Styczniowe testowanie, czyli szczęśliwy początek Nowego Roku :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Anet.kaa wrote:Tak tak, wiem że to co innego, przepraszam za błąd, chyba z rana zaspana byłam pisząc to Wiesz co, ja lubię dużo wiedzieć wiec czytam, czytam, czytam. Mój maz mówi ze ja nawet idąc na saunę muszę przeczytać ksiazke jak poprawnie saunowac - taki ze mnie typ. U nas nie wykryto na razie żadnych problemów (badane hormony pod hashimoto dobre, oraz endometrioza wykluczona, owulacja raczej była w tym miesiącu (USG przed i po owulacji ale nie pod kątem monitorowania cyklu)) Jedynie TSH 2,33, zrobię powtórkę w połowie miesiąca, jeśli nie spadnie pójdę do endokrynologa po leki na obniżenie. Generalnie staramy się 4 miesiące wiec luz, a ja sobie po prostu rozkminiam wszystko, ze względu tez na to że mam takie wewnętrzne przeczucie że coś może być nie tak u nas.
https://www.testdna.pl/trombofilia-wrodzona-badanie/?gclid=EAIaIQobChMI3Yqkvf--5gIVhMCyCh1UFwqUEAAYASAAEgImC_D_BwE
To nie jest test po poronieniach, znam dziewczyny ,które nie były w ciąży, znalazły przyczynę po zrobieniu tego testu. Dostały heparynę , zaszły w upragnioną ciążę i urodziły. Poczytaj o tym. No i zadbaj o tą tarczycę. Aaa powiedz mi jakie masz wyniki ft3 i ft4 ? Pytam , bo samo tsh za dużo nie mówi o faktycznym stanie tarczycy. To hormon wydzielany przez przysadkę, może więc być podwyższony np przez wysoką prolaktynę. Badałaś prolaktynę? -
Anet.kaa wrote:Nawet w necie jest nie wiele napisane na temat immunologi, także domyślam się że to już poważne kroki podczas diagnozowania. Mam nadzieje, że nie będzie to u nas konieczne. Powiem Ci, że bardzo trudno mi wyrzucić z głowy te myśli, jestem niepoprawną optymistką, a ten temat trochę mnie przerasta i nie poznaje siebie. Co prawda już powoli układa mi się wszystko w głowie i ten cykl i przyjście @ nie było dla mnie problemem ani powodem do smutku. Wiesz, bo ja sobie wszystko zaplanowałam, zrealizować w tym roku określone plany sportowe, wziąć wymarzony ślub, a później dzidziuś. Ustaliłam sobie, że chce urodzić w ciepły miesiąc, i w ogóle być mega aktywna w ciąży, odejść z pracy której już trochę mam dość. Dlatego pierwsze 2-3 cykle powodowały u mnie smutek, że nie jest tak jak chcę, na szczęście teraz wiem już że w tym temacie trzeba nauczyc się pokory i cierpliwości która jest mi bardzo potrzebna
PS. Przepraszam za literówki, piszę z telefonu, mogło coś mi się źle kliknąć l.Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Anet.kaa wrote:Nawet w necie jest nie wiele napisane na temat immunologi, także domyślam się że to już poważne kroki podczas diagnozowania. Mam nadzieje, że nie będzie to u nas konieczne. Powiem Ci, że bardzo trudno mi wyrzucić z głowy te myśli, jestem niepoprawną optymistką, a ten temat trochę mnie przerasta i nie poznaje siebie. Co prawda już powoli układa mi się wszystko w głowie i ten cykl i przyjście @ nie było dla mnie problemem ani powodem do smutku. Wiesz, bo ja sobie wszystko zaplanowałam, zrealizować w tym roku określone plany sportowe, wziąć wymarzony ślub, a później dzidziuś. Ustaliłam sobie, że chce urodzić w ciepły miesiąc, i w ogóle być mega aktywna w ciąży, odejść z pracy której już trochę mam dość. Dlatego pierwsze 2-3 cykle powodowały u mnie smutek, że nie jest tak jak chcę, na szczęście teraz wiem już że w tym temacie trzeba nauczyc się pokory i cierpliwości która jest mi bardzo potrzebna
Co do badań to prolaktynę możesz zbadać w 4dc. Z doświadczenia wiem ,że w 2fc potrafi być wyższa niż w pierwszej. Przed badaniem prolaktyny poczytaj jak się do badania przyszykowac. Dzień wcześniej nie możesz intensywnie ćwiczyć, jeść wysokobiałkowych potraw, uprawiać sex ani pieścić skutków. Przed obniżeniem tsh lekami dobrze zbadać prolaktynę, by wiedzieć czy ona nie jest przyczyną podwyższonego tsh. Wtedy obniżasz prolaktynę a tsh wraca do normy Szkoda ,że nie masz ft3. Ono w diagnostyce jest bardzo ważne. Ja mam problem z tarczycą i potrawie mieć wysycenie ft4 na 100% a ft3 tylko na 30 %.motylek1909 lubi tę wiadomość
-
Dzisiaj mam pierwszy pomiar temp!!! Brawo ja 😂 miałam już zacząć wcześniej mierzenie , ale najpierw okazało się, że bateria w termometrze rozładowana. Później mąż zapomniał kupić a jak już kupił tą baterię to okazało się, że nie pamiętam gdzie włożyłam termometr 😂
Edit : od którego dnia cyklu zaczynacie robić testy owulacyjne ? Do mnie wczoraj dotarły wreszcie , więc mogę zacząć sikać na potęgę 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2019, 12:15
-
Morwa wrote:Dzisiaj mam pierwszy pomiar temp!!! Brawo ja 😂 miałam już zacząć wcześniej mierzenie , ale najpierw okazało się, że bateria w termometrze rozładowana. Później mąż zapomniał kupić a jak już kupił tą baterię to okazało się, że nie pamiętam gdzie włożyłam termometr 😂
Edit : od którego dnia cyklu zaczynacie robić testy owulacyjne ? Do mnie wczoraj dotarły wreszcie , więc mogę zacząć sikać na potęgę 😂Morwa lubi tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Morwa wrote:Dzisiaj mam pierwszy pomiar temp!!! Brawo ja 😂 miałam już zacząć wcześniej mierzenie , ale najpierw okazało się, że bateria w termometrze rozładowana. Później mąż zapomniał kupić a jak już kupił tą baterię to okazało się, że nie pamiętam gdzie włożyłam termometr 😂
Edit : od którego dnia cyklu zaczynacie robić testy owulacyjne ? Do mnie wczoraj dotarły wreszcie , więc mogę zacząć sikać na potęgę 😂
Ja zaczynam od 10 dcMorwa lubi tę wiadomość
15.04.2016 synek Filipek ❤️
12.01.2018 Aniołek [*] 8 tc (cp) laparotomia, usunięty lewy jajowód
31.03.2019 Bliźniaki [*][*] 12 tc poronienie zatrzymane
Ja: 33 lata
kwas foliowy, wit. D3, jod, kwasy DHA, magnez
TSH 0,596
Prolaktyna 8,6
Testosteron 0,39
On: 33 lata
Cynk, selen, kwas foliowy, wit. D3
Nie jesteś wybrakowana. Nie zrobiłaś niczego złego. Jesteś silna, jesteś odważna i zawsze pozostaje nadzieja. – Ashley Williams -
Edit : od którego dnia cyklu zaczynacie robić testy owulacyjne ? Do mnie wczoraj dotarły wreszcie , więc mogę zacząć sikać na potęgę 😂
Ja też nakupilam jak głupia tych testów i będę robić. Dziś jestem 6 dc a cykle trwaja około 25 dni. Myślę w piątek, 8dc zacząć testowaćMorwa, Kitka_87 lubią tę wiadomość
2 lata starań o 👦
08.2016 synek ♥️
Starania o rodzeństwo od 05.2018
05.2020 9tc 💔 -
Anet.kaa wrote:Wciąż nie wiem jak zrobić podpis pod moim wpisem, pomożecie?2 lata starań o 👦
08.2016 synek ♥️
Starania o rodzeństwo od 05.2018
05.2020 9tc 💔 -
Anet.kaa wrote:Na szczęście otrzeźwienie przychodzi z czasem i mam nadzieje, że człowiek zaczyna żyć normalnie. Ja ostatnio wahałam się czy zapisać się na keratynowe prostowanie włosów - bo pewnie będę w ciąży! Ahhh te nasze głowy są tak szalone. Kochana a u Was coś zdiagnozowano, jakieś problemy ?
U nas była ciąża pozamaciczna na początku starań - czyli do zapłodnienia może u nas dojść, później obowiązkowa przerwa po leczeniu, teraz zaczęłam 5 cykl starań po przerwie - zbadałam drożność która wyszła dobrze - to był nasz ewentualny główny problem. Owulacje mam naturalnie, potwierdzone na USG. TSH w normie. Mamy się teraz spokojnie starać, bo ewentualna niedrożność została wykluczona. Więc zakładam, że nie mamy jakiegoś wielkiego problemu tylko jeszcze po prostu nie było TEGO cyklu, który był nam pisany. Wiadomo, że jak znowu przez kilka cykli nie wyjdzie to zaczniemy szukać dalej, głębiej.Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
zależy od długości cyklu, ja w tym cyklu startuje z testami od 10dcMorwa lubi tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Ja zaczynam robić różnie ale zwykle jak tylko skończy się @, dziś zrobiłam i wyszedł pozytywny... A mam 13dc... Zwykle jak szłam w 12-13dc to gin mówiła że jajniki nawet nie wyglądają żeby się szykowały do owu... Jestem w szoku...
https://zapodaj.net/61fda1f5bdb9a.jpg.html
Mam pytanie, w sobotę będę u ginekologa czy jest szansa że ona rozpozna czy rzeczywiście doszło do owu?Morwa lubi tę wiadomość
Starania od 01.2017 o pierwsze maleństwo...
Ona 24l. - Brak owulacji, io, tsh, mutacje MTHFR_677C>T i MTHFR_1298A>C i PAI-1 4G układy heterozygotyczne...
On 35l. - 04.19 teratozoospermia - 0%/10.19 - 3-4%/7.04 - 3%/10.06 - 0%, usg jąder i badania krwi - ok.
15.06. - laparoskopia, histeroskopia i hsg.
niedrożne obydwa jajowody - UDROŻNIONE
03.11 - hematolog
16.11 - klinika leczenia niepłodności
cykle stymulowane... bez efektów
04.01.21-decyzja o próbie inseminacji a później in vitro
21.01.21- beta 12,5
01.02- mamy pęcherzyk!
09.02 - mamy zarodek!
15.02- mamy serduszko!!
Nasz naturalny cud 🥰 -
zakochanaaw wrote:Ja zaczynam robić różnie ale zwykle jak tylko skończy się @, dziś zrobiłam i wyszedł pozytywny... A mam 13dc... Zwykle jak szłam w 12-13dc to gin mówiła że jajniki nawet nie wyglądają żeby się szykowały do owu... Jestem w szoku...
https://zapodaj.net/61fda1f5bdb9a.jpg.html
Mam pytanie, w sobotę będę u ginekologa czy jest szansa że ona rozpozna czy rzeczywiście doszło do owu?