Stosunek LH do FSH - jak obliczyc?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
takie byly wyniki:
FT4 16.0 pmol/L
TSH 2.3 miu/L
FSH 1.4 iu/L
LH 0.6 iu/L
Progesteron 33.0 nmol/L
norm nie bylo podanych, ale napisane, ze wszystkie w normie sie miescily.Endometrioza IV stopnia
13.05.2014 - laparotomia, usuniecie torbieli i ognisk endometriozy, udroznienie jajowodow, plastyka jajowodow i jajnikow.
Za 6 miesiecy staranka
-
lusia22 wrote:witam,moje wyniki to:
fsh 6,00
LH 7,52
według obliczeń stosunek wychodzi 1,25 to dobrze czy źle?
chyba dobrze, bo musi być koło 1 wynik -
karola_aa wrote:Dziewczyny jak u mnie ? Wynik z 4dc
FSH 6,17 przy normie 3,5-12,5
LH 4,6 norma 2,4-12,6
Przy podzieleniu tego wychodzi 0,74 czy to nie za mało ???
nie umiem ci odpowiedzieć, ale sama bardzo chciałabym znać odpowiedź -
2. FSH, LH – wspólnie dają nam obraz naszej płodności
FSH – folitropina (folikulostymulina) – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku.
LH - lutropina (hormon luteinizujący) – stymuluje wytwarzanie androgenów w jajniku (androstendionu i testosteronu), nagły wzrost jego stężenia w środku cyklu zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje pękniecie pęcherzyka, a potem stymuluje ciałko żółte do produkcji progesteronu.
Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.
Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.
Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.
Do stwierdzenia PCOS – tak naprawdę nie można sugerować się tylko i wyłącznie stosunkiem LH:FSH, od tej metody tak naprawdę już się odeszło…jedyną pewna metoda potwierdzenia PCOS jest USG jajników ( dopochwowe ).
Nina86, kita, gosia81, Gerda lubią tę wiadomość
-
wynik 1,6 nie musi byc zlym wynikiem i wskazywac na PCOS.. od tej metody juz sie odchodzi a raczej inne kraje juz odeszly 10 lat temu wiec spokojnie jedyne co to przy wyzszym stosunku trzeba miec monitring przy stymulacji najwazniejszy jest FSH w 3 dc
-
FSH i LH razem daja po porstuobraz teg czy moze cos wskazywac na niska rezerwe jajnikowa.. lub podpoiwadac czy stymuowac jajniki ..
-
ja mam FSH w normie natomiast LH górną granicę (norma 12,6 a ja mam 12,46), stąd mój stosunek LH do FSH powyżej 1, wynoszący 1,6. Co może oznaczać wysokie LH w fazie pęcherzykowej (5dc)?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzWiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2014, 08:25
-
U mnie stosunek LH:FSH wynosi 0,53 - badania robione w 2dc
Co o tym sądzicie?
Wizytę w klinice mam w piątek i do tego czasu chyba osiwieje
W przyszłym tygodniu prawdopodobnie mam mieć IUI..
Reszta wyników to :
FSH 9,97 ( norma 3,85-8,78 ) - też trochę za dużo
LH 5,29 ( 2,12-10,89 )
Estradiol 68 ( 24-114 )
Testosteron 0,38
Będę wdzięczna za odpowiedź -
Nina86 wrote:zastanawiam się czy z obniżoną rezerwą jajnikową mam szanse na naturalną ciąże? mój wynik to amh=1,1 fas 9,71
Szansa jest, ale obniżona. Lepiej od razu porządnie wziąć się do zaciazania pod okiem lekarza, bo z wiekiem rezerwa będzie tylko mniejsza.