WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W maju zobaczę kuta*a 🍆 w styczniu urodzę bobasa 👶🏼
Odpowiedz

W maju zobaczę kuta*a 🍆 w styczniu urodzę bobasa 👶🏼

Oceń ten wątek:
  • Koja07 Koleżanka

Wysłany: 5 maja, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny dzisiaj rano zrobiłam test wyszły dwie kreski ta druga to była taka troszkę blatsza poszłam na betę wyniki dopiero wieczorem więc czekam 🥹🥹

White1, cysterka95, Karolaaa95, Bergamotka94, cukrzyk1991, assialbnn, .aś., Wianek, Justa28, MoniaB, emciak, Marzycielka94, Agat99, olaa, milka_91 lubią tę wiadomość

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pustynia wrote:
    Pies teściowej usiadł mi na kolanach………. W głowie już lulałam dzidziusia😂 co za żenada 😂😂😂

Ej - też często mam tak, że patrzę co robi mój pies xD Ale moja suczka nie jest dobrym prognostykiem ciąży bo jest łasa na pieszczochy od każdego. Gdyby patrzeć na to w ten sposób to mój mąż już powinien co najmniej kilka razy być w ciąży :D

🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia
    MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko :
    5cs - cb 🩸
    7cs - naturals -⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    ❌️ 1-6 cs
    ❌️ 7, 8 (cb ?), 9 cs z lamettą 💉
    🍀 10cs !

✅️ FSH/LH około 5 ; oba jajowody drożne
    👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
    🧔‍♂️34 lata, teratozoospermia, asthenozoospermia (a+b = 5%, morfo 3%, il. 148mln/ejakulat)

💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, q10 ubichinol, magnez, cynk, pqq, mio-inozytol, NAC, tardyferon
  • kropka_aga Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa28 wrote:
    Dziewczyny dostałam wyniki chlamydii mam aktywne zakażenie 😞 już się boję, żeby nie skończyło się to źle 😢

Kontaktowałam się z ginem dostanę antybiotyk, a na wyjeździe mam na siebie uważać i badać betę co tydzień czy rośnie i jeszcze przed wylotem też mam zbadać do konsultacji... jestem załamana, trzymajcie proszę kciuki za kropka 😢

Trzymamy mocno kciuki, musi być dobrze!

kikix0o, Justa28 lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 32
    👨 37
    🐈🐈

Euthyrox N50
    Cykle 29-30 dni

Wit. D 4000
    Cytrynian Magnezu
    B-Complex

ferrytyna 23 (04.25) 😡
    TSH - 1.8 (04.25)
    FT4 1.25 (04.25)
    wit. D - 27,8 (03.25)

01.05 ⏸️
  • Powder Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, wiedziałam, że coś dobrego, jak powitało mnie tyle stron i się nie pomyliłam! Nadrobiłam was pogryzając ananasa na endometrium. 🤭
    Gratulacje dziewczyny, Aga Twoja krecha sprawiła, że zbierałam szczękę z podłogi! 🤩
    Ale majowe szaleństwo! Zostawcie coś dla nas na koniec miesiąca też! 🙈🤞🏻💐💐💐

U mnie dzisiaj 8dc, wpadł pierwszy teścik, coś się zaczyna powoli kręcić (0.13), stary stwierdził, że jestem wyjątkowo mokra dzisiaj, więc szykuje się chyba dobra owulka pod koniec tygodnia 😜🤞🏻w piątek lecę na monitoring sprawdzić co i jak tam.

kropka_aga, Miracle25, Kokosik, cysterka95, Bergamotka94, ater, Aga32, Marzycielka94, kasialinkaa, S_va_88 lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️ 33 💁🏻‍♂️ 33 🐶 2 🐶 4

🔮Staranie na luzie od 02.2024
    🔬Świadome staranie od 02.2025

⏳4 cs in progress
    🏁 12.2026

👩🏻‍🦱 ona
    🕰️ cykle 29-31 dni
    🩺 niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
    🔬estriadol 74,80 pg/ml, LH 5,05 IU/l, FSH 6,46 U/l, AMH 2,04 ng/ml
    💊 pueria uno, witamina D3, euthyrox, brintellix, sanprobi stress

🧔🏻‍♂️ on
    🔬 ruch A+B 25%, morfologia 2%
    💊 pregna start on, androvit, witamina D3

czekamy na Ciebie Orzeszku 🩷🤞🏻#rodzew2026 ✨
  • kropka_aga Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    Udało mi się dziewczyny umówić na dzisiaj na 15.20 do ginekolog, stresuję się ale cieszę się że w końcu się czegoś może dowiem :( Przynajmniej może nie będę się stresować, że to jakaś ciąża pozamaciczna…
    Mam nadzieję że czegoś się dowiem :(

Trzymamy kciuki, super, że znalazłaś gina! Oby szybka reakcja przyniosła efekt i było wszystko dobrze z kropkiem <3

kikix0o lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 32
    👨 37
    🐈🐈

Euthyrox N50
    Cykle 29-30 dni

Wit. D 4000
    Cytrynian Magnezu
    B-Complex

ferrytyna 23 (04.25) 😡
    TSH - 1.8 (04.25)
    FT4 1.25 (04.25)
    wit. D - 27,8 (03.25)

01.05 ⏸️
  • cysterka95 Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    matko dziewczyny nie sądziłam że to napiszę w tym miesiącu ale chyba jutro zatestuję 🫣 w teorii mamy przerwę, jestem bez stymulacji i nic nie wskazywało że owulacja była, ale ostatnie przytulanki były przed męża zabiegiem czyli 17 dni temu a tak mnie coś dziwnie podbrzusze pobolewa i właśnie przed chwilą musiałam zwymiotować co ostatnio zdarzyło mi się nie wiem ile lat temu 🙃

Umówmy się szanse są niewielkie więc to testowanie dla wykluczenia możliwości, ale zaniepokoiło mnie to. Ale to by były jaja jakby mąż wyciął żylaki a się udało przed zabiegiem z morfologią 0% 🤡

kropka_aga, Miracle25, CrazyDaisy, Kokosik, ater, cukrzyk1991, Darrika, Zielistka., Meggi_**, Idawoll, NinaB, emciak, Marzycielka94, S_va_88, olaa lubią tę wiadomość

👫 29 & 30
    starania na luzie od 01.2024
    z pomocą medyczną od 08.2024

👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
    💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG + suple
    ▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji
    ▪️prawy jajowód niedrożny
    🧬 PAI1 hetero, V R2 hetero

🧔🏼obniżone parametry nasienia listopad 2024 ➡️ luty 2025 pogorszenie wyników
    - Pentohexal + wór supli
    - Żylaki powrózka III st.
    📆 23 kwietnia operacja - regeneracja w toku 🤕

stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan
    🔹1 cs (sierpień) - LUF
    🔹2, 3 cs ❌
    🔹4 cs - bezowulacyjny + badania
    🔹styczeń - torbiel, przesunięty cykl + drożność
    🔹luty - 5 cs - podwójna owulacja ❌
    🔹obecnie - przerwa - regeneracja po operacji żpn ⏳
  • Powder Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa28 wrote:
    Dziewczyny dostałam wyniki chlamydii mam aktywne zakażenie 😞 już się boję, żeby nie skończyło się to źle 😢

Kontaktowałam się z ginem dostanę antybiotyk, a na wyjeździe mam na siebie uważać i badać betę co tydzień czy rośnie i jeszcze przed wylotem też mam zbadać do konsultacji... jestem załamana, trzymajcie proszę kciuki za kropka 😢
    A gdzie badałaś i jak wyglądał wynik? Bo ja dostałam pusty i zastanawiam się co to znaczy 🤡
    Trzymam kciuki za szybkie wyplenienie dziadostwa. Kropek da radę na pewno, jest malutkim siłaczem 🩷

Justa28 lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️ 33 💁🏻‍♂️ 33 🐶 2 🐶 4

🔮Staranie na luzie od 02.2024
    🔬Świadome staranie od 02.2025

⏳4 cs in progress
    🏁 12.2026

👩🏻‍🦱 ona
    🕰️ cykle 29-31 dni
    🩺 niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
    🔬estriadol 74,80 pg/ml, LH 5,05 IU/l, FSH 6,46 U/l, AMH 2,04 ng/ml
    💊 pueria uno, witamina D3, euthyrox, brintellix, sanprobi stress

🧔🏻‍♂️ on
    🔬 ruch A+B 25%, morfologia 2%
    💊 pregna start on, androvit, witamina D3

czekamy na Ciebie Orzeszku 🩷🤞🏻#rodzew2026 ✨
  • cukrzyk1991 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beautifullady wrote:
    Dziewczyny, muszę się trochę pożalić.
    Dostałam dziś wynik biopsji i tak jak się spodziewaliśmy potwierdziło się przewlekłe zapalenie endometrium.
    Z jednej strony się cieszę, bo już wiemy, dlaczego nie dochodzi do implantacji zarodka.
    Ale z drugiej strony jestem zmęczona tymi ciągłymi diagnozami, leczeniem itd. To wszystko trwa już 1,5 roku i cały czas wychodzi coś nie tak.

Przytulam Cię <3 - też dziś pytałam gina z invimedu czy warto abym zrobiła tą histeroskopię i sprawdziła stan zapalny. Zwłaszcza że też mam endometriozę. Ale dobra wiadomo jest taka - że leczenie trwa krótko, a może dać nową falę nadzieji <3

5cs - cb 🩸
    7cs - naturals -⏸️

❌️ 1-6 cs
    🍀 10cs !

🧔‍♂️34 lata, teratozoospermia, asthenozoospermia (a+b = 5%, morfo 3%, il. 148mln/ejakulat)

💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, q10 ubichinol, magnez, cynk, pqq, mio-inozytol, NAC, tardyferon
  • kropka_aga Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powder wrote:
    Wow, wiedziałam, że coś dobrego, jak powitało mnie tyle stron i się nie pomyliłam! Nadrobiłam was pogryzając ananasa na endometrium. 🤭
    Gratulacje dziewczyny, Aga Twoja krecha sprawiła, że zbierałam szczękę z podłogi! 🤩
    Ale majowe szaleństwo! Zostawcie coś dla nas na koniec miesiąca też! 🙈🤞🏻💐💐💐

U mnie dzisiaj 8dc, wpadł pierwszy teścik, coś się zaczyna powoli kręcić (0.13), stary stwierdził, że jestem wyjątkowo mokra dzisiaj, więc szykuje się chyba dobra owulka pod koniec tygodnia 😜🤞🏻w piątek lecę na monitoring sprawdzić co i jak tam.

Oby to był dobry znak <3 działajcie, działajcie trzymam kciuki! Myslę, że dla każdej się miejsce znajdzie na tulipanka :D

Powder lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 32
    👨 37
    🐈🐈

Euthyrox N50
    Cykle 29-30 dni

Wit. D 4000
    Cytrynian Magnezu
    B-Complex

ferrytyna 23 (04.25) 😡
    TSH - 1.8 (04.25)
    FT4 1.25 (04.25)
    wit. D - 27,8 (03.25)

01.05 ⏸️
  • assialbnn Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    Dziewczyny jestem załamana, mam wyniki… 😭

30 kwietnia beta wynosiła - 151.80
    A dzisiaj 5 maja - 259.08
    Progesteron 13.11

Czyli już po wszystkim… Wpisałam swój pierwszy wynik bety + ten dzisiejszy i średni przyrost wychodzi w normie - 67% ale jak wpisuję ten ostatni z 30 kwietnia i dzisiejszy, to przyrost wynosi 24.5% 😭

Co ja mam teraz zrobić?
    Hej 🙂 kazdy przypadek jest inny ale u mnie słaby przyrost bety niestety oznaczał puste jajo i indukcje poronienia 🥺 prostesteron też miałam niski.. idź do lekarza on wszystko wyjaśni. Przytulam 🫂

👩 33
    👱‍♂️ 36

👸 córka 2015

3cs🗓
    5.02 ⏸️
    28.02 💔 8tc
  • kropka_aga Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cysterka95 wrote:
    matko dziewczyny nie sądziłam że to napiszę w tym miesiącu ale chyba jutro zatestuję 🫣 w teorii mamy przerwę, jestem bez stymulacji i nic nie wskazywało że owulacja była, ale ostatnie przytulanki były przed męża zabiegiem czyli 17 dni temu a tak mnie coś dziwnie podbrzusze pobolewa i właśnie przed chwilą musiałam zwymiotować co ostatnio zdarzyło mi się nie wiem ile lat temu 🙃

Umówmy się szanse są niewielkie więc to testowanie dla wykluczenia możliwości, ale zaniepokoiło mnie to. Ale to by były jaja jakby mąż wyciął żylaki a się udało przed zabiegiem z morfologią 0% 🤡

Mimo wszystko wielkie kciuki :)

cysterka95, Liliuszka_2024 lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 32
    👨 37
    🐈🐈

Euthyrox N50
    Cykle 29-30 dni

Wit. D 4000
    Cytrynian Magnezu
    B-Complex

ferrytyna 23 (04.25) 😡
    TSH - 1.8 (04.25)
    FT4 1.25 (04.25)
    wit. D - 27,8 (03.25)

01.05 ⏸️
  • Justa28 Ekspertka

Wysłany: 5 maja, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powder wrote:
    A gdzie badałaś i jak wyglądał wynik? Bo ja dostałam pusty i zastanawiam się co to znaczy 🤡
    Trzymam kciuki za szybkie wyplenienie dziadostwa. Kropek da radę na pewno, jest malutkim siłaczem 🩷

W Śląskich Laboratoriach badałam jest podany wynik cyfrowy po przecinku taki sam jakbyś miała np proga i na dole opis norm, więc hmm nie wiem czemu Twój pusty może jakiś błąd? A kontaktowałaś się z laboratorium o co chodzi z takim wynikiem?

29 👩🏽 & 39 👱🏻 & 🐕 x2

7 cs 🤞

👩🏽 po chemioterapii & naświetlaniach (zabieg chirurgiczny?? - dla sprawdzenia 3x inna metoda zabiegu start w maju)
    👱🏻 pH 8,5❓️reszta w normie 💪

💊 witamina d3, witamina b12, witamina b6, żelazo, cynk, omega-3, kwas foliowy, inozytol NAC

03.05 ⏸️
    Beta 144,44 mIU/ml 🥹🤞
    05.05
    Beta 338,80 mIU/ml 🥹🤞
  • Miracle25 Ekspertka

Wysłany: 5 maja, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa28 wrote:

Wielki jak na ksiezyc i z powrotem kciuk

👩🏼🧔🏻‍♂️1983 🧒🏼2021 🐕2013
    Starania od 2022, 2023 cb, 2024 👼🏻👼🏻

✅ kariotypy, 4 z 5 KIROW, zesp. antyfosfolipid, ana, biopsja endo ( wyleczony stan zapalny), parametry nasienia
    ❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), 1 nieobecny KIR, rozjechane cytokiny, lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna

Leki- metformina, acard, prograf
    Suple- nattaspin, mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna, wiesiolek
  • CrazyDaisy Ekspertka

Wysłany: 5 maja, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cysterka95 wrote:

Trzymam kciuki! Może była owulacja ninja! 🥷

Powder, cysterka95 lubią tę wiadomość

28 lat
    2 lata starań
    PCOS i Endometrioza

Objawy: Długie lub niekończące się cykle, słabej jakości owulacje, niedomoga progesteronowa, LUF, niepłodność

Leczenie:
    Naprotechnologia (od września 2024)
    Suple (od września 2024)
    Lametta + Cyclogest
    Sono HSG z lipiodolem (listopad 2024)
    Posiewy, wymazy, biopsja endometrium - czysto
    Od lutego 2025 przerwa od stymulacji. 1-8dc Adalift, neurovit co 3 dni i aspiring cardio wieczorem
  • cysterka95 Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koja07 wrote:
    Cześć dziewczyny dzisiaj rano zrobiłam test wyszły dwie kreski ta druga to była taka troszkę blatsza poszłam na betę wyniki dopiero wieczorem więc czekam 🥹🥹

another-one.jpg

Gratulacje, trzymamy kciuki za betę ;)

Powder lubi tę wiadomość

👫 29 & 30

- Pentohexal + wór supli

🔹1 cs (sierpień) - LUF
    🔹2, 3 cs ❌
  • Paulina66 Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cysterka95, trzymam kciuki za jutrzejszy test! Może coś faktycznie jest na rzeczy, warto sprawdzić, a skoro zupełnie nie nastawiałaś się na ten cykl to i ewentualna biel nie będzie tak bolesna 🍀

Justa28, to na pewno bardzo stresujące, ale trzeba być dobrej myśli. Trzymam kciuki za Kropka i szybkie wyleczenie 🩷

Kikix0o, daj koniecznie znać po wizycie, myślami będziemy z Tobą 🫂 dobrze, że udało Ci się złapać termin do gina, będziesz wiedziała na czym stoisz 🫂

cysterka95, Justa28, MoniaB lubią tę wiadomość

31 👰🏼‍♀️ 33 🤵🏻

starania o pierwsze 👶🏼🍼 od 11.2024

01.2025 💔🪽 9tc

Jeżeli idziesz przez piekło, nie zatrzymuj się, idź dalej. Wszystko się kiedyś kończy - Winston Churchill.
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilka2025 wrote:
    Dziewczyny właśnie wyszłam od ginekologa, powiedziała mi że w piątek możemy zrobić badanie drożności oraz że mam się zastanowić czy chcę znieczulenie. Powiedzcie mi czy to badanie jest do wytrzymania bez znieczulenia?

Dodatkowo widziałam że przed takim badaniem robi się jakieś wymazy a moja Pani doktor nie zleciła mi nic, kazała mi tylko przyjść w piątek już na zabieg co też mnie martwi i aż zaczęłam się obawiać :/

1) Ja nie brałam nic i miałam SONO hsg i mnie nie bolało nic a nic. A próg bólu chyba mam normalny.
    2) Ja miałam robione te wszystkie wymazy chyba typu MUCHa (dałam 700 zł w invimedzie)

5cs - cb 🩸
    7cs - naturals -⏸️

❌️ 1-6 cs
    🍀 10cs !

• Bergamotka94 Ekspertka

Wysłany: 5 maja, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo hejka Powder, czyli co, lecimy dalej z tym cyklem 😂 ja dziś może sikne na owulaka ale z moim choróbskiem i antybiotykiem to w tym cyklu może wyjść wszystko i nic. W środę idę na monitoring to zobaczymy co w jajnikach piszczy 😂

Powder lubi tę wiadomość

Ona 30
    💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 50/75
    Kwasy Omega 3 BioCardine
    Prenacaps Multi 1
    Wit. D
    Magnez
    Koenzym Q10

TSH - 1,7
    ‼️ Homocysteina 11 - za duża 😵‍💫
    FSH:LH 0,85
    Estradiol w 4 dniu cyklu - 39 pg/ml
    AMH - 2,16 ng/ml
    Prolaktyna - 12,3 ng/ml
    Glukoza na czczo - 91, insulina - 10
    Ferrytyna - 51, żelazo - 173
    Kwas foliowy - 12,5
    Cel: 🎯 obniżenie insuliny i homocysteiny ⬇️ i podniesienie progesteronu i kwasu foliowego ⬆️
  • cysterka95 Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa28 wrote:

Współczuję tych emocji 😔 trzymam kciuki najmocniej jak mogę 🤞🏻

👫 29 & 30

- Pentohexal + wór supli

🔹1 cs (sierpień) - LUF
    🔹2, 3 cs ❌
  • ater Autorytet

Wysłany: 5 maja, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Najbardziej mnie rozwaliło jak ktoś napisał o sprawdzaniu błysku w oku :D Wygrałaś :D !!! Ja czasem sprawdzam tak ogólnie mój "glow" :D po owulacji

Ja mam nawet takie selfie, które zrobiłam, żeby porównać błysk w oku z innymi zdjęciami 🤣🤡

cukrzyk1991, Paulina66, Miracle25, Meggi_**, NinaB, Liliuszka_2024, Marzycielka94, cysterka95 lubią tę wiadomość

32🧝‍♀️33🧔🏻‍♂️
    starania od II.24
    02/25 💔
    pamiętaj jak wiele masz w sobie siły!✨
    team #rodzew2026✨
‹‹ 44 45 46 47 48 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ