Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja z kolei na razie miałam tylko raz cykl z monitoringiem i skończyło się na jeden wizycie w 11 lub 12 dc.
Trochę dlatego, że zaraz potem lecieliśmy na wakacje, więc i tak nie miałabym jak przyjść.
Teraz we wtorek mam wizytę (11dc) - ciekawa jestem co lekarz tam wypatrzy i czy też, tak jak u Was będzie kazał przyjść na kolejną wizytę po owulce 🧐
Dżozu, ale miło, że do nas zajrzałaś 🥰 co słychać, jak samopoczucie? 😁
Morgo, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
🙎♀️🧔♂️ 34 / 35
🍀 15 cs
💊 Pueria Uno, Omega Norsan + zioła Ojca Sroki
🦠05.25 ureaplasma - out 🤟
🔥06.25 - drożność - ok 👌
🧚♀️07.25 AMH - 3,8
💔 02.25 - CP
💔 09.25 - CB
🐛 11.25 - drugi cykl z Lamettą
plan na kolejny cykl:
•pakiet trombofilia + autoimmunologia (ACA, ANA, LA, AT III, B2GP1, białko C/S, mut. Leiden, mut. protrombiny) -
Morgo wrote:U nas stymulacja będzie dopiero gdy (jeśli) poprawią się wyniki nasienia. Ale mam w zaleceniach napisane wizyta 1-5dc i kminię w sumie po co wtedy 🤔
Miałam taki monitoring, akurat w cyklu ze stymulacją, kiedy nie byłam po owulacji we wcześniejszym cyklu i chciał sprawdzić czy nowy zaczyna się ok bez torbieli itp. Może chce sprawdzić co się stało z tym dużym pęcherzykiem?
Ja mam monitoringi 2x w ciągu cyklu, a czasem nawet 3 - przed i po owulacji. 11/12 dc i na nim ocenia kiedy mam się zgłosić na kolejny na podstawie wielkości pęcherzyka. Na monitoringu po owu sprawdza czy pękł i przepisuje mi leki ☺️
Morgo lubi tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -10 cykl z pomocą medyczną ❌
11 cykl antybiotyki na zapalenie endometrium 💊
Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾 -
karczoch321 wrote:Ja z kolei na razie miałam tylko raz cykl z monitoringiem i skończyło się na jeden wizycie w 11 lub 12 dc.
Trochę dlatego, że zaraz potem lecieliśmy na wakacje, więc i tak nie miałabym jak przyjść.
Teraz we wtorek mam wizytę (11dc) - ciekawa jestem co lekarz tam wypatrzy i czy też, tak jak u Was będzie kazał przyjść na kolejną wizytę po owulce 🧐
Dżozu, ale miło, że do nas zajrzałaś 🥰 co słychać, jak samopoczucie? 😁
Zaglądam, zaglądam, ale nie chce Wam wbijać w tematy za często... u mnie lepiej, mdłości minęły całkowicie, bujam się tylko z bardzo częstymi migrenami. Póki co z dzidziutkiem wszystko ok, będzie córeczka 😊💟
Karczoch przykro mi, że u Ciebie ostatnio potoczyło się, jak się potoczyło. Trzymam kciuki, żeby to był dobry znak na przyszłość.
Kokosik, Mardotka, karczoch321, Marzycielka94, Pacynka, cysterka95 lubią tę wiadomość
starania od 2/24; 📣
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć
⏳21.10 - wizyta usg
⏳14.10 - połówkowe

-
Morgo, ja z kolei miałam jeden monitoring w 11dc. Na nim po jednym pęcherzyku na stronę. Dostałam zalecenie badań krwi, które zrobiłam od razu na miejscu i z nich wyszło, że byłam tuż przed owulacją (w trakcie piku), która miała miejsce wieczorem. Mam jedynie sprawdzić sobie proga 7dpo teraz. I jestem bardzo ciekawa wyniku, skoro pojedyncze, naturalne owulacje miałam w okolicach 20 😬
Dżozu, super że się odezwałaś! Bardzo się cieszę, że odpuściły Ci ciążowe niedogodności 🩷 dawaj koniecznie nam tu częściej znać co u Ciebie. Miło się czyta pozytywne historie znajomych nicków. 😌
Morgo, Dżozu, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
🍼staranie na luzie od 03.2024
🔍monitorowane: 10cs
🍀 drugi cykl stymulowany (lametta 1x1) -
Ja miałam monitoring tylko przy stymulacji. Miałam się pojawić między 10-12dc i przeważnie już na tej wizycie miałam przepisywany zastrzyk. Raz kazała się pojawić po 3 dniach, bo pęcherzyki za małe to się okazało, że dzień przed wizytą same pękły.Morgo wrote:Dziewczyny, opowiedzcie proszę jak wygląda taki typowy monitoring cyklu tzn. jak macie wyznaczane terminy USG, ile ich jest w cyklu.
Morgo lubi tę wiadomość
👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
10/25 wyciszenie jajników
11/25 cykl naturalny
12/25 IUI? -
Dziewczyny, czy któraś z was boryka się z wypadaniem włosów i może mi polecić jakiś kosmetyk/ lek?
Ogólnie dopiero teraz zaczęłam łączyć kropki. Byłam na 3 cyklach stymulowanych clostilbegyt i 2 cyklach aromekiem.
Włosy wypadają mi jak szalone, nie dość że mam cienkie włosy i ich mało to w ostatnich 3 miesiącach jest tragedia. Niedługo wstyd mi będzie wyjść do ludzi. Wszędzie są moje włosy, nie dotykam ich i potem ściągam bluzkę i ma pełno włosów na bluzce.. jestem załamana . Dopiero ogarnęłam że to może być wynikiem działania tych leków..:Wiek 28&29
09/2024 odstawienie AH po 4 latach
starania na poważnie od 03/2025
- stwierdzone PCOS, hiperprolaktynemia czynnościowa
- 2 x stymulacja (04,05.2025)
- badanie drożności jajowodów - oba drożne 06.2025
- 3 x stymulacja clostybegyt (07,08, 09.3025)
- kolejny cykl luźny bez starań
- inseminacja???
————————————————-
💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, OVULOMED (wcześniej fertistim), glucophagne -
Zastanawiałam się na ile to wina PCOS a na ile stymulacji, co dokładnie powoduje wypadanie włosów. Mam podobny problem mimo, że rośnie mi dużo nowych, to nie wyrabiają z długością za wypadającymi i te króciutkie mnie irytują. Niestety nie mam rozwiązania na wypadanieMalineczka wrote:Dziewczyny, czy któraś z was boryka się z wypadaniem włosów i może mi polecić jakiś kosmetyk/ lek?
Ogólnie dopiero teraz zaczęłam łączyć kropki. Byłam na 3 cyklach stymulowanych clostilbegyt i 2 cyklach aromekiem.
Włosy wypadają mi jak szalone, nie dość że mam cienkie włosy i ich mało to w ostatnich 3 miesiącach jest tragedia. Niedługo wstyd mi będzie wyjść do ludzi. Wszędzie są moje włosy, nie dotykam ich i potem ściągam bluzkę i ma pełno włosów na bluzce.. jestem załamana . Dopiero ogarnęłam że to może być wynikiem działania tych leków..:⏳️05.2024 💉01.2025 🔜 IVF 01.2026
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ drożność, wymazy, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️ 01-09.25 8 cykli Lametta + Zivafert
❌️ 10.25 9ty cykl Lametta + Ovitrelle
⏳️11.25 ostatni cykl stymulowany 🤞 -
White1 wrote:Zastanawiałam się na ile to wina PCOS a na ile stymulacji, co dokładnie powoduje wypadanie włosów. Mam podobny problem mimo, że rośnie mi dużo nowych, to nie wyrabiają z długością za wypadającymi i te króciutkie mnie irytują. Niestety nie mam rozwiązania na wypadanie
Pcos mam już kilka lat. Zawsze miałam problem z przesileniem związanym ze zmianą pory roku. Ale to mijało. A teraz od 4 miesięcy nic, non stop to samo. Włosy lecą jak szalone.Wiek 28&29
- inseminacja???
————————————————-
💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, OVULOMED (wcześniej fertistim), glucophagne -
Przede wszystkim współczuję bardzo, też się z tym borykałam ostatnie miesiące i wiem jak to mocno wpływa na ogólne samopoczucie i samoocenę. Sprawdzałaś sobie kamerą trychologiczną jak wygląda skóra głowy? U mnie np przegięłam z mocnym szamponem do skóry głowy i była przez to mocno podrażniona. Dodatkowo ogromny stres. 😩Malineczka wrote:Dziewczyny, czy któraś z was boryka się z wypadaniem włosów i może mi polecić jakiś kosmetyk/ lek?
Włosy wypadają mi jak szalone, nie dość że mam cienkie włosy i ich mało to w ostatnich 3 miesiącach jest tragedia. Niedługo wstyd mi będzie wyjść do ludzi. Wszędzie są moje włosy, nie dotykam ich i potem ściągam bluzkę i ma pełno włosów na bluzce.. jestem załamana . Dopiero ogarnęłam że to może być wynikiem działania tych leków..:
W moim przypadku sprawdziło się rotowanie szamponami (raz w tygodniu mocniejszy, reszta myć delikatny) i przyjmowanie proteoglikanów w tabletkach. Nie mam pojęcia, czy działa combo, czy jedna z tych rzeczy, ale wypadanie ustało i po myciu nie wyciągam z odpływu garści włosów. I mam nadzieję, że tak zostanie. 🤞🏻💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
Powder wrote:Przede wszystkim współczuję bardzo, też się z tym borykałam ostatnie miesiące i wiem jak to mocno wpływa na ogólne samopoczucie i samoocenę. Sprawdzałaś sobie kamerą trychologiczną jak wygląda skóra głowy? U mnie np przegięłam z mocnym szamponem do skóry głowy i była przez to mocno podrażniona. Dodatkowo ogromny stres. 😩
W moim przypadku sprawdziło się rotowanie szamponami (raz w tygodniu mocniejszy, reszta myć delikatny) i przyjmowanie proteoglikanów w tabletkach. Nie mam pojęcia, czy działa combo, czy jedna z tych rzeczy, ale wypadanie ustało i po myciu nie wyciągam z odpływu garści włosów. I mam nadzieję, że tak zostanie. 🤞🏻
Zapiszę się na konsultację do trychologa. Chociaż ja naprawdę używam delikatnych szamponów, bo mam naprawdę włosy jak dziecko, takie cienkie, miękkie, więc nie mogę używać silnych szamponów bo po takich silnych moje włosy wyglądają tragicznie.Wiek 28&29
- inseminacja???
————————————————-
Ja tylko dorzucę info, bo nie każdy wie, że jeśli się bierze biotynę to może ona znacząco wpłynąć na wyniki badań tarczycowych, więc ostrożnie

I również polecam zerknięcie na obraz skóry głowy tak jak Powder napisała, mi bardzo pomógł po covidzie taki podgląd u trychologa.🤶 29l.
Temat dziecko od 02.2023, starania ciągłe od 5.2024 r.
🩷IO, otyłość, [06.2023 miomektomia/laparotomia 5x7cm], AMH 4,8. Choroba Gravesa-Basedowa, powrót mięśniaka 68mm - w oczekiwaniu na operację
💊Thyrozol 3x10, Propranolol WZF, Glucophage 2x750, Euthyrox 50, suple
🎅35 l.
💙(kwiecień-październik) 274,25mln➡️175,2, 54,85 mln/ml➡️35mln, A+B 33,52%➡️32,3, morfo 0% ➡️6%❗️
💊Co-Prestarium Initio, Fertilman, suple
▫️to nieskończoność nabiera ostrości▫️ -
No właśnie ze skórą głowy jest na tyle skomplikowanie, że za delikatne preparaty też mogą powodować problemy i na przykład nie domywać, co też prowadzi do zatykania mieszków i wypadania włosów. Podkręcone piłki z każdej strony 🥲Malineczka wrote:Zapiszę się na konsultację do trychologa. Chociaż ja naprawdę używam delikatnych szamponów, bo mam naprawdę włosy jak dziecko, takie cienkie, miękkie, więc nie mogę używać silnych szamponów bo po takich silnych moje włosy wyglądają tragicznie.💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
Też nie połączyłam, że włosy mogą mi mocniej wypadać przez lamette. Jak przestałam ją brać to włosy mniej wypadają. W przyszłym cyklu mam znowu mieć stymulację to będę obserwować czy znowu jest ich więcej.
I watro się przejść do teychologa lub dermatologa. Mi dermatolog stwierdził, że mam łojotokowe zapalenie skóry głowy i momentalnie zmiana szamponu oraz wcierka.👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
10/25 wyciszenie jajników
11/25 cykl naturalny
12/25 IUI? -
Mnie też ostatnio zaczęły wypadać włosy i wiąże to z Metforminą, bo się idealnie zbiegło z czasem. Czytałam, że przy metforminie może spadać poziom B12, kwasu foliowego i ferrytyny, więc muszę się wziąć za mocniejszą suplementację.👩🏻'92 🧑🏻🦱'93
17 cs starań o pierwsze 👶🏻
3 cykle stymulacji za nami
cd138, cd56, cd16⏳
AMH - 2,65 ng/ml (04.2025) ✅
Ana1, ANA, APS, celiakia - wykluczone ✅
Subkliniczna niedoczynność tarczycy - pod kontrolą
KIR Bx (brak 3 z 4 KIRów implantacyjnych) ❌
Allo MLR 0% (brak kiedykolwiek ciąży)
Insulina po obciążeniu ❌
Lewy jajowód niedrożny ❌
Badanie nasienia, posiew, USG, hormony ✅ -
Hej, a badałaś ostatnio zelazo/ferrytyne? ja niestety tez sie z tym borykam, codziennie wypadają garściami. Byłam u trychologa w tamtym tygodniu i mi powiedziała ze to przez małą ilość ferrytyny - mam ok 25. Zaleciła Szelazo SR + lactoferin, ale to wiadomo, ze Ty możesz miec inny powód. Dodatkowo wykryla mi łojotokowe zapalenie skóry, bo narzekałam tez na przetłuszczenie, to poleciła mi tez co stosowaćMalineczka wrote:Dziewczyny, czy któraś z was boryka się z wypadaniem włosów i może mi polecić jakiś kosmetyk/ lek?
Włosy wypadają mi jak szalone, nie dość że mam cienkie włosy i ich mało to w ostatnich 3 miesiącach jest tragedia. Niedługo wstyd mi będzie wyjść do ludzi. Wszędzie są moje włosy, nie dotykam ich i potem ściągam bluzkę i ma pełno włosów na bluzce.. jestem załamana . Dopiero ogarnęłam że to może być wynikiem działania tych leków..:
-
Bierzesz metformine na problemy z insuliną? Jak się po niej czujesz? Mi lekarz też ją przepisał, zażywam ale z pewną nutką niepewności co do tego lekuPacynka wrote:Mnie też ostatnio zaczęły wypadać włosy i wiąże to z Metforminą, bo się idealnie zbiegło z czasem. Czytałam, że przy metforminie może spadać poziom B12, kwasu foliowego i ferrytyny, więc muszę się wziąć za mocniejszą suplementację.⏳ Listopad 2024
MUCHA nie siada 🪰✅
Jajowody ✅(lewy bez szału)
🥺Podejrzenie adenomiozy -
Pytanie do dziewczyn po stymulacji, czy Wam dużo wcześniej urosły pęcherzyki?? Pytam bo pierwszy monitoring mam w czwartek w 12dc i już się stresuje czy cała akcja owulacja=inseminacja nie wypadnie mi w niedzielę albo w święto niepodległości⏳ Listopad 2024
MUCHA nie siada 🪰✅
Jajowody ✅(lewy bez szału)
🥺Podejrzenie adenomiozy -
U mnie owulacje wystąpiły obie w 11dc. Naturalne mam w 12-14dc.Luizaczek wrote:Pytanie do dziewczyn po stymulacji, czy Wam dużo wcześniej urosły pęcherzyki?? Pytam bo pierwszy monitoring mam w czwartek w 12dc i już się stresuje czy cała akcja owulacja=inseminacja nie wypadnie mi w niedzielę albo w święto niepodległości💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
Luizaczek wrote:Pytanie do dziewczyn po stymulacji, czy Wam dużo wcześniej urosły pęcherzyki?? Pytam bo pierwszy monitoring mam w czwartek w 12dc i już się stresuje czy cała akcja owulacja=inseminacja nie wypadnie mi w niedzielę albo w święto niepodległości
Podczas 1 miałam dużo wcześniej bo w 12 dc, a zazwyczaj mam 15/16. A w 2 wcześniej się umówiłam na monit przed owulacją bo w 10 dc i się okazało, że była normalnie w 15 dc 🤷K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -10 cykl z pomocą medyczną ❌
11 cykl antybiotyki na zapalenie endometrium 💊
Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾 -
Luizaczek wrote:Pytanie do dziewczyn po stymulacji, czy Wam dużo wcześniej urosły pęcherzyki?? Pytam bo pierwszy monitoring mam w czwartek w 12dc i już się stresuje czy cała akcja owulacja=inseminacja nie wypadnie mi w niedzielę albo w święto niepodległości
Przy mojej pierwszej stymulacji miałam owu mniej więcej 2 dni później niż normalnie, w 16 dc 😏
Ciekawa jestem jak będzie w tym cyklu 🧐🙎♀️🧔♂️ 34 / 35
🍀 15 cs
💊 Pueria Uno, Omega Norsan + zioła Ojca Sroki
🦠05.25 ureaplasma - out 🤟
🔥06.25 - drożność - ok 👌
🧚♀️07.25 AMH - 3,8
💔 02.25 - CP
💔 09.25 - CB
🐛 11.25 - drugi cykl z Lamettą
plan na kolejny cykl:
•pakiet trombofilia + autoimmunologia (ACA, ANA, LA, AT III, B2GP1, białko C/S, mut. Leiden, mut. protrombiny)