X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Torbiel endometrialna, mięsniak, endometrioza
Odpowiedz

Torbiel endometrialna, mięsniak, endometrioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Luna33 Autorytet

Wysłany: 31 października, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, piszę z nadzieją na to, że ktoś mnie jakoś pokieruje, poinformuje, bo mam dużo myśli w głowie i muszę to jakoś przetrawić.

2 dni temu byłam na wizycie u gina, zwykłej, kontrolnej. Zrobilismy usg piersi, cytologie i USG transwaginalne. Na poprzedniej wizycie, 1,5 roku temu, była mowa o mięśniaku śródściennym na tylnej ścianie macicy. Był niewielki, do obserwacji. Teraz okazało się, ze trochę urósł, ma około 4x4x3 cm. Lekarz zaproponował leczenie tabletkami anty, kontrolę za pół roku i wtedy decyzję czy usuwamy laparoskopowo czy nie, bo może uda się go zmniejszyć czy tam zahamować wzrost.

Co mnie bardziej zaskoczyło i zmartwiło - na jajniku mam torbiel endometrialną, około 2 cm. Stwierdzono endometriozę. Co zabawne - właściwie nie mam żadnych objawów. Mam dość obfite miesiączki (2 pierwsze dni okresu), ale tak było od zawsze. Bywają bolesne, ale znów - jak zawsze. Po ciąży jest z tym nawet dużo lepiej. Dostałam RYEQO i zaproszenie na kontrolę właśnie za pół roku.

Jako że diagnoza była dla mnie na prawdę dużym zaskoczeniem, na wizycie mało o co zapytałam. Lekarz sam mi sporo opowiedział, ale nie będąc w temacie nie wiedziałam o co dopytywać.
    Na pytanie o to czy planuję ciążę odpowiedziałam, że raczej nie. I jest to prawda, bo aktualnie nie planuję. Natomiast nie wykluczam, że za 2-3 lata się to zmieni - nie powiedziałam o tym, bo chyba tak na prawdę uświadomiłam sobie to dość dobitnie po tej wizycie. Wiecie, mam już jedno dziecko, w ciążę zaszłam bez problemu. Teraz zyłam w głupim przekonaniu, że ok, nie chcę teraz drugiej ciąży, ale jeśli za 2 lata zmienię zdanie to po prostu w nią zajdę. Nigdy nie miałam żadnych problemów ginekologicznych. Wiem, naiwne myślenie dla wielu z Was.

To co mnie aktualnie najbardziej stresuje - czy wykryta torbiel endometrialna, mięsniak i przyjmowanie tego RYEQO mogą mieć wpływ na starania w przyszłości? Czy czas działa tu na moją niekorzyść? Czy to może się pogarszać i np za rok czy 2 endometrioza przybierze na sile i będzie trudniej zajść, niż byłoby teraz?
    Diagnoza endometriozy jest dla mnie dziwnie nierealna, bo jak mowilam, nie mam żadnych jej objawów, a kojarzyła mi się ona zawsze z dużym bólem. Ciężko mi po prostu uwierzyć, że to mam.

Nie chcę googlować, bo wiadomo, nic dobrego z tego pewnie nie wyniknie. Może któraś z Was miała podobny przypadek, moze mi o tym opowiedzieć i coś doradzić? Na razie jestem dość mocno zagubiona.

klz9df9h8o8dolch.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ