Toczący się stan zapalny drożność jajowodow
-
Cześć dziewczyny,
Jestem załamana dziś miałam mieć badanie drożności myślałam ze wyniki (m.in stopień czystości pochwy) są okej bo stopień wyszedł UJEMNY (tak było napisane na wyniku) ale lekarz powiedział ze mnie nie przyjmie bo są bakterie i stopień wyszedł w skali II pokazywałam tez cytologię która robiłam z miesiąc - dwa temu i powiedzieli ze już wtedy był stan zapalny.
Nic z tego nie rozumiem, nic mi nie dolega, jedyne co to plamienia przed okresem, o których tez im mówiłam i twierdzą ze to nie ma znaczenia…
Miałaś któraś podoba sytuacje? Toczące się zakażenie a ja nie mam żadnych objawów ??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2023, 09:31
-
Ja
Nic a nic mi nie było, a wiecznie miałam waginoze w czystości.
Polecam zrobić posiewy, wtedy wyjdzie co i jakzizi96 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyzizi96 wrote:Cześć dziewczyny,
Jestem załamana dziś miałam mieć badanie drożności myślałam ze wyniki (m.in stopień czystości pochwy) są okej bo stopień wyszedł UJEMNY (tak było napisane na wyniku) ale lekarz powiedział ze mnie nie przyjmie bo są bakterie i stopień wyszedł w skali II pokazywałam tez cytologię która robiłam z miesiąc - dwa temu i powiedzieli ze już wtedy był stan zapalny.
Nic z tego nie rozumiem, nic mi nie dolega, jedyne co to plamienia przed okresem, o których tez im mówiłam i twierdzą ze to nie ma znaczenia…
Miałaś któraś podoba sytuacje? Toczące się zakażenie a ja nie mam żadnych objawów ??
Ogólnie stan zapalny sam w sobie może być przyczyną niepowodzeń. Można nie mieć żadnych objawów a mieć stan zapalny niestety -
Ja na sama myśl o biocenozie mam ścisk żołądka. Uważam, ze dużo lepiej by było, gdyby placówki wymagały posiewów na tlenu, beztleny i grzyby i tyle. Czasem człowiek ma trochę zaburzony stosunek pałeczek kwasu mlekowego do całej reszty i więcej niż II czy Ii/III nie dostanie..
trzymam kciuki, żebyś jak najszybciej mogła zrobić drożność.
Ja z tym cholerstwem borykałam się rok.. -
nick nieaktualnyzizi96 wrote:Cześć dziewczyny,
Hej
Niestety może być tak, że jest zakażenie a nie masz objawów. M.in ureaplasma może być, a ona nie daje żadnych oznak.
Ja robię raz w roku pełny panel na infekcje intymne.
Ureaplasma, Chlamydia, Mycoplasma są robione w pakiecie, najlepiej metoda PCR. Koszt około 300 zł
Do tego posiew z pochwy i z szyjki macicy na bakterie tlenowe i beztlenowe. Są różne podłoża więc ważne żeby zrobić oba badania.
Nie wiem czy to ma przełożenie ale u mnie np. Z cytologii wychodził stopień II i pisali coś o jakimś stanie zapalnym. Cały czas lekarz mówił wynik ok. Kobieta współżyjąca może mieć taką gr.
W tym roku robiłam biopsje endo pod kątem Cd138, wyszło zapalenie. To zapalenie endometrium jest utajone i również nie daje spektakularnych objawów.
Przeleczylam to plus stosowałam probiotyki dopochwowe cały czas praktycznie, plus żel papilocare przez te 21 dni.
Teraz robiłam cytologie i stopień 1.
Plamienie przed okresem może być ok pod warunkiem, że trwa max do 3 dni. Powyżej juz warto diagnozować przyczynę.
Nie śpiesz się z badaniem jak jest podejrzenie bakterii. Bo może się przenieść na narządy miednicy mniejszej. A potem to już lawinowo kaskada problemów.
I leczenie stanu zapalnego endo tez nie jest przyjemne i koze zajmować wiele miesięcy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2023, 10:58
-