W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
Well, probuj, bo ja właśnie od ginekolog przez poradę telefoniczną dostałam na cmv skierowanie i miałam za darmo. Ostatecznie nie prowadzę ciąży w medicover, bo nie znalazłam tam lekarza, do którego miałabym zaufanie ale tam gdzie prowadzę zakładają kartę ciąży właśnie dopiero po tym jak zobaczą serduszko na usg 💓
wellwellwell lubi tę wiadomość
15.06 ⏸
17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
29.06 usg jest zarodek
06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
-
A no to tym lepiej, jak nie trzeba nawet skierowania, to i u lekarza się nie trzeba pojawiać nawet, tylko dla potwierdzenia ciąży w takim razie
faktycznie kiedyś patrzyłam i te badania są normalnie w pakiecie w trakcie ciąży, nawet morfologia i mocz, więc i to sobie możesz zrobić bez konsultacji i zabrać na wizytę prywatną.
O czym zapomniałam - badania prenatalne też są w pakiecie, a to koszt około 400-700 zł (w pierwszym trymestrze USG genetyczne + PAPPA). Pytanie oczywiście, czy chcesz to robić w Medicover, żeby zaoszczędzić, czy prywatnie u jakiegoś mega polecanego specjalisty. To USG się wykonuje między 11 a 14tc, więc na spokojnie się możesz zastanowić, poczytać. Tylko ja nie wiem, czy to bez skierowania też można zrobić (na badanie z krwi skierowania nie miałam, z pakietu normalnie szło, ale na USG już lekarz wypisywał skierowanie i to papierowe). Ja się zdecydowałam robić w Medicover, bo koleżanka prowadziła tu rok temu ciążę i mówiła, że u nas mają bardzo dobry sprzęt. Ostatecznie i tak nie było terminów i dostałam skierowanie zewnętrzne, sprzęt dobry + lekarz z certyfikatem, a całe badanie za darmo, tylko na drugim końcu miastaale za taką oszczędność bez dwóch zdań warto jechać taki kawał
Edit: sprawdziłam u siebie w pakiecie. Normalnie bez skierowania jest USG 11-14 tydzień, potem 18-22 tydzień i 28-32, więc na spokojnie można robić prenatalne bez odwiedzania lekarzagrupa krwi jest tylko raz, alloprzeciwciała są dwa razy, ale to chyba przy rh-, choć ręki sobie nie dam uciąć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2022, 09:49
cukierniczka lubi tę wiadomość
-
Witam się ze swojego łóżka 😎
Wróciliśmy wczoraj przed 23, długie 8,5h bo jechaliśmy wolniej, zagranicą łapała nas ciągle ulewa więc raczej była spokojna jazda 🙊
Ależ wam zazdroszczę tych pakietów medycznych, u nas ten medicover jest ale obsługa w moim mieście jest żadna, szkoda płacić bo i tak są tam najgorsze przychodnie które mają umowy z medicoverem 🤪 bym musiała jeździć do Krakowa a to zajmuje trochę czasu.
Dla odmiany od 2 dni miałam problem z zaparciami, wczoraj w drodze powrotnej kupiłam kawę w macu i ruszyło już po powrocie do domu 😂 i dzisiaj od rana też bez problemu, ale też stresuje się powrotem jutro do pracy 🥴 więc na samą myśl problem zaparc odchodzi 🤪
Miłej niedzieli 😘
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Kasiooola wrote:Witam się ze swojego łóżka 😎
Wróciliśmy wczoraj przed 23, długie 8,5h bo jechaliśmy wolniej, zagranicą łapała nas ciągle ulewa więc raczej była spokojna jazda 🙊
Ależ wam zazdroszczę tych pakietów medycznych, u nas ten medicover jest ale obsługa w moim mieście jest żadna, szkoda płacić bo i tak są tam najgorsze przychodnie które mają umowy z medicoverem 🤪 bym musiała jeździć do Krakowa a to zajmuje trochę czasu.
Dla odmiany od 2 dni miałam problem z zaparciami, wczoraj w drodze powrotnej kupiłam kawę w macu i ruszyło już po powrocie do domu 😂 i dzisiaj od rana też bez problemu, ale też stresuje się powrotem jutro do pracy 🥴 więc na samą myśl problem zaparc odchodzi 🤪
Miłej niedzieli 😘
Ja też właśnie nie mam żadnego pakietu 😔 u mnie w pracy nie ma. U męża mogłam się zapisać, ale już wtedy byłam po tych badaniach zakaźnych, prenatalne i tak na NFZ, a lekarza prowadzącego na LuxMed i tak bym nie zmieniała. I tak sobie płacę co 3 tygodnie 😂
Ja dzisiaj tradycyjnie już obudziłam się o 6 🤦♀️ Kropeczka od rana trochę mnie po brzuszku smyrala, nawet mąż już bez problemu wyczuwa 😍
Miłego dnia, lżejszych upałów i dobrego samopoczucia! 😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2022, 07:36
Kasiooola lubi tę wiadomość
-
Kasiooola, ja za siebie płacę grosze, to mi nie szkoda, a często korzystam chociażby z badań bezpłatnych, już nie mówiąc teraz o ciąży. Za to mężowi nie wykupiłam, bo już drożej. On rzadko chodzi do lekarza i głównie do internisty po zwolnienie czy skierowanie i wtedy na NFZ. Terminy do internisty ma na ten sam dzień, ja w Medicover 2-3 dni czekam, szczególnie w sezonie infekcji. A czasem idzie prywatnie, to te 200-250 zł za wizytę tak rzadką i tak taniej wychodzi, niż co miesiąc płacić. Także gdybym i ja miała wyższy koszt, to może bym sobie kalkulowała.
Fajnie, że już w domu 🥰 my od wczoraj z psem, bardzo się za nim stęskniłam, ale już za pobudkami przed szóstą niezbyt 😂
Współczuję stresu z pracą. Zobacz, jaka sytuacja i jak coś, to zmykaj na zwolnienie...Kasiooola lubi tę wiadomość
-
Nutka - jest to cudowne rano czuć te dzieciaczki, też się dzisiaj tym delektuje bo jutro wstanę o 5 do pracy i nie będę mieć czasu polezec jej poczuć 🤩
Dziewczyny, zapisywalyscie się na to drugie badanie 2 trymestru? Ja się zapisałam do tego lekarza co robiłam w 1. Ten lekarz jest taki dziwny, nic mi wiele nje mówi, nie odpowiada na pytania i kasuje 300zl za usg, przy papie było to 410 zł 🥴 teraz 300zl i zastanawiam się czy nie iść do kogoś innego, jak szukam na znanym lekarzu to w ofercie mają wypisane usg 1 trymestru a o kolejnych już nic nie pisze 🤔
Muszę znaleźć jakiś osiedlowy sklepik, lodówka pusta🤣 ani mleka ani pieczywa, 🥴26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
-
Kasiooola, a gdybyś w Google wpisała "USG połówkowe" + nazwa miasta? I wtedy jak Ci jakieś strony wyskoczą to się tam umów albo poszukaj wtedy po tych nazwiskach ze strony na znanym lekarzu?
U nas po powrocie to samo, też pusto było, ale akurat następny dzień był roboczy, więc nam znajomi zrobili zakupy.
Laski, co ze śliwek? Mam od mamy węgierki, myślę o kompocie, knedlach i placuszkach z śliwkami. Ciasta raczej nie biorę pod uwagę, bo mało jemy. Może jakieś drożdżówki? Ale nie chciałabym ich dużo, może ze 4-5. Warto tyle robić czy niezbyt?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2022, 08:07
-
Monk@ wrote:Kasiooola, a gdybyś w Google wpisała "USG połówkowe" + nazwa miasta? I wtedy jak Ci jakieś strony wyskoczą to się tam umów albo poszukaj wtedy po tych nazwiskach ze strony na znanym lekarzu?
U nas po powrocie to samo, też pusto było, ale akurat następny dzień był roboczy, więc nam znajomi zrobili zakupy.
Laski, co ze śliwek? Mam od mamy węgierki, myślę o kompocie, knedlach i placuszkach z śliwkami. Ciasta raczej nie biorę pod uwagę, bo mało jemy. Może jakieś drożdżówki? Ale nie chciałabym ich dużo, może ze 4-5. Warto tyle robić czy niezbyt?.
Monk@ lubi tę wiadomość
-
Monk@, tak, jest to takie uspokajające dla mnie ❤️ no i w środę podgląd dzidziulka 😍
Ja ze śliwek miałam kompoty, knedle, dżemiki 🙂 no i zamrozilam, żeby było na później 😜
Kasiooola, korzystaj z tych chwil na wyczuwanie ruchów, mnie to bardzo odpręża 🙂
Jak byłam na pierwszych prenatalnych (początek lipca), to od razu mi kazał się zapisać na drugie (połowa września). Ale ja mam prenatalne u tego samego, co prowadzi mi ciąże. Więc jeszcze w międzyczasie dwie wizyty u niego. Ale pewnie ma mało terminów na NFZ i dlatego wolał od razu rezerwować te prenatalne.
(Mam prenatalne na NFZ, a te zwykłe wizyty już normalnie płatne, w tym samym miejscu, u tego samego lekarza 😜)Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2022, 08:40
Monk@ lubi tę wiadomość
-
Nutka, a w jakim będziesz wtedy momencie ciąży? Mi kazał się umawiać na mniej więcej 21+0, co mi wypada około 01.10, a Ty jesteś 4 tygodnie do przodu i połowa września 😱 jakoś pewnie bliżej 23 idziesz?
-
Monk@ wrote:Nutka, a w jakim będziesz wtedy momencie ciąży? Mi kazał się umawiać na mniej więcej 21+0, co mi wypada około 01.10, a Ty jesteś 4 tygodnie do przodu i połowa września 😱 jakoś pewnie bliżej 23 idziesz?
Jakoś tak późno mi się wydaje 🤷🏼♀️
Ale z drugiej strony, to robił mi pierwsze prenatalne, więc wiedział dokładnie jak to wszystko wygląda i od razu sam wyznaczył ten termin, za 10 tygodni. Więc zdaje się na niego i tyle 😜
To pierwsze też miałam jakoś późno, bo chyba wypadało 13+5 (13+2 wyszlo w trakcie badania).
Monk@ lubi tę wiadomość
-
Monka, tak też jeszcze spróbuję, ewentualnie wybiorę się do Krakowa tam jest więcej pozycji, a miałam tu dobrego lekarza z Krk który przyjmował w moim mieście na najlepszym sprzęcie ale widzę że już jest w innym gabinecie a ten co został w tej przychodni wydaje mi się taki cwaniakowaty, chociaż polecany przez kobiety w ciąży 🤔
Nutka, faktycznie późno, mi kazali się umówić do końca 22 tygodnia, a najlepiej po skończonym 20 a przed 22. Wybrali mi termin na 20.09 wtedy będę 20+3.
Mi do darmowych prenatalnych zabrakło nie cały rok 🤣 35 skończę w marcu 🤪 moja siostra miała darmowe rok temu ale ona ode mnie starsza o 8 lat i ona tego lekarza co nic nie mówi poleca 🤪 ja tam wolę mieć jakiś kontakt z lekarzem któremu place za to usg🤦♀️26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
-
Kasiooola, albo faktycznie do tego samego, jeśli polecany. Jak dobry, to dla mnie dużo mówić nie musi, ciążę i tak prowadzisz u innego, który na wszystko Ci odpowie jak coś
to już sobie poszukaj i na spokojnie podejmij decyzję.
Połówkowe ponoć do 22+6, ale u mamyginekolog czytałam, że później też można. Kiedyś były takie zalecenia, bo można było do 22tc przerwać ciążę, więc gdyby na USG się okazało, że coś nie tak, to jeszcze można było. A tak to nie ma problemu zrobić później. Też myślę, że lekarz wiedział, co robi -
Kasiola masz wizytę w moje urodziny 😊 na pewno będę pamiętać ! 🎂29 lat
30.12.21 - histeroskopowe usunięcie przegrody macicy
➖Trombofilia-niedobór białka S 38%
➖MTHFR hetero, PAI-1 hetero
➖Kir tylko 2DS2
➖ krótka faza lutealna
🎁Cykl z aromkiem+Ovitrelle; accofil+clexane+acard+luteina
17/06 hcg 14,26 🍀
30/06 (5+1) pęcherzyk ciążowy 5,2 mm 🍀
06/07 (6+0) 3mm z bijącym serduszkiem 💗
14/07 (7+1) 1,1 cm Fasolki 💓
27/07 (9+0) 2,3 cm Misia🧸,odklejenie trofoblastu
02/08 (9+6) 3,08 cm Dzidzi 😍
17/08 (12+0) 6,1 cm Malucha 💙
14/09 (16+0) będzie Marcelek 🎈
12/10 (20+0) Mały waży 337g 🥰
17-21/10 szpital- skurcze i skrócenie szyjki
02/11 (23+0) 535g Maluszka 🤗
15/11 (24+6) 700g ☺️
07/12 (28+0) 1150g Szczęścia 💜
21/12 (30+0) 1465g Szkraba ❤️
02/01 (31+5) 1865g Chłopczyka 💚
15-20/01 szpital-hipoglikemia
21/01 (34+3) 2400g 💪🏻
04/02 (36+3) 2936g 🤩
05-10/02 szpital
23/02/2023 na świat przyszedł nasz Marcelek 💙🎈🧸
planowana CC w 39+1 -
Wy też tak wszystko zapominacie? Jak Kremówka napisała o tych urodzinach, to myślę sobie, no właśnie! Moja babcia też ma we wrześniu. Tylko kiedy? I nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Czy to 20 czy 25, a może jeszcze inna data? A ja jestem z tych, co zawsze wszystkie daty, numery telefonów, pesele, to na pamięć znałam. Każdy mnie zawsze pytał, a ja teraz nie wiem. To już któraś rzecz tak 🤦🏼♀️
I dzięki za rady, zamrożę na pewno śliwki, nie pomyślałam o tym 😁 -
Monk@ wrote:Wy też tak wszystko zapominacie? Jak Kremówka napisała o tych urodzinach, to myślę sobie, no właśnie! Moja babcia też ma we wrześniu. Tylko kiedy? I nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Czy to 20 czy 25, a może jeszcze inna data? A ja jestem z tych, co zawsze wszystkie daty, numery telefonów, pesele, to na pamięć znałam. Każdy mnie zawsze pytał, a ja teraz nie wiem. To już któraś rzecz tak 🤦🏼♀️
I dzięki za rady, zamrożę na pewno śliwki, nie pomyślałam o tym 😁
Ja czasami po dwa razy po cos idę i zapominam po co 😂 kiedyś tak nie miałam. Ostatnio podeszłam do domofonu i musiałam sekundę pomyśleć, zanim mi się kod przypomniał. Albo pytam męża o coś, on mi odpowiada, a ja za chwilę nie pamiętam co mówił 🤦♀️
Koleżanka ma podobnie, mówi, że czytała artykuł o tym. Że kobiety ciężarne tak mają, bo organizm tak jakby przystosowuje się do obcowania z "prymitywnym" organizmem 😜 pewnie dzięki hormonom. Nie wiem ile w tym prawdy, ale mogę to przyjąć za wyjaśnienie 😂
Mam rozkminkę.
W sumie to nie wiem po co mi to wiedzieć, ale lubię cyferki po prostu 😂
Jak robiłam test ważyłam 55kg. Potem się mocno stresowałam (no....chyba tym nie jesteście zdziwione?😜) i w ciągu tygodnia zeszłam do 53. Potem to znów odbudowalam szybciutko i ta waga stała w tych 55. I teraz nie wiem jak liczyć wyjściowa wagę 😂 53 czy 55?
Wiem, że to mało ważne 😜 takie niedzielne rozmyślania przy sprzątaniu 🤪Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2022, 11:29
-
Nutka85 wrote:Ja czasami po dwa razy po cos idę i zapominam po co 😂 kiedyś tak nie miałam. Ostatnio podeszłam do domofonu i musiałam sekundę pomyśleć, zanim mi się kod przypomniał. Albo pytam męża o coś, on mi odpowiada, a ja za chwilę nie pamiętam co mówił 🤦♀️
Koleżanka ma podobnie, mówi, że czytała artykuł o tym. Że kobiety ciężarne tak mają, bo organizm tak jakby przystosowuje się do obcowania z "prymitywnym" organizmem 😜 pewnie dzięki hormonom. Nie wiem ile w tym prawdy, ale mogę to przyjąć za wyjaśnienie 😂
Mam rozkminkę.
W sumie to nie wiem po co mi to wiedzieć, ale lubię cyferki po prostu 😂
Jak robiłam test ważyłam 55kg. Potem się mocno stresowałam (no....chyba tym nie jesteście zdziwione?😜) i w ciągu tygodnia zeszłam do 53. Potem to znów odbudowalam szybciutko i ta waga stała w tych 55. I teraz nie wiem jak liczyć wyjściowa wagę 😂 53 czy 55?
Wiem, że to mało ważne 😜 takie niedzielne rozmyślania przy sprzątaniu 🤪
Wydaje mi się ze liczysz od wagi jaka ci pokazało jak miałaś pozytywny test. W pierwszej ciąży schudłam
na poczatku i tak mi liczyli od wagi początkowej
Nutka85 lubi tę wiadomość
-
Nutka85 wrote:Nikt nic na początku nie wiedział. A i nawet teraz wiemy ułamek tego co inne kobiety, ale jest tu fajnie, więc zapraszamy do naszego małego grona 😍
Verlie, największą panikara to ja jestem 😂 nawet nie wiesz ile łez wylałam, jak kreska była odrobinę jaśniejsza niż poprzedniego dnia 🤦♀️ teraz panikuję przez byle pierdołę. Ale daje radę 😂
Ja pierwsza betę miałam ok. 800 😱 druga prawie 2tys.i potem już nie robiłam. Bo wiem, że oszalałabym z nerwow.
Monk@, mi też głównie palce. Obrączka schodzi, więc nie jest tragicznie 😉
Kasiooola, ja pamiętam, że ostatni alkohol był na weselu brata, tydzień przed ⏸️.Nutka85 lubi tę wiadomość
👫 33lata
09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰