Torbiel endometrialna, a ciąża
-
Cześć dziewczyny,
Na lewym jajniku mam torbiel 2cm-chyba endometrialna nikt w 100% jej nie zdiagnozował .W lipcu minie dwa lata jak staramy sie o bobasa. Miesiączki mam regularne, owulacje są co miesiąc, miałam robione wszystkie badania i wszystko jest ok jedynie mam podwyzszoną prolaktyne, od wrzesnia 2025 jestem na Bromocorn. Mialam stymulacje clo przez 3 miesiace-nic nie dała. Teraz jestem na metformax od miesiąca 500mg raz dziennie.
Czy któraś z Was zaszła w wymarzoną ciążę z torbielą na jajniku? Usuwać czy nie? Moj ginekolog mowil o wyłuszczeniu torbieli ale nie laparoskopowo tylko przez otwarcie brzucha bo jest wieksza kontrola na usunieciem. -
Udaj się do lekarza specjalizujacego się w endometriozie, w internecie jest lista ośrodkow (nie wiem z jakiej czesci Polski jesteś). Torbiel endometrialna= endometrioza i niestety inne zmiany się rowniez pojawiają (torbiel to wierzcholek góry lodowej). Najlepsze jest usg ekspercie i Rezonans Magnetyczny w kierunku endometriozy.
A otwarcie brzucha 🤯 To moja rekacja na ginekologa. "Grzebanie w okolicy jajnika"- może znacznie obnizyc AMH i rezerwę jajnikową, po drugie tworzą sie wowczas zrosty pooperacyjne. Odchodzi sie od laparoskopii diagnostycznej przy endometriozie (już jest to bębione od kilku lat), a tutaj propozycja otwierania brzucha- gdzie to jeszcze bardziej inwazyjne 🤯Koniecznie skonsultuj sytuację z innym lekarzem- specjalistą od endo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 19:36
-
Cari09 wrote:Udaj się do lekarza specjalizujacego się w endometriozie, w internecie jest lista ośrodkow (nie wiem z jakiej czesci Polski jesteś). Torbiel endometrialna= endometrioza i niestety inne zmiany się rowniez pojawiają (torbiel to wierzcholek góry lodowej). Najlepsze jest usg ekspercie i Rezonans Magnetyczny w kierunku endometriozy.
A otwarcie brzucha 🤯 To moja rekacja na ginekologa. "Grzebanie w okolicy jajnika"- może znacznie obnizyc AMH i rezerwę jajnikową, po drugie tworzą sie wowczas zrosty pooperacyjne. Odchodzi sie od laparoskopii diagnostycznej przy endometriozie (już jest to bębione od kilku lat), a tutaj propozycja otwierania brzucha- gdzie to jeszcze bardziej inwazyjne 🤯Koniecznie skonsultuj sytuację z innym lekarzem- specjalistą od endo.
Lekarz tlumaczył mi to tym ze laparoskopowo smaży sie jajnik i jest mnie precyzyjnie (moze malo zostać z jajanika) niz jakby wyluszczyć poprzez otwarcie brzucha. Poki co zyje nadzieja że uda mi sie to uniknać. -
Ale laparoskopia oznacza- metodę "dotarcia", czyli wykonanie 3 otworów niewielkich w brzuchu przez ktore wklada się odpowiednie przyrządy, a nie "smażenie jajnika". Blizny zostają mimlimetrowe, a nie otwarcie brzucha... Serio, zmień lekarza.Itka_xx wrote:Lekarz tlumaczył mi to tym ze laparoskopowo smaży sie jajnik i jest mnie precyzyjnie (moze malo zostać z jajanika) niz jakby wyluszczyć poprzez otwarcie brzucha. Poki co zyje nadzieja że uda mi sie to uniknać.
Zdiagnozuj sobie dobrze tą endometriozę. -