłam się zastanawiać, że coś musi być nie tak! Ja byłam u ginekologa, chcialam zacząć od siebie, nie chcialam ,aby partner czul,że wychodzę z załozenia,że to jego wina, wiecie...męskie ego.Ginekolog stwierdzila, żw cykle mam regularne (co 27/28dni) budowa jest ok, usg ok. Namówić partnera do badań było bardzo ciężko, droga przez mękę, aż w końcu wybrał sie dzisiaj sam, z własnej inicjatywy . Pierwsze badania dostał na hormony (testosteron, prolaktyna i tyreotropina TSH) dzisiaj mamy mieć wieczorem wyniki... jeśli to nie problem hormonów (chłopak był kulturystą, stąd myslimy o hormonach ) to ja będę mieć badania hormonalne a partner badania nasienia. Cieszę się, że wzięliśmy się oboje za to teraz, pomimo mojego młodego wieku(24lata). Proszę... trzymajcie kciuki, aby wszystko było dobrze,strasznie sie martwie

• DariaBN Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostaliśmy wyniki badań: TSH 3 generacja: 0,985 mU/L( norma 0.35-5.5)
    Prolaktyna: 21.4 ng/ml (norma 2.1-17.7)
    testosteron: 5.19(norma 2.41-8.27) co sądzicie o tych wynikach? umówieni jesteśmy do endo, ale do tego czasu chcialabym się od Was dowiedzieć czy te wyniki są zle, czy przekroczona prolaktyna ma wplyw na plodność?

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysoka prolaktyna to nigdy nie jest ok, czy u kobiet czy u mężczyzn..
    Ale nie wiem co ogólnie wysoka prolaktyna u mężczyzn znaczy - ale google prawdę powie (+ najważniejsze lekarz)

Hmm, dziwne, że nie zrobiliście najważniejszego - badania nasienia..

I z własnego doświadczenia jeśli bym usłyszała od mojej gin tekst, że wszystko ze mną ok bo mam regularne cykle to bym więcej do niej nie poszła..

Miałam cykle książkowe. 27-29 dni.

Gdybym nie mierzyła temperatury + nie była na monitoringu w życiu bym się nie dowiedziała że mam za krótką fazę lutealną.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 12:14

edwarda20 lubi tę wiadomość

• DariaBN Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz... ja myślę, że to był skrót myślowy. Ginekolog kntrolując mnie od lat i znając mojego narzeczonego ( to ze byl kulturystą) stwierdzila,że badania należy zacząć od niego. Dzwonilam teraz do endo, jutro mamy jeszcze zlecone kilka badań dodatkowych i 22.11 konsultacja z wynikami plus usg. Jeśli u niego wszystko będzie ok ( a na razie prolaktyna jest lekko podwyższona, więc ciekawe jak estradiol ) to będziemy badać nasienie, a potem sprawdzam swój organizm czy z nim wszystko w porządku. Zamierzam wziąć się teraz za mierzenie temperatury od nowego cyklu, żeby bardziej poznać swój organizm

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam jedną gin od momenty kiedy byłam u niej pierwszy raz mając 16 lat.

Ale bez potrzeby nie korzystamy z gin kilka razy w miesiacu by mogła gin stwierdzić, że jest ok.
    Więc bez monitoringu owulacji nie mogła stwierdzić, że jest ok..

A gdzieś tutaj był wątek o kulturystach. Jeśli robił to z głową, stosował odblok po kuracji. To nawet powinno być to u niego na plus. :D

• DariaBN Koleżanka

Wysłany: 22 listopada 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po badaniach. Wszystko wyszło w porzadku, jedynie testoteron jak powiedziala endo "mogłby być wyższy". Narzeczony umówiony został już na badanie nasienia oraz lh, testosteronu całkowitego i wolnego... strasznie się tym wszystim martwie

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DariaBN wrote:
    Jesteśmy po badaniach. Wszystko wyszło w porzadku, jedynie testoteron jak powiedziala endo "mogłby być wyższy". Narzeczony umówiony został już na badanie nasienia oraz lh, testosteronu całkowitego i wolnego... strasznie się tym wszystim martwie

Nie martw się tylko spokojnie zbadaj wszystko i czekaj na wyniki. Nie ma siły żeby przez 4 lata bie zajść w ciążę będąc zdrowym także cos jest nie tak i im szybciej sie dowiesz tym szybciej wyleczysz. Powodzonka

• DariaBN Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poniedzialek narzeczonego czekają badania nasienia, oboje bardzo się stresujemy. A ja czekam na miesiączkę , planowana na 1.12

• kamayya Znajoma

Wysłany: 30 listopada 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obyś nie dostała miesiączki i badania były niepotrzebne ale w innej sytuacji myślę, że badanie nasienia u was teraz kluczowe. My się staramy prawie rok i jak w tym cyklu się nie uda to też myślę, że zaczynam myśleć o diagnostyce u siebie i równolegle u męża. W końcu często jęst tak,że problem jest po obu stronach nie tylko po jednej

• DariaBN Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miesiączkę dostałam równo 1.12, no trudno ... Bylismy dzisiaj na badaniach nasienia z narzeczonym , jutro do odebrania wyniki , dodatkowo powtarzane Miał badania na testosteron , oby wyszły dobre wybiki. Jestem tym wszystkim juz podłamana

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ