Suplementy i witaminy
-
Cześć dziewczyny,
Jakie suplementy i witaminy polecacie zarówno dla nas i dla naszych facetów? Jak to skompletować, jakie dawki?
Przeglądałam lupkę w poszukiwaniu odpowiedzi, ale mam coraz większy mętlik w głowie i już sama nie wiem co warto brać. Myślę dla siebie o Fertistim i o NAC (ale nie wiem jakie warto), a dla męża Fertilman Plus i dodatkowo maca. Co jeszcze warto? Może jakieś inne suple?
Staramy się już ponad rok, w międzyczasie było jedno poronienie zatrzymane.
Będę wdzięczna za podpowiedzi -
Justa01 wrote:Cześć dziewczyny,
Jakie suplementy i witaminy polecacie zarówno dla nas i dla naszych facetów? Jak to skompletować, jakie dawki?
Przeglądałam lupkę w poszukiwaniu odpowiedzi, ale mam coraz większy mętlik w głowie i już sama nie wiem co warto brać. Myślę dla siebie o Fertistim i o NAC (ale nie wiem jakie warto), a dla męża Fertilman Plus i dodatkowo maca. Co jeszcze warto? Może jakieś inne suple?
Staramy się już ponad rok, w międzyczasie było jedno poronienie zatrzymane.
Będę wdzięczna za podpowiedzi
Fertistim jest bardzo spoko, brałam go przez kilka miesięcy i ładnie skrócił mi cykle z +30 do 26-28. Ten suplement jest stworzony głównie z myślą o osobach z PCOS ze względu na inozytole (obniża poziom męskich hormonow, wyrównuje wydzielanie LH i FSH) i astaksantynę (zwiększa wrażliwość na insulinę). Generalnie ma wszystko co potrzeba - witaminę D, odpowiednią ilość i przyswajalna formę folianow, odpowiedni stosunek mioinozytolu do d-chiroinozytolu 40:1. Jeśli chcesz brać jeden suplement tego typu to ja wybrałabym właśnie jego. Do tego polecam dodać jod (w postaci jodku potasu, np z Alliness), cynk (np Zinc Balance z Jarrow Formulas) i magnez w postaci chelatu (np. Chela mag b6). Możesz też rozważyć suplementacje Omega 3, ale niestety dobre omega kosztują sporo. Jeśli nie masz oporów to picie łyżki oleju lnianego będzie tańszym zamiennikiem 😁
Co do męskiej suplementacji - u mojego męża najpierw włączyliśmy Fertistim w wersji dla mężczyzn, potem gdy nam się skończyły rozpoczęliśmy taka suplementację jaka widać w mojej stopce. U mężczyzn podstawa to cynk, selen, witamina C i D i B12. I magnez, bo to najważniejszy suplement dla każdego 😄Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 09:49
Krakus lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi! Na pewno spróbuję Fertistim, a do tego mimo wszystko ten NAC. Dodatkowo jeszcze olej z wiesiołka, olej lniany, q10, witamina d, c oraz e. Trochę zmartwił mnie ten NAC, ale czytałam o nim też dużo dobrego... Zastanawiam się też nad ziołami ojca sroki, ale nie wiem czy nie będzie tego wszystkiego za dużo.
-
Dziewczyny, w tym cyklu wprowadzam kilka nowych witaminek, ale zebrało się tego trochę i nie wiem o jakich porach i jak stosować to wszystko. Pomożecie? To co stosowałam wcześniej plus kilka nowych:
- fertistim ( to wiem że rano i wieczorem saszetkę)
- NAC (600mg) - stosować cały cykl po jednej tabletce czy w dniach 3-7 dc można dwie tabletki?
- koenzym Q10
- omega 3
- witamina d
- witamina e
- witamina c
- olej z wiesiołka w kapsułkach
- olej z czarnuszki
- olej lniany
Jak i kiedy to wszystko brać? 😅 -