W listopadzie deszcz i plucha 🌧️ w sierpniu będę mieć malucha 🤰
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do NAC ja mam zalecenie od mojej gin - minimum 1200 mg w 5-9 dc czyli wtedy co mam stymulację Lamettą. Wspomaga owulację i faktycznie widzę różnicę przede wszystkim w śluzie.
Tylko przy kupowaniu trzeba zwrócić uwagę ile mg jest w tabletce, bo ja się wyrolowałam - kiedyś miałam NAC z Alliness w kapsułkach po 490 mg, kupiłam ostatnio "ten sam" a tu tabletki po 190 🙄 więc żeby mi wyszło te 1200 mg to muszę łykać 7 😂Julia24, Kinia92 lubią tę wiadomość
👫 29 & 29
▪️starania na luzie od 01.2024
▪️z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji
🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
- łagodna oligospermia (10,61)
- niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
- morfologia 0% 😑
stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan
🔹1 cs - LUF
🔹2 cs - lametta + ovitrelle
potwierdzona owulacja ale nic z tego ❌
🔹3 cs - lametta + ovitrelle ❌
🔹4 cs⏳
suple:
Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc) -
Kociara20996 wrote:A na co konkretnie jest nac ?
Bo właśnie się zastanawiam czy może też sobie dorzucić do zestawu.
Już biorę fertistim, folian, dha i olej z wiesiołka i czarnuszki
Dodatkowo od nowego cyklu chce zacząć pić zioła ojca Sroki
Płodność, plemniki, płodny śluz tak w skrócieKociara20996, Paulina66 lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..
Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
- APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
- allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
- celowana suplementacja, ładne amh
- hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
- stale letrox,hydroxychloroquina, acard
- wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 Beta 56.3 -> 160.4 -> 414.5 🍀
21/10 beta 2384 🍀
Wizyta 24/10 - pęcherzyk i struktury zarodka🍀
Wizyta 6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,44 💗 178/min 🍀🌈
Wizyta 5/12 🙏🍀
-
Vergeet wrote:Zależy od kliniki ale to jest krótkie badanie, praktycznie bez udziału lekarza bo tylko się oddaje próbkę więc jak patrzyłam na Krakowskie oddziały to są nawet terminy z dnia na dzień ale najlepiej może podzwonić w twoim mieście i zapytać jak to u nich wygląda
O dzięki, ja też z Krakowa 😃Vergeet lubi tę wiadomość
👫 29 & 29
▪️starania na luzie od 01.2024
▪️z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji
🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
- łagodna oligospermia (10,61)
- niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
- morfologia 0% 😑
stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan
🔹1 cs - LUF
🔹2 cs - lametta + ovitrelle
potwierdzona owulacja ale nic z tego ❌
🔹3 cs - lametta + ovitrelle ❌
🔹4 cs⏳
suple:
Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc) -
Kociara20996 wrote:A na co konkretnie jest nac ?
Bo właśnie się zastanawiam czy może też sobie dorzucić do zestawu.
30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
1 cs po 12 latach AH
💊 Folian Naturell, Prenacaps OVI, B Complex B-50 Methyl TMG Plus Aliness, Wit D 2000 j.m., Triple Magnesium Complex Swanson, Omega-3, olej z wiesiołka, zioła ojca sroki -
Tak z czapki czasem wpadam... ale widzę posty o NAC. Brałam od czerwca cały cykl, 3-7 dc 1200mg, a w pozostałe dni 600. Skrócił mi cały cykl, a owulacje miałam w 13 dc, a zwykle 16dc. W kolejnych miesiącach brałam tylko 600 mg cały cykl. We wrześniu byłam już wkurzona więc znowu w 3-7 dc zwiększyłam do 1200 mg. Znowu owulacja wcześniej, ale tym razem wpadliśmy. Nie wiem czy to wpływ NAC czy wszystkiego razem, czy może plemniki starego się wreszcie ockneły🤷♀️
Mała.mi 93, Kinia92 lubią tę wiadomość
-
Chochlik12 wrote:
Musi iść mąż do androloga. Ja polecam dr Tomasz Wiatr, Kraków - nie wiem skąd jesteście ale tego tylko kojarzę, bardzo dobry specjalista.
Na pewno suplementy, poprawa stylu życia i jakieś leki wjadą - mój Mąż przy morfologii 4% został poinformowany, że w sumie to mogłoby być lepiej, ruch też miał w normie, ale te szybkie plemniki są istotne i też lekarz chcial ich jeszcze więcej niż było.
Są na to różne leki i warto szybko zapisać się do androloga.
No i takie naprawdę ważne badanie to fragmentacja dna plemnika więc to też warto wykonać ale może już po konsultacji i wdrożeniu zaleceń na 3msc coby też miało szanse na poprawę
U nas Mąż robił też poza hba i fragmentacja test MAR, to ukazuje czy są problemy immunologiczne. Akurat w tym jednym wyszło mu tak sobie, przypadkowo brał w naszym udanym cyklu steryd na stawy (który działa też na to) no i może miało to wpływ.
U mężczyzn w 3msc mogą się cuda zadziać także trzymam kciuki za Was i dobrze, że mąż się zbadał!
Dodam, że mój naprawdę ostro pracował nad sobą, zero alkoholu, mało cukru, zdrowa dieta, ruch, palić to nigdy nie miał fajki w ustach, dużo suplementów itp itd - jest wiele rzeczy które można zrobićWiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 12:01
Ona_39, DreamBee, kitka_ lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
- wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24
Wznowienie starań 09'24
21/10 beta 2384 🍀
Wizyta 5/12 🙏🍀
-
Cel95 wrote:Płodność, plemniki, płodny śluz tak w skrócie
A coś jeszcze polecasz stosować ?👩🏻96 🧔🏽♂️92
F 2014👦🏼
J 2016 👦🏽
3cs po krążku hormonalnym
Badania 2dc nieprawidłowe LH/FSH ❌
💊duphaston w drugiej fazie cyklu
💊 fertistim 4000j, omega 3+ dha, NAC, cytrynian magnezu, folian, wit d3 4000j, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, zioła 🌿 ojca sroki -
@Cel95, właśnie tak myślałam...
My już jemy trochę supli, ciekawe czy to znacząco już pomogło... 😅
a poleca ktoś jakiegoś fajnego androloga w okolicach Katowic/Gliwic, który zna się na temacie płodności?
Kraków trochę za daleko dla nas.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 12:04
11cs o pierwsze maleństwo 👶🏻
👧🏻 28
PCO
👦🏼 26
💦 25mln (11,09 w ml) odważnych, lecz nieco słabych żołnierzy o morfologii 2%
🏃♂️ i ruchliwości A=1% 😭 A+B=6%, A+B+C=17%,
👩❤️👨 chcących się związać z komórką jajową tylko 43% (HBA),
🧬 fragmentacja chromatyny 84%
➡️ 🥗 dalsza diagnostyka, dobra suplementacja i zmiana trybu życia
__
„ As you do not know the path of the wind, or how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Bible, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Chochlik12 wrote:@Cel95, właśnie tak myślałam...
a poleca ktoś jakiegoś fajnego androloga w okolicach Katowic?
A jest coś w czym mąż nie jest idealny?
Jak z jego wagą odżywianiem aktywnością przegrzewaniem jąder bielizna używkami snem? Kiedy robił kompleksowe badania krwi? Choruje na coś? Miał usg jąder i sprawdzane czy są zylaki?
Mój nawet nakupowal sobie jakichś luźnych gaci z intimissimi z dobrym skladem i ma cała szufladę 🤪
Z Katowic do Krakowa niedaleko więc jeszcze raz nieśmiało polecę lekarza u którego był mąż, jest naprawdę genialnyWiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 12:14
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
21/10 beta 2384 🍀
Wizyta 5/12 🙏🍀
-
Kociara20996 wrote:A coś jeszcze polecasz stosować ?
My stosowaliśmy różne suple na naszej drodze ale z takich najważniejszych to kwas alfa liponowy u Męża uczynił cuda w samopoczuciu przy stawowych sprawach a działa też na plemniki, koenzym q10, nac ale w sumie go dawno już temu braliśmy, dobrej jakości omega3 płynną, pomiar i suplementacja witaminy D by była ponad 50 (u Męża była koło 20, a 3msc temu skoczyło na 30cos, ale dawałam mu nieco więcej więc może już wzroslo).
Mąż brał acertin jakiś czas, brał fertistim, ja także brałam długo fertistim
Ogółem nawet w czasie rocznej przerwy kiedy była diagnostyka to były różne suple, na pewno podstawa to wit d, omega i po prostu zdrowe odżywianie, brak używek, oleje - np czarnuszkowy jest dobry choc go dopiero miałam dać mężowi i nam stoi litr w lodówce 🤪
Rzecz jasna lampki wina do obiadu czasem nie demonizuje, ja akurat całkowicie zrezygnowałam z alkoholu bo biorąc hydroxychloroquine raz jak się napilam miałam okropne objawy i samopoczucie, ogółem alkohol od paru lat tragicznie na mnie działał nawet w śladowych ilościachKociara20996 lubi tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
21/10 beta 2384 🍀
Wizyta 5/12 🙏🍀
-
Cel95 wrote:A jest coś w czym mąż nie jest idealny?
Jak z jego wagą odżywianiem aktywnością przegrzewaniem jąder bielizna używkami snem? Kiedy robił kompleksowe badania krwi? Choruje na coś?
Mój nawet nakupowal sobie jakichś luźnych gaci z intimissimi z dobrym skladem i ma cała szufladę 🤪
Z Katowic do Krakowa niedaleko więc jeszcze raz nieśmiało polecę lekarza u którego był mąż, jest naprawdę genialny
Właśnie jest szczupły, ruchu mamy nie za dużo ostatnio niestety - chcemy to zmienić. Dieta w miarę okej, ale sporo cukru - będziemy go eliminować, alkoholu nie pijemy, papierosów nie palimy. Przegrzewanie jąder… hmm, ostatnio mąż śpi bez bielizny, ale nam ciężko stwierdzić, jaka bielizna to obcisła, a jaka nie 😂 w kontekście snu, to uważam, że ostatnio śpi trochę za krótko - poniżej 7h to standard… kompleksowe badania krwi okej, trochę za dużo prolaktyny w hormonach 🤔 i małe problemy jelitowe… chyba jelito drażliwe…
Właśnie my od Katowic jesteśmy godzinę… więc do Krakowa byśmy mieli z takie dwie 🙁Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 12:15
👧🏻 28
PCO
👦🏼 26
__
„ As you do not know the path of the wind, or how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Bible, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Cel95 a apropo fragmentacji to wyszła chyba dobrze bo..
% plemników z prawidłową strukturą chromatyny DNA to 86.0 %. O to Ci chodziło?11cs o pierwsze maleństwo 👶🏻
👧🏻 28
PCO
👦🏼 26
__
Sikoreczkaaa czekamy na posiewy do 5 dni podobno mają dojść!
Sikoreczkaaa lubi tę wiadomość
👧🏻 28
PCO
👦🏼 26
__
Dziękuję dziewczyny za pomoc z tymi badaniami i wskazanie dalszej ścieżki.
Ja przed badaniem się bałam, że w ogóle tam plemników nie znajdziemy 😂 wyniki niezbyt dobre, ale chyba nie aż tak tragiczne?11cs o pierwsze maleństwo 👶🏻
👧🏻 28
PCO
👦🏼 26
__
Kinia92 wrote:Dziękuję 🥰
Dziś 14 dpo. Dwa dni po spodziewanej 🐵🥺
u mnie było podobnie 2 dni po spodziewanej małpie Gratuluję! Obyś niedługo to Ty wysyłała wiruski po zobaczeniu serduszkaKinia92, Vergeet lubią tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Czesc Kobiety
Od mniej wiecej roku z Zona staramy sie o dziecko, mamy po 33 lata, 2 lata po slubie, ja niestety pracuje w DE i wracam czasem nie w te dni co trzeba, ale czesto w okolicy, chwile przed - po... wiec troche komplikuje to sprawe... ale zanim jeszcze wyjechalem uprawialismy seks bez zabezpieczen i nigdy nie doszlo do zaplodnienia mimo czesto seksu idealnie wg. 'kalendarzyka - aplikacji'.
Bylem ostatnio zrobic badania spermy, wyniki chyba nie sa jakies optymistyczne, ale czy jest z nimi szansa starac sie o dziecko?
Objetosc: 4
pH: 8,1
Lepkosc prawidlowa
Koncentrancja 39,6
Liczba plemnikow w ejakulacie: 157mln
Ruch postepowy! 19%
Ruch postepowy 30mln
Ruch calkowity: 49%
Ruch calkowity: 77mln
Zywotnosc: 50%
Zywotnosc: 78mln
Plemniki prawidlowe: 1%
Plemniki prawidlowe: 1,57mln
Co mozna stosowac aby poprawic kondycje moich plemnikow? Nie pale, nie pije, plywam, jezdze na rowerze, czasem biegam.
Morfologia krwi, testosteron, estradiol, tarczyca i inne witaminy mineraly w normie...
Jedyne co mi przychodzi do glowy to duzo stresu rok temu zwiazanego z przeprowadzka, awaria samochodu za granica, jednym wypalonym 'jointem' i.. slaboscia do slodyczy... Chodzilem do tej pory tez w dosc ciasnych dopasowanych spodniach i majtkach... Bielizne wymieniam i wracam do 'dresow'.
Wyczytalem ze warto jesc wiecej orzechow, selen, cynk, witaminy... ale czy moge zrobic cos jeszcze? Czy tylko biernie czekac.. w sumie to czekanie jest najgorsze
To dopiero pierwsze moje badanie, czysto kontrolne czy wszystko jest w porzadku... narazie jestesmy bez zadnych wiekszych konsultacji... czy trzeba juz? czy najpierw suple, lepsze jedzenie i ponownie testowac?
Przepraszam za brak polskich znakow, ale mam niemiecka klawiature -
cysterka95 wrote:Co do NAC ja mam zalecenie od mojej gin - minimum 1200 mg w 5-9 dc czyli wtedy co mam stymulację Lamettą. Wspomaga owulację i faktycznie widzę różnicę przede wszystkim w śluzie.
Tylko przy kupowaniu trzeba zwrócić uwagę ile mg jest w tabletce, bo ja się wyrolowałam - kiedyś miałam NAC z Alliness w kapsułkach po 490 mg, kupiłam ostatnio "ten sam" a tu tabletki po 190 🙄 więc żeby mi wyszło te 1200 mg to muszę łykać 7 😂cysterka95 lubi tę wiadomość
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
◾11-12.2024 walczę, stymulacje
♂️ 33
◾HBA 49%
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -
Chochlik12 wrote:@Cel95, właśnie tak myślałam...
a poleca ktoś jakiegoś fajnego androloga w okolicach Katowic/Gliwic, który zna się na temacie płodności?
Kraków trochę za daleko dla nas.
Na pewno niech mąż sobie zrobi USG jąder i posiewy, bo to PH takie wysokie jest mimo wszystko. Może plemniki wybija pierdoła typu infekcja, na którą podziała antybiotyk?♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
◾11-12.2024 walczę, stymulacje
♂️ 33
◾HBA 49%
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎