W sierpniu przy gwiazdach wypowiem życzenie, na wiosnę spełni się moje marzenie 🌠✨🍼🩷
-
WIADOMOŚĆ
-
White1 wrote:Bierzesz metforminę albo stosujesz dietę low ig? Albo robisz coś w kierunku zwiększenia insulinowrażliwości? Bo jak nie to takimi wynikami niedługo możesz wpaść w cukrzycę, trzycyfrowa glukoza na czczo to nic dobrego. Dodatkowo wyniki wpływają na jakość komórek jajowych znacznie ją obniżając. Same wyniki na czczo są już złe
Tak.. jestem wszytskiego świadoma. Starajac sie o drugą ciążę byłam na diecie i pod opieką diabetologa. Po 3 miesiącach wyniki sie znacznie poprawiły. Cukry na czczo miałam w granicach 80/85. I udało sie zajsc w ciąże. Całą ciąże na kontroli. Gdy tylko pozwoliłam sobie na więcej to cukry sie sypały.... u mnie w tamtym czasie dieta wystarczyła ale dużo sie pilnowałam. Lekarz nie zapisał mi wtedy metforminy z racji tego że dieta robiła robotę i nie widział potrzeby. Moje cukry sie posypały bo po porodzie nie było czasu na racjonalną dietę z dwójką małych dzieci i tak zostało do dziś. Złe nawyki wróciły... staram sie ostatanio więcej uważać i pomału wchodzę na te dobre nawyki... ale tak mi ciężko zacząć że szok 🫣
Edit: dodam ze jeszcze mam aparat ortodontyczny który mam nadzieje że niedługo ściągnę... Bo np. Takie pochrupanie orzeszków po zjedzeniu owoca jest nierelane w nim. Ogólnie się męczę przy jedzeniu bo duzo utrudnia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia, 15:11
30♀️ PCOS, IO
35♂️
Czas zostać mamą po raz trzeci- 2cs
A👧 10.10.2018
J👧🏼 29.04.2021 -
kikix0o wrote:To za wcześnie
U mnie test wyszedł w 11 dpo
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK🦸♂️✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – tarczyca leń, ale ogarniamy!
💛 12 miesięcy starań i nigdy dwóch kresek – misja: 🍼👶
💊
• 🦋 T4: 50 / 75 mcg (na zmianę)
• 📉 Dostinex – w 1 miesiąc prolaktyna z 23 → 11 ng/mL
• ☀️ Wit. D, 💪 B12 (zastrzyki – z 250 → wyżej)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na lepszą owulację
• 💊 Acard 100 mg w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Sprawdzone:
Profil antyfosfolipidowy – OK
Helicobacter & pasożyty – brak
MUCHA & cytologia – w normie 🧫💖
🔄 Owulacja: endometrium 9–10 mm, śluz płodny 🧻, pęcherzyki pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony ✅
🟡 Faza lutealna: 12 dni, progesteron 13 ng/mL 🌕
📅 3. dzień cyklu:
Estradiol 40 pg/mL 💧
FSH 6 mIU/mL 🌱
LH 6 mIU/mL 🔁 -
Ja to w każdej ciąży jadłam wątróbkę i kaszankę, wiadomo że nie codziennie, ale też nie wolno się dać zwariować, jak miałam ochotę to jadłam.
Myślę, że tutaj ważny jest rozsądek. A pytałam i ginekologów i położnych, każdy mówił że można. Ale żeby nie za dużo i nie za często, raz na 2 tygodnie jest w porządku. No i nie miałam jakichś problemów z hemoglobiną. No ale jak ktoś ma się potem stresować całą ciążę że zjadł kaszankę to już lepiej wcale nie jeść bo stres najbardziej szkodzi.kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Truskawkowykompot wrote:Ja to w każdej ciąży jadłam wątróbkę i kaszankę, wiadomo że nie codziennie, ale też nie wolno się dać zwariować, jak miałam ochotę to jadłam.
Myślę, że tutaj ważny jest rozsądek. A pytałam i ginekologów i położnych, każdy mówił że można. Ale żeby nie za dużo i nie za często, raz na 2 tygodnie jest w porządku. No i nie miałam jakichś problemów z hemoglobiną. No ale jak ktoś ma się potem stresować całą ciążę że zjadł kaszankę to już lepiej wcale nie jeść bo stres najbardziej szkodzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia, 15:19
Truskawkowykompot, Mamacita, ŚWIEŻYNKA97, kleopatr4 lubią tę wiadomość
👩🏼28👨🏽27
4x🐈🐈⬛🐈🐈⬛
•endometrioza
🔹2 cs ❤️
⏸️ 23.12.2023
27.12,2023 - beta hcg 332,86 mIU/ml
30.12.2023 - beta hcg 1076,36 mIU/ml
19.01.2023 - usg, jest kropek 1,20cm i serduszko 😻
26.04.2024 - połówkowe, 484g dziewczynki 👧🏼🩷
27.06.2024 - III badania prenatalne, 1512g 🩷
29.08.2024 - SN na świat przyszła Sara🥰
🔹Starania o drugie dziecko od 1.08.2025☺️
-
Monia• wrote:Ja też jadłam bo mi lekarz zalecił. Miałam anemię w ciąży. Jadłam bardzo dużo kaszanki i wątróbki i piłam soki z buraka . Nie wiedziałam że nie można za dużo 😳
Ja mam taką teorię spiskową, że wszystkim zależy żeby mamy miały w ciąży anemię 🫣😄 No ale to tak z przymrużeniem oka oczywiście 😊Monia•, Mamacita, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
Dzień Dobry - ja w temacie IO i cukrów
(podczytuje Was zza krzaka)
Teoretycznie jest tak jak White pisze - wyższe cukry = gorsza jakość komórek, ale ... bardzo dużo lasek ma cukrzyce typu 1 gdzie trzustka w ogóle nie wydziela insuliny - czyli musimy ją przyjmować z zewnątrz i przez to ciężko idealnie wszystko obliczyć/przewidzieć itd. Większość z nas ma tzw. CGM (system monitorowania glukozy) i widzimy zmiany cukru co 5 min, a mimo to miewamy cukry rzędu 140-300 (i to całkiem sporo w porównaniu do osób zdrowych lub z ct2 lub IO) nawet kontrolując mocno cukrzycę. Moje aktualne cukry to średnia wynosząca 145. Dokładnie tak samo miałam w pierwszej ciąży i zaszłam wtedy w 7cs przy endometriozie. Znam laski co również miały cukry (średnia) typu 190-240 i też zaszły w ciąże. Niektóre skończyły się dobrze, inne nie.
Dlatego wiadomo - przy IO lepiej wdrożyć odpowiednią dietę itd i pilnować żeby cukry były niższe - ale dla mnie cukier 104-140-120 to idealna sytuacjaI wydaje mi się, że pewnie dokłada ciut trudności do zajścia w ciąże, ale nie sprawi że komórki będą z góry złej jakości. Bo wtedy praktycznie nikt z ct1 by nie zachodził w ciążę
A większość osób nie ma takich problemów
Wydaje mi się, że sama IO nie utrudni AŻ TAK zajścia w ciążę. Bardziej problematyczne jest to, że lubi się z PCOS i występują często razem, a to może oznaczać brak owulacji lub owulacje gorszej jakości.Martt95, Mamacita lubią tę wiadomość
✨️11.08.25 I wizyta in-vitro✨️Przed nami 14cs
SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ⬜️
3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ⬜️
4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ⬜️
5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
9. Pozytywna beta HCG ⬜️
ona 🙍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
on 🙎♂️ : IO, obniżone parametry nasienia -
Truskawkowykompot wrote:Ja to w każdej ciąży jadłam wątróbkę i kaszankę, wiadomo że nie codziennie, ale też nie wolno się dać zwariować, jak miałam ochotę to jadłam.
Myślę, że tutaj ważny jest rozsądek. A pytałam i ginekologów i położnych, każdy mówił że można. Ale żeby nie za dużo i nie za często, raz na 2 tygodnie jest w porządku. No i nie miałam jakichś problemów z hemoglobiną. No ale jak ktoś ma się potem stresować całą ciążę że zjadł kaszankę to już lepiej wcale nie jeść bo stres najbardziej szkodzi.
O ile z wątróbką wiem, że ostrożnie to nigdy nie słyszałam żeby kaszanka była niewsazanaStarania 02.2024
Na poważnie od 11.2024
01.2025 beta 20 💔
03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
(Leczenie antybiotykami)
AMH 1.98
Ilość plemników 91 mln
Koncentracja 45.5 mln/ml
Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
Morfologia 4%
Suplementacja TenFertil ON -
Milunia wrote:Ja mam zamiar zrobić po @:
- Progesteron
- prolaktyna
- AMH
- ferrytyna
- kwas foliowy
W czerwcu miałam badania z tego programu i morfologia była ok, TSH 2,35, glukoza na czczo za nisko bo 63 przy normach 70-99.
Mi endokrynolog zawsze mówił, żeby progesteron badać 7dpoRemedios lubi tę wiadomość
Starania od 12/23
3/25 CB
drożność jajowodów - jeden drożny, drugi udrożniony w trakcie badania
4-7/25 stymulacja letrozolem, potwierdzona monitoringiem
Badania
Ona:
Hormony - OK, jedynie testosteron minimalnie ponad normę
Walka z obniżoną ferrytyną!
6,5 -> 11 -> 20 -> 5 (po CB) -> 11 -> 36
Suplementacja:
FeMe, wit. D, jod, foliany, magnez, omega, cholina, Glucophage
On:
Morfologia nasienia 2% -> 1% - wdrążenie suplementacji, reszta badań piękna
Suplementacja:
TenFertilON, wit. D, B12, olej z czarnuszki, omega -
Martt95 wrote:Tak.. jestem wszytskiego świadoma. Starajac sie o drugą ciążę byłam na diecie i pod opieką diabetologa. Po 3 miesiącach wyniki sie znacznie poprawiły. Cukry na czczo miałam w granicach 80/85. I udało sie zajsc w ciąże. Całą ciąże na kontroli. Gdy tylko pozwoliłam sobie na więcej to cukry sie sypały.... u mnie w tamtym czasie dieta wystarczyła ale dużo sie pilnowałam. Lekarz nie zapisał mi wtedy metforminy z racji tego że dieta robiła robotę i nie widział potrzeby. Moje cukry sie posypały bo po porodzie nie było czasu na racjonalną dietę z dwójką małych dzieci i tak zostało do dziś. Złe nawyki wróciły... staram sie ostatanio więcej uważać i pomału wchodzę na te dobre nawyki... ale tak mi ciężko zacząć że szok 🫣
Edit: dodam ze jeszcze mam aparat ortodontyczny który mam nadzieje że niedługo ściągnę... Bo np. Takie pochrupanie orzeszków po zjedzeniu owoca jest nierelane w nim. Ogólnie się męczę przy jedzeniu bo duzo utrudnia.
Miałam aparat ortodontyczny ponad 4 lata, więc znam Twój ból związany z jedzeniem...Martt95 lubi tę wiadomość
Starania od 12/23
3/25 CB
Badania
Ona:
Suplementacja:
On:
Suplementacja:
mon08kow wrote:Mi endokrynolog zawsze mówił, żeby progesteron badać 7dpo
Tak właśnie mam zamiar zrobić. Chyba w niczym nie przeszkadza, że te inne badania zrobię też w tym samym czasie jak progesteron.
Edit: dobra, doczytałam, że prolaktyne się robi w 3-5 dniu cyklu. Tylko jak mam plamienie od wczoraj to się już liczy czy czekać do normalnego krwawienia i liczyć od tego momentu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia, 16:16
-
Milunia wrote:Tak właśnie mam zamiar zrobić. Chyba w niczym nie przeszkadza, że te inne badania zrobię też w tym samym czasie jak progesteron.
Edit: dobra, doczytałam, że prolaktyne się robi w 3-5 dniu cyklu. Tylko jak mam plamienie od wczoraj to się już liczy czy czekać do normalnego krwawienia i liczyć od tego momentu?
Myślę, że trzeba czekać do normalnego krwawienia... Gin mówił, że od momentu "żywej" krwi należy liczyć miesiączkęStarania od 12/23
3/25 CB
Badania
Ona:
Suplementacja:
On:
Suplementacja:
Myślę, że tutaj ważny jest rozsądek. A pytałam i ginekologów i położnych, każdy mówił że można. Ale żeby nie za dużo i nie za często, raz na 2 tygodnie jest w porządku. No i nie miałam jakichś problemów z hemoglobiną. No ale jak ktoś ma się potem stresować całą ciążę że zjadł kaszankę to już lepiej wcale nie jeść bo stres najbardziej szkodzi.Yoanne, kleopatr4 lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
29♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals 🙈 accofil, neoparin, encorton, luteina
30.07⏸️12dpo - beta 45,9→4.08 beta 559→6.08 beta 1326
11.08 GS 7,7mm YS 2,2mm
-
oliwia79 wrote:Nie chce Cię smucic ale poprzednie cykle tez mnie tam dziwnie bolaly i okres przychodzil
Wiem, ale tu już brajan się wkręca i przypisuje to do tego. Zobaczymy za kilka dni czy przyjdzie @ czy nie. mam nadzieję że jednak nie bo znowu będzie mi smutno i trzeba będzie przechodzić mała żałobę po kimś kto nawet nie istniał 😒 -
A do mnie bez zapowiedzi wpadła wczoraj @.. nikt jej nie zapraszał 😏
Za wszystkie trzymam kciuki i ściskam 🍀, a u których są kreseczki gratuluję ❤️ u mnie najwyraźniej nie ten cykl.. mąż też pracuje za granicą i ciężko trafić nam w pik bo co dwa tygodnie zjeżdża na tydzień, ale nie ma co się łamać tylko działać 😊 Czekam na kolejny cykl 🤞🏼 -
Murena96 wrote:Ale mnie dzisiaj jajnik boli, do okresu niby jeszcze 6 dni. Mam nadzieję że to dobry znak 🙈
mnie zawsze w fazie lutealnej ciągnęły jajniki i dol brzucha, teraz suplementuje progesteron i zupełnie nic mnie nie boli, nie ciągnie, zero dyskomfortu. nie wiem czy to mogłoby mieć cos wspólnego? moj własny progesteron był w okolicach 9 -13..
zobaczymy jak kolejne cykle.✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK🦸♂️✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – tarczyca leń, ale ogarniamy!
💛 12 miesięcy starań i nigdy dwóch kresek – misja: 🍼👶
💊
• 🦋 T4: 50 / 75 mcg (na zmianę)
• 📉 Dostinex – w 1 miesiąc prolaktyna z 23 → 11 ng/mL
• ☀️ Wit. D, 💪 B12 (zastrzyki – z 250 → wyżej)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na lepszą owulację
• 💊 Acard 100 mg w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Sprawdzone:
Profil antyfosfolipidowy – OK
Helicobacter & pasożyty – brak
MUCHA & cytologia – w normie 🧫💖
🔄 Owulacja: endometrium 9–10 mm, śluz płodny 🧻, pęcherzyki pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony ✅
🟡 Faza lutealna: 12 dni, progesteron 13 ng/mL 🌕
📅 3. dzień cyklu:
Estradiol 40 pg/mL 💧
FSH 6 mIU/mL 🌱
LH 6 mIU/mL 🔁 -
Dziewczyny, czy Wy macie doświadczenie w temacie labu? Chcę jutro pobrać krew na betę w Medicover. W sobotę będzie mi bliżej do Synevo. Wiem, że Medicover i tak korzysta z labu Synevo, więc teoretycznie przyrost powinien być prawidłowy. Tylko czy na pewno?
Czy to jest tak, że jak robię w jednej sieci to konkretna placówka już nie ma znaczenia? Czy dla spokojnej głowy zrobić pierwszą betę też już bezpośrednio w Synevo i tym samym miejscu co w sobotę?
Ostatnio jak pisałyście jaka była różnica w becie pomiędzy różnymi labami to byłam w szoku, więc może ktoś będzie w stanie pomóc 🙂34 👫 32
04.2023 💙
02.25, 03.25. 04.25 - cb
⏸️ 13.08, 8/9 dpo
14.08 - beta 16,4, prog 20,3
AMH 0,66 ❌️
Mutacja PAI-1 [hetero] i MTHFR [oba hetero]❌️
MUCH ✅️
Antykoagulant tocznia, p-ciała p/kardiolipinowe i p/beta2 glikoproteinie ✅️
3dc: estradiol, prolaktyna, LH, FSH ✅️
Helicobacter Pyroli ✅️
On: morfo 1%, koncentracja 66mln, ruch a+b 40,5 -
Mam 24DC a nie mam progesteronu, myślicie że dostanę okres? Myślałam że dzisiaj mi coś na to powie lekarz- czy np trzeba wziąć duphaston👩34l 👨32l
Starania od 06.2025
Hashimoto od 10lat, Letrox125, anty TPO 16, TSH 2,5
Nadwaga, praca zmianowa (kortyzol?)
Cykle 27-34 dni, od 3 miesięcy widzę chyba brak owulacji
Pueria UNO, Czysty Magnez, FeMe, staram się Niski IG
Ferrytyna 13, żelazo 9,3
Prolaktyna 14, HOMA 1,07
B12: 466, Wit D 33
AMH 8,18- bez zmian PCOS w USG, (testosteron?)
23DC Estradiol 44, Progesteron <0,50 😔