Staranie, polipy i ... Danazol ...
-
To mój pierwszy post. Zdecydowałam się napisać na forum ponieważ gnębi mnie poniższa sytuacja.
Z mężem od marca 2016 roku staraliśmy się o dzidzię, po roku niepowodzeń wybrałam się do lekarza. Diagnoza:polip endometrialny 16mm.
Lekarz wprowadził na 2 cykle Lutenyl tak aby polip się złuszczył. Bez skutku. Podczas ostatniej wizyty okazało sie, że urósł 2mm i obok wykrył kolejnego. W lipcu mam zaplanowaną histeroskopię. Natomiast po najbliższej miesiączce mam zażywać Danazol 200mg dwa razy dziennie przez 50 dni... Lekarz powiedział, że chce u mnie wywołać sztuczną menopauzę aby dokładnie określić położenie polipa... Mam wiele wątpliwości, czy lek będzie rzutował na przyszłe staranie się o dzidziusia??? Czy mam szanse aby po zabiegu w miare szybko zajść w ciążę?? Proszę o pomocną odpowiedź. -
nick nieaktualnyWitam KolorowaPoziomka
Wydaje mi się, że wywołanie sztucznej menopauzy może spodowodać wiecęj szkody niż pożytku. Nie ma również pewności,że po odsatwieniu leków wszystko wróci do dawnego czy lepszego ładu. Równie dobrze może być jeszcze gorzej.
Może warto zasięgnąć opinii jeszcze innego lekarz na ten temat? -
Karolyna ma rację, też mam polipa i dziś miałam leżeć w szpitalu żeby jutro mogli usunąć ale okres się spóźnił i muszę przesunąć. Mój gin zobaczył go i powiedział że żadnych leków skoro staramy się o dziecko tylko trzeba wyciąć bo nie mamy czasu na zabawy. A jeszcze wywołanie sztucznej menopauzy??? W życiu bym się nie zgodziła. Położenie polipa będzie widać na histeroskopii.
-
KolorowaPoziomka.... zapraszamy na forum "Polipowate endometrium - starania z pomocą medyczną"nie ma nas wiele ale może dowiesz się więcej o sposobach leczenia polipów. Ja już jestem po leczeniu getegenami, które wywołują menopauzę i przygotowuje się do inseminacji.
-