Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W październiku jesień🍁, plucha🌧, świetna pora na spłodzenie malucha 🤱
Odpowiedz

W październiku jesień🍁, plucha🌧, świetna pora na spłodzenie malucha 🤱

Oceń ten wątek:
  • Myszkaaa20 Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodecka wrote:
    Poniewaz nikt wiecej nie testuje w najblizszych dniach to mozemy zajac glowy czyms innym.

Potrzebuje jakies przepisy na obiady co sie szybko robi, super smakuje i najchetniej bez miesa 🤩
    Ktos cos?

Co robicie na obiad? Bo ja mam dziure w mozgu a musze zakupy zrobic na caly tydzien....😥

Ja mięsa nie jem praktycznie w ogóle, zawsze w zamrażarce mam zapas pierogów ze szpinakiem i fetą albo ruskie, zawsze robię więcej i mroże potem mam szybki obiad bo wystarczy ugotować ☺️
    Zawsze też mam jakieś warzywa na patelnię i robię je z makaronem/ryżem/kaszą.
    Zupa krem to też się u mnie sprawdza można zrobić na 2,3 dni.
    Wege leczo, ew. z dodatkiem soczewicy.
    Makaron z marchewką, cukinią i serkiem śmietankowym, danie jednogarnkowe.
    Uwielbiam też zapiekanki z tego co znajdę w lodówce 😅
    Często robię też sobie placki z cukinii albo frytki z batata zapiekane z camembert🤤
    Chętnie poczytam co tam dziewczyny gotują

Aż zrobiłam się głodna, a za bardzo nie mogę już nic jeść bo jutro czekają mnie badania okresowe w pracy, więc proszę o kciuki żeby poszło szybko i bezproblemowo 🙏

Jagodecka lubi tę wiadomość

👱🏼‍♀️30 👨‍🦱31
    👶🏼M.

💕2014
    💍2018
    💒2020
  • goska000 Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tofu sweet chilli z biedry wchodzi zawsze jak złoto :p

09.2009r. 💔
    01.2015r. 💔
    06.2015r. 💜⏸️
    02.2016r. Leon Kameleon 🦎💜
    03.2023r. Walczymy o rodzeństwo.

28.02.2024 r. 💔
    11.04.2024 r. 💔

IVF październik ( świeżak 5.1.2 ) 👎

🩵🩵🩵🩵 ( 4.1.1 (3), 4.1.2 )

IVF listopad 🔜
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Myszkaaa20
    Też się zrobiłam głodna 🥹
    Kciuki za jutrzejsze badania ❤️

Myszkaaa20 lubi tę wiadomość

• klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda19 wrote:
    Ja ostatnio nie mam w ogóle siły na gotowanie a nawet ostatnio chętnie bym wróciła do gotowych, odgrzewanych w piekarniku kotlecików z kurczaka i frytek. Jedyne co mnie powstrzymuje to wątpliwa jakość i zdrowotność tej kombinacji. Ale chyba nie ma też co przesadzać i niedługo się na taki dzień lenia zdecyduje. :D

Mój update owulacyjny:

https://ibb.co/FBVnHtT

Testowe są już tak silne jak kontrolne na moje oko. Jak uważacie? Ogólnie jakaś słabsza seria się trafiła chyba. W ciążowych gdzieś ten kontrolny wydaje się zawsze mocniejszy. Może to przed to że barwa musi się tu podzielić na dwa paski? Nie wiem. Byłabym bardziej zadowolona jakby jeszcze troszkę się wzmocnił testowy i byłby mocniejszy niż kontrola ale z tego też jestem zadowolona. Jutro mnie czeka ciężki i długi dzień więc postaram się pamiętać żeby nie pić zbyt dużo w drodze do domu, ale najwcześniej będę miała możliwość zrobić test około 19. Do tego czasu równie dobrze może już być po piku.

Edycja: A no i doszły objawy. Od wczoraj popołudnia pobolewa mnie prawy jajnik - to ten bez torbieli. Dlatego też zaczęłam po dwa testy. ;)

Hmm mi sie wydaje ze testowa jest juz tak samo ciemna jak kontrolna, wiec to chyba PIK juz :)
    U mnie tez dzis 15dc i tez prawdopodobnie pik na owulakach, takze piona 🙋🏼‍♀️ pewnie w takim razie bedziemy testowac w ten sam dzien 😁 mnie tez prawy jajnik pobolewa 😅

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Myszkaaa20 Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Jagoda19 i @klaudia_23 owocnej owulacji ❤️🥰

klaudia_23, Sarka94 lubią tę wiadomość

👱🏼‍♀️30 👨‍🦱31
    👶🏼M.

💕2014
    💍2018
    💒2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2023, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Hmm mi sie wydaje ze testowa jest juz tak samo ciemna jak kontrolna, wiec to chyba PIK juz :)
    U mnie tez dzis 15dc i tez prawdopodobnie pik na owulakach, takze piona 🙋🏼‍♀️ pewnie w takim razie bedziemy testowac w ten sam dzien 😁 mnie tez prawy jajnik pobolewa 😅

Dzięki, trzeba jeszcze tylko mężów dorwać i działać 😆

Myszkaaa20 wrote:
    @Jagoda19 i @klaudia_23 owocnej owulacji ❤️🥰

Dzięki kochana ❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2023, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Jagoda19
    U mnie tak apka właśnie pokazała PIK jak u Ciebie na zdjęciu. Dzień wcześniej wieczorem było już bliziutko, koło 10 dokładnie jak u Ciebie(high), a teraz już są jaśniejsze, a nazwa zmieniła się na peak.

Zrobię prowizorycznie jeszcze jutro, bo to wypadnie 16DC, ale myśle ze już pobite gary 😊

Także dopadaj męża🤍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2023, 20:50

• Jagodecka Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojka wrote:
    Potrzeba matką wynalazku! Ostatnio kurczak mi zbrzydł, na kolejna carbonare nie miałam siły, a córka siostry krzyczała o jakiś biały sosik z makaronem. Makaron z brokułem w sosie śmietanowo serowym. Czuje ze się zakochałam na nowo ❤️
    Sos-> śmietanka 30 lub 18, parmezan, serek topiony (taki prostokącik) i woda z makaronu. Oczywiście cebulka, dużo pieprzu i pozostałe przyparawy według uznania.

Super pomysl 🤩 Wlasnie bylam w sklepie i kupilam prostokaciki serkowe heh wiec dam znac jak mi wyszlo. Moje dziecie uwielbia wszelkie serki wiec powinno sie udac 👍

A co do miesnych posilkow to moze zle napisalam i wprowadzilam was w blad, ale nie jestem wegetarianka, a tofu jest dla mnie nie do zjedzenia 🤢 Bardziej chodzi o to, ze mieso w Szwecji jest bardzo drogie (bylo juz wczesniej, ale teraz to jakas masakra!) wiec staram sie zebysmy jedli wiecej ryb, co jakis czas kurczak itd. Ponadto przy IO warzywa powinny zajmowac 3/4 talerza a brak mi juz na nie inspiracji 😆

Wojka lubi tę wiadomość

🙋‍♀️ 35 lat, PCOS, IO
    🙋‍♂️ 36 lat, badanie nasienia👍

👫 11.2005
    💍 01.2014
    👧 09.2015 zdrowa córeczka

Przerwa w stymulacji od grudnia 2023

🇸🇪

"Nie poddawaj się, a szczęście cię odnajdzie.."
  • Jagodecka Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goska000 wrote:
    I tofu sweet chilli z biedry wchodzi zawsze jak złoto :p

Wow kochana mnostwo swietnych pomyslow 😍 Dziekuje! Tylko do biedry daleko, ale powinnam znalezc tu jakis zamiennik.

Tagliatelle ze szpinakiem 🤤

@Myszkaaa20 Tez super pomysly 🤩 U mnie zupy kremy nie przejda, bo stary mowi ze to jedzenie dla niemowlakow i pozniej sama jem przez tydzien. Ale zapiekanki i dania jednogarnkowe sa jak najbardziej do zrobienia🤗
    Trzymam kciuki za badania w pracy jutro 👍

Ja mam w pracy mega zapierdziel, bo jestem odpowiedzialna za wprowadzenie nowego systemu w klinice i musze szkolic personel. Zwlaszcza ciezko idzie ze starszymi osobami, ktore sie czuja dobrze w tym starym i nie chca, albo nie potrafia zrozumiec nowego 🥴 Jeszcze dwa takie dni mnie czekaja, wiec trzymajcie kciuki zebym nikogo nie zamordowala....

Myszkaaa20, Beige, Sarka94, Chmurka21 lubią tę wiadomość

🙋‍♀️ 35 lat, PCOS, IO

👫 11.2005
    💍 01.2014

🇸🇪

• Myszkaaa20 Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Jagodecka w takim razie dużo cierpliwości, praca z ludźmi jest bardzo wymagająca, mam to na co dzień 😉

👱🏼‍♀️30 👨‍🦱31
    👶🏼M.

💕2014
    💍2018
    💒2020
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od siebie polecam ogromnie sos biały z tej pizzy. Jest obłędny, gdybym nie była na diecie redukcyjnej to bym zjadła go nawet na kanapkach. Polecam ogromnie do makaronu.

https://prostepesto.pl/pizza-bianca-przepis/

goska000, Jagodecka lubią tę wiadomość

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca i niedoczynność;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
    ◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
    ◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
    ◾11-12.2024 walczę, stymulacje

♂️ 33
    ◾HBA 49%

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
    🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚

✅kariotyp ja
    🔜kariotyp męża, HSG
    🔜 2025 IVF

"Do you ever get a little bit tired of life?
    Like you're not really happy but ya don't wanna die.
    Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
    'Cause you gotta survive." ❤️‍🩹👎
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę przycichłam bo dojechała mnie próba wypychania wszystkiego co się da przed urlopem i końcówka przygotowań do wesela. Powiem Wam, że już mam dosyć i marze o tym żeby było po. Ślub w sobotę a dzisiaj jedna osoba nam odmówiła, druga napisała ze nie wie czy będzie, bo partner źle stanął i coś mu przeskoczyło w kolanie… jeszcze się pokłóciliśmy na koniec ze starym i o.

Dzisiaj mam 7dc i jeszcze brązowy śluz, zrobiłam sobie owulaka żeby zobaczyć czy NAĆ może coś przyspieszyło ale bladzioszek. W czwartek z rana ginekolog. A we wtorek w przyszłym tygodniu wylatujemy do Kenii i mam plan się tam naodpoczywać 😁

Jeśli chodzi o obiady to ja jestem fanką zup, chociaż przy IO niby warto unikać. wywar wychodzi pyszny na samych warzywach, ale fajnie je podpiec wcześniej. Krem z pieczonych pomidorów, krem z dyni (koniecznie sok z pomarańczy do tego), krupnik, kapuśniak (to akurat z wędzonka) itp. Lubię tez wszystko co da się wsadzić do piekarnika wiec wszelkie „blaszki rozmaitości” też często wjeżdżają u nas - pieczone buraki / marchewki / ziemniaki / cebula / papryka / cukinia / bakłażan czy co tam akurat na promce, do tego rybka i jest bardzo smacznie. Lubię tez makaron pełnoziarnisty z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, czosnkiem i krewetkami albo z passata pomidorowa, wędzonym tuńczykiem i oliwkami / kaparami.

Ja za to chętnie przyjmę pomysły na śniadania, które nie są kanapkami, bo już nie mogę patrzeć na jajka / jajecznicę / omlety.

Bee90 lubi tę wiadomość

👧🏼25 👱🏼‍♂️26
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS

🍀21.04 ⏸
    🍀 22.04 beta 49 / 199 / 608 / 5739
    🍀 02.05 Dwa pęcherzyki w macicy
    🍀 15.05 Mamy dwa serduszka ♥️♥️
    🍀 27.06 NIFTY niskie ryzyka 🥺
    🍀 19.07 Synek 🩵 i Córeczka 🩷

💊Euthyrox 100, acard

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszkaaa20 wrote:
    @Jagodecka w takim razie dużo cierpliwości, praca z ludźmi jest bardzo wymagająca, mam to na co dzień 😉

Podpisuję się 😆
    Ja już co prawda nie mam na co dzień bo obecnie jestem bezrobotna i szukam pracy w innej branży ale ile się z ludźmi napracowałam.. Już mi wystarczy 🤣

Jagodecka, Myszkaaa20 lubią tę wiadomość

• Beige Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krem z dyni na mleczku kokosowy / pycha!
    Wiele fajnych pomysłów jest na kwestii smaku 😊

Spaghetti z pesto buraczanym też świetne. Kotlecik z ziemniaczkami i burakami mmm zwykle, a takie dobre 😁 zapiekane gnocchi z pesto, suszonymi pomidorami i mozzarellą- bardzo szybkie i dobre 😊

👩🏽 31 l.
    👨🏽‍💻 33 l.

1.10.2023r - ⏸️
    2.10.2023r - beta HCG 439,54
    4.10.2023r - beta HCG 945,58 (przyrost 111,8%)
    20.10.2023r - cudne, bijące ♥️
    1.12.2023r - pierwsze prenatalne :) 13+3 … chyba mamy synka 😊🫣
    29.13.2024r - Wizyta kontrolna (brak zdjęcia, USG…)
    16.01.2024r - Połówkowe 100% synek 🩵 ☺️ wszystko dobrze 🥰
    26.01.2024r - wizyta kontrolna (beznadziejna, 2 min usg…) zmiana lekarza!
    7.02.2024r - wizyta NFZ (zmiana lekarza ☺️) doktorka świetna, ale czekanie 3h na wizytę 😵‍💫
    Z bąbelkiem wszystko dobrze 😍
    20.02.2024r - glukoza 😥💦
    28.02.2024r - wizyta NFZ czekanie 3h. Wszystko dobrze, moje serduszko ma 913g 🩵 (przejście na prywatne wizyty) 26 + 1
    20.03.2024r - USG III trymestru
    25.03.2024r - kolejna wizyta
  • goska000 Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodecka wrote:
    Wow kochana mnostwo swietnych pomyslow 😍 Dziekuje! Tylko do biedry daleko, ale powinnam znalezc tu jakis zamiennik.

Tagliatelle ze szpinakiem 🤤

@Myszkaaa20 Tez super pomysly 🤩 U mnie zupy kremy nie przejda, bo stary mowi ze to jedzenie dla niemowlakow i pozniej sama jem przez tydzien. Ale zapiekanki i dania jednogarnkowe sa jak najbardziej do zrobienia🤗
    Trzymam kciuki za badania w pracy jutro 👍

Ja mam w pracy mega zapierdziel, bo jestem odpowiedzialna za wprowadzenie nowego systemu w klinice i musze szkolic personel. Zwlaszcza ciezko idzie ze starszymi osobami, ktore sie czuja dobrze w tym starym i nie chca, albo nie potrafia zrozumiec nowego 🥴 Jeszcze dwa takie dni mnie czekaja, wiec trzymajcie kciuki zebym nikogo nie zamordowala....

Dopiero teraz zorientowałam się, że mieszkasz w Szwecji :)

Gdybyś kogoś zamordowała jednak to nic straconego. W krajach skandynawskich powstają świetne kryminały, których jestem fanką. Ty będziesz sławna, ja kupię książkę o Twoich przygodach, wszyscy zadowoleni :D

09.2009r. 💔
    01.2015r. 💔
    06.2015r. 💜⏸️
    02.2016r. Leon Kameleon 🦎💜
    03.2023r. Walczymy o rodzeństwo.

28.02.2024 r. 💔
    11.04.2024 r. 💔

IVF październik ( świeżak 5.1.2 ) 👎

🩵🩵🩵🩵 ( 4.1.1 (3), 4.1.2 )

IVF listopad 🔜
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, pesto też uwielbiam na wszystkie sposoby wraz z makaronami. To na pewno na szybki obiad jest zawsze jak znalazł. :D Do tego fetę dla większej sytości i tak można żyć.

Kiedyś też robiłam selerybke, dziewczyny mi polecały właśnie z miesięcznych wątków i powiem wam że bardzo smaczna! Selera w takiej odsłonie nie znałam. :)

Beige lubi tę wiadomość

♀️29

♂️ 33
    ◾HBA 49%

✅kariotyp ja
    🔜kariotyp męża, HSG
    🔜 2025 IVF

• Sarka94 Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nomeolvides wrote:

Ja za to chętnie przyjmę pomysły na śniadania, które nie są kanapkami, bo już nie mogę patrzeć na jajka / jajecznicę / omlety.

Ja na śniadania uwielbiam placuszki (jajko, mały banan, dwie łyżki mąki migdałowej). Najlepsze ze skyrem i owocami na ciepło, mój fav śliwki, ale maliny podgrzane czy jagody też super :D
    Będzie dobrze, ten czas przed ślubem jest taki napięty, ale po będzie relaks i piękne wspomnienia ;) No i już stary - mąż 😅

✊️ za owulki, żeby były ostatnie na jakiś czas, i za badania :)

Starania o pierwszą🤰od 9/2022

♥ 2018 ♥
    🏡 2020
    💍 21.08.2021
    💒 17.09.2022
    🐶 5.10.2023
  • Jagodecka Autorytet

Wysłany: 3 października 2023, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Ja od siebie polecam ogromnie sos biały z tej pizzy. Jest obłędny, gdybym nie była na diecie redukcyjnej to bym zjadła go nawet na kanapkach. Polecam ogromnie do makaronu.

https://prostepesto.pl/pizza-bianca-przepis/

Sos wyglada na super prosty, a skladniki mam zawsze w domu wiec zapowiada sie ciekawie i smacznie 🥰 Dziekuje i zapisuje do wyprobowania!

A co do seleryby.. Weganska ryba z selera? Wtf? To na prawde jest jadalne? 😱

@Nomeolvides Niestety takich przedslubnych stresow nie da sie uniknac 😣 trzymamy kcuki w sobote zeby to byl wasz piekny i szczesliwy dzien 🤩
    Dzieki za wszystkie inspiracje obiadowe. Blaszki rozmaitosci brzmia bardzo dobrze🤤 musze sie blizej zapoznac z tematem. Jesli chodzi o sniadania to uwielbiam wszystkie owsianki z owocami, jaglanki, kaszke manna dla corki czesto robie ☺️ A jak nie mam ochoty na nic takiego plynnego, to zwykle pasuje mi twarozek albo serek wiejski z rzodkiewka i szczypiorkiem lub na slodko z bananem (kocham banany chociaz maja taki wysoki indeks glikemiczny 😒) albo gruszka, jablkiem czy borowkami.

@Beige Taaaak, przepisy z kwesti smaku sa super, ale troche mi sie przejadly. Moja rodzinka uwielbia golabki bez zawijania 😍

@goska000 No i tu mnie masz 🤩 Kocham kryminaly i to nie tylko skandynawskie💗💗💗 Obecnie czytam Lise Gardner - Dzieciece koszmary, nie moge sie oderwac! Stary mi wczoraj schowal ksiazke zebym chociaz z nim miala czas chwile porozmawiac... Ma szczescie, ze go kocham bardziej niz ksiazki 👿

siesiepy, goska000, Beige lubią tę wiadomość

🙋‍♀️ 35 lat, PCOS, IO

👫 11.2005
    💍 01.2014

🇸🇪

• Rosalia_ Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2023, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nomeolvides

Ja na śniadanko często jem mozarellę z awokado hass i pomidorami. Do tego szpinak, kiełki, nasiona, ewentualnie oliwa i super wartościowe śniadanie. Mozna tez z łososiem wędzonym albo serkiem wiejskim :)
    Super dziewczyny w ogóle te pomysły obiadowe! Zawsze inspiracja się przyda

👩🏻 27
    👦🏻 33

Starania od 08.2023 🤞🏼
    Podstawowe badania w normie.
    Badania nasienia dobre
    Jajowody drożne

Suplementujemy- wit. D 4000, inozytol, NAC, magnez, cynk, B complex, metylowany kwas foliowy, olej z czarnuszki, estrovita, tran.
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 4 października 2023, 01:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodecka jadalne i nawet jak się postarasz to serio imituje rybkę. 😱

♀️29

♂️ 33
    ◾HBA 49%

✅kariotyp ja
    🔜kariotyp męża, HSG
    🔜 2025 IVF

‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ