W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
Monk@ będzie dobrze, dawaj znać 🍀
Ja za 40min wychodzę z pracy i kieruję się prosto na kanapę na drzemkę, bo codziennie chce się położyć ale milion rzeczy mnie odrywa i nie znajduje czasu.
A oczy mi się tak zamykają że masakra 🤣15.06 ⏸
17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
29.06 usg jest zarodek
06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
-
To i ja dołączam do dnia śpiocha, dosłownie jakbym miała narkolepsje
Monka nie stresuj się napewno będzie ok, a jeśli jakies zapalenie w moczu wyjdzie to w ciąży jest częste 😘 i ogarniesz temat z lekarzem szybciutko w razie czego29 lat
30.12.21 - histeroskopowe usunięcie przegrody macicy
➖Trombofilia-niedobór białka S 38%
➖MTHFR hetero, PAI-1 hetero
➖Kir tylko 2DS2
➖ krótka faza lutealna
🎁Cykl z aromkiem+Ovitrelle; accofil+clexane+acard+luteina
17/06 hcg 14,26 🍀
30/06 (5+1) pęcherzyk ciążowy 5,2 mm 🍀
06/07 (6+0) 3mm z bijącym serduszkiem 💗
14/07 (7+1) 1,1 cm Fasolki 💓
27/07 (9+0) 2,3 cm Misia🧸,odklejenie trofoblastu
02/08 (9+6) 3,08 cm Dzidzi 😍
17/08 (12+0) 6,1 cm Malucha 💙
14/09 (16+0) będzie Marcelek 🎈
12/10 (20+0) Mały waży 337g 🥰
17-21/10 szpital- skurcze i skrócenie szyjki
02/11 (23+0) 535g Maluszka 🤗
15/11 (24+6) 700g ☺️
07/12 (28+0) 1150g Szczęścia 💜
21/12 (30+0) 1465g Szkraba ❤️
02/01 (31+5) 1865g Chłopczyka 💚
15-20/01 szpital-hipoglikemia
21/01 (34+3) 2400g 💪🏻
04/02 (36+3) 2936g 🤩
05-10/02 szpital
23/02/2023 na świat przyszedł nasz Marcelek 💙🎈🧸
planowana CC w 39+1 -
Monka, trzymam kciuki za dobre wyniki!
Nawet jak będą jakieś odstępstwa, to pamiętaj, że te nasze normy ciążowe są inne 😉
Życzę dużo zdrówka i lepszego samopoczucia 😘 -
Monka nie martw się na zapas
Dołączam do grona narkopleksji. U mnie dzisiaj super pogoda, 26st a ja nie mogę się zmusić wyjść z dzieckiem przed dom trochę z powietrza skorzystać 🥴 I tak poleguje to tu to tam i ratuję się bajkami 🙈2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Dziewczyny a któraś z Was była na usg w 11tc? Bo zastanawiam się na co się nastawiać, czy powinna być już kość nosowa itd. W zasadzie teoretycznie to już czas na robienie prenatalnych, więc chyba wszystko powinno być? 🤔 Wolę się z góry nastawić 😉2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
U mnie wyniki morfologii już są, myślałam, że będzie gorzej
MCHC znów powyżej normy, RDW poniżej. Rozumiem z tego, że mam mało czerwonych krwinek, które mają dużo hemoglobiny 🤔Nutka85, Poziomka9204, mamaleonka lubią tę wiadomość
-
Babulka wrote:Dziewczyny a któraś z Was była na usg w 11tc? Bo zastanawiam się na co się nastawiać, czy powinna być już kość nosowa itd. W zasadzie teoretycznie to już czas na robienie prenatalnych, więc chyba wszystko powinno być? 🤔 Wolę się z góry nastawić 😉
Ja to prenatalne miałam dopiero 13+2 (na USG wyszło 12+5).
Mój lekarz ma coś takiego napisane: "Zwracamy się z uprzejmą prośbą o kierowanie pacjentek na usg prenatalne po 12 tygodniu ciąży ( CRL > 60 mm ) zgodnie z najnowszymi zaleceniami Światowych organizacji zajmujących się diagnostyką prenatalną. ( nie w 11 tyg ciaży)
Wykonywanie badania I trymestru przed ukończeniem 12 tygodnia ciąży lub gdy długość siedzeniowo - ciemienowa wynosi <60 mm może skutkować brakiem możliwości adekwatnej oceny serca ( ocena 4 jam serca , 3 naczyn) oraz trudnością z określeniem płci płodu".
-
Dziewczynki, byłam dzisiaj w dwóch sklepach, takich wozkowo-fotelikowych. Zawrót głowy po prostu 😂
Te co mi się podobały w necie, na żywo wcale nie były takie fajne 🤪
Jeden mi się spodobał najbardziej: https://venicci.pl/pl_PL/products/wozek-dzieciecy-tinum-2-0-city-grey
Mój mąż twierdzi, że ma trochę kiepską amortyzację. Będę czytać opinie, ale jakby któraś z Was miała jakieś wieści na temat tej marki, to bardzo proszę o głosy 🙂
Ciągle się waham czy brać 2w1 czy osobno gondole na te pierwsze miesiące (nawet używana), a potem fajna lekka spacerówkę.
W fotelikach też tyle do wyboru, że wiem NIC 😂 -
Monka to kiepska ferrytyna a w ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta 5krotnie. I niestety im większa ciąża tym bardziej niemożliwe jest wyrównanie tego dietą. Ja bym już poszła w suplementację żelaza
Nutka na szczęście u mnie to będzie zwykla wizyta, prenatalne mam w 12tc. Ale już się denerwuję 😂 Mam niestety "lekką" traumę do usg po moich wcześniejszych przejściach.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Monka to kiepska ferrytyna a w ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta 5krotnie. I niestety im większa ciąża tym bardziej niemożliwe jest wyrównanie tego dietą. Ja bym już poszła w suplementację żelaza
Nutka na szczęście u mnie to będzie zwykla wizyta, prenatalne mam w 12tc. Ale już się denerwuję 😂 Mam niestety "lekką" traumę do usg po moich wcześniejszych przejściach. -
Nutka jeśli chcesz z dobrą amortyzacją to polecam Espiro Next albo jakiś podobny model
Ja jestem zwolenniczką 2w1 bo lekkie spacerowki sa przodem do swiata i np moje dziecko nie chciało tak jeździć (bo chce widzieć mamę), koleżanek dzieci też parzyły takie wózki. Potem już jak najbardziej. I do stelaża od 2w1 wepniesz fotelik i załatwisz szybko zakupy czy przychodnię itd co jest super wygodne jak dziecko zaśnie w foteliku, bo nie trzeba go wybudzać, żeby wyjść w ogóle z samochodu.Nutka85 lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Monka to kiepska ferrytyna a w ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta 5krotnie. I niestety im większa ciąża tym bardziej niemożliwe jest wyrównanie tego dietą. Ja bym już poszła w suplementację żelaza
Nutka na szczęście u mnie to będzie zwykla wizyta, prenatalne mam w 12tc. Ale już się denerwuję 😂 Mam niestety "lekką" traumę do usg po moich wcześniejszych przejściach.
Wiem wiem 🙂 ale tak sobie pomyślałam, że skoro prenatalne polecają najwcześniej po 12, to w 11 moze jeszcze być coś niewidoczne lub niepewne i chyba nie ma się wtedy co przejmować 🙂
Nie dziwię się, że się denerwujesz. Ja jestem w tym mistrzem.
Ale my wszystkie będziemy tu mocno trzymać kciuki 🤞Babulka lubi tę wiadomość
-
Monk@ wrote:Mam 25, sprawdziłam właśnie. Nie widzę sensu suplementować żelazo, bo mam prawie 300... Wiem, że nie ma szału, ale jest w normie i nie wiem, jak miałabym ją podwyższyć. Może się nie przyswaja, nie wiem. Lekarz kazał mi się nie przejmować, więc póki co o tym nie myślę.
Kofii lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Dokładnie, ja mam 18 ferrytyne i i tak się cieszyła że jest w normie. Póki morfologia ok nie wdraża żelaza bo też obojetne nie jest (tak powiedziała). Mi kazali przyjść 12-13 tydzień i wyszło z zapisu 12+4, mam nadzieję że już będzie ok do oceny15.06 ⏸
17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
29.06 usg jest zarodek
06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
-
cukierniczka wrote:Dokładnie, ja mam 18 ferrytyne i i tak się cieszyła że jest w normie. Póki morfologia ok nie wdraża żelaza bo też obojetne nie jest (tak powiedziała). Mi kazali przyjść 12-13 tydzień i wyszło z zapisu 12+4, mam nadzieję że już będzie ok do oceny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2022, 16:15
Nutka85 lubi tę wiadomość
-
Mi w dwóch klinikach wyznaczyli ten sam termin prenatalnych, na 12+4 (w dwóch, bo najpierw się zapisałam sama ale potem anulowałam to i zapisałam się gdzieś indziej z polecenia mojej ginekolog)
Właśnie wstałam po prawie 2h drzemce, duszno mi jak nie wiem i energii brak... kiedy to się skonczy? 😩Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2022, 16:42
cukierniczka, Nutka85 lubią tę wiadomość
-
Babulka wrote:Żelazo jest niemiarodajnym wskaźnikiem, ponieważ jego poziom we krwi jest mocno zmienny i zależy m.in. od tego co dzień wcześniej zjadłaś. To ferrytyna mówi o tym jak blisko jesteś anemii. Oczywiście nie namawiam, ale ja od takiego gadania gina wylądowałam na kroplowkach z żelaza w szpitalu, bo najpierw mówił, że ferrytyna w normie (miałam też koło 20), potem, ze tylko suplement, a jak morfologia zaczęła lecieć, to już nawet lek w tabletkach nie chciał tego podnieść. A to ma niestety wpływ na płód, także warto przynajmniej kontrolować.
Nie znam się na tym, umówiłam teleporadę na poniedziałek, ale zastanawiam się, czy te moje parametry nie są od tego poza normą, że coś jednak się kiepsko z mężem czujemy, ciągle nam się utrzymuje stan podgorączkowy... Choć z drugiej strony tylko te tutaj są poza normą, a zwykle by było więcej, a przynajmniej inne 🤯 nie wiem już sama, nie chce mi się już o tym myśleć 🤦🏼♀️ -
Nie, nie Monka spokojnie. To nie jest na cito, im większe dziecko tym po prostu więcej Ci zeżre 😅 Przy następnym kłuciu sobie sprawdź, po prostu jest tak, że jak np w 18-20tc wyjdzie już niska hemoglobina to mega ciężko to się podnosi. Ale jak by nie było to jest skuteczne leczenie, zastrzyki, wlewy itd i to na bank ruszy ferrytyne mocno, tylko zawsze lepiej szybko się zorientować, bo ja np potem mdlałam i to może być niebezpieczne (a hemoglobine mialam jeszcze jakoś 11). Morfologia to w ogóle może się rozjechać w ciąży. Od infekcji za to ferrytyna sztucznie rośnie, więc w sumie nawet powinnaś odczekać z tym trochę od choroby.
Dietą też w sumie w 1 trymestrze ciężko podnieść bo wiadomo jak ze smakami jest 🥴, także na spokojnie z tym. 😉2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska