Forum Starając się - ogólne Stosunek LH do FSH - jak obliczyc?
Odpowiedz

Stosunek LH do FSH - jak obliczyc?

Oceń ten wątek:
  • Nina86 Koleżanka
    Postów: 56 17

    Wysłany: 12 listopada 2014, 09:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagodaP wrote:
    Szansa jest, ale obniżona. Lepiej od razu porządnie wziąć się do zaciazania pod okiem lekarza, bo z wiekiem rezerwa będzie tylko mniejsza.[/Q

    Aktualnie się nie leczę skupiliśmy uwagę na problemie M bo jest w gorszej sytuacji, gdy jego wyniki się poprawią pomyślimy co dalej. Pewnie stymulacja i monitoring.

  • rebe Autorytet
    Postów: 1971 965

    Wysłany: 16 listopada 2014, 21:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Q

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 21:34

    mhsvl6d8myv1scse.png
    starania od 2014, PGD NGS: ❄️❄️❄️ Crio 02.19 i 04.19 nieudane, crio 06.19: 14 dpt beta 1613, 16 dpt beta 3391, 19 dpt 7172, 7t4d mamy ❤️
  • Girl25 Autorytet
    Postów: 3736 499

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dobrze ja to licze? Moje wyniki fsh to 5,23 norma (3,5-12,5) i lh 5,41 norma (2,4-12,6). Podzielilam wynik lh przez fsh i wyszło mi 1,03 i co może oznaczać? Moja ginekolog nie podejmie się ew stymulacji wiec musze szukać innego i dobrego ginekologa...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2014, 11:48

    [link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

    acc873de64.png
  • Maczek Autorytet
    Postów: 2476 2584

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok. 1 to dobry stosunek jednego do drugiego. Po co Ci stymulacja?

    Morisek28 lubi tę wiadomość

    K7KTp2.png
    VMlC.png
  • Girl25 Autorytet
    Postów: 3736 499

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli 1,03 tez jest ok? Bo ostatnio ginekolog stwierdził u mnie pcos po obrazie na usg a co za tym idzie brak owulacji... Chyba ze taki cykl się trafił... Zazwyczaj mialam plamienia 1-2 przed skokiem wiec myslalam ze to objaw owulacji a tu nagle takie coś... Tylko w tym cyklu nie miałam plamienia. Także juz sama nie wiem... Jeśli jest ok to czemu mam tak długie cykle? Chyba faktycznie przyda mi się monitoring cyklu... Wtedy może coś się wyjaśni...

    [link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

    acc873de64.png
  • Maczek Autorytet
    Postów: 2476 2584

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To idź na monitoring. Dlugie, tzn. ile?
    PCOS się nie diagnozuje wyłącznie na podstawie jednego USG, trzeba zrobić więcej badań.
    A sam fakt posiadania PCOS nie oznacza automatycznie braku owulacji.

    K7KTp2.png
    VMlC.png
  • Girl25 Autorytet
    Postów: 3736 499

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 15:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn raz 43 dni później 48 a ostatni trwal 56 dni...

    [link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

    acc873de64.png
  • Maczek Autorytet
    Postów: 2476 2584

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to długie, fakt. A jakie miałaś robione badania, poza tym USG i LH z FSH?

    K7KTp2.png
    VMlC.png
  • Girl25 Autorytet
    Postów: 3736 499

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estradiol, tez w normie. Tsh koncem marca albo jakoś w lutym i można powiedzieć że idealnie bo 0,44. Cukier insulina. Testosteron, prolaktyna każde w normie... Prolaktyne robilam teraz 15 dc i wyszła 8,55 czyli też norma... Bo jest do 12-13 w normie a reszte juz tylko gorzej. I w sumie tyle. Po wyplacie zrobie sobie może kolejne tsh zobaczymy ile teraz wyjdzie. Ale to dopiero kolo 20 mam nadzieje

    [link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

    acc873de64.png
  • Lemon_drop Koleżanka
    Postów: 40 4

    Wysłany: 30 grudnia 2014, 20:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Robiłam badania w 3 dc:
    FSH: 7,12 (norma 2,5-10,2)
    LH: 4,04 (norma 1,9-12,5)
    a więc stosunek 0,57. Testosteron odrobinkę poniżej normy, a TSH, fT3, FT4, estradiol w normie.
    Na usg było widać trochę rozproszonych jajników ale żadnego dominującego i odpowiedniej wielkości mimo, że byłam ok 2-3 dni przed owu. Gin stwierdziła bezowulacyjny cykl, dała Clostilbegyt i Luteinę. Kazała zrobić AMH i przyjść za 3 miesiące gdyby się nie udało zajść w ciążę... W międzyczasie możemy zrobić badanie nasienia. Nie zdziwiło mnie to na początku, dopiero później wyczytałam, że najlepiej iść na monitoring między CLO i luteiną żeby sprawdzić czy pęcherzyk rośnie. Teraz nie wiem co robić: czekać jak kazała czy iść za miesiąc na monitoring?

    ba4b23296eed1ee87d9f612ada043520.png


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2014, 20:16

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    w57v3e3kur6oiema.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31304

    Wysłany: 30 grudnia 2014, 20:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    po pierwsze stosunek LH do fsh jest dosc niski ponizej 0,6 skazuje na niewydolnosc przysadki
    pozatym FSH juz idzie w gore i to sporo i dlatgeo kazal zrobic AMH

    Poziom FSH w granicach 9-12 mIU/ml wskazuje na obniżona rezerwa jajnikowa


    zawsze po CLO robi sie monitoring z tego wzg ze obserwuje sie czy pecherzyki rsna czy nie

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2014, 20:19

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Lemon_drop Koleżanka
    Postów: 40 4

    Wysłany: 30 grudnia 2014, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za szybką odpowiedź! :*
    Wiem, że AMH ma pokazać rezerwę jajnikową, to badanie + brak owulacji (teraz) jakoś mnie podłamał... Utwierdziłaś mnie w przekonaniu, żeby pójść na monitoring i tak zrobię :)

    w57v3e3kur6oiema.png
  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 8 stycznia 2015, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc, co myslicie o stosunku 1,38 ?
    w 5dc
    LH 11,48
    FSH 8,27

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • ewa81 Autorytet
    Postów: 5308 7946

    Wysłany: 8 stycznia 2015, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mam pytanie, myślałam że wynik lh i fsh odejmuje się. To trzeba podzielić?

    IMSI - szczęśliwy transfer 15.07.2016

    tb73px9il7ny3lb9.png
  • ewa81 Autorytet
    Postów: 5308 7946

    Wysłany: 8 stycznia 2015, 16:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Droga Aniu 84 - myślałam że LH i FSH robione w 3 dniu cyklu mam w normie, bo tak się mieszczą, ale jak tu czytam to już nie wiem. Podaję moje wyniki
    FSH 5,56 mIU/ml
    LH 4,48 mIU/ml

    Czy jest ok?

    IMSI - szczęśliwy transfer 15.07.2016

    tb73px9il7ny3lb9.png
  • Raven Autorytet
    Postów: 469 563

    Wysłany: 16 marca 2017, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    LH 5,21mIUml normy
    FSH 5,94 mIUml normy

    Pomimo raczej dobrego stosunku. Ok. 0,87 u mnie jest problem z dojrzewajacymi i pekajacymi pęcherzykami. Po dwóch cyklach bezowulacyjnych jestem już na clo.
    A może akurat trafiły się takie dwa bezowulacyjne? Jest to możliwe??

    Pęcherzyków było więcej ale żadnego dominującego, urosły trochę do pewnego momentu i nie peknal żaden.

    <3 Zosia
    tt1d7b8c.pngtt1d80fd.jpgcravings-2017-12-30.jpg
    Udało się w 16cs w 2 cyklu z Clo . Starania od sierpnia 2015
  • Frufru Autorytet
    Postów: 1321 992

    Wysłany: 7 lutego 2018, 10:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie LH 3,34 mIU/mL i FSH 6,1 mIU/mL. Wychodzi ~0,55. Czyli słabo...
    :(

    f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Joanna_blondi Ekspertka
    Postów: 248 95

    Wysłany: 7 lutego 2018, 17:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jest trochę słabo. Ja miałam też takie słabe wyniki, ale to było jak bardzo dużo trenowałam (zawodowo) i byłam bardzo szczupła. Jak trochę przytyłam to mi się poprawiło. Brałam też niepokalanek i miałam naturalnie owulację. Ostatnio miałam stosunek LH do FSH 0,74, więc bez szału. Mimo tego pęcherzyk dojrzał i pękł. Tylko, że owulacja była bardzo późno, bo dopiero w 25 dniu cyklu.

    Laura 6.11.2018
    km5suay3vjvn9wdg.png

    Aniołek (*)04.04.2017 12tc (poronienie zatrzymane)
  • IGA Autorytet
    Postów: 3100 2685

    Wysłany: 13 marca 2018, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Oto moje wyniki czy sa one dobre?
    FSH- 6,13
    LH - 5,33

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2018, 19:50

    b79b4656f3.png

    Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
    30.05.18 I 29.06.18- 😥, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
    13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
    I IMSI 08.10.18
    transer 8B I 7B )😢
    crio 26.11 - 2BB - cb
    II IMSI krotkie- 0 zarodkow
    III IMSI z KD luty 2019
    04.03.19- FET KD (9A I 9B) -.cb
    14.05.19- FET 2 bla(AZ)-😢
    Wrzesien 2019- FET KD 4 A 😢
    12.11.19- Fet AZ4 BB cb
    16.12.19- AZ 6.1.1 (:
    5dpt-10,1 8dpt- 51,1, 11 dpt- 154,1, 14 dpt- 649,1,17 dpt-2290 pecherzyk 7 mm, 23 dpt-13900, 26 dpt ❤+ krwiak 7 tydzien * 💔
    20.03.20 - AZ 6.1.1 cudzie trwaj :)
    badania nieprawidlowosci:Allo- z partnerem 38 % i z dawcą 15%, Ana 1 I 2i 3 dodatnie,MTHFR 6777C-T układ hetero,PAI- 1 układ homo
  • Gerda Debiutantka
    Postów: 15 1

    Wysłany: 15 maja 2018, 14:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo, wreszcie się dowiedziałam jak liczyć ten stosunek ;)
    Pędzę więc po swoje wyniki...

    Dzięki :*

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego