Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Sara gratulacje ❤️❤️
-
Zastanawiam się jak szybko spada poziom progesteronu do poziomu żeby dostać okres ?
-
Emka06 wrote:Jeszcze w temacie wyników. Muszę tu publicznie pochwalić mojego męża, bo jestem z niego mega dumna! Nie jest otyły, ma dużo ruchu, a mimo to w okresowych badaniach cholesterol ciągle wychodził podwyższony. Nigdy się tym zbytnio nie przejmował, ale gdy w sierpniu cholesterol całkowity wyniósł 214,00 (przy normie 115 - 190 mg/dL) to trochę się zaniepokoił. Zaczął zwracać uwagę na to co je, zmienił swoją dietę na zdrowszą (przy okazji moją też) i dzisiejsze badanie - 171,00 mg/dL 🤩
Gratulacje dla męża! Styl życia, chyba zwłaszcza w przypadku facetów, to jest zazwyczaj klucz do płodności - więc brawo za świetnie wykonaną robotę i oby tak dalej! 💪Emka06 lubi tę wiadomość
15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
Meeg mężczyźni chyba dość często tak robią, łatwiej im w ten sposób niż wkręcić się od początku. Obserwuje, że zwłaszcza Ci, którzy są dość wrażliwi. Mój Mąż robił dokładnie to samo, zapytałam go dlaczego to powiedział wprost, że nie chce się nakręcić skoro wie, jakie to są delikatne i niepewne kwestie. Powiedz mu o swoich potrzebach i znajdźcie jakiś kompromis, aby uszanować też jego podejście. Jest szansa, że on nie do końca rozumie przez co przechodzisz🍀
Meeg, paprotka17, Ancalime lubią tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Nadzieja97 wrote:Zastanawiam się jak szybko spada poziom progesteronu do poziomu żeby dostać okres ?Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Nadzieja97 wrote:Zastanawiam się jak szybko spada poziom progesteronu do poziomu żeby dostać okres ?
Krwawienie pojawia się zwykle jak progesteron jest już blisko zera. Jeśli założymy że zazwyczaj około 7-9 dpo jest szczyt wydzielania, a przeciętna faza lutealna trwa 14 dni, to około 7 dni od szczytu zajmuje progowi spadniecie do zera. U każdej kobiety będzie to oczywiście inaczej wyglądało, nawet cykl cyklowi nierówny. Ale z założenia dobra jakość owulacji = dobre, wydolne ciałko żółte, które funkcjonuje w organizmie dłużej zanim zacznie zanikać, a tym samym wydziela wystarczająco dużo proga i wydluża potencjalny czas na zagnieżdżenie się zarodka. Jeśli ktoś ma fazę lutealna o długości 8-10 dni, to wiadomo że progesteron zacznie spadać wcześniej, już około 5-6 dpo może być nisko.15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
Namisa wrote:Krwawienie pojawia się zwykle jak progesteron jest już blisko zera. Jeśli założymy że zazwyczaj około 7-9 dpo jest szczyt wydzielania, a przeciętna faza lutealna trwa 14 dni, to około 7 dni od szczytu zajmuje progowi spadniecie do zera. U każdej kobiety będzie to oczywiście inaczej wyglądało, nawet cykl cyklowi nierówny. Ale z założenia dobra jakość owulacji = dobre, wydolne ciałko żółte, które funkcjonuje w organizmie dłużej zanim zacznie zanikać, a tym samym wydziela wystarczająco dużo proga i wydluża potencjalny czas na zagnieżdżenie się zarodka. Jeśli ktoś ma fazę lutealna o długości 8-10 dni, to wiadomo że progesteron zacznie spadać wcześniej, już około 5-6 dpo może być nisko.
Okej dziękuję, bo dzisiaj czuję się okresowo a wczoraj w 7/8dpo miałam 18.80 wynik 😅 dziś temp leciutko spadła z 37 na 38.4 i się zastanawiałam czy to nie okres na dniach 😅 głupia ja 😅 ale to wszystko przez te zawirowania w poprzednich cyklach -
Meeg wrote:#żalpost
Mój się zachowuje nieadekwatnie do sytuacji. Wogole nie rozmawia że mną o tym że jestem w ciąży. Po biochemię uważa że nie ma sensu się nakręcać i traktuje to jako spozniajacy się okres.😔 testu to są dla niego mało znaczące kreski i pierwsze tygodnie to nie jest czas na traktowanie tego poważnie.
Wogole się nie cieszy a nawet drażni go ten temat bo wg niego to jest tylko kilka dni i jeszcze nic to nie znaczy.
No tak mi cholernie przykro teraz .
Przez jego pesymizm i oziębłość boję się że to przyciągnie same źle rzeczy i na koniec wyjdzie że miał rację a ja przeżywam i wyobrażam sobie za dużo 🥺
Z nikim o staraniach nie rozmawiamy nawet nie mogę jeszcze nikomu o tym powiedzieć.
Nie tak sobie wyobrażałam wspólne przeżywanie takich chwil. Może to jest zdrowo tak się nie nakręca od razu ale ja czuję każdym cm swojego ciała że jestem w ciąży pierwszy raz w moim zyciu ❤️
Spokojnie ♥️ może dla niego to faktycznie za wcześnie i może boi się tak pozytywnie reagować. Jest taki twardo stąpający po ziemi, ale myślę, że za jakiś czas dojdzie do niego to wszystko i zacznie się cieszyć. Faceci tak po prostu mają, są powściągliwi, ale z każdym dniem będzie lepiej, musisz to znieść, bądź dzielna ♥️Meeg lubi tę wiadomość
♏Ona - 33 lat
AMH - 1,42
czynnik V R2 homo / MTHFR hetero / PAI-1 homo
09.2022 Sono-HSG - drożne oba
05.2023 Histeroskopia - wycięcie polipa
09.2024 Laparoskopia + drożność - wycięcie: wodniaka, lewego jajowodu, torbieli endometrialnej; prawy jajowód drożny
🆘 endometrioza III stopnia
♋On - 35 lata
morfologia 4,85%
fragmentacja 17%
HBA 53%
2022-2023 2x stymulacja; 5x IUI ❌
2025 IVF
1️⃣ 5 pobranych -> 4 zapłodnione -> ET 4.1.1 🤞🏼🍀
5dpt ⏸️ betaHCG 24,8 mlU/ml
7dpt ⏸️ betaHCG 103,5 mlU/ml, prog 72,38 ng/ml
10dpt ⏸️ betaHCG 487,8 mlU/ml 🥹
22dpt pęcherzyk ciążowy + żółtkowy z ❤️
6+0 (USG 6+4) CRL 0,69cm z ❤️ -
Nadzieja97 wrote:Zastanawiam się jak szybko spada poziom progesteronu do poziomu żeby dostać okres ?
-
Namisa wrote:Gratulacje dla męża! Styl życia, chyba zwłaszcza w przypadku facetów, to jest zazwyczaj klucz do płodności - więc brawo za świetnie wykonaną robotę i oby tak dalej! 💪
Namisa, paprotka17 lubią tę wiadomość
2024
3 x IUI
2025
1 IVF - 16 kumulusów -> 7 oocytów -> 0 komórek nadających się do zapłodnienia (nieprawidłowe morfologicznie)
„Moc, która leży w Tobie, jest silniejsza od wszystkich przeciwności.” -
Biedronka@ wrote:Mi spadł w 2 dni z poziomu 16.41 do 1.22a na następny dzień już okres.
-
Nadzieja97 wrote:Nie pocieszasz
-
Nadzieja97 wrote:Okej dziękuję, bo dzisiaj czuję się okresowo a wczoraj w 7/8dpo miałam 18.80 wynik 😅 dziś temp leciutko spadła z 37 na 38.4 i się zastanawiałam czy to nie okres na dniach 😅 głupia ja 😅 ale to wszystko przez te zawirowania w poprzednich cyklach
Aaa to tak szybko na pewno nie spadnieWysoki progesteron jest dla nas super dobry i potrzebny, ale czasem może dawać takie efekty "uboczne" - zatrzymanie wody w organizmie, zaparcia, większa wrażliwość piersi, uczucie przemęczenia. To zależy też od tego jak zachowuja się estrogeny w drugiej fazie cyklu, czy spadają, czy dominują. Myślę że spokojnie jeszcze z 5 dni do okresu to tak minimum, raczej bliżej tygodnia
15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
Biedronka@ wrote:Mi spadł w 2 dni z poziomu 16.41 do 1.22a na następny dzień już okres.
Gdy dojdzie do ciąży to trochę jednak inaczej wygląda, jednego dnia mogłaś wyłapać górke, za dwa dni już duży spadek związany z nagłym zatrzymaniem w rozwoju ciąży. W przecietnym, zdrowym cyklu takie rzeczy raczej nie mają miejsca, ciałko żółte zanika stopniowo i z dnia na dzień zmniejsza produkcję proga.15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
Mój się zachowuje nieadekwatnie do sytuacji. Wogole nie rozmawia że mną o tym że jestem w ciąży. Po biochemię uważa że nie ma sensu się nakręcać i traktuje to jako spozniajacy się okres.😔 testu to są dla niego mało znaczące kreski i pierwsze tygodnie to nie jest czas na traktowanie tego poważnie.
Wogole się nie cieszy a nawet drażni go ten temat bo wg niego to jest tylko kilka dni i jeszcze nic to nie znaczy.
Przez jego pesymizm i oziębłość boję się że to przyciągnie same źle rzeczy i na koniec wyjdzie że miał rację a ja przeżywam i wyobrażam sobie za dużo 🥺
Z nikim o staraniach nie rozmawiamy nawet nie mogę jeszcze nikomu o tym powiedzieć.
Nie tak sobie wyobrażałam wspólne przeżywanie takich chwil. Może to jest zdrowo tak się nie nakręca od razu ale ja czuję każdym cm swojego ciała że jestem w ciąży pierwszy raz w moim zyciu ❤️
Przykro mi bo wiem, że cię to boli
Ale poniekąd rozumiem Twojego męża. Boi się, że sytuacja może się powtórzyć a gdy się zaangażuje to zniesie to dużo gorzej.
Mój mąż podchodził w ten sposób do ciąży z T. Kiedy ja coś mówiłam, wybiegałam w przyszłość to mówił tylko, że "nie wiadomo czy się utrzyma" albo "to tylko pozytywne testy". Przełom nastąpił gdy poszedł ze mną na wizytę serduszkową i usłyszał bicie serca T. Wtedy całkowicie przepadł 😍
Wiesz, faceci nie czują zmian hormonalnych w naszych ciałach, nie czują się "matkami" od pozytywnego testu. Oni w większość przypadków, muszą zobaczyć ciążę aby w nią uwierzyć i się zaangażować.
Mój mąż z kolei dzisiaj (wysłałam mu zdj testów to zapytał jaki wynik 🥴), jak mu powiedziałam wprost, że TAK, JESTEM W CIĄŻY to na kilka minut zamulił a teraz już planuje nam najbliższy rok 🫣 on w ogóle nie bierze pod uwagę, aby coś miało pójść nie tak 🤷
I nie zamierzam go uświadamiać
On chce wariat na wizytę serduszkową ze Szwajcarii przyjeżdżać 🫣 ale to bez sensu, niepotrzebne nam dodatkowe koszta. Jak przyjedzie to specjalnie pójdziemy na wizytę aby zobaczyłMeeg, Arieen, RiverS lubią tę wiadomość
-
Nie tak sobie wyobrażałam wspólne przeżywanie takich chwil. Może to jest zdrowo tak się nie nakręca od razu ale ja czuję każdym cm swojego ciała że jestem w ciąży pierwszy raz w moim zyciu ❤️Meeg lubi tę wiadomość
*starania od XI 2021
*maj 2022 beta 30
*15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
*euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem -
Namisa wrote:Aaa to tak szybko na pewno nie spadnie
Wysoki progesteron jest dla nas super dobry i potrzebny, ale czasem może dawać takie efekty "uboczne" - zatrzymanie wody w organizmie, zaparcia, większa wrażliwość piersi, uczucie przemęczenia. To zależy też od tego jak zachowuja się estrogeny w drugiej fazie cyklu, czy spadają, czy dominują. Myślę że spokojnie jeszcze z 5 dni do okresu to tak minimum, raczej bliżej tygodnia
Mam nadzieję że już nie spadnie i kolejny okres przyjdzie za rok 😅 ja to się rano temperatur boje mierzyć czy znacząco nie spadają.
A właśnie to jest jedno pytanie, ile stopni i ile przed okresem właśnie spadają wam temperatury, wiem że to kwestia indywidualnaNamisa lubi tę wiadomość
-
Kurcze z jednej strony przykro a z drugiej staram się go zrozumieć. Mężczyźni inaczej to tego podchodzą przynajmniej część. Jak im nie pokażesz czarno na białym to nie uwierzą, a inni znów podchodzą tak że ty się zastanawiasz czy wszystko będzie dobrze i nic się złego nie stanie a oni nie dopuszczają do tego że coś mogłoby być nie tak (np mój tak miał w 1 ciąży).
Trzeba mieć tylko nadzieję, że jak zobaczy USG to będziecie się mogli oboje razem cieszyć 💚Meeg lubi tę wiadomość
-
Sara, gratulacje!! Zdrowej i nudnej ciąży! 😉🍀
Meeg, jak ja Cię rozumiem... 🤗 My, co prawda, w ciąży nie jesteśmy, ale... Ostatnio dostałam zjebę od Męża, że testowałam 12 dpo, bo "po co Ci te testy?! POCZEKAJ, przecież to i tak nic nie zmieni, jak będzie ciąża to będzie, test zrobisz jak okres nie przyjdzie"... 🤷
Część facetów chyba już taka jest.
Meeg, RiverS lubią tę wiadomość
-
Nadzieja97 wrote:Mam nadzieję że już nie spadnie i kolejny okres przyjdzie za rok 😅 ja to się rano temperatur boje mierzyć czy znacząco nie spadają.
A właśnie to jest jedno pytanie, ile stopni i ile przed okresem właśnie spadają wam temperatury, wiem że to kwestia indywidualna
U mnie spadały zwykle dwa dni przed okresem. Oby tak właśnie było 🤞 Ja w obydwu ciążach już byłam na okres nastawiona, piwa się chłodziły w lodówce 😅 Będąc w tej obecnej kupiłam nawet takie eko podpaski bo czytałam wtedy o wpływie tych wybielanych na hormony - no i się nie doczekałam 😁 Czego i tobie życzę!🤞🍀Nadzieja97 lubi tę wiadomość
15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵