W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
cukierniczka wrote:Hej Dziewczyny, czytam sobie Wasze wątki w międzyczasie
u mnie beta 17.06 - 276, po 72h - 492. Lekarka dała skierowanie na powtórkę po 48h, napisała mi tylko że faktycznie trochę niski wzrost bety, i nic wiecej. Dziś byłam na tej becie po 48h i mocno wierzę, że jednak odbije ładnie. Jutro jestem umówiona na teleporade żeby skonsultować wynik. W przyszła sobotę na usg (będzie 6+3). Żadnych plamień, bólów, progesteron 30, więc też chyba nienajgorszy. Strasznie się boję ale mimo to wierzę, że się uda 🤞🤞🤞
Kciuki zaciśnięte, dawaj znać jak bedzisz miała wyniki 🙂
-
Mam wynik:
17.06 - 276
20.06 - 492
22.06 - 737
Wizyta u gina dopiero jutro, przecież ja oszaleję...Livka, Poziomka9204, Tabeaa lubią tę wiadomość
15.06 ⏸
17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
29.06 usg jest zarodek
06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
-
Fajne tytuły 😁🤣ja niemam głowy do wymyślania takich rzeczy 🤣🤣
Mi nie chodzi żeby specjalnie znajdywać okazje czy to dzień mamy czy taty czy uroczystości jakieśtylko to ma być formą dodatku że fajnie jakby to był dodatkowy prezent. Mi się tak udało 2lata temu zrobić sobie prezent na dzień mamy w postaci pozytywnej bety
teraz chciałam żeby wypadło w urodziny męża ale wiadomo ja tego niezaplanuje to ma być dodatek tylko
Matulu podbrzusze mnie boli i na plecy przechodzi mam wrażenie jakbym miała zaraz 🐒dostać😥😥😥 -
Monk@ wrote:Tzn. tam nie chodziło o to, że dla organizmu jako tako niebezpieczne, tylko stricte dla płodu. To wyczytałam na fioletowym, a potem wygooglałam na tutaj o tym napisali: https://dziecisawazne.pl/usg-w-ciazy-ile-razy-mozna-wykonac-je-bezpiecznie/
Choć już czytam coraz więcej artykułów, że teraz sprzęt jest takiej jakości, że nie powinien szkodzić. Niby się trochę uspokoiłam, ale no dalej niepewność została 🙄
Ja się nie spotkałam z tym że może być szkodliwe dla płodu, ale też nie jestem aż tak obeznana z tematyką stricte ginekologiczną. Przeczytałam ten artykuł co wysłałaś i tam bardzo fajnie jest napisane wszystko. Są badania robione cały czas, jest zaznaczone że nie wykryto do tej pory szkodliwości usg, ale zwrócili uwagę, że usg jest dość nową metodą obrazowania i potrzeba jeszcze kolejnych lat żeby zbadać wpływ ultradźwięków. Tak samo jest z rezonansem, który jest uznawany za nieszkodliwy ale też dlatego że jest dość "świeży" więc nie da się jeszcze potwierdzić że osoby za 50lat nie będą miały jakiś objawów z dużej ilości rezonansów.
Zwróć uwagę na niektóre zdania jak się zaczynają "istnieją analizy..." To tak naprawdę nic nam nie mówi bo to nie są potwierdzone badania tylko analizy, czyli ktoś sobie coś pomyślał i to sprawdza ale nie ma wyników i dowodów
Ogólnie podsumowując, ja bym się tak nie obawiała bo tutaj to raczej chodzi o to że dla płodu mogłoby mieć jakieś znaczenie jakbyś miała codziennie usg robione przez miesiąc czasu i np po kilkanaście minut. Wtedy mogłoby mieć to znaczenie, a tak to uważam że nie masz czego się obawiać (to jest moje zdanie oczywiście, nikomu nie chcę nic narzucać). Jest też kwestia tego że jeśli lekarz zleci to wie co robi raczej i wie ile może robić tych usg a do tego jeśli coś jest nie tak z płodem to lepiej jest wykonać więcej usg i wykryć chorobe niż nie narazić na tę wątpliwą szkodliwość samuch ultradźwięków
Sorki że tak się rozpisuję ale serio temat mnie interesuje i coś więcej sobie poczytam w wolnej chwili. Moje zdanie już znacie
Ps. Taka ciekawostka dla Was:
Wiecie że w dawnych czasach kiedy jeszcze nie było wiadomo że rtg jest promieniowaniem szkodliwym to w wielu sklepach obuwniczych a raczej u szewców wtedy w tamtych czasach był aparat rtg i robiono zdjęcia stóp w butach, żeby sprawdzić czy but dobrze leży na stopie i pasuje 🙈Monk@, Poziomka9204, Kluska95 lubią tę wiadomość
ona i on 29lat
starania o pierwszego maluszka od 09.21r 👶
ona:
podstawowe badania w normie ✅
owulacja prawidłowa✅
TSH luty 2022 - 2,4
TSH kwiecień 2022 - 4,5
TSH czerwiec 2022 - 2,2
Endo mówi że okej 🤔
Wdrożony euthyrox
Suplementacja: pueria uno
on:
badanie nasienia marzec 2022/czerwiec 2022
morfologia 3% -> 4% ✅
Żywotność 52%->68%✅
Koncentracja ✅
Ruchliwość 31%->41% ✅
Mamy poprawę! 💪
Suplementacja: fertilman plus, zero gorących kąpieli, zero alko, luźne gatki
27.06 - pierwsze ⏸️🥺
28.06 - beta 37,9
30.06 - beta 95,9
4.07 - beta 44 💔😞 cb
Walka trwa.. 💪 -
Dziewczyny, ale produkujecie
nie jestem w stanie skomentować większości.
Dzisiaj miałam ciężką noc. Miałam silne bóle brzucha, jakby uczucie ciepła w macicy. Spanikowałam, że coś się dzieje z płodem, obudziłam z płaczem męża. Jemu udało się mnie trochę uspokoić i w końcu zasnęłam, ale tylko po to, żeby o 5 obudził mnie facet wybierający z koszów puszki i zgniatający je 🤦🏽♀️.
A ból brzucha okazał się przedziwnie odczuwaną przyspieszoną perystaltyką 🤣 -
cukierniczka wrote:Mam wynik:
17.06 - 276
20.06 - 492
22.06 - 737
Wizyta u gina dopiero jutro, przecież ja oszaleję...
Ja miałam podobna sytuacje kilka dni temu, tez się ogromnie stresowałam. Chciałabym napisac, ze skończyło się dobrze ale nie skończyło się w moim przypadku. Chociaz ja miałam niższy progesteron na początku niż Ty, brałam duphaston. Moja gin powiedziała, ze jak rośnie to trzeba dalej monitorować. Życzę dużo siły ♥️Monk@, wellwellwell, cukierniczka, Poziomka9204, Tabeaa, Anett93 lubią tę wiadomość
-
Zazu92 wrote:Ja się nie spotkałam z tym że może być szkodliwe dla płodu, ale też nie jestem aż tak obeznana z tematyką stricte ginekologiczną. Przeczytałam ten artykuł co wysłałaś i tam bardzo fajnie jest napisane wszystko. Są badania robione cały czas, jest zaznaczone że nie wykryto do tej pory szkodliwości usg, ale zwrócili uwagę, że usg jest dość nową metodą obrazowania i potrzeba jeszcze kolejnych lat żeby zbadać wpływ ultradźwięków. Tak samo jest z rezonansem, który jest uznawany za nieszkodliwy ale też dlatego że jest dość "świeży" więc nie da się jeszcze potwierdzić że osoby za 50lat nie będą miały jakiś objawów z dużej ilości rezonansów.
Zwróć uwagę na niektóre zdania jak się zaczynają "istnieją analizy..." To tak naprawdę nic nam nie mówi bo to nie są potwierdzone badania tylko analizy, czyli ktoś sobie coś pomyślał i to sprawdza ale nie ma wyników i dowodów
Ogólnie podsumowując, ja bym się tak nie obawiała bo tutaj to raczej chodzi o to że dla płodu mogłoby mieć jakieś znaczenie jakbyś miała codziennie usg robione przez miesiąc czasu i np po kilkanaście minut. Wtedy mogłoby mieć to znaczenie, a tak to uważam że nie masz czego się obawiać (to jest moje zdanie oczywiście, nikomu nie chcę nic narzucać). Jest też kwestia tego że jeśli lekarz zleci to wie co robi raczej i wie ile może robić tych usg a do tego jeśli coś jest nie tak z płodem to lepiej jest wykonać więcej usg i wykryć chorobe niż nie narazić na tę wątpliwą szkodliwość samuch ultradźwięków
Sorki że tak się rozpisuję ale serio temat mnie interesuje i coś więcej sobie poczytam w wolnej chwili. Moje zdanie już znacie
Wiecie że w dawnych czasach kiedy jeszcze nie było wiadomo że rtg jest promieniowaniem szkodliwym to w wielu sklepach obuwniczych a raczej u szewców wtedy w tamtych czasach był aparat rtg i robiono zdjęcia stóp w butach, żeby sprawdzić czy but dobrze leży na stopie i pasuje 🙈
Mój gin przy wizycie robił usg „na szybko”, żeby jak stwierdził - nie przegrzewać zarodka.
Tutaj dość ciekawy artykuł, który mówi między innymi o temperaturze w kontekście usg: https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/012/980/original/41-48.pdf?1472207610Monk@, Zazu92 lubią tę wiadomość
-
Zazu92 wrote:Ja się nie spotkałam z tym że może być szkodliwe dla płodu, ale też nie jestem aż tak obeznana z tematyką stricte ginekologiczną. Przeczytałam ten artykuł co wysłałaś i tam bardzo fajnie jest napisane wszystko. Są badania robione cały czas, jest zaznaczone że nie wykryto do tej pory szkodliwości usg, ale zwrócili uwagę, że usg jest dość nową metodą obrazowania i potrzeba jeszcze kolejnych lat żeby zbadać wpływ ultradźwięków. Tak samo jest z rezonansem, który jest uznawany za nieszkodliwy ale też dlatego że jest dość "świeży" więc nie da się jeszcze potwierdzić że osoby za 50lat nie będą miały jakiś objawów z dużej ilości rezonansów.
Wiecie że w dawnych czasach kiedy jeszcze nie było wiadomo że rtg jest promieniowaniem szkodliwym to w wielu sklepach obuwniczych a raczej u szewców wtedy w tamtych czasach był aparat rtg i robiono zdjęcia stóp w butach, żeby sprawdzić czy but dobrze leży na stopie i pasuje 🙈Dziękuję za przywrócenie mnie do pionu 💖
Zazu92 lubi tę wiadomość
-
Monk@ wrote:Ja to od maja się zgłaszam, ale zbyt nieśmiała byłam, żeby się jednak zgłosić 😅 teraz Kluska chyba miała być? 😁
Niee, ja też żartowałam pod katem klątwy 😊 lipiec zrobie sobie luźniejszy pod względem forum, bo mam urlop i zamierzam odłożyć w większości telefon na bok 😉Monk@, AgulaM lubią tę wiadomość
07.23 Misia 🩷👶 -
Jutro Dzień Ojca, a u mnie spodziewana ovu dziś/jutro, więc jeżeli się uda w tym cyklu, to będzie zabawnie
Plutonova fajnie, że temp skoczyła! Widzę, że jesteśmy w tym samym dc, może jutro ja też coś zaobserwuję. Na razie raczkuje po poziomie dna morskiego 😆.
Cukierniczka trzymaj się 🤗. Ciężko tu cokolwiek doradzić poza pójściem do lekarza, ale to już masz załatwione. Tylko ten czas tak się okropnie dłuży... Może uda Ci się czymś zająć myśli, tego Ci życzę i oby sytuacja się dobrze skończyła.
Ale ten czas zapierdziela, już wybieranie nowego tytułu 😲😲😲. Z Wami jakoś tak raźniej miesiąc mija i te starania 💕. Piękne tytuły, czekam na ankietę! Sama nie mam jakoś głowy to wymyślania, ale chętnie zagłosuję.pluto_nova, Poziomka9204, Tabeaa, Vivico lubią tę wiadomość
Synek 05.2024 ❤️ -
Dziś się dowiedziałam, że moja koleżanka jest w szpitalu
bo miała ciąże pozamaciczną i miała wycinany jajowód. Okres jej się spóźniał, ale test wychodził negatywny. Zaczęła krwawić, myślała, że to okres... Zrobiła test i był pozytywny. O dziecko starali się bardzo długo, a teraz będzie na silnych lekach i przez rok mają zakaz od lekarza starania się o dziecko. Strasznie mi przykro, dowiedziałam się w dniu, w którym idziemy zobaczyć kropka i jakoś mi tak źle..Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2022, 13:01
👱♀️26
Dziewczynka w drodze 🍼🎀
⏸ 10.06.2022 r. 15dpo
10.06.2022 - beta: 32,24 mlU/ml
12.06.2022 - beta: 89,70 mlU/ml
17.06.2022 - beta: 1826,11 mlU/ml
22.06.2022 5t+1d pęcherzyk 11,1 mm
04.07.2022 1,12 cm człowieczka i bijące ❤
26.07.2022 - 3,50 cm dzidziusia, tętno 174 🥰
27.07.2022 wykonanie Nifty Pro - zdrowa dziewczynka
18.08.2022 badanie prenatalne 👍
Kolejna wizyta: 10.10.2022
II prenatalne
Femibion 2, Neoparin, Luteina, Aspargin -
Babova wrote:Mnie już dziś zaczyna coś jajnik pobolewac leciutko, śluz zaczyna się rozciągliwy, wiec już działamy, wczoraj zreszta mąż wrócił, zabrał mnie na kolacje i proseczko urodzinowo, wiec randeczka skończyła się miło 😈❤️
A dziś znowu wyjeżdża na dwa dni, także mocno na ten cykl nie liczę, ale po raz pierwszy od początku roku bawię się totalnie na luzie i bez spiny 🥰
W ktorym dniu cyklu jestes? Mam wrazenie ze dopiero mialas okres a u ciebie juz plodne, tylko u mnie ten czas sie tak dluuuzy?
❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
05.08.22 beta 49,99 mlU/ml
08.08.2022 beta 237,7 mlU/ml
27.04.2023🤱💙 -
Monk@ wrote:Cukierniczka, niestety teraz potrzeba czasu. Trzymam kciuki, żeby było dobrze 🤞🏼🤞🏼15.06 ⏸
17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
29.06 usg jest zarodek
06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
-
zosia92 wrote:Dziewczyny czy to możliwe że cztery dni po stosunku może być plamienie implementacyjne?. Akurat wystąpiła wtedy owu?.
a może już zaczynam popadać w obłęd.
Z tego co piszą w internetach, plamienie implantacyjne wystepuje niby miedzy 6. a 12. dniemdniem po zaplodnieniu.
A jestes pewna, ze owu mialas 4 dni temu? -
cukierniczka wrote:Tylko jak tu w takim zawieszeniu żyć, pierwszy raz jestem w takiej sytuacji... Ja glupia cały czas mam nadzieję...
Człowiek ma nadzieję i wierzy do samego końca i nie ma w tym nic złego... Takie przyrosty zwykle nie kończą sie dobrze, ale czasami cuda się zdarzają... Czytałam na tym forum o dziewczynach, które miały przyrosty rzędu 30%, a mimo wszystko urodziły zdrowe dzieciątka, dlatego póki beta rośnie trzeba czekać i kontrolować sytuację.
Musisz uzbroić się w cierpliwość, wiem, że nie jest to łatwe, ale teraz już tylko czas wszystko rozstrzygnie.cukierniczka, Monk@ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKluska🌺 cudowności na kolejne lata🎉, mnóstwo uśmiechu😄🎀 oraz spełnienia marzeń 🤰😽 🤗💝
Btw. Extra plan działania po wczorajszej wizycie udało się stworzyć 😙🌸mam nadzieję, że szybko każdy punkt uda się zrealizować i ujrysz dwie kreseczki na teście ✊✊💟Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2022, 13:42
Kluska95, Tabeaa lubią tę wiadomość