X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agentka93 wrote:
    Powiem szczerze, że chciałam czekać do lipca i docelowo czekam. Ale akurat dziś mnie rodzinka złapała, abym przejrzała i tak samo w przyszłym tygodniu się widzimy z mamą dwóch dziewczynek i tak przy okazji wyjdzie ;) Także w tych przypadkach już nie będę cudowac, że koniecznie muszę czekać jeszcze 2 tygodnie:D

Pewnie pewnie, też bym nie uciekała gdyby mi ktoś dawał ciuszki już 😉 tylko teraz już zupełnie jestem sama na wątku nawet bez jednego bodziaka 🙈

age.png
  • oloska Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, a jaki kosz miałaś/polecasz? Bardzo drogo wychodzi ich użytkowanie z workami? Ja się nastawiłam, że muszę taki mieć, tylko nie wiem który wybrać 🙈

Pucz, wiem, że to bardzo stresujące, ale pamiętaj, że te sterydy to najlepsze, co dzidziuś może dostać, przy ryzyku porodu przedwczesnego. Poprawia to zarówno rokowania jak i komfort życia dzieciaczka wynikający z łagodniejszej terapii dla takiego maluszka, właśnie dzięki temu, że płucka miały szansę się szybciej rozwinąć. A ich podanie wcale nie wiąże się z koniecznością kończenia ciąży, itp, bardzo dużo pacjentek dostaje sterydy w którymś momencie, a później szczęśliwie donosi.

Meeg lubi tę wiadomość

♀️ 35
    ♂️ 33

07.02.2025 Alicja ❤️
    age.png

04.08.2023 Oliwia ❤️
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agentka93 wrote:
    Możliwe 😮‍💨 No ja tak obserwuję, ale to wiadomo nie jest prawda objawiona tylko jakieś subiektywne spostrzeżenia, że najmniej tyją dziewczyny, które przed ciążą miewały już trochę wyższą wage. Nie jest to reguła, bo znam i wyjątki, ale tak +\~
    No nic, zjem kolacje o 22, aby być na czczo 10h, a nie 14.

Ja bardziej słyszałam o fałszywych alarmach przy detektorach, ale to lepiej w te stronę.

Ja każdą ciążę rozpoczynałam z podobną waga i u mnie rozbieżność w przybieraniu jest 30 kg 😅
    I akurat w moim przypadku największe znaczenie ma ilość ruchu 🙈
    Jestem pewna, że jakbym teraz miała taki tryb życia jak w 1 ciąży to przybierałabym równo 😅

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oloska wrote:
    Sara, a jaki kosz miałaś/polecasz? Bardzo drogo wychodzi ich użytkowanie z workami? Ja się nastawiłam, że muszę taki mieć, tylko nie wiem który wybrać 🙈

Pucz, wiem, że to bardzo stresujące, ale pamiętaj, że te sterydy to najlepsze, co dzidziuś może dostać, przy ryzyku porodu przedwczesnego. Poprawia to zarówno rokowania jak i komfort życia dzieciaczka wynikający z łagodniejszej terapii dla takiego maluszka, właśnie dzięki temu, że płucka miały szansę się szybciej rozwinąć. A ich podanie wcale nie wiąże się z koniecznością kończenia ciąży, itp, bardzo dużo pacjentek dostaje sterydy w którymś momencie, a później szczęśliwie donosi.

Ja miałam angelcare taki z niebieską klapką. Orginalne wkłady są drogie ale teraz już jest mnóstwo ofert i można np dokupić same rękawy foliowe i samemu zakładać :D wychodzi duuuuuzo taniej. Ciężko mi powiedzieć ile konkretnie kosztuje to miesięcznie bo tak naprawdę szły do niego pampersy po 2 dzieci więc analogicznie wkład szybciej się kończył.

Teraz w sumie też będę pakować do niego pampersy Toli i chyba postawie na inny model z tego względu, że ten angelcare ma dość wąski ten wlot. Pamiętam, że taki bardziej zasikany pampers 2 latka ciężko już było wepchnąć. Więc po 4,5 latku nie upchne tym bardziej 😅

Ale napewno pod kątem "zapachowym" ten angelcare sprawdzał się w 100% :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania, bardzo uczciwa cena ! :D

Agentka, a zobacz się z kalkulatorem przyrostu masy w ciazy. 6 kg w tym czasie to jest chyba bardzo średni (w sam raz) wynik !

Pucz, nic się nie stresuj Kochana, ja w zeszłym miesiącu bawiłam się z 1,5 rocznym chłopczykiem, którego mama miała szyjkę 17mm już przed 20 tc! Lekarz musi dmuchać na zimne, ale lepiej zapobiegać ❤️

Ooo kosz na pampersy, koniecznie to kupuje 😅 tylko muszę poczytać co wyjdzie najtaniej 😅 jestem bardzo wyczulona na zapachy 🫣

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zapisany na liście wyprawkowej Tommee Tippee Sangenic Twist Click

Ogoorkowa, Sara30 lubią tę wiadomość

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chce któraś łapacz snów do pokoju dziewczynki? 😁 Trochę odleciałam z produkcją 😅😅😅
    W różu.... 😅
    Fotka będzie jak w poniedziałek kupię obręcz, piórka etc 😅

Cotakoza lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg wrote:
    Ja mam zapisany na liście wyprawkowej Tommee Tippee Sangenic Twist Click

On pakuje każdy pampers pojedynczo 😳 odjazd!
    Tylko ciekawie jak z wydajnością wkładów. Widziałaś jakieś opinie na ten temat? Bo fajny ten kosz ale właśnie ciekawe jak potem z worami wychodzi

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Cotakoza Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agentka93 wrote:
    Z innej beczki, ktoś mnie dziś nastraszył, że skoro „już tak dużo przytyłam (6kg)” to pewnie to jest cukrzyca ciążowa. Serio? To ma taką korelację?
    Kochana, to ja Ci podam swój przykład. Ja w 20 tyg, miałam już +15.
    Co prawda, nikt mi tego nie zdiagnozował. Bo jak to mój lekarz uznał "glukoza jest nie dobra, Pani sobie odpuści".
    Tak odpuściłam, że ważyłam przy porodzie +33.
    Dramat w 4 aktach.
    Nie wiem z jakiego BMI zaczynałaś, ale pamiętaj, żeby się nie zadręczać. Chyba, że sama widzisz niekontrolowany apetyt na wszystko, to można wyluzować, ale jeśli nie, to bez przesady :)
    I tak jak mówią dziewczyny, to bzdura, że jeśli ma się troszkę więcej to już cukrzyca :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2023, 07:20

Meeg lubi tę wiadomość

33♀️33 ♂️
    27.08.2019 👫
    27.08.2020 💍
    27.08.2021 💒
    27.08.2023 termin 🍼
    _______
    2014 💗 M. 👧

20.12 ⏸️😲🙈
    21.12 beta 1242🩸
    21.12 - perzyk 3,8mm
    03.01 0,43mm🍤
    31.01 wizyta
    06.02 badania 🩸 Pappa
    15.02 niskie ryzyka 🍀 💙?
    21.02 8 cm 🍼 100g
    21.03 220g 🥚🥚
    12.04 411g 👕
    18.04 491 g 🐻
    16.05(25+2) 908 g 🐻
    06.06(28+2)1662 g 🐻
    20.06(30+2) 2080 g 🐻
    28.06 (31+3) 2138 g 🐻
    11.07 (33+3) 2760g 🐻
    31.07 (36+2) 3652g 🐻

21.08 Bruno 3920/59cm 🐻 CC.

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    On pakuje każdy pampers pojedynczo 😳 odjazd!
    Tylko ciekawie jak z wydajnością wkładów. Widziałaś jakieś opinie na ten temat? Bo fajny ten kosz ale właśnie ciekawe jak potem z worami wychodzi
    Z tego co pisze prpducent jeden wklad wystrasza na ok.mieisac. jest dużo aukcji z wkładami różnych producentów kompatybilnych z tym koszem np 3 wkłady za 60zl.
    Dla mnie kosz to też konieczność, nie chce mieć zużytych pieluszek w kuchni pod zlewem 😉

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa ja się pochwale,że dorwałam na vinted ta książkę czwarty trymestr, moja wewnętrzną cebulka jest zadowolona 🤩

Sara30, Ancalime lubią tę wiadomość

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg wrote:
    Z tego co pisze prpducent jeden wklad wystrasza na ok.mieisac. jest dużo aukcji z wkładami różnych producentów kompatybilnych z tym koszem np 3 wkłady za 60zl.
    Dla mnie kosz to też konieczność, nie chce mieć zużytych pieluszek w kuchni pod zlewem 😉

Ogólnie to te noworodziowe pieluszki to jeszcze pikuś ale potem się zaczyna etap "bomby biologicznej" 🤣 ja obecnie z każdym pampersem od razu chodzę do kontenera ale jednak, maluszkowi tych pampersów zmienia się duuuuzo więcej 🙈
    Fajnie, że są zamienniki wkładów do tego kosza bo bez względu na producenta orginalne wychodzą zwyczajnie drogo 🙈

Ogórkowa moja wewnętrzna cebula gratuluje 😁😁😁 jak ja kocham kupować fajne rzeczy za śmieszną cenę 😅😅😅

Ja szydelkowalam do 2 łudząc się, że dzieci pośpią 🤣 jak pogoda u Was? U mnie kolejny deszczowy dzień 🙄 mogłoby już przestać bo mi chyba wszywtkie warzywa zgniją

Maiora jak egzamin??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2023, 08:11

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Maiora Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Szybką aktualizacja bo właśnie się przebudzilam, ale idę chyba dalej spać. Strasznie jestem zmęczona.
    Egzamin zdany 31/40 pkt, wychodzi 77.5% więc jestem zachwycona. 🤩
    Prezentacja zaliczona, ale niestety nie wiem na jaką ocenę, ponieważ jeszcze musi nam promotor oddać pracę po recenzji. Dziękuję za kciuki ❤️❤️

Co do wyprawek ja też już czuję ich oddech na plecach. Na pewno chce kupić kosz na pieluchy (ale nie mam pojęcia jaki), monitor też bo mały będzie spał w łóżeczku.

Miłego dnia ❤️

Meeg, Ogoorkowa, Ancalime, agentka93 lubią tę wiadomość

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to ja mam największą rozkmine z kocykami, poscielami, spiworkami itd 🙄🙄🙄

4-te dziecko a ja się czuję sama jak dziecko. I to we mgle 🙈 może dlatego, że dziewczyny obydwie mam z końca zimy a Emila z czerwca i przez pierwsze tygodnie ich życia było ciepło więc na spacery do wózka był kocyk a potem pielucha bambusowa w lecie... Zanim przyszło do zimy to już były kilkumiesięczne dzieciaki 🙄

Teraz kompletnie nie umiem sobie tego rozplanować a nie chce kupować wszystkiego co jest na rynku bo to idzie zbankrutować.

I plan mam taki, że w domu na pewno będę Lidię spowijać (mam już kilka otulaczy) w pierwszych tygodniach a potem wjedzie śpiworek. Ale jak to na dworze ogarnąć? Do fotelika chcę kupić otulacz fotelikowy a do gondoli na wczesną jesień? Kocyk?
    Na zimę kupuje na pewno śpiwór, który się nada i do wózka i do fotelika (voksi move). Tylko nie wiem czy to ma ręce i nogi 🙄

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora wrote:
    Hej dziewczyny!
    Szybką aktualizacja bo właśnie się przebudzilam, ale idę chyba dalej spać. Strasznie jestem zmęczona.
    Egzamin zdany 31/40 pkt, wychodzi 77.5% więc jestem zachwycona. 🤩
    Prezentacja zaliczona, ale niestety nie wiem na jaką ocenę, ponieważ jeszcze musi nam promotor oddać pracę po recenzji. Dziękuję za kciuki ❤️❤️

Co do wyprawek ja też już czuję ich oddech na plecach. Na pewno chce kupić kosz na pieluchy (ale nie mam pojęcia jaki), monitor też bo mały będzie spał w łóżeczku.

Miłego dnia ❤️

Gratulacje ❤️ najważniejsze, że zdane! :)
    Czyli już wakacje?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2023, 08:30

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Meeg Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora słodkich snów, zasłużony odpoczynek 🙂
    Gratuluje!! 🎓

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Ogólnie to te noworodziowe pieluszki to jeszcze pikuś ale potem się zaczyna etap "bomby biologicznej" 🤣 ja obecnie z każdym pampersem od razu chodzę do kontenera ale jednak, maluszkowi tych pampersów zmienia się duuuuzo więcej 🙈

Tak właśnie słyszałam że pierwsze miesiące to luz i te kupki to nie jadą, zaczyna się potem dopiero 💣💩👽

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2023, 09:03

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w niedzielę już z oddziału, poza tym że powiedziano mi że mam się zgłosić przez SOR a nie przez izbę planowaną i chodziliśmy tam i spowrotem, a Pan ochroniarz mówi że to już od jakiegoś czasu... może 2-3miesiace 😅 no ale jakaś pani w poczekalni zasugerowała że powinnam iść bez kolejki a ja nawet nie pomyślałam bo było może z 5 osób, a mam już doświadczenie w czekaniu parę godzin na izbach przyjęć w ciąży 😑 także może 20 min czekałam.

Co do wyprawki to mam chyba że 4 kombinezony od kuzynki, śmiałam się do męża żeby robotnikom powiedział żeby się sprężali bo już nie mamy gdzie rzeczy dla dziecka układać 😅
    A co do zimy to pewnie zależy jaka będzie 😅 bo to nigdy nie wiadomo, ja pewnie będę używać kocyka z merynosa, a co do fotelika otulacz i myślałam o kupieniu takiego kombinezonu ocieplanego z firmy Rośnij Pięknie on jest 3rozmiarowy więc powinien akurat na całą zimę wystarczyć 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2023, 08:56

Meeg lubi tę wiadomość

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Cotakoza Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Co do wyprawki to ja mam największą rozkmine z kocykami, poscielami, spiworkami itd 🙄🙄🙄

4-te dziecko a ja się czuję sama jak dziecko. I to we mgle 🙈 może dlatego, że dziewczyny obydwie mam z końca zimy a Emila z czerwca i przez pierwsze tygodnie ich życia było ciepło więc na spacery do wózka był kocyk a potem pielucha bambusowa w lecie... Zanim przyszło do zimy to już były kilkumiesięczne dzieciaki 🙄

Teraz kompletnie nie umiem sobie tego rozplanować a nie chce kupować wszystkiego co jest na rynku bo to idzie zbankrutować.

I plan mam taki, że w domu na pewno będę Lidię spowijać (mam już kilka otulaczy) w pierwszych tygodniach a potem wjedzie śpiworek. Ale jak to na dworze ogarnąć? Do fotelika chcę kupić otulacz fotelikowy a do gondoli na wczesną jesień? Kocyk?
    Na zimę kupuje na pewno śpiwór, który się nada i do wózka i do fotelika (voksi move). Tylko nie wiem czy to ma ręce i nogi 🙄
    Polecam w 100% vinted, jeśli chodzi o rzeczy typu otulacze do fotelików, śpiworki, wydałam może 60zl za trzy, prawie nowe :)

Sara30 lubi tę wiadomość

33♀️33 ♂️
    27.08.2019 👫
    27.08.2020 💍
    27.08.2021 💒
    27.08.2023 termin 🍼
    _______
    2014 💗 M. 👧

20.12 ⏸️😲🙈
    21.12 beta 1242🩸
    21.12 - perzyk 3,8mm
    03.01 0,43mm🍤
    31.01 wizyta
    06.02 badania 🩸 Pappa
    15.02 niskie ryzyka 🍀 💙?
    21.02 8 cm 🍼 100g
    21.03 220g 🥚🥚
    12.04 411g 👕
    18.04 491 g 🐻
    16.05(25+2) 908 g 🐻
    06.06(28+2)1662 g 🐻
    20.06(30+2) 2080 g 🐻
    28.06 (31+3) 2138 g 🐻
    11.07 (33+3) 2760g 🐻
    31.07 (36+2) 3652g 🐻

21.08 Bruno 3920/59cm 🐻 CC.

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg wrote:
    Sara30 wrote:
    Ogólnie to te noworodziowe pieluszki to jeszcze pikuś ale potem się zaczyna etap "bomby biologicznej" 🤣 ja obecnie z każdym pampersem od razu chodzę do kontenera ale jednak, maluszkowi tych pampersów zmienia się duuuuzo więcej 🙈/QUOTE]
    Tak właśnie słyszałam że pierwsze miesiące to luz i te kupki to nie jadą, zaczyna się potem dopiero 💣💩👽

Zaczyna się tak naprawdę w momencie rozszerzania diety 😅 wtedy przestaje już pachnieć łąką 🤣

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

‹‹ 702 703 704 705 706 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ