Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wegetarianki
Odpowiedz

Wegetarianki

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy są tu wegetarianki starające się o dzidzie ?

• Harriet Znajoma

Wysłany: 8 stycznia, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, są i się zgłaszają :)

Komanuss lubi tę wiadomość

🙋‍♀️ 88, 🙋‍♂️ 91/ Starania od 11.2023
    AMH 0,9
    Wszystkie wyniki dobre, jajniki drożne, mąż wyniki świetne, tylko te AMH :(
    VIII.2024 - kwalifikacja do IVF z MZ
    IX.2024 - rozpoczęty krótki protokół (Bemfola 150, Menopur 1200), -> punkcja: 4🥚-> 4 zarodki (4.2.2, 5.2.2),-> I transfer na świeżo -> 10 dpt beta hcg 0,2❌
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo Hej a stosujesz zamienniki? Bo ja nie jem już prawie 30 lat i nigdy specjalnie nie zastępowałam jem co mi smakuje i na co mam ochotę?

• DominikaB Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Zwracam się do Was z wielką prośbą o wsparcie badań studentek Wydziału Psychologii UAM. Badania dotyczą poczucia atrakcyjności w ciąży. Wypełnienie ankiety nie zajmie dłużej niż 5 minut. Badanie skierowane jest do kobiet, które oczekują pierwszego dziecka, w wieku od 25 do 35 roku życia, które pozostają w związku. Bardzo dziękuję za Wasz wkład i pozdrawiam jako opiekunka projektu i mama :) 
    https://forms.gle/MaiPHeYoUER5Ro3r5

• Harriet Znajoma

Wysłany: 18 stycznia, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    Oo Hej a stosujesz zamienniki? Bo ja nie jem już prawie 30 lat i nigdy specjalnie nie zastępowałam jem co mi smakuje i na co mam ochotę?

Masz na myśli zamienniki mięska? :) Tak, jestem pod opieką dietetyczki i jestem pilnowana, zeby sobie zapewniać białka dobrą ilość. Zanim do niej nie poszłam, nawet niebyłam tego świadoma, że nie umiem sobie dobrze bilansować posiłków, jadłam dużo mącznych, dużo prostych węglowodanów. Musiałam sobie poszukać właśnie wegetariańskich żródeł białka, np jem więcej strączkowych, fasoli. Jeśli nie jesteś weganką to polecam ser kozi, ma więcej białka, a nie ma złych tłuszczy i laktozy.
    Bardzo lubię jako źródło białka wege zamienniki mięsa z marki Garden Gourmet (kulki warzywne, vege skrawki), uwiebiam Vegeburgery buraczane z Biedronki, pyszny jest Gyros roślinny z Lidla. Poza tym klasyki typu tofu na przeróżne sposoby (a teraz jest wszędzie sporo super przepisów, mój mąż mięsożerca też uwielbia) , kotlety sojowe, ale też nie na smażenie tylko no w przepisie na Chimken Teryaki z takiego bloga Roślinna Baza - coś wspaniałego <3 W ogóle w mojej wege drodze ten blog dużo zrobił :) No i trzeba pamiętać o suplementowaniu, ale jako staraczka pewnie wiesz :)

AMH 0,9
    IX.2024 - rozpoczęty krótki protokół (Bemfola 150, Menopur 1200), -> punkcja: 4🥚-> 4 zarodki (4.2.2, 5.2.2),-> I transfer na świeżo -> 10 dpt beta hcg 0,2❌
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem wiem zapisałam się też do dietetyka bo mam problem z zbilansowaniem posilkow

Harriet lubi tę wiadomość

• Harriet Znajoma

Wysłany: 23 stycznia, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    Wiem wiem zapisałam się też do dietetyka bo mam problem z zbilansowaniem posilkow
    A zapisałaś się do dietetyczki, bo czułaś że czegoś brakuje Ci w posiłkach? Czy też ze względu na staranie o dziecko? :)

AMH 0,9
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam się do dietetyka klinicznego, nie czuje ze mi czegoś brakuje nigdy nie miałam anemi ale wolę sprawdzić i zrobić najpierw badania. W sumie ostatnio oglądałam na instalacji babeczkę która nie mogła zajsc w ciaze i teraz zaszła i właśnie mówiła że korzystała z pomocy takiej osoby która na podstawie badań dobrała jej odpowiednią supementacje .

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I w ogóle oglądałam kilka osób mówiących z sensem o tym i efektami

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś dostałam badania które na początek powinnam wykonać ,podsyłam jak byście nie sprawdzały
    w takim razie proponowałabym wykonać pakiet wegetariański,
    czyli:
    >>>> - ferrytyna,
    >>>> - fosfataza alkaliczna (cynk),
    >>>> - B12,
    >>>> - kwas foliowy,
    >>>> - homocysteina,
    >>>> - witamina D3 25(OH).
    *są to substancje często niedoborowe, a kluczowe dla hormonów i płodności :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ