Staranie o dziecko od ponad 2 lat
-
Cześć dziewczyny,
Od ponad dwóch lat nie udaje mi się zajść w ciążę.
Monitoring owulacji: zawsze cykle owulacyjne.
Na początku po prostu myślałam - muszę uzbroić się w cierpliwość i czekać.
Po ok. 1,5 roku zmieniłam ginekologa, i skierował mnie na badanie HSG > jajowody drożne.
Mój chłopak ma dobre wyniki z nasienia.
Miesiączki mam co 27 dni, regularne.
Wydaje mi się że to co mogłam zrobić ze swojej strony to już zrobiłam.
Czy miałyście podobny przypadek? Zastanawiam się jakie kroki dalsze powinnam podjąć, może jest coś kluczowego co powinnam sprawdzić? -
Jakie AMH? Czy było badane biopsja endometrium wymazy MUCHa i stos innych badań?
Furioza lubi tę wiadomość
“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”
4.09.2024 r. - transfer blastki
12.09.2024 r. - beta HCG 50,27 mIU/ml - zostań z Nami proszę! (po Zivafert i Ovitrelle) Progesteron 128 ng/ml
14.09.2024 r. - beta HCG 56,41; Progesteron 121 ng/ml
17.09.2024 r. - beta HCG 200,42; Progesteron 108,6 ng/ml
20.09.2024 r. - beta HCG 802,05; Progesteron 85,9 nh/ml
2.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 0,44 cm; 140 uderzeń /min
16.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 1,9 cm; 143 uderzeń/min 😻
7.11 - CRL 4,4 cm; FHR 167, mamy małego Wstydnisia😊
13.11 - prenatalne - CRL 6,1 cm Dzieciaczka, FHR 152🧬 ryzyka niskie
10.12 - 143 g Dziewczynki 🩷🩷
13.01 - USG II trymestru
❄️- czeka na Nas na zimowisku;)
-
Frutellka wrote:Jakie AMH? Czy było badane biopsja endometrium wymazy MUCHa i stos innych badań?
Biopsji endometrium nie miałam robionej.
O wymazach MUCHa szczerze nie słyszałam wcześniej.
LH/FSH wykonywane - wyniki Ok.
Progesteron 7dpo owulacji 17,30 ng/ml
Nie wiem czy może to mieć coś wspólnego, ale mam hashimoto, mam dietę bogatą w białko i zwracam uwagę na to co jem.
Bardzo dziękuję za odpowiedź 💓Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 14:54
-
pelnawiary wrote:Może p-ciała ASA,został wykluczony LUF?
🍀
Nie robiłam wyników z p-ciał ASA, ale jak będę u mojego lekarza podpytam się go.
Bardzo dziękuję za odpowiedź 💓pelnawiary lubi tę wiadomość
-
Furioza wrote:Jeśli chodzi o LUF to rozumiem że wykonuje się te badanie kiedy pęcherzyk nie pęka? U mnie ładnie rośnie, i zawsze chodzę do lekarza by zweryfikować czy pęka (rozlewa się).
Nie robiłam wyników z p-ciał ASA, ale jak będę u mojego lekarza podpytam się go.
Bardzo dziękuję za odpowiedź 💓
Tak tak,jak nie peka🙂
Ciesze się,że wszystko gra w tym temacie.
A masz badania z pierwszej strony wątków miesięcznych?
Glukoza,insulina + krzywe,stosunek estradiol do progesteron w 7dpo (oprócz progesteronu),prolaktyna,testosteron itd?
I nie ma za co,pytaj o co tylko chcesz☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 15:17
-
pelnawiary wrote:Tak tak,jak nie peka🙂
Ciesze się,że wszystko gra w tym temacie.
A masz badania z pierwszej strony wątków miesięcznych?
Glukoza,insulina + krzywe,stosunek estradiol do progesteron w 7dpo (oprócz progesteronu),prolaktyna,testosteron itd?
I nie ma za co,pytaj o co tylko chcesz☺️
Testosteronu nie badałam 🫢
Prolaktyna > ok
Estradiol, progesteron, LH, fsh > ok -
A krzywe są ok ? Zbadałabym panel urogenitalny 😊
Furioza lubi tę wiadomość
“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”
4.09.2024 r. - transfer blastki
12.09.2024 r. - beta HCG 50,27 mIU/ml - zostań z Nami proszę! (po Zivafert i Ovitrelle) Progesteron 128 ng/ml
14.09.2024 r. - beta HCG 56,41; Progesteron 121 ng/ml
17.09.2024 r. - beta HCG 200,42; Progesteron 108,6 ng/ml
20.09.2024 r. - beta HCG 802,05; Progesteron 85,9 nh/ml
2.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 0,44 cm; 140 uderzeń /min
16.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 1,9 cm; 143 uderzeń/min 😻
7.11 - CRL 4,4 cm; FHR 167, mamy małego Wstydnisia😊
13.11 - prenatalne - CRL 6,1 cm Dzieciaczka, FHR 152🧬 ryzyka niskie
10.12 - 143 g Dziewczynki 🩷🩷
13.01 - USG II trymestru
❄️- czeka na Nas na zimowisku;)
-
Jeszcze zastanawia mnie dość wysokie amh…wykluczałaś PCOS?
Rozumiem,że nigdy nie wylapalas cb ,to znaczy nigdy nie zaszłaś w ciążę,która z jakiegoś powodu zakończyła się wcześnie?
Staracie się już dosyć długo więc tak mi przyszło do głowy PCOS ,co może być przyczyną słabych komórek…
Oczywiście to tylko luźna myśl do rozważenia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 19:57
-
pelnawiary wrote:Jeszcze zastanawia się dość wysokie amh…wykluczałaś PCOS?
Rozumiem,że nigdy nie wylapalas cb ,to znaczy nigdy nie zaszłaś w ciążę,która z jakiegoś powodu zakończyła się wcześnie?
Staracie się już dosyć długo więc tak mi przyszło do głowy PCOS ,co może być przyczyną słabych komórek…
Oczywiście to tylko luźna myśl do rozważenia
Nigdy nie udało mi się zajść w ciążę, mam 29 lat. -
A panel tarczycowy?
Wit D?
Jeśli ok to poszłabym na początek w przeciwciała,zbadanie endometrium (grubość ok?) i jak pisze Frutellka w panel.
I zwykłego lekarza gin zmieniłabym na klinikę leczenia niepłodności,to nie jest reguła bo i tam zdarzaja się hmm…jakby to delikatnie ująć…niedouczeni🫣ale powinni mieć szersze spojrzenie bo 29 lat i dobre wyniki to ewidentnie trzeba podrążyc głębiej 🍀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 20:15
-
pelnawiary wrote:A panel tarczycowy?
Wit D?
Jeśli ok to poszłabym na początek w przeciwciała,zbadanie endometrium (grubość ok?) i jak pisze Frutellka w panel.
I zwykłego lekarza gin zmieniłabym na klinikę leczenia niepłodności,to nie jest reguła bo i tam zdarzaja się hmm…jakby to delikatnie ująć…niedouczeni🫣ale powinni mieć szersze spojrzenie bo 29 lat i dobre wyniki to ewidentnie trzeba podrążyc głębiej 🍀🧍♀️92 🧍♂️92 + 🐕 🐕
Starania od 04/24
Ona:
Niedowaga ❌, ferrytyna 26 ❌, b12 50% normy ❌ (4/09)
AMH 2,0
Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅
On:
Test hba 54% ❌
Stres oksy. 1,6 ❌
Reszta ✅
Oboje:
Suplementacja+żel ✅
I iui : 11/24
Plan na ten miesiąc: obie krzywe? +? -
Kc1234 wrote:Hej, mogłabyś opowiedzieć trochę więcej o badaniu przeciwciał? Na czym to polega? Kobieta bada krew?
Tak,bada się z krwi,na czczo.Na wynik trzeba poczekać około tygodnia a leczy sterydami obniżającymi odpowiedź immunologiczną,co pozwala podziałać plemnikom bez konieczności inseminacji.
Niezbyt popularne badanie ma początku starań ale gdy wszystko zostało sprawdzone a dalej nie wychodzi warto i na to spojrzeć.Kc1234 lubi tę wiadomość
-
pelnawiary wrote:Tak,bada się z krwi,na czczo.Na wynik trzeba poczekać około tygodnia a leczy sterydami obniżającymi odpowiedź immunologiczną,co pozwala podziałać plemnikom bez konieczności inseminacji.
Niezbyt popularne badanie ma początku starań ale gdy wszystko zostało sprawdzone a dalej nie wychodzi warto i na to spojrzeć.
Masz na myśli inseminacje iui?czy już jakieś bardziej zaawansowane metody jak invitro?
Plemniki giną na etapie starcia ze śluzem? 🤔🧍♀️92 🧍♂️92 + 🐕 🐕
Starania od 04/24
Ona:
Niedowaga ❌, ferrytyna 26 ❌, b12 50% normy ❌ (4/09)
AMH 2,0
Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅
On:
Test hba 54% ❌
Stres oksy. 1,6 ❌
Reszta ✅
Oboje:
Suplementacja+żel ✅
I iui : 11/24
Plan na ten miesiąc: obie krzywe? +? -
Kc1234 wrote:Dziękuję za odpowiedź,
Masz na myśli inseminacje iui?czy już jakieś bardziej zaawansowane metody jak invitro?
Plemniki giną na etapie starcia ze śluzem? 🤔
Tak,dokładnie.W śluzie pojawiają się przeciwciała,które zlepiają plemniki i nie mogą się poruszać i giną.
A chodzi o inseminacje domaciczna lub w skrajnych przypadkach inv.
Spotkałam się z opinią,że to zdarza się bardzo rzadko ale jak już wiemy,my starające się długo,różnie rzeczy mogą być przyczyną niepowodzeń.Kc1234, Furioza lubią tę wiadomość
-