Odpowiedz

TSH 2,5

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • sandra80 Autorytet
    Postów: 2540 7743

    Wysłany: 18 listopada 2014, 14:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy to prawda że tsh 2,5 może być przyczyną trudności z zajściem w ciążę? Mam już jedno dziecko (3 latka), 1,5 roku temu ciąża biochemiczna.Teraz staram się rok z przerwą a ciąży nie ma. Moje tsh przed pierwszą ciążą też takie było. Lekarz mówi, że jest ok taki wynik, a ja czytam, że powinno być ok. 1. Jak to jest?

    gann9jcgo804inbp.png

    1lxlm6r.png

    sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
  • tomiika Koleżanka
    Postów: 38 9

    Wysłany: 18 listopada 2014, 15:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pani endokrynolog powiedziała, że ma być poniżej lub w okolicy 1. W tej chwili mam 0,7 i to jest w porządku. Przy pierwszej ciąży zakończonej poronieniem miałam wynik 2,467. Przy drugim poronieniu nie zbadałam od razu tarczycy, ale po skierowaniu wyszła 6,660 więc kategoryczny zakaz starania. Po Euthyrox 50 spadało na 3,290, a po zwiększeniu dawki na 75 jest 0,751. I póki co zostaję przy tej dawce.
    Norma jest 0,270 - 4,2, ale jak się stara to powinno być poniżej 1.
    Zbadaj dodatkowo FT4 i antyTPO i antyTG. Niby miałam tarczycę w porządku ale anty wyszły powyżej normy i to też może być przyczyną tego, że nie da radę zajść w ciążę i skutkować później poronieniem czy wadami u dziecka.

    vanessa lubi tę wiadomość

  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8014 6906

    Wysłany: 18 listopada 2014, 16:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra, mogło czy nie mogło - nie ma co gdybać. Są dziewczyny, które z takim wynikiem zachodzą i nic złego się nie dzieje. Jak są problemy to endo (w większości - niektorzy są bardziej restrykcyjni, inni trochę mniej) zalecają, żeby wynik miał z przodu 1.

    Wybierz się do endo i porozmawiaj o kłopotach. Gin często olewają takie kwestie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2014, 16:18

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • tomiika Koleżanka
    Postów: 38 9

    Wysłany: 18 listopada 2014, 17:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi chyba o to że TSH w ciąży różnie się waha a jest to hormon który może mieć wpływ na płód i jest to wpływ raczej negatywny. Więc może lepiej go obniżyć do optymalnego poziomu, żeby potem ewentualny jego wzrost nie powodował problemów. Chyba lepiej żeby wzrósł o te 2 z poziomu np. 0,7 niż z poziomu 4 gdzie niby 4 jeszcze jest normą.
    Nie wiem, nie jestem lekarzem ale tak mi się wydaje i dlatego taki a nie inny poziom TSH jest ważny.

  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 18 listopada 2014, 18:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra, moim zdaniem nie musi być przeszkodą, choć wiadomo - każda z nas to indywidualny przypadek. Ja zaszłam mając nieco ponad 2, a potem skoczyło do ponad 3.
    Może problem tkwi gdzieś indziej? Monitorujesz owulację? Badałaś prolaktynę?

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 18 listopada 2014, 18:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarze mowili, ze kobieta starajaca sie o ciaze moze miec maksymalnie tsh 2,00-2,50 takie są przyjęte normy ze stanów (oczywiście poparte badaniami). Ja dostalam zalecenie zejscia z tsh ponizej 2,00 ;)

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 listopada 2014, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja TSH miałam na poziomie 2,4 (w wakacje 2014), poszłam do endokrynologa, dostałam Letrox 50 (po pół tabletki dziennie). Badanie powtórzyłam we wrześniu - TSH było 1,5. Za kilka dni kończą mi się tabletki, więc idę do endokrynologa.

    Myślałam, że po zbiciu TSH, od razu będzie łatwiej zaciążyć.
    Niestety właśnie za mną 8cs, a dziś pierwszy dzień 9cs.

    No ale tak czy siak, TSH zbite i chcę to utrzymać.
    Ginekolodzy też olewali TSh 2,4, dopiero endokrynolog zareagowała.

  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 18 listopada 2014, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pierwsza gin o badaniach tarczycy w trakcie starań w ogóle nie wspomniała, olała temat. Sama wykryłam chorobę po przeczytaniu kilku list badań, jakie powinno się zrobić przed. Drugi gin, obecny, jak zobaczył wynik 3,3 na pierwszej wizycie ciążowej (7tydz.) to bardzo się zmartwił i od razu spytał jaką mam teraz dawkę i czy jestem pod stałą opieką endo.

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 listopada 2014, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już nie przesadzajcie z tym poniżej 1. Ja mam naturane TSH na poziomie 1,7 od lat i jestem całkowicie zdrowa jak chodzi o tarczycę.

    Fatim lubi tę wiadomość

  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 18 listopada 2014, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poniżej 1 to już pod nadczynność może podchodzić. 1-1,5, a moja endo mówi o 1,5-1,8 to tak idealnie.

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 18 listopada 2014, 20:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja się spytam tak z innej beczki, ile tak na oko z waszych doświadczeń może spaść TSH w ciągu miesiąca biorąc Euthyrox w dawce 25mg (pół tabletki) a 50mg (cała tebletka) ???

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • tomiika Koleżanka
    Postów: 38 9

    Wysłany: 18 listopada 2014, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest tak:
    14.11.2014
    TSH 0,751 norma 0,270 - 4,2 (po Euthyrox 75)
    Ft4 19,7 norma 12 - 22

    Dla porównania
    30.08.2013
    TSH 2,467

    14.07.2014
    TSH 6,660 (masakra!!)
    Ft4 16,44

    22.09.2014
    TSH 3,290 (po Euthyrox 50)
    Ft4 17,01

  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 18 listopada 2014, 21:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli można zaokrąglając założyć, że po 50 zmniejsza się TSH o połowę w ciągu miesiąca ? (wiem, że może być to osobliwe, ale chyba u większości tak właśnie jest), myślicie że po 25 zmniejsza się przeciętnie o ćwierć na miesiąc?

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 18 listopada 2014, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też obstawiam, że mniej więcej o połowę przy dawce 50.

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • sandra80 Autorytet
    Postów: 2540 7743

    Wysłany: 18 listopada 2014, 23:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny idę w sobotę do specjalisty od niepłodności, porozmawiam z nim o tym. O mojego syneczka starałam się około 2 lata, może to przez te tsh. Potem ciąża biochemiczna, też piszą że mogła być przez tsh, chociaż ja obwiniam bardzo duży stres i rotawirusa z samego początku ciąży ale kto wie...

    gann9jcgo804inbp.png

    1lxlm6r.png

    sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 listopada 2014, 23:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 15:25

  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 19 listopada 2014, 09:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej kolejności zbadałabym hormony, szczególnie prolaktynę.

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Katarzyna87 Autorytet
    Postów: 4528 6014

    Wysłany: 19 listopada 2014, 10:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj odebrałam wyniki badań i TSH trochę za wysokie - 3,72 ;/ Ciekawe czy to była przyczyna poronienia :(

    FT3 2.72 pg/ml 2,3 - 4,2
    Na FT4 czekam

    Szukam dobrego endo w ktw i okolicach, moze ktos polecić?

    ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • Mirabelka30 Autorytet
    Postów: 888 245

    Wysłany: 19 listopada 2014, 10:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 18:18


  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 19 listopada 2014, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna, nawet nie trochę tylko jakieś 3 razy za wysokie.

    Dokpadnie Mirabelka, jak dawka źle dobrana to nic nie spadnie, ale jak dobrze organizm zareaguje to nawet o połowę może spaść.

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ