SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W sierpniu przy gwiazdach wypowiem życzenie, na wiosnę spełni się moje marzenie 🌠✨🍼🩷
Odpowiedz

W sierpniu przy gwiazdach wypowiem życzenie, na wiosnę spełni się moje marzenie 🌠✨🍼🩷

Oceń ten wątek:
  • krolik Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoanne wrote:
    Cześć,

Dziś 8-9 dpo, nie robiłam rano testu i planowałam jutro, ale potem poczułam kłucie w podbrzuszu i stwierdziłam, że mam tyle testów, że w sumie nie szkodzi sprawdzić 😀
    Wreszcie będzie okazja się przekonać czy Polocard i Clexane pomogą utrzymać tę ciążę. Bardzo Was proszę o kciuki. Sama jestem przerażona.

Kreska z trzeciego siku, zdjęcie po 3 minutach, więc chyba coś tam się faktycznie dzieje!

20250813-085041.jpg

O ja pięknie widać jak na ten etap 😍 trzymam kciuki ✊

Yoanne, Siasi, Mamacita lubią tę wiadomość

03.2018 14tc 👼
    05.2019 🩷
    01.2022 🩷
    04.2026 🩷

28.08.2025 jest ❤️ i 0,19 cm ludzika 😍
    20.09.2025 2,46 cm ludzika 😍
    13.10.2025 6,5 cm 😍

9.08 9dp pierwszy pozytyw
    11.08 36,90 bhgc
    18.08 1100 bhcg
    preg.png
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milunia wrote:
    Powiedzcie, co może być przyczyną plamień przed okresem? Jakie badania zrobić? Zawsze miałam pierwszy dzień słabszy, ale drugi już się rozkręcało porządnie.
    W poprzednim cyklu 3 dni plamień + 7 dni okresu
    Aktualny cykl 2 dzień minimalnych plamień i nie zanosi się na rozkręcenie.

Nigdy tak nie miałam i nie wiem co zrobić. Lekarz dopiero w połowie września.

Mam to samo. Badałaś progesteron 7dpo? Prolaktynę? U mnie oba w normie (oprócz prolaktyny po obciążeniu), dzisiaj idę do lekarza to podpytam. Jak pytałam ostatnio lekarkę to to zbagatelizowała, mówiła jedynie o tym badaniu progesteronu.

🤷🏽‍♀️29 lat
    Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
    plamienia przed miesiączką
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Inozytol, magnez, C, E, D, zioła Ojca Sroki nr 3

🤷🏻‍♂️35 lat
    Obniżone wyniki badania nasienia
    10.25: koncentracja 10 mln/ml, morfologia 2%, ruch postępowy 20%
    11.25: koncentracja 6 mln/ml 😵
    Clostilbegyt + suple

9 cs o pierwszą 🤰
  • krolik Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia k wrote:
    Ja też podniosłam ferytyne z 16 na 57 ( od kwietnia). Mogę napisać co u mnie działa.
    Rano piję na czczo ciepłą wodę z łyżeczką octu jabłkowego, potem floradix po 15 min+ druga porcja floradix wieczorem.Oprócz tego raz w tyg wątróbka, tak ok 15-20 dekagramów . W tygodniu popijam też koktajl z pietruszki, kiwi i pomarańczy. Po jedzeniu produktów z żelazem i floradix nie piję tak do 1,5-2h kawy ani herbaty, piję za to wodę z cytryną lub coś innego z witaminą c. Do tego raz dziennie rano laktoferyna i sanprobi ibs. Po wypiciu floradixu najlepiej od razu umyć zęby bo sie robi nalot. Warto w swojej diecie wdrożyć na stałe produkty z żelazem typu właśnie wątróbka raz w tyg , aby na stałe utrzymać poziom żelaza, bez picia floradixu.
    Ja nie chciałam brać żelaza w tabletkach ((mimo że lekrz dał mi receptę na żelazo) z tego zwgledu że może powodować dolegliwości żołądkowe. Myślę że jedzenie wątróbki również w dużym stopniu oprócz podwyższenia poziomu żelaza wpłynęło też na mój poziom witaminy b12. Należy też pamiętać o zakwaszaniu żołądka, ponieważ na zakwaszonym żołądku lepiej wchłaniają się wszystkie witaminy. Wszelakie picie zakwasów, jedzenie kiszonych ogórków itp jak najbardziej jest wskazane.
    Dopóki nie zaczęłam suplementacji żelaza, nie nawidziłam wątróbki, 🤢 na sam jej widok, a teraz ją polubiłam, ale nie dlatego że mi jakoś smakuje bardzo, tylko dlatego że doszłam do wniosku że to jest produkt którego nie doceniałam

Kurcze mam to samo z wątróbką, nie mogę się jakoś przekonać, a chce. Od wielu osób słyszałam, ze dobrze zrobiona jest pyszna.

ŚWIEŻYNKA97, Seabird lubią tę wiadomość

03.2018 14tc 👼
    05.2019 🩷
    01.2022 🩷
    04.2026 🩷

28.08.2025 jest ❤️ i 0,19 cm ludzika 😍
    20.09.2025 2,46 cm ludzika 😍
    13.10.2025 6,5 cm 😍

9.08 9dp pierwszy pozytyw
    11.08 36,90 bhgc
    18.08 1100 bhcg
    preg.png
  • ŚWIEŻYNKA97 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Kurcze mam to samo z wątróbką, nie mogę się jakoś przekonać, a chce. Od wielu osób słyszałam, ze dobrze zrobiona jest pyszna.

Tez kiedyś nie lubiłam, a teraz jem ze smakiem 🤭
    U mnie zawsze z większą ilością cebulki, z jabłkami i majerankiem 🤤😃

Mamacita, kleopatr4 lubią tę wiadomość

👱‍♀️28 ♥️ 32👦

starania od 07.25

2.10 💔 8+2 (zatrzymanie6+4)

05.12 ⏸️
    08.12 beta 73.4 prog 8.66 (cyclogest + besins)
    10.12 beta 72.6
    12.12 beta 115
    15.12 beta 424
    17.12 beta 860
    30.12 ⏳️👩🏼‍⚕️
  • Belia Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siasi wrote:
    Cześć dziewczyny 💕 pewnie mało z Was mnie pamięta, ale po cichu chciałabym do Was dołączyć.
    Coś o sobie:
    - staramy się o swoje szczęście od 7.2024
    - wymarzone dwie kreski 4.2025, bijące serduszko i z początku ciąża prawidłowa
    -niestety w 7tyg brak akcji serca więc wiedziałam, że już nic z tego bo wcześniej serduszko biło
    Później szpital i okazało się że na usg zrobiła się burza śnieżna, brak akcji serca, później już brak zarodka.
    W szpitalu próbowali ciążę zakończyć tabletkami, przez 8 godzin skurcze jak to powiedziała położna „porodowe”, ale i tak zakończyło się łyżeczkowaniem. Hist-pat zaśniad groniasty częściowy. Więc strata dziecka i zamartwianie się czy nie zaatakuje mnie nowotwór.
    Dużo żalu, smutku i łez. Opuściłam forum i życie na 3 miesiące, ale wracam silniejsza. Odczekaliśmy 3 cykle, bo beta słabo spadała i teraz wracamy do starań. Wszystko oczyszczone, beta w końcu spadła. Obecny cykl to monitoringi, jeśli się nie uda to startujemy w kolejnym ze stymulacją lametta.
    Proszę i wpisanie na testowanie 20.08 💫
    Siasi, cieszę się, że jesteś z powrotem. 🍀 Jednocześnie przykro mi bardzo, że spotkał Cię taki smutek. Życzę Ci, żebyś leciała szybko na fioletową stronę tym razem na dobre.

Siasi lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze 👶🏼od 05.24 🤞🏼
    4cs: 08.24 cb 4tc💔
    6cs: 10.24 cb 6tc💔

12.12 monitoring i ovitrelle 💉
    13.12 IUI
  • ŚWIEŻYNKA97 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoanne wrote:
    Cześć,

Dziś 8-9 dpo, nie robiłam rano testu i planowałam jutro, ale potem poczułam kłucie w podbrzuszu i stwierdziłam, że mam tyle testów, że w sumie nie szkodzi sprawdzić 😀
    Wreszcie będzie okazja się przekonać czy Polocard i Clexane pomogą utrzymać tę ciążę. Bardzo Was proszę o kciuki. Sama jestem przerażona.

Kreska z trzeciego siku, zdjęcie po 3 minutach, więc chyba coś tam się faktycznie dzieje!

20250813-085041.jpg

Zapowiada się pięknie! 😍🌠

Yoanne lubi tę wiadomość

👱‍♀️28 ♥️ 32👦

starania od 07.25

2.10 💔 8+2 (zatrzymanie6+4)

05.12 ⏸️
    08.12 beta 73.4 prog 8.66 (cyclogest + besins)
    10.12 beta 72.6
    12.12 beta 115
    15.12 beta 424
    17.12 beta 860
    30.12 ⏳️👩🏼‍⚕️
  • Marzycielka94 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siasi wrote:
    Cześć dziewczyny 💕 pewnie mało z Was mnie pamięta, ale po cichu chciałabym do Was dołączyć.
    Coś o sobie:
    - staramy się o swoje szczęście od 7.2024
    - wymarzone dwie kreski 4.2025, bijące serduszko i z początku ciąża prawidłowa
    -niestety w 7tyg brak akcji serca więc wiedziałam, że już nic z tego bo wcześniej serduszko biło
    Później szpital i okazało się że na usg zrobiła się burza śnieżna, brak akcji serca, później już brak zarodka.
    W szpitalu próbowali ciążę zakończyć tabletkami, przez 8 godzin skurcze jak to powiedziała położna „porodowe”, ale i tak zakończyło się łyżeczkowaniem. Hist-pat zaśniad groniasty częściowy. Więc strata dziecka i zamartwianie się czy nie zaatakuje mnie nowotwór.
    Dużo żalu, smutku i łez. Opuściłam forum i życie na 3 miesiące, ale wracam silniejsza. Odczekaliśmy 3 cykle, bo beta słabo spadała i teraz wracamy do starań. Wszystko oczyszczone, beta w końcu spadła. Obecny cykl to monitoringi, jeśli się nie uda to startujemy w kolejnym ze stymulacją lametta.
    Proszę i wpisanie na testowanie 20.08 💫
    Siasi, przykro mi to czytać i mocno Cię przytulam za wszystko, co się u Ciebie wydarzyło od kwietnia. Zasługujesz na wszystko, co najlepsze i mocno Ci życzę, żebyś prędko zawinęła manatki na inny wątek 💜 my się zbliżamy do roku starań, jesteśmy pod opieką kliniki, to mój drugi cykl stymulowany i mam nadzieję, że ostatni 🥹
    Trzymam mocno za Ciebie kciuki, zarażaj nas swoim optymizmem i dobrym nastawieniem, bo tego na forum nigdy dość ✨

Siasi lubi tę wiadomość

✨ Starania od 09/24, 4 cykle stymulowane

✓ hormony, MUCHa, HSG, homocysteina, HB, pazożyty
    ✓ koncentracja 98 mln, A+B = 45 %, morfologia 0 %

‼️ cd56 i cd138 - zapalenie endometrium, podejrzenie polipa
    ➡️ histeroskopia zabiegowa + biopsja endometrium
    ➡️ konsultacja immunologiczna
  • Seabird Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia k wrote:
    Ja też podniosłam ferytyne z 16 na 57 ( od kwietnia). Mogę napisać co u mnie działa.
    Rano piję na czczo ciepłą wodę z łyżeczką octu jabłkowego, potem floradix po 15 min+ druga porcja floradix wieczorem.Oprócz tego raz w tyg wątróbka, tak ok 15-20 dekagramów . W tygodniu popijam też koktajl z pietruszki, kiwi i pomarańczy. Po jedzeniu produktów z żelazem i floradix nie piję tak do 1,5-2h kawy ani herbaty, piję za to wodę z cytryną lub coś innego z witaminą c. Do tego raz dziennie rano laktoferyna i sanprobi ibs. Po wypiciu floradixu najlepiej od razu umyć zęby bo sie robi nalot. Warto w swojej diecie wdrożyć na stałe produkty z żelazem typu właśnie wątróbka raz w tyg , aby na stałe utrzymać poziom żelaza, bez picia floradixu.
    Ja nie chciałam brać żelaza w tabletkach ((mimo że lekrz dał mi receptę na żelazo) z tego zwgledu że może powodować dolegliwości żołądkowe. Myślę że jedzenie wątróbki również w dużym stopniu oprócz podwyższenia poziomu żelaza wpłynęło też na mój poziom witaminy b12. Należy też pamiętać o zakwaszaniu żołądka, ponieważ na zakwaszonym żołądku lepiej wchłaniają się wszystkie witaminy. Wszelakie picie zakwasów, jedzenie kiszonych ogórków itp jak najbardziej jest wskazane.
    Dopóki nie zaczęłam suplementacji żelaza, nie nawidziłam wątróbki, 🤢 na sam jej widok, a teraz ją polubiłam, ale nie dlatego że mi jakoś smakuje bardzo, tylko dlatego że doszłam do wniosku że to jest produkt którego nie doceniałam

Hej Klaudia, dziękuję za wszystkie wskazówki 🙏 ja niestety niewiele jestem w stanie przełknąć jeśli chodzi o mięsne produkty, wątróbka nie wchodzi w grę 😆

Na pewno zainteresuję się koktajlem i laktoferyna - ta nazwa już mi się przewijala na instagramie na kontach dietetycznych czy o hormonach. Czy laktoferyna jest na receptę? Warto konsultować z lekarzem przed suplementacja?

Widziałam, że piszecie o plamieniach przed okresem. Kiedyś nigdy ich nie miałam, @ zaczynała się raz a dobrze. Ale od ok 2 lat brązowe plamienia na parę dni przed (raz zdarzyło się nawet 5 dni przed) okresem pojawiły się też u mnie. Pytałam o to moja ginekolog, powiedziała że @ może zmieniać się trochę z wiekiem i nie będzie wyglądać tak samo całe życie 🤷🏼‍♀️ to akurat fakt ze u mnie po suplementacji i wyregulowaniu trybu życia, snu, @ poprawiła się na plus jeśli chodzi o ból, ale nie wiem czy to tłumaczenie co do plamien mnie przekonuje.

32👩🏼& 36👨

11cs ⏳

12.2025 💔

💉3 dc
    TSH 1,154 µIU/ml
    FSH 6,01 mIU/ml
    LH 6,56 mIU/ml
    Estradiol (E2) 26,30 pg/ml

💉 7 dpo
    Progesteron: 16,51 ng/ml
    Estradiol: 133,60 pg/ml

💊 Health Labs Feme Complex + witamina D w kroplach + OmegaMe
    💊 Aliness magnez potas B6
  • Murena96 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy też tak macie że po owulacji sobie wkręcacie że czujecie się inaczej, że tym razem na pewno się udało? To jest nasz 4 CS, pierwszy z testami owulacyjnymi. Do miesiączki jeszcze tydzień a ja już zaczynam dostawać na głowę. Raz mam myśli że się udało i utrzymujący się od paru dni delikatny ból brzucha to na pewno to, a potem za chwilę sobie myślę że na pewno się nie udało, wszystko na marne. Trzeba będzie do października czekać aż narzeczony będzie w domu w odpowiednim czasie, wszystko się przedłuża przez te jego wyjazdy, najlepiej to jakby zmienił pracę, co jest ze mną nie tak że z ex wpadł tak szybko a my chcemy i się nie udaje.
    Przez takie myśli moje nastawienie leci na łeb na szyję w dół.

• Monia• Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:
    Jak badacie mocz to oddajecie pierwszy po nocy?
    Ja zazwyczaj tak ale zdarza się że przed wyjściem jeszcze raz oddaje i to już nie jest ten po nocy 😀

👩🏼28👨🏽27
    4x🐈🐈‍⬛🐈🐈‍⬛
    •endometrioza
    🔹2 cs ❤️
    ⏸️ 23.12.2023
    27.12,2023 - beta hcg 332,86 mIU/ml
    30.12.2023 - beta hcg 1076,36 mIU/ml
    19.01.2023 - usg, jest kropek 1,20cm i serduszko 😻
    26.04.2024 - połówkowe, 484g dziewczynki 👧🏼🩷
    27.06.2024 - III badania prenatalne, 1512g 🩷
    29.08.2024 - SN na świat przyszła Sara🥰

🔹Starania o drugie dziecko od 1.08.2025☺️
    🔹3 cs ❤️
    ⏸️16.10.2025
    1.11.2025 - poronienie 💔 6+5tc

🔹Wznowienie starań od 20.12.2025

age.png
  • Nowa1991 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u lekarza i nie wiem co mam robic.
    Pokazałam wszystkie badania. Jestem zdrowa, w jajnikach nie ma żadnych zmian, podobno amh 8 to dobrze, jedynie anty tpo to złe i na to mam brać acard 75 (?) a jak powiedziałam że nie mam chyba owulacji bo coś dziwnie to na to nic w sumie… i badania na niepłodność to po roku staran mniej więcej… to wiadomo że nic z tego jak chyba nie mam owulacji a w tym kierunku cisza. Ja jestem już załamana

👩34l 👨32l
    Starania od 06.2025
    Hashimoto od 10lat, Letrox125, anty TPO 16, TSH 2,5
    Nadwaga, praca zmianowa (kortyzol?)
    Cykle (do 06.25) 27-34 dni, od 3 miesięcy widzę chyba brak owulacji…
    Czysty Magnez, prenacaps Ferr, prenacaps Ovi, prenacaps dha, koenzym q10, Bcomplex, staram się Niski IG
    Ferrytyna 13, żelazo 9,3
    Prolaktyna 14, HOMA 1,07
    B12: 466, Wit D 33
    AMH 8,18- bez zmian PCOS w USG, trądzik okresowo, owłosienie małe (testosteron?)
    23DC Estradiol 44, Progesteron <0,50 😔
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1991 wrote:
    Pokazałam wszystkie badania. Jestem zdrowa, w jajnikach nie ma żadnych zmian, podobno amh 8 to dobrze, jedynie anty tpo to złe i na to mam brać acard 75 (?) a jak powiedziałam że nie mam chyba owulacji bo coś dziwnie to na to nic w sumie… i badania na niepłodność to po roku staran mniej więcej… to wiadomo że nic z tego jak chyba nie mam owulacji a w tym kierunku cisza. Ja jestem już załamana
    lekarz do zmiany, skoro mówi, że AMH 8 to dobrze, a nie masz owulacji.

cukrzyk1991, ŚWIEŻYNKA97, Siasi, kleopatr4 lubią tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
    01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
    07.24 puste jaja płodowe 💔💔
    9 x letrozol ❌

30♀️34♂️
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
    ◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾crossmatch 25,3%
    ◾MSOME: 0% + 1%

03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
    04.25 FET beta 10dpt <0,1
    05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB

🌈naturals po scratchingu
    30.07 ⏸️
    accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6
    Kubuś 💙
    preg.png
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1991 wrote:
    Podbijam, lekarz definitywnie do zmiany 🫣
    Dobre AMH to w granicach 2-2,5.
    A na brak owulacji trzeba czymś działać, a nie czekać jak na Św. Mikołaja...
    Ja też zaczęłam od takiego lekarza i gdybym u niego została to dopiero byśmy zaczynali jakąkolwiek diagnostykę, a dziś to ja jestem w 7 miesiącu ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia, 11:11

ŚWIEŻYNKA97, kleopatr4 lubią tę wiadomość

♀️29
    PCOS

🍀Zapukało szczęście w 11 cyklu ❤️
    ( 5 cykl na lamecie + ovitrelle )

✨️08.11.2025 - nasza maleńka na świecie 🩷P
  • Mamacita Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majlen wrote:
    Podbijam, lekarz definitywnie do zmiany 🫣
    Dobre AMH to w granicach 2-2,5.
    A na brak owulacji trzeba czymś działać, a nie czekać jak na Św. Mikołaja...
    Ja też zaczęłam od takiego lekarza i gdybym u niego została to dopiero byśmy zaczynali jakąkolwiek diagnostykę, a dziś to ja jestem w 7 miesiącu ciąży.

A czy AMH 3.47 w wieku 32 lat to też za wysoko?
    Miałam PCOS, nie wiem czy dalej mam (czy to w ogóle jest coś co można wyleczyć na 100%?)

💃🏼32🕺🏻30

Starania o 1 👶🏻od 08/25 - 6 cs

💔​ 10/25 biochem

IO
    PCOS
    AMH 3,4

Insulina: 10,5 -> 6,7
    Ferrytyna: 44 ->37
    Wit D 27 -> 34,3
    Magnez: 0,78 -> 0,86

Suple: omega3, Q10, inozytol, kwas foliowy, magnez, wit D, Szelazo, olej z wiesiołka, berberyna, NAC

On - badanie nasienia ✅​​💪​
  • Mamacita Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w temacie wątróbki: wczoraj jadłam u koleżanki z masłem orzechowym, pycha!

Też kiedyś nie lubiłam, ale teraz się przekonałam.
    Kasia więcej niż hormony bardzo poleca ją jeść.
    Natomiast nie wiem jak jest z wątróbką w ciąży, ostatnio z koleżanką o tym rozmawiałam i ona twierdzi że nie wolno absolutnie. A to przecież tak odżywcze danie.

W temacie kawy też się nie zgadzałyśmy, ona twierdzi że już w trakcie starań trzeba mocno ograniczyć/wyeliminować kawę. Ja piję 2-3 kawy dziennie i nie wyobrażam sobie bez tego funkcjonować, mam niskie ciśnienie, no i kocham kawę po prostu. Czytałam, że można pić z umiarem, więc chyba ona troszkę przesadza?

💃🏼32🕺🏻30

Starania o 1 👶🏻od 08/25 - 6 cs

💔​ 10/25 biochem

IO
    PCOS
    AMH 3,4

Insulina: 10,5 -> 6,7
    Ferrytyna: 44 ->37
    Wit D 27 -> 34,3
    Magnez: 0,78 -> 0,86

Suple: omega3, Q10, inozytol, kwas foliowy, magnez, wit D, Szelazo, olej z wiesiołka, berberyna, NAC

On - badanie nasienia ✅​​💪​
  • Reja13 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zerknęłam na swoje badania i AMH miałam 0,65, ale ginekolog powiedziała, że AMH powinno się badać zawsze z FSH i tutaj mam 5,86 w normie. Rezerwa jajnikowa niska 🫤 natomiast ginekolog nie była przejęta, bo na monitoringu wszystko niby ok. Czy myślicie, że lepiej poradzić się innego lekarza?

Wczoraj widzieliśmy się na budowie z naszą przyszłą sąsiadką - dziewczyna 30-letnia, a nie stara zrzędliwa babka wypaliła do nas tekstem - Śniliście mi się dzisiaj! że spodziewacie się potomstwa! - ich synek nie skończył jeszcze 2 lat, źle znosiła ciążę, a ten tekst odebrałam za lekko wścibski... mnie zatkało, a mąż odpowiedział "to nie takie proste" i w sumie się zamknęła. Jakoś nie mogę się otrząsnąć po jej słowach 😢 że nigdy facet facetowi tak nie powie...

ciągle ludzie czują pełne przyzwolenie na pytanie intymne - a kiedy dzieci, dlaczego jeszcze nie macie dzieci, bierzcie się do roboty! szczególnie Ci, którzy już te dzieci mają i nigdy nie borykali się z długimi staraniami.

35 😍 38 😎
    Starania o pierwsze dziecko - luty 2025 🍓

💊 Suplementy, leki:
    Ona: Euthyrox 25, witamina D3, Inozytol, magnez, Pueria czysty folian, selen i cynk
    On: Fertisim, magnez, cynk

🕐 Długość cyklu - 29 - 30 dni

Progesteron 8dpo - 12,79
    Estradiol 8dpo - 128
    Tarczyca: TSH - 2,72 -> 2,26 (listopad 2025), FT3 - 4,9, FT4 - 14,2, ATG - 293,54, ATPO - 430,94
    Prolaktyna - 14,32
    Ferrytyna - 58
    Żelazo - 118
    D3 - 28,3
    AMH - 0,65
    FSH - 5,86
  • Nowa1991 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A najlepsze że powiedziałam mu, że czytałam że to za dużo, powiedział że nie i że lepiej niż za mało

👩34l 👨32l
    Starania od 06.2025
    Hashimoto od 10lat, Letrox125, anty TPO 16, TSH 2,5
    Nadwaga, praca zmianowa (kortyzol?)
    Cykle (do 06.25) 27-34 dni, od 3 miesięcy widzę chyba brak owulacji…
    Czysty Magnez, prenacaps Ferr, prenacaps Ovi, prenacaps dha, koenzym q10, Bcomplex, staram się Niski IG
    Ferrytyna 13, żelazo 9,3
    Prolaktyna 14, HOMA 1,07
    B12: 466, Wit D 33
    AMH 8,18- bez zmian PCOS w USG, trądzik okresowo, owłosienie małe (testosteron?)
    23DC Estradiol 44, Progesteron <0,50 😔
  • Milunia Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios wrote:
    Mam to samo. Badałaś progesteron 7dpo? Prolaktynę? U mnie oba w normie (oprócz prolaktyny po obciążeniu), dzisiaj idę do lekarza to podpytam. Jak pytałam ostatnio lekarkę to to zbagatelizowała, mówiła jedynie o tym badaniu progesteronu.

Nie robiłam do tej pory żadnych badań. Po @ wezmę się za to i zacznę coś robić. Tylko skąd będę wiedziała że jestem 7dpo żeby zrobić progesteron w odpowiednim czasie…

👩🏼‍💼36 👨🏻‍💻38
    Marzymy o pierwszym bobo ✨
    5 cs
    06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
    08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
    10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
    15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
    22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    09.10 - 💔
    10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
  • Siasi Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za miłe przywitanie i słowa wsparcia. Każdej z osobna. Wszystko przeczytałam i poczułam się tu jak w domu ❤️
    Będę Was na pewno czytać, ale też mniej się udzielać. Nie chcę znowu wpaść w wir myślenia tylko o ciąży. Po tym co mnie spotkało zaczęłam żyć tym co tu i teraz. Jeszcze bardziej doceniać małe rzeczy, cieszyć się z głupot, z męża, ze zdrowia. Starania to bardzo trudny czas i nie zapominajcie o sobie, bo to później zostaje w głowie na długo. I pamiętajcie że ze wszystkim w życiu damy sobie radę, a co nas nie zabije to wzmocni 💪🏻

White1, Marzycielka94, Mardotka, Zosia667, ŚWIEŻYNKA97 lubią tę wiadomość

🧩 starania od 7.2024 o brakującego puzzelka.
    ⏸️ 04.2025
    💔 05.2025 8t4d smutny dzień mamy-łyżeczkowanie- zaśniad groniasty częściowy 👼

⏸️ 08.2025 Test pozytywny
    🦋 15.09 pierwsze USG- CRL 5,3mm i 💗
    🦋 17.10 (11t2d) SANCO Nipt- zdrowa DZIEWCZYNKA 🙏🏻💗
    🦋 22.10 (12t1d) USG prenatalne I + Pappa- 5.6cm zdrowej córeczki, ryzyka niskie
    🦋 17.12 (20tc)- USG połówkowe, 340g zdrowej Księżniczki 🌸
    preg.png
  • Reja13 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamacita wrote:
    A w temacie wątróbki: wczoraj jadłam u koleżanki z masłem orzechowym, pycha!

Też kiedyś nie lubiłam, ale teraz się przekonałam.
    Kasia więcej niż hormony bardzo poleca ją jeść.
    Natomiast nie wiem jak jest z wątróbką w ciąży, ostatnio z koleżanką o tym rozmawiałam i ona twierdzi że nie wolno absolutnie. A to przecież tak odżywcze danie.

W temacie kawy też się nie zgadzałyśmy, ona twierdzi że już w trakcie starań trzeba mocno ograniczyć/wyeliminować kawę. Ja piję 2-3 kawy dziennie i nie wyobrażam sobie bez tego funkcjonować, mam niskie ciśnienie, no i kocham kawę po prostu. Czytałam, że można pić z umiarem, więc chyba ona troszkę przesadza?

o tym połączeniu wątróbki jeszcze nie słyszałam! ale na jutro mam zaplanowaną drobiową z jabłkiem i cebulką 😋

kawę piję od kilku lat dopiero, ale bardzo słabą, bardziej mleko bez laktozy z kawą i staram się 1, max 2 dziennie ☕
    mąż w tym roku ograniczył czarną "parzuchę"

ŚWIEŻYNKA97 lubi tę wiadomość

35 😍 38 😎
    Starania o pierwsze dziecko - luty 2025 🍓

💊 Suplementy, leki:
    Ona: Euthyrox 25, witamina D3, Inozytol, magnez, Pueria czysty folian, selen i cynk
    On: Fertisim, magnez, cynk

🕐 Długość cyklu - 29 - 30 dni

Progesteron 8dpo - 12,79
    Estradiol 8dpo - 128
    Tarczyca: TSH - 2,72 -> 2,26 (listopad 2025), FT3 - 4,9, FT4 - 14,2, ATG - 293,54, ATPO - 430,94
    Prolaktyna - 14,32
    Ferrytyna - 58
    Żelazo - 118
    D3 - 28,3
    AMH - 0,65
    FSH - 5,86
‹‹ 84 85 86 87 88 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ