TSH, prolaktyna i endometrium
-
Cześć dziewczyny. Odstawiłam anty 2 miesiące temu. Endometrium 5 mm. Prolaktyna 42 i dostałam na to dostinex. TSH 2,75 FT4 0.96 FT3 3.02 anty-TPO 14.70 i dostałam euthyrox. Czy mam go faktycznie brać?
Czy takie cienkie endometrium może być skutkiem antykoncepcji i wysokiej prolaktyny? -
nick nieaktualnyHej,
Jesteś bardzo krótko po odstawieniu anty. Organizm może dochodzić do siebie około 6 mscy.
Prolaktyna jest niewiele podnieniosa.
Jest bardzo wrażliwa na badanie.
Lekarz kazał Ci ją powtórzyć i dopiero wdrożył leczenie , czy to był jednorazowy pomiar?
Zachowałaś higienę do badania ? Tzn bez seksu, bez ciwiczen, bez stresu? Badanie w 2-5 dc ?
Tf3 i ft4 interpretuje się razem z normami. Są na necie kalkulatory wrzuć i zobacz konwersję. Powinna być min 50 % na każdym.
Jest dużo kont dietetycznych gdzie mówią jak poprawic konwersję, jeśli była by niższa niż zalecana.
Endo 5 mm w jakim dniu cyklu ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2023, 15:45
-
Dzięki za odpowiedź
Kazała mi od razu brać Dostinex, pół tabletki na tydzień i za miesiąc powtórzyć badanie. Niestety badanie było w 10dc, ponieważ nie zostałam poinformowana, ale higiena zachowana.
Endometrium w 20 dc 4 mm, w 24 dc 5 mm. Byłam też u gine 14 dc, ale nie wiem ile miałam, bo powiedział tylko, że cienkie. Pęcherzyki na jajnikach, ale nie pękły na pewno do 24 dc gdy byłam u gine. W 14 dc była włączona cyclo-progynova, został mi tydzień brania. Ogólnie moje miesiączki trwają 1 dzień po odstawieniu anty (przed były normalne i jak w zegraku), ale to podejrzewam, że wina endometrium cienkiego.
Suplementuję od 3 tyg sporo rzeczy. Dwóch lekarzy mówi, że TSH ok, a jeden, żeby zbijać. Jestem kompletnie zmieszana i nie wiem jak interpretować wyniki.
-
niewiemanna wrote:Dzięki za odpowiedź
Kazała mi od razu brać Dostinex, pół tabletki na tydzień i za miesiąc powtórzyć badanie. Niestety badanie było w 10dc, ponieważ nie zostałam poinformowana, ale higiena zachowana.
Endometrium w 20 dc 4 mm, w 24 dc 5 mm. Byłam też u gine 14 dc, ale nie wiem ile miałam, bo powiedział tylko, że cienkie. Pęcherzyki na jajnikach, ale nie pękły na pewno do 24 dc gdy byłam u gine. W 14 dc była włączona cyclo-progynova, został mi tydzień brania. Ogólnie moje miesiączki trwają 1 dzień po odstawieniu anty (przed były normalne i jak w zegraku), ale to podejrzewam, że wina endometrium cienkiego.
Suplementuję od 3 tyg sporo rzeczy. Dwóch lekarzy mówi, że TSH ok, a jeden, żeby zbijać. Jestem kompletnie zmieszana i nie wiem jak interpretować wyniki.
Jesteś krótko po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej. Myślę że powinnaś odczekać. 3-4 normalne cykle i wtedy zgłosić się na USG (najlepiej w okolicach owulacji lub w drugiej fazie cyklu). Dopytuj lekarzy podczas USG o grubość endometrium, jajniki, pęcherzyki i ich wymiary, ewentualnie ciałko żółte.
Endometrium masz teraz zbyt cienkie ale to zapewne skutek hormonów które brałaś. Prolaktyna jest nieco podwyższona - czy miałaś kiedyś objawy hiperprolaktynemii? Moja lekarka uważa że nie należy leczyć "wyników z kartki" tylko pacjenta i bezobjawowemu nie przepisałaby dostinexu (norma jest lekko przekroczona). Co do TSH - mam podobne i nie dostałam nic na zbicie (przy staraniach max 2,5). -
Paula29 wrote:Jesteś krótko po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej. Myślę że powinnaś odczekać. 3-4 normalne cykle i wtedy zgłosić się na USG (najlepiej w okolicach owulacji lub w drugiej fazie cyklu). Dopytuj lekarzy podczas USG o grubość endometrium, jajniki, pęcherzyki i ich wymiary, ewentualnie ciałko żółte.
Endometrium masz teraz zbyt cienkie ale to zapewne skutek hormonów które brałaś. Prolaktyna jest nieco podwyższona - czy miałaś kiedyś objawy hiperprolaktynemii? Moja lekarka uważa że nie należy leczyć "wyników z kartki" tylko pacjenta i bezobjawowemu nie przepisałaby dostinexu (norma jest lekko przekroczona). Co do TSH - mam podobne i nie dostałam nic na zbicie (przy staraniach max 2,5).
Nie mam objawów oprócz jednodniowej miesiączki, ale to też może być spowodowane cienkim endometrium.. każdy lekarz mówi co innego i zbywają mnie, bo jestem młoda -
Cześć dziewczyny potrzebuje pomocy mieszkam za granica i staramy się od 3 lat o dziecko niestety bez skutecznie. Wczoraj odebrałam wyniki wszystko jest dobrze tylko TSHB mam lekko podwyższone 1.70 co robić? Mam 35 lat
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja, 18:39
-
Tosia89 wrote:Cześć dziewczyny potrzebuje pomocy mieszkam za granica i staramy się od 3 lat o dziecko niestety bez skutecznie. Wczoraj odebrałam wyniki wszystko jest dobrze tylko TSHB mam lekko podwyższone 1.70 co robić? Mam 35 lat♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
◾11-12.2024 walczę, stymulacje
♂️ 33
◾HBA 49%
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -
Hej! Odstawiłam antykoncepcje (Vines) jakoś z końcem stycznia. Od tego momentu - dwa plamienia. Ostatnie z początkiem marca. Skąpe, dwu dniowe. Gin dała duphaston (2tabletki dziennie przez 10dni) na wywołanie miesiączki, nie przyszła. Badania wykazują bardzo cienkie endometrium 1mm plus mała aktywność jajników. 1 lub 2 pęcherzyki w każdym. Nie mam miesiączki. Czy któraś z Was miała taką sytuację? Kiedy przyszła miesiączka? Jak z zajściem w ciążę?
Będę wdzięczna za info -
Dziewczyny pomóżcie mam wyniki badań przed sobą i nic z tego nie wiem . Wykonane są w Niemczech więc tym bardziej . Staramy się o dziecko ale nie udaje się od ponad 2 lat . Miesiączkę też mam dziwna bo od dłuższego czasu występuje ona co 20 dni i trwa 4-5
TSHB=1,70: Norm. 0. 4-4. 0: FSH=6. 7: [1]: Norm. 3.9-8. 8; Norm. Ovulati onsphase: 1.8-5. 1: Norm. postmenopausa l : 25-115: 37-.
5: Norm. Lutealphase : 16. 7-113. 6: 0E17=86: [1]: Norm. Follikelphase: Norm. Ovulationsphase: 32-517; Norm. Lutealphase: < 25: PROL=109: [1]: Norm. 71- 246; Norm. postmenopausal : 566: TESTG=0. 47: [1]: Norm. < 0. 10-0. 75 (Serum) : Norm. < 0. 10-0. 90 (Hepar in-Pla sma) ; DHEA=2506: Norm. 230-2660 ; TEXTHO=Beurte i lung:
-