Forum Starając się - ogólne Tabletki Metformax na poczęcie
Odpowiedz

Tabletki Metformax na poczęcie

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 października 2019, 20:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Jestem zdrowa kobieta. Nie mam zadnych schorzeń ale mam problem ze nie mogę zajść w ciąże. W marcu 2018 poroniłam i mialam zabieg lozeczkowania. Wczoraj byłam u gin i jest wszystko w porządku macica i jajniki ok jednak powiedziałam że staram się o dziecko ponad rok i przepisał mi tabletki Metformax i powiedział że po nich znajdę w ciąże. Czy któraś z was stosowała? Chętnie przyjmę informacje o tabletkach 😊

  • anka Autorytet
    Postów: 1032 181

    Wysłany: 30 października 2019, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bez żadnych badań dostałaś te tabletki ?

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    12.20r-1 cykl z Clo +Ovitrelle-Była owulacja 🤩🍀 progesteron 6dpo - 12,300 ✔️
  • Cccierpliwa Autorytet
    Postów: 18580 9671

    Wysłany: 30 października 2019, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metformax to tabletki na cukrzyce ;) stksowane w stanach przedcukrzycowych lub insulinoopornosci...
    Jesli ma sie te schorzenia, moga pomoc poprawic jakosc jajeczek czy owulacji, bo to wszystko ma ze soba zwiazek...
    Ale jesli sie na nic nie choruje, to mozna sobie zaszkodzic tylko, bo to zadne suplementy, a leki na recepte, no i bynajmniej nie "na poczecie", wiec dziwne postepowanie lekarza...

    iv099vvj3sqle66v.png
    uwo9ugpjllm6t8kg.png

    https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

    -> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3


    ⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • anka Autorytet
    Postów: 1032 181

    Wysłany: 30 października 2019, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    też tak myśle.. mi moja ginekolog też powiedziala że jak nie ma sie owulacji to pomaga na przywrocenie podobno wielu dziewczynom to pomogło :) ale wlasnie ja mam tą insulinooporność i z tym zgłosilam się do endokrynologa . nie polecam brać tego po prostu żeby zajść w ciąże są potrzebne badania do tego...

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    12.20r-1 cykl z Clo +Ovitrelle-Była owulacja 🤩🍀 progesteron 6dpo - 12,300 ✔️
  • Anuśla Autorytet
    Postów: 4416 2402

    Wysłany: 30 października 2019, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponoć metformina jest też stosowana przy mutacji Pai (chodzi o krzepliwosc krwi). Mutacje często bada sie po poronieniach, a te mutacje ma sporo kobiet. Może dlatego lekarz przepisal metformax. Natomiast nie jest to lek na poczecie. Nie ma takiego leku. U mnie jak wyszla hiperprolaktynemia to gin też dal bromergon mówiąc że po nim zajde w ciążę. No cóż, minęły 2 lata, a ciąży dalej nie ma. Ja bym jednak brala na Twoim miejscu, w sumie why not? Nie jest to jakis ciężki lek.

    ojxe8ribfhgxs7lm.png

    3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 października 2019, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam badania te najpotrzebniejsze i wszystko ze mną ok. Nie mam cukrzycy bo ja też badalam. Nw czemu akurat te tabletki mi przepisał.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 października 2019, 21:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam złego zdania o moim gin i raczej by nie chciał mi zaszkodzić bo sam mówił żeby się starać. Mam bardzo nieregularne cykle czytałam że pamaga też na to chociaż wolę zasięgnąć opini czy faktycznie pomaga?

  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1379 971

    Wysłany: 30 października 2019, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepisał Ci je, bo (być może) najnowsze badania wskazują na to, że lepsze działanie stymulacyjne przynosi metformina niż popularny clo. A jeśli chcesz znać JEGO odpowiedź na pytanie "Dlaczego mi je przepisał?" - to zadaj je jemu. My tylko może my przypuszczać.

    gg64roeq27dqfbxi.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
  • anka Autorytet
    Postów: 1032 181

    Wysłany: 30 października 2019, 21:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a miałaś może badaną glukoze i insuline? jeśli tak to ile wybnnosiło?

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    12.20r-1 cykl z Clo +Ovitrelle-Była owulacja 🤩🍀 progesteron 6dpo - 12,300 ✔️
  • Agnes92 Autorytet
    Postów: 704 751

    Wysłany: 6 listopada 2019, 22:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, robiłam dzis krzywa cukrowa i na czczo 92, po godzinie 91, po dwóch godzinach 92. Płaski wynik.. Co to może oznaczać?

    Agnes92
    03.2017 - Początek starań ❤️
    01.2019 - Klinika Invimed Warszawa
    01.2020 - Inseminacja - nieudana 👎
    08.2020 - Klinika Novum Warszawa
    Decyzja o ICSI 🙏
    14.09.2020 - rozpoczęcie stymulacji 💉 (Gonal, Menopur, Orgalutran)
    23.09.2020 - punkcja - 18 komórek - 13 dojrzałych Mamy 6 ❄️❄️❄️❄️❄️❄️ i 7 komórek
    Hiperka - Odroczony transfer
    22.10.20 - kriotransfer 3 dniowca ❄️ sztuczny cykl)
    9dpt - beta <0,1 😥
    7.11 - rozpoczęcie stymulacji do II kriotransferu (Clo)
    21.11 - kriotransfer 3 dniowca
    01.12- beta 10dpt - 102,2
    22.12 - 31dpt - beta 55 tyś. + ❤️
    4.01 - 💔 poronienie zatrzymane
    7.01 - farmakologiczna indukcja poronienia w szpitalu

    Mamy 4 ❄️


    Kariotypy - OK
    Drożność jajowodów - OK
    Niedoczynność tarczycy - ustawione lekami
    Nasienie - w normie
  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1379 971

    Wysłany: 7 listopada 2019, 07:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak krzywa insulinowa i współczynnik homar-ir?

    gg64roeq27dqfbxi.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
  • Nobis Autorytet
    Postów: 1183 456

    Wysłany: 7 listopada 2019, 07:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brylantyaa23 wrote:
    Witam. Jestem zdrowa kobieta. Nie mam zadnych schorzeń ale mam problem ze nie mogę zajść w ciąże. W marcu 2018 poroniłam i mialam zabieg lozeczkowania. Wczoraj byłam u gin i jest wszystko w porządku macica i jajniki ok jednak powiedziałam że staram się o dziecko ponad rok i przepisał mi tabletki Metformax i powiedział że po nich znajdę w ciąże. Czy któraś z was stosowała? Chętnie przyjmę informacje o tabletkach 😊
    Metformine lekarze ginekolodzy przepisuje różnież w przypadku pcos. I tak jak reszta dziewczyn pisała na cukrzycę insulinooporność. Dostałam je po zrobieniu krzywej cukrowej i insulinowej. To nie są cukierki żeby je brać bez wskazań.

    MTHFR A1298C homo, PAI-1 (4G/5G) hetero
    I IUI - 30.10.2019... 14 dp iui test +
    82do2n0a8les7g5d.png
  • Nobis Autorytet
    Postów: 1183 456

    Wysłany: 7 listopada 2019, 07:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    Ponoć metformina jest też stosowana przy mutacji Pai (chodzi o krzepliwosc krwi). Mutacje często bada sie po poronieniach, a te mutacje ma sporo kobiet. Może dlatego lekarz przepisal metformax. Natomiast nie jest to lek na poczecie. Nie ma takiego leku. U mnie jak wyszla hiperprolaktynemia to gin też dal bromergon mówiąc że po nim zajde w ciążę. No cóż, minęły 2 lata, a ciąży dalej nie ma. Ja bym jednak brala na Twoim miejscu, w sumie why not? Nie jest to jakis ciężki lek.
    Nie spotkałam się żeby ten lek stosowano przy mutacji pai. Mi lekarz z kliniki na pai kazał brać acard i zastanawia się nad heparyna. Nie wiem jaki związek może mieć metformina do krzepliwości ale w ulotkach tych leków nic na ten temat nie ma

    MTHFR A1298C homo, PAI-1 (4G/5G) hetero
    I IUI - 30.10.2019... 14 dp iui test +
    82do2n0a8les7g5d.png
  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1379 971

    Wysłany: 7 listopada 2019, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nobis wrote:
    Nie spotkałam się żeby ten lek stosowano przy mutacji pai. Mi lekarz z kliniki na pai kazał brać acard i zastanawia się nad heparyna. Nie wiem jaki związek może mieć metformina do krzepliwości ale w ulotkach tych leków nic na ten temat nie ma

    To, że w ulotkach nic nie ma, to nie znaczy, że tak nie jest. To znaczy tylko, że lek zarejestrowano do czegoś innego. Proponuje wejść na wątek 1.stopień wtajemniczenia - Jerzak. Dział Poronienia. Alurat ja jestem tym przypadkiem, który na pai dostał metę. W google wystarczy wpisać "pai 1 metformina".

    gg64roeq27dqfbxi.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
  • Nobis Autorytet
    Postów: 1183 456

    Wysłany: 7 listopada 2019, 09:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krąsi wrote:
    To, że w ulotkach nic nie ma, to nie znaczy, że tak nie jest. To znaczy tylko, że lek zarejestrowano do czegoś innego. Proponuje wejść na wątek 1.stopień wtajemniczenia - Jerzak. Dział Poronienia. Alurat ja jestem tym przypadkiem, który na pai dostał metę. W google wystarczy wpisać "pai 1 metformina".
    Nie będę zaprzeczać napisałam tylko że ja się nie spotkałam z takim zastosowaniem a też mam tą mutacje. A jaka dawkę w związku z pai 1 bierzesz?

    MTHFR A1298C homo, PAI-1 (4G/5G) hetero
    I IUI - 30.10.2019... 14 dp iui test +
    82do2n0a8les7g5d.png
  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1379 971

    Wysłany: 7 listopada 2019, 09:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    500 mg. Mam pai 1 4g/5g hetero.

    gg64roeq27dqfbxi.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
  • Nobis Autorytet
    Postów: 1183 456

    Wysłany: 7 listopada 2019, 09:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam pai-1,4g/5g hereto i biorę 1500mg ale to bardziej związane z pcos a nie z mutacja. Na nią kazano mi brać acard.

    MTHFR A1298C homo, PAI-1 (4G/5G) hetero
    I IUI - 30.10.2019... 14 dp iui test +
    82do2n0a8les7g5d.png
  • Malina Autorytet
    Postów: 494 237

    Wysłany: 12 listopada 2019, 14:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brylantyaa23 wrote:
    Witam. Jestem zdrowa kobieta. Nie mam zadnych schorzeń ale mam problem ze nie mogę zajść w ciąże. W marcu 2018 poroniłam i mialam zabieg lozeczkowania. Wczoraj byłam u gin i jest wszystko w porządku macica i jajniki ok jednak powiedziałam że staram się o dziecko ponad rok i przepisał mi tabletki Metformax i powiedział że po nich znajdę w ciąże. Czy któraś z was stosowała? Chętnie przyjmę informacje o tabletkach 😊

    Dziewczyny ja też dostałam Glucophage 500 dla „wyrównania” glukozy na czczo. I w sumie nam pewne obawy, bo przecież w „normalnych warunkach” norma jest do 99, a ja mam koło 90 raz 95 raz 88🙈Wiem, że dla kobiet w ciąży to 92 więc jakby moje cukry stanowią podstawę do niepokoju, jednak w ciąży jeszcze nie jestem. I teraz receptę zrealizowałam i się nad nimi modlę, bo nie wiem czy powinnam brać😢

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego