W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
Mikaaa92 wrote:Kropa przykro mi... 😢 kontroluj to proszę, jestem po ciąży pozamacicznej, najpierw beta urosła, potem spadła i lekarz myślał że ciąża sama się usuwa, więc odpuściłam temat, ale coś mnie tknęło po tygodniu, powtórzyłam betę która mocno wzrosła i skończyło się szpitalem i usunięciem jajowodu. Gdyby ktoś to wcześniej wyłapał może udałoby się go uratować... jesteśmy z Tobą! Oby tutaj było szczęśliwe zakończenie
Dokładnie, uważaj na siebie Kropka i kontroluj sytuację.
U mnie w przypadku źle rosnącej bety, lekarz kazał jechać od razu do szpitala w razie gdyby pojawiło sie plamienie/krwawienie czy silne bóle, bo właśnie trzeba było brać pod uwagę ciążę pozamaciczna.
-
Ojej... Gdyby jeszcze się z tymi wynikami tak długo nie wstrzymywali
Tak jak dziewczyny piszą, najlepiej poradzić się lekarza bo w tej sytuacji to może być zdrowa ciąża z małym przyrostem, cp, czy poronienietrzymaj się!
-
Hope99 wrote:Koniecznie odstaw duphaston. Beta lekko rośnie właśnie przez to, że sztucznie podtrzymujesz progesteron. Jak odstawisz dupka to przyjdzie krwawienie i poronisz samoistnie.
W dodatku kropka ma plamienia czyli prog najprawdopodobniej spada samoistnie. Tylko w przypadku dobrze rozwijającej się ciąży progesteron zatrzyma plamienia. Inaczej nie ma mowy. No i nie podbije bety bo przecież progesteron to progesteron a gonatropina kosmowkowa to gonatropina kosmowkowa. Ich wzrost powoduje tylko ten sam czynnik. Może się mylę, jeśli tak to popraw mnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2022, 12:52
2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2021.11 - 2022.01 - 3 IUI ❌
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2025 - IVF
👩🏻
📍 PCOS - brak owulacji, AMH 4
📍 Hashimoto, niedoczynność
📍 PAI- 1 homo
👨🏼
📍 Hormony ✅
📍 Morfologia 2-3 % -
kropka_123 wrote:Mam wyniki - 766. Wczesniejsza bete robiłam 3 dni temu i było 691. Mam lekkie plamienia, brałam codziennie 2 tabletki duphastonu. Chyba powinnam już przestać brać? Co myślicie?
Wczoraj rozmawiałam z gin, mówiła ze jeżeli spadnie to odstawić a jak będzie przyrost to brać. Ale przyrost jest znikomy, do tego doszło plamienie.
Kropka u mnie niestety był taki nieprawidłowy przyrost i skończyło się ciążą pozamaciczną. Nie chce Cię absolutnie straszyć, ale podtrzymywanie duphastonem ciazy, ktora nie rozwija się prawidłowo i nie wiadomo czy jest w macicy to raczej nie jest dobry pomysł, chodzi tu przecież o Twoje zdrowie. Umów się na wizytę do lekarza, niektórym udaje się znaleźć pęcherzyk już przy becie 500. Dawaj znać kochana i trzymaj się 🍀Mgdra, verliebtindich lubią tę wiadomość
07.23 Misia 🩷👶 -
Dziewczyny ale o tym właśnie powinien zdecydować lekarz. Nie my laski z forum 😉 Jeśli ciąża nie rozwija się prawidłowo żaden Duphaston tu nie pomoże. Nic nie podtrzyma. No i Kropka była u lekarza ale nic nie widział. Więc skoro beta rośnie żaden lekarz nie powie najprawdopodobniej „odstawić leki”, musi mieć więcej danych. Bo a nóż okaże się dobrze rokująca ciąża. Tu nie ma jeszcze sytuacji czarno na białym. Dlatego należy iść do lekarza. 😊
Kilka lat temu dziewczyna po transferze badała betę, przestała rosnąć na 450. Lekarz kazał odstawić leki czekać na krwawienie, poszła za 4 tyg do lekarza a tam 8 tyg ciąża. Pięknie rozwijająca się. Miała mega szczęście, ze bez leków wszystko się udało. Niestety mały urodził się jako wcześniak. Do dziś obserwuje ich dalsze losy na IG 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2022, 13:34
wellwellwell, Lolka997 lubią tę wiadomość
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2025 - IVF
👩🏻
📍 PAI- 1 homo
👨🏼
📍 Hormony ✅
📍 Morfologia 2-3 % -
Imbirowa wrote:Pytam z ciekawości skąd taka wiedza ? Pierwszy raz takie coś słyszę. U mnie było dokładnie tak samo i mimo odstawienia progesteronu beta dalej rosła.
W dodatku kropka ma plamienia czyli prog najprawdopodobniej spada samoistnie. Tylko w przypadku dobrze rozwijającej się ciąży progesteron zatrzyma plamienia. Inaczej nie ma mowy. No i nie podbije bety bo przecież progesteron to progesteron a gonatropina kosmowkowa to gonatropina kosmowkowa. Ich wzrost powoduje tylko ten sam czynnik. Może się mylę, jeśli tak to popraw mnie. -
Hope99 wrote:Ja nie mówię, że prog zatrzymuje plamienia tylko poronienie źle rozwijającej się ciąży a to różnica. W przypadku źle rozwijającej się ciąży beta ma prawo delikatnie rosnąć dopóki nie dojdzie do poronienia- czyli krwawienia. A dupahston blokuje te krwawienie. Byłam 8 razy w ciąży z czego większość ciąż na duphastonie i pomimo, że ciąże się źle rozwijały to do wlaściwego poronienia- krwawienia dochodziło dopiero po odstawieniu duphastonu.
Generalnie i tak decyduje o tym lekarz 😊2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2025 - IVF
👩🏻
📍 PAI- 1 homo
👨🏼
📍 Hormony ✅
📍 Morfologia 2-3 % -
Hope99 wrote:Koniecznie odstaw duphaston. Beta lekko rośnie właśnie przez to, że sztucznie podtrzymujesz progesteron. Jak odstawisz dupka to przyjdzie krwawienie i poronisz samoistnie.
Pierwszy raz coś takiego słyszę... Fakt ze sztuczny progesteron podtrzymuje ciążę , ale ze beta rośnie 🤔 raczej może wolniej spadać, u mnie tak było, ale nie rosła..Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2022, 14:03
Imbirowa lubi tę wiadomość
15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
Tak jak dziewczyny piszą koniecznie skonsultuj się z lekarzem, ba własną rękę nic nie odstawiaj!
Ja to bym w ogóle pojechała na USG na Ip, albo w poniedziałek gdzieś do gina.Imbirowa, wellwellwell, AgulaM lubią tę wiadomość
15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
-
Nie robić nic bez porozumienia z lekarzem- oto najlepsza rada
Imbirowa, Mikaaa92, wellwellwell, Nutka85, AgulaM, Livka, Poziomka9204, Lolka997 lubią tę wiadomość
Mama x 2. Staramy się o trzecie dziecko (czerwiec- piąty cykl starań).
👧 10.2016 ❤️
👧 01.2019 ❤️
👧/🧑 ??? -
Dziewczyny, ja rozumiem że nie musicie się ze mną zgadzać ale to jest forum gdzie mamy prawo wyrazić własną opinię. To, że napisałam żeby odstawić duphaston nie oznacza, że to jest rozkaz i tak musi zrobić. Każda z nas ma własny rozum i sama decyduje o swoim życiu, my mamy prawo podzielić się własnymi doświadczeniami.
Prawda jest taka, że dopóki beta nie dobije 1000 to na 80% żaden lekarz nie znajdzie nic ani w macicy ani poza macicą, chyba że ma bardzo dobry sprzęt. Więc ja w przypadku ciąży biochemicznej która nie dobiła nawet do 1000 nawet nie jechałam do lekarza bo itak by nic nie zobaczył. W przypadku dobrego samopoczucia należy poprostu czekać na poronienie. I ja nie mówię, że każdy tak ma robić tylko dzielę się moimi doświadczeniami.natkurka, gabi5443 lubią tę wiadomość
-
Hope99 wrote:Beta może lekko rosnąć (ale nie musi!) nawet w poronieniu zatrzymanym- dopóki progesteron jest na jakimś wyższym poziomie a przyjmując duphaston ten poziom nie jest bardzo nisko jak do okresu. Słyszałam to od kilku lekarzy, nie tylko od jednego. Jeśli ciąża rozwija się źle od niedawna to ta beta nie musi odrazu spadać, najpierw może powoli rosnąć a dopiero później spada.
Co do bety to się zgadzam. Mi beta rosła, spadała, rosła i znowu.
Dlatego Kropka musi porobić dalsze badania jak betę i prog a następnie iść do lekarza. 😊
Tylko Kropka moim zdaniem napisala to pytanie aby wlasnie uzyskać odpowiedz. I jasne każda z Nas ma prawo mówić tutaj co chce. Szczerość przede wszystkim. Tylko każdy przypadek jest indywidualny i o lekach niech decyduje lekarz. Mnie zawsze lekarz uczulał, ze lepiej brać niż nie. No I przede wszystkim sprawdzić wszelkie wytyczne po drodze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2022, 14:38
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2025 - IVF
👩🏻
📍 PAI- 1 homo
👨🏼
📍 Hormony ✅
📍 Morfologia 2-3 % -
Dziewczyny, przecież wszystkie jednomyślnie radzimy Kropce udać się do lekarza. Być może nic nie zobaczy, a może jednak coś wyjdzie - na moim przypadku przy becie 300 nie znaleźli pęcherzyka, ale sam jajowód był poszerzony i była w nim krew, wiec stąd padła diagnoza ciąży pozamacicznej przy złych przyrostach bety. Trzeba badać betę i koniecznie udać się do lekarza. Skoro Kropka pytała tu na forum, to podejrzewam, że chciała poradzić się z czystej ciekawości - mamy tu przecież przeróżne historie, ale osoba decyzyjna jest lekarz.
Imbirowa lubi tę wiadomość
07.23 Misia 🩷👶 -
Dokładnie, nikt tu nikogo nie atakuje. Każda z Nas ma inne doświadczenia. I stad wyniknęła dyskusja. Ja nigdy nie słyszałam tego, ze na progu nie dostanę okresu/krwawienia poronnego bo sztucznie podtrzymuje proga. Dlatego, ze dostawałam za każdym razem okres jak i traciłam ciąże. Wiec ciekawe jest pogadać z kimś kto ma kompletnie inna historie 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2022, 14:46
Mikaaa92 lubi tę wiadomość
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2025 - IVF
👩🏻
📍 PAI- 1 homo
👨🏼
📍 Hormony ✅
📍 Morfologia 2-3 % -
Imbirowa wrote:Oczywiście, ze warto bo USG powinno iść w parze z badaniami krwi. Wiem, ze sporo osób się nie zgodzi bo powiedzą, ze przecież zrobiłam proga 7 dni po i była owu. Okej ale uważam, ze chociaż raz warto sprawdzić jak te hormony Nam rosną, kiedy tak naprawdę wypada dojrzały pęcherzyk. Czy może nie jestem jakimś ciężkim przypadkiem. Wszystko warto sprawdzić, zwłaszcza jeśli starania trwają już jakiś czas.
Ja muszę robić te hormony na każdy monitoring. Mi bez tego nikt nie da zastrzyku na pęknięcie. Nie ma nic na oko 😊.
Przeczytałam, że je się robi w 12-14 dc lub przy dłuższych cyklach 14 dni przed miesiączką, żeby jak najbliżej spodziewanej owulacji trafić, i właśnie myślę, czy iść w poniedziałek rano (wieczorem monitoring) czy we wtorek (to będzie 15 dc, ale już chyba coś będziemy wiedzieć, czy jest pęcherzyk dominujący). Może głupie pytanie, ale nie mam się z kim skonsultować, a nigdy nie robiłam i nie chcę bez sensu się kłuć. Powiedzcie, czy duże znaczenie ma tu jeden-dwa dni?
Kropka ciężko mi coś napisać, nie umiem sobie wyobrazić, jaki to musi być dla Ciebie stres. 😢 Wysyłam Ci dużo siły i energii, i zaciskam mocno kciuki, aby ta sytuacja się zakończyła tak dobrze, jak to tylko możliwe, cokolwiek to teraz oznacza. 🫂Imbirowa lubi tę wiadomość
Synek 05.2024 ❤️ -
Mikaaa92
Ja niestety choruje 😏 wirus od synka w prezencie 😢 próbuje się wyleczyć do poniedziałku aby podjeść zdrowa po owulacji do starań 😊
Hypatia92
Mysle, ze poniedziałek to będzie idealny dzień. Nawet jedno oznaczenie powie Ci dużo. U mnie czasem wypadało jedno w piątek i już lekarka mówiła, ze owu w niedziele będzie. No i ja już po badaniu tego tyle cykli wiem, ze w ciągu dwóch dni np potrafi się podwoić. Teraz w środę miałam estradiol 44 wiec podejrzewam, ze po 4 dniach powinno być jakieś 200-300 mniej więcej.
hypatia92 lubi tę wiadomość
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2025 - IVF
👩🏻
📍 PAI- 1 homo
👨🏼
📍 Hormony ✅
📍 Morfologia 2-3 % -
hypatia92 wrote:Dziękuję za poradę, masz rację - warto chociaż raz sprawdzić pełny cykl. Wykupiłam sobie w Synevo te 3 badania (mają teraz zniżkę do 25% na wszystkie badania krwi, jeśli byście potrzebowały), więc wyszło koło 70 zł, nie majątek
.
Przeczytałam, że je się robi w 12-14 dc lub przy dłuższych cyklach 14 dni przed miesiączką, żeby jak najbliżej spodziewanej owulacji trafić, i właśnie myślę, czy iść w poniedziałek rano (wieczorem monitoring) czy we wtorek (to będzie 15 dc, ale już chyba coś będziemy wiedzieć, czy jest pęcherzyk dominujący). Może głupie pytanie, ale nie mam się z kim skonsultować, a nigdy nie robiłam i nie chcę bez sensu się kłuć. Powiedzcie, czy duże znaczenie ma tu jeden-dwa dni?
Kropka ciężko mi coś napisać, nie umiem sobie wyobrazić, jaki to musi być dla Ciebie stres. 😢 Wysyłam Ci dużo siły i energii, i zaciskam mocno kciuki, aby ta sytuacja się zakończyła tak dobrze, jak to tylko możliwe, cokolwiek to teraz oznacza. 🫂hypatia92 lubi tę wiadomość
💗 Iga 👶 3540 g 54 cm