WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
Odpowiedz

W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧

Oceń ten wątek:
  • Zazu92 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gravity! Gratulacje! 😘🥳 Prog jest okej, powinien być powyżej 10 z tego co pamiętam. Jak się niepokoisz to powtórz proga za jakiś czas ;)

Dziewczyny mam rozkminę od rana..
    Zmierzyłam temp i jest 36.74 (w ustach mierzę). No i z ciekawości zmierzyłam od razu w pochwie i tam jest 36.90. no i czy one aż tak bardzo się powinny różnić? No ja wiem że w ustach będzie mniejsza, ale kurde teraz tak się zastanawiam, bo w pochwie już jest taka ładna że tak powiem poowulacyjna. Ale też skoro cały cykl mierzyłam w ustach to muszę dalej w ustach żeby były wyniki miarodajne. No a w sumie w poprzednim cyklu miałam po owu w ustach w okolicach 37. 🤔🤔🤔
    Ogólnie wpisałam sobie tą temp z ust, tendencja jest wzrostowa ale nadal nie ma skoku i nie da się rozróżnić dwóch faz :/ ale też miałam tę nockę prawie nieprzespaną...

ona i on 29lat
    starania o pierwszego maluszka od 09.21r 👶

ona:
    podstawowe badania w normie ✅
    owulacja prawidłowa✅
    TSH luty 2022 - 2,4
    TSH kwiecień 2022 - 4,5
    TSH czerwiec 2022 - 2,2
    Endo mówi że okej 🤔
    Wdrożony euthyrox
    Suplementacja: pueria uno

on:
    badanie nasienia marzec 2022/czerwiec 2022
    morfologia 3% -> 4% ✅
    Żywotność 52%->68%✅
    Koncentracja ✅
    Ruchliwość 31%->41% ✅
    Mamy poprawę! 💪
    Suplementacja: fertilman plus, zero gorących kąpieli, zero alko, luźne gatki

27.06 - pierwsze ⏸️🥺
    28.06 - beta 37,9
    30.06 - beta 95,9
    4.07 - beta 44 💔😞 cb

Walka trwa.. 💪
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiooola wrote:
    Monka - jak się czujesz? Ja cały weekend poświęcam na odpoczynek 😁
    Wczorajszy dzień w pracy mnie przeorał, całodniowa wizyta klientów męczyła mnie już bez ciąży, a teraz mam dodatkowe obciążenie.
    Wczorajszy dzień z mlodsciami uratowały mi gumy na mdlosci, pregna vomi🙄 bo bym nie dał rady funkcjonować
    Dziękuję, czuję się bardzo dobrze, jedynie po całym dniu w pracy jestem strasznie zmęczona i o 19 kładę się do łóżka. Po wizycie u lekarza postaram się załatwić home office, bo ledwo daję radę, najchętniej w ciągu dnia bym sobie zrobiła drzemkę.
    Poza tym ok, wczoraj miałam mocne okresowe bóle, które mnie trochę zmartwiły (miałam od samego początku, ale tak mocnych jak wczoraj nie miałam jeszcze), no ale czekam cierpliwie do poniedziałku na swoją pierwszą wizytę. I ciągle mam wrażenie, że to już niedługo, bo weekend się zaczął, ale to dopiero czwartek dziś 😂 coś się będzie dłużył ten długi weekend 😁

Kasiooola, Anett93, Zazu92, Isisi, Poziomka9204 lubią tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu92 wrote:
    Gravity! Gratulacje! 😘🥳 Prog jest okej, powinien być powyżej 10 z tego co pamiętam. Jak się niepokoisz to powtórz proga za jakiś czas ;)

Zmierzyłam temp i jest 36.74 (w ustach mierzę). No i z ciekawości zmierzyłam od razu w pochwie i tam jest 36.90. no i czy one aż tak bardzo się powinny różnić? No ja wiem że w ustach będzie mniejsza, ale kurde teraz tak się zastanawiam, bo w pochwie już jest taka ładna że tak powiem poowulacyjna. Ale też skoro cały cykl mierzyłam w ustach to muszę dalej w ustach żeby były wyniki miarodajne. No a w sumie w poprzednim cyklu miałam po owu w ustach w okolicach 37. 🤔🤔🤔
    Ogólnie wpisałam sobie tą temp z ust, tendencja jest wzrostowa ale nadal nie ma skoku i nie da się rozróżnić dwóch faz :/ ale też miałam tę nockę prawie nieprzespaną...
    Różnica jest bardzo niewielka, powinna być nawet większa :) ale po nieprzespanej nocy bym z dystansem podeszła do temperatury. Jeśli mierzyłaś w ustach, to nie na sensu w trakcie cyklu tego zmieniać. Zobaczysz jutro, czy będzie dalej rosnąć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2022, 07:35

Zazu92 lubi tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu92 wrote:

Temp mierzona w pochwie zawsze jest wyższa od tej w ustach, tak już jest 🤷🏻‍♀️ Ten cykl już dokończ w ustach, nie ma sensu teraz zmieniać, a następny jak chcesz zacznij w pochwie mierzyć, ja jednak unikam infekcji dlatego też mierzę w ustach i jest to dla mnie wygodniejsze.

Zazu92 lubi tę wiadomość

Adenomioza, trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 29,9%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
    🔜 sztuczna menopauza
  • Lipcowa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Lipcowa co za kreska! Nic tylko działać 🔥 🔥 🔥
    Wszystkie trzy imiona, które podałaś, też mi się podobają. Mąż nie chce Poli, pozostałych na razie nie proponowałam, ale wpisuję na listę :D Jakoś tak dla dziewczynki naprawdę łatwiej mi coś wybrać...

Gravity, też widzę po przybliżeniu! Kciuki, aby ciemniała🤞🤞🤞

Cieszę się, że imiona przypadły do gustu ;) mi też wydaje się, że dziewczynce jest prościej wybrać imię :D u Nas Lili jest faworytem od lat ❤️

hypatia92, Anett93 lubią tę wiadomość

🙋🏻‍♀️ 29 🙋🏻‍♂️ 30 👶🏻

Jeden drożny jajowód ❌
    Endomenda 🆘 Hashimoto 🆘

🧔🏻🆘
    oligozoospermia.

1️⃣ 9️⃣.

📝 29 VII - transfer 💚🍀🤞🏻5.1.1. 🍀 👶🏻
    ❄️ 4.2.2. ✨

🌟 01.25 Naturalny CUD💔 10/11 tc 👼🏻

"Być może będziesz musiała stoczyć bitwę więcej niż raz, aby ją wygrać". ❤️

"Bądź tęczą w czyjejś chmurze. " 🧚🏻‍♀️

age.png
  • Zazu92 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Tak zrobię, dokończę już w ustach i zobaczę. No i zbadam tego proga 7dpo bo aż się teraz zaczynam niepokoić, że to jednak bezowulacyjny. A od przyszłego cyklu chyba spróbuję w pochwie mierzyć cały czas

Monk@ a jak piesek?

ona i on 29lat

ona:
    owulacja prawidłowa✅
    TSH luty 2022 - 2,4
    TSH kwiecień 2022 - 4,5
    TSH czerwiec 2022 - 2,2
    Endo mówi że okej 🤔
    Wdrożony euthyrox

on:
    morfologia 3% -> 4% ✅
    Żywotność 52%->68%✅
    Koncentracja ✅
    Ruchliwość 31%->41% ✅
    Mamy poprawę! 💪

27.06 - pierwsze ⏸️🥺
    28.06 - beta 37,9
    30.06 - beta 95,9
    4.07 - beta 44 💔😞 cb

Walka trwa.. 💪
  • Kofii Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu92 wrote:

Skoro noc miałaś nieprzespaną, to ta temperatura nie będzie raczej tak wiarygodna 🙁 masz ostatnio jakieś kłopoty ze snem? Może przez to nie widać tego skoku temperatury po owu?

• Kofii Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Temp mierzona w pochwie zawsze jest wyższa od tej w ustach, tak już jest 🤷🏻‍♀️ Ten cykl już dokończ w ustach, nie ma sensu teraz zmieniać, a następny jak chcesz zacznij w pochwie mierzyć, ja jednak unikam infekcji dlatego też mierzę w ustach i jest to dla mnie wygodniejsze.

Też się bałam infekcji, bo niestety często mnie łapały, ale na szczęście nic mi się nie przytrafiło po mierzeniu termometrem 😀 zawsze myłam go wodą z mydłem i psikałam płynem do dezynfekcji zabawek erotycznych 😀

Zazu92 lubi tę wiadomość

• Kofii Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gravity wrote:
    Beta 7,04🍀
    Prog 13,07
    To chyba trochę mało proga? Na wszelki wypadek chyba będę brać dupka🤔

Ale wyłapałaś 💞 i dobry ten test ciążowy, że pokazał już kreskę!
    Trzymam kciuki za wzrost bety 🍓

• Nutka85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gravity, super, ale Ci się udało wyłapać wczesna ciążę! Trzymam kciuki za przyrosty 🤞

Monk@, ja, jak mam zajęcie cały dzień, to nie chce mi się spać 😜 no...o 22 już bym chętnie była w łóżku, co kiedyś było nie do pomyślenia.
    Jak tak piesek?

Co do ciąży u patologii. Oj tak, boli taki widok 😔 my robimy wszystko co się da, a nawet więcej. A oni? Używki, kiepska dieta, brak jakiejkolwiek profilaktyki i ciąża.
    Ale wydaje mi się, że to też nasze "wyczulenie" na ten temat. Prędzej naszą uwagę przykuje kobitka z marginesu z wózkiem, niż normalna dziewczyna. Chyba po prostu częściej to zauważamy.

Ja już się zaczynam stresować badaniami prenatalnymi. Dopiero za 3tygodnie. I to dość późno, bo będę 13+2. Ale ufam temu lekarzowi, on wie co robi.
    Ze względu na mój wiek na pewno ryzyka są dużo większe. Ale już mi się śnią głupoty. Mąż ciągle powtarza, że będzie ok, że nie mamy już na nic wpływu i że stresem tylko szkodzę Kropkowi.

A co do snów, ostatnio mi się śniło, że mój mąż miał mieć tego dzidziusia z kimś innym, i ja im wyprawiam taką imprezę z przebijaniem balona i poznawaniem płci 🤦‍♀️😂😂😂 ale pamiętam, że miał to być chłopak, mój mąż był przeszczęśliwy i ze mną jednak świętował, nie z tamtą 😂

Monk@, Anett93, Kluska95, 2+3, Poziomka9204 lubią tę wiadomość

♀️37l, po terapii pochwicy
    ♂️33l

01.05 ⏸️
    11.05 "domek dla dzidziusia"
    18.05 jest ❤️
    06.07 prenatalne, niskie ryzyka ❤️
    07.09 połówkowe, 540g dziewczynki
    07.11 bad.3trymestru, 1760g dzidziulki 💝

01.01.2023 Helena 😍
    53cm, 2970g, 9/10, CC

age.png
  • Kofii Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi ciążami patologii to też tego nie rozumiem... jest to straszna niesprawiedliwość.
    Ja w ogóle też nie rozumiem jak można "wpaść", przecież to jest jak wygrać w totka! My się tyle miesięcy staramy i nic, a ktoś raz zapomni gumki i wpada?!

• Mikaaa92 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofii wrote:
    Z tymi ciążami patologii to też tego nie rozumiem... jest to straszna niesprawiedliwość.
    Ja w ogóle też nie rozumiem jak można "wpaść", przecież to jest jak wygrać w totka! My się tyle miesięcy staramy i nic, a ktoś raz zapomni gumki i wpada?!
    Myślę że to też brak obciążenia w głowie,radosne przytulanko bez myśli "zajdę czy nie zajdę" ;) i nagle pyk, wpadka

Monk@, Kluska95, Darka96, Isisi lubią tę wiadomość

💗 Iga 👶 3540 g 54 cm

• Zazu92 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofii wrote:
    Skoro noc miałaś nieprzespaną, to ta temperatura nie będzie raczej tak wiarygodna 🙁 masz ostatnio jakieś kłopoty ze snem? Może przez to nie widać tego skoku temperatury po owu?

Nie mam. Akurat tej nocy mój kot postanowił chcieć się bawić od 2:30 🤣 więc mnie obudził, potem szłam siku i napić się wody. Potem zasnęłam i o 4 znowu kot zaczął mnie budzić i chyba z pół godz nie spałam, a potem zasnęłam i obudził mnie budzik o 5.30. także taka nocka 🤣😅🙈

Kofii lubi tę wiadomość

ona i on 29lat

ona:
    owulacja prawidłowa✅
    TSH luty 2022 - 2,4
    TSH kwiecień 2022 - 4,5
    TSH czerwiec 2022 - 2,2
    Endo mówi że okej 🤔
    Wdrożony euthyrox

on:
    morfologia 3% -> 4% ✅
    Żywotność 52%->68%✅
    Koncentracja ✅
    Ruchliwość 31%->41% ✅
    Mamy poprawę! 💪

27.06 - pierwsze ⏸️🥺
    28.06 - beta 37,9
    30.06 - beta 95,9
    4.07 - beta 44 💔😞 cb

Walka trwa.. 💪
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofii wrote:
    Też nie mogę się temu nadziwić. Lata starań vs. jeden wyjazd na dyskotekę i przygodny <3 w kibelku 😂

Gravity, wygląda na wczesną ciążę, kciuki 🤞
    Jakiej firmy jest ten test ciążowy, który to tak ładnie wyłapał (jeszcze ich tak sprytnie nie odróżniam)?

Co do drugich imion, to ja nie mam, mąż tak. On by chciał, mi wszystko jedno. Więc pewnie będą :)

Dobrego długiego weekendu, Kochane!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2022, 08:48

Synek 05.2024 ❤️
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gravity wrote:
    Beta 7,04🍀
    Prog 13,07
    To chyba trochę mało proga? Na wszelki wypadek chyba będę brać dupka🤔

Super, kciuki za przyrosty 🤞

🩷 Liliana, 13.04.2023, 55cm, 3550g 🩷

age.png
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny, pies ma się całkiem dobrze, ciągle na lekach, ale tak już zostanie. Jeszcze czeka nas rezonans, ale nie mieliśmy kiedy się umówić. Chciałbym to załatwić, jak już będę pracować z domu, żebym była przy nim w dniach po narkozie. Ale jeszcze dziś rano, jak wracałam z nim że spaceru, myślałam o tym, jak bardzo mnie cieszy, że znów pamięta, gdzie mieszka i nas rozpoznaje 😍 bałam się, że nie wróci do tego stanu, a jednak jest jak dawniej 🥰

Nutka, co za sen 🤣
    Ttzymsm kciuki za prenatalne, choć jeszcze trochę czasu 🤞🏼 ale masz rację, trzeba zaufać lekarzowi :)

Nutka85, Kluska95, Poziomka9204 lubią tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Gravity Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofii wrote:
    Ale wyłapałaś 💞 i dobry ten test ciążowy, że pokazał już kreskę!
    Trzymam kciuki za wzrost bety 🍓
    Oj tak, te testy nigdy mnie nie zawiodły. Nawet dzień wcześniej coś mi majaczyło. Jestem team paskowe facelle! 😁
    Dziś już przyzwoita kreseczka 😊
    1cb736786dd8.jpg

Monk@, wellwellwell, Zazu92, Karo1234, AgulaM, Kluska95, 2+3, jo_ana, Ilaria, Poziomka9204 lubią tę wiadomość

age.png

Starania od 11.2020

👩 35l 👨40l

06.21 💔 cb
    10.21 💔 cp (metotreksat)

03.2022 HSG - lewy jajowód niedrożny, prawy - światło jajowodu ograniczone
    06.2022 laparoskopia - oba jajowody drożne

06.22 cb 💔
    07.22 cb 💔

25.09 ⏸
    27.09 beta 68,6 prog 71
    29.09 beta 231
    01.10 beta 756 prog 55,8
    13.10 3,8mm Okruszka z ❤ Cudzie trwaj 🌈
    03.11 2,2cm cudnego Bąbelka🥰
    28.11 USG prenatalne 6,2cm Dzidziulka, ryzyka niskie 🥳
    13.01 300g chłopaczka 😊❤
    17.02 720g Marcelka 😍
    22.03 1430g Kluseczka 🤯
    06.04 1780g Misiaczka 🐻
    11.05 3145g Pączusia 😳

06.06.2023 nasz tęczowy synek jest już z nami 😌 - 3680g, 56cm Miłości
  • Zazu92 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kumpela w wieku 17lat zaciążyła, a się zabezpieczali więc też dla mnie to takie 🤯 zwłaszcza teraz kiedy już wiem jak to jednak jest ciężko zajść.
    Trochę też śmiejemy się z moim K. że on na początku jak się spotykaliśmy i oczywiście się zabezpieczaliśmy to on tak się bał wpadki że dla niego nie było mowy o zbliżeniu penisa do mojego krocza bez gumki xD mówię o samym początku gry wstępnej itd a po wszystkim to on mnie nie dotknie ręką bo dotykał gumki i najpierw szedł umyć ręce. Teraz się z tego śmiejemy, że to jednak nie jest takie łatwe jak on myślał

AgulaM, Kluska95, Darka96, 2+3 lubią tę wiadomość

ona i on 29lat

ona:
    owulacja prawidłowa✅
    TSH luty 2022 - 2,4
    TSH kwiecień 2022 - 4,5
    TSH czerwiec 2022 - 2,2
    Endo mówi że okej 🤔
    Wdrożony euthyrox

on:
    morfologia 3% -> 4% ✅
    Żywotność 52%->68%✅
    Koncentracja ✅
    Ruchliwość 31%->41% ✅
    Mamy poprawę! 💪

27.06 - pierwsze ⏸️🥺
    28.06 - beta 37,9
    30.06 - beta 95,9
    4.07 - beta 44 💔😞 cb

Walka trwa.. 💪
  • Lolka997 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofii wrote:
    Też mnie to strasznie boli.
    Ogólnie jestem typem człowieka, który nigdy nikomu, niczego zawistnie nie zazdrości, ale jak widzę taką patolę z 5 dzieci, które są zaniedbane i nie mają żadnych warunków do godnego życia to 🍆 mnie strzela.
    Mamy mieszkanie, budujemy dom, spore wypłaty, ubezpieczenia, a przede wszystkim tonę miłości do obdarowania dla tego małego człowieka, a jego ciągle w Naszym życiu nie ma i nie ma..

AgulaM lubi tę wiadomość

Starania o pierwszy cud od 04.2021
    Ja- 25, Leśniowski-Crohn (2 operacje), podejrzenie PCOS, LUF, IO :(
    On- 30, okaz zdrowia...

28.01.2022 II
    14.02.2022 2 Ktośki na pokładzie 🥰
    24.02.2022 Ktosie... 💔😭

05.2022 zaczynam walkę od nowa 💪
    13.05.2022- badanie drożności HyCoSy- OBYDWA DROŻNE 😍
    Maj zakończony 8 cm torbielą..

06.2022- pierwsza stymulacja cyklu- Letrozol, pęcherzyk 23 mm na lewym jajniku ❤
    +Ovitrelle =pęcherzyk pęknięty + 2 cm torbiel krwotoczna
    Czerwiec zakończony betą o wyniku 1

07.2022- Letrozol, pęcherzyk na prawym jajniku, Ovitrelle, po 48h niepęknięty, 2xOvitrelle
    Lipiec zakończony bielą na teście.

08.2022- PIERWSZE PODEJŚCIE DO IUI+hirudoterapia ❤️

Leki:
    3-7 dc- Letrozol, NAC
    do owulacji- dzięgiel chiński
    Ovitrelle
    stale- Euthyrox 25, inozytol, kurkumina
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu92 wrote:

Miałam właśnie dzis pytac, jak twoja temp.
    U mnie tez dalej bez szalu, ale sprobuje jeszcze posprawdzac z owulakami, bo znowu jakby ciemnialy.

Wynik proga da pewnie jasny obraz sytuacji. Kiedy idziesz go badac?

🩷 Liliana, 13.04.2023, 55cm, 3550g 🩷

age.png
‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ