X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wizyta u ginekologa przed ciążą
Odpowiedz

Wizyta u ginekologa przed ciążą

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Oleska Debiutantka

Wysłany: 5 listopada, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

Zaczęliśmy dopiero co starać się o dziecko. Mam 34 lata a partner 41. Poszłam do polecanej w moim mieście ginekolog na NFZ, aby zrobić rutynowe badania i porozmawiać o planowaniu ciąży. Staramy się dopiero od trzech miesięcy (tak na poważnie).
    Wracając do wizyty, to wyszłam z niej nieco zawiedziona. Wizyta trwała może 5-7 minut. Lekarz powiedziała, że nie zrobi teraz cytologii bo pobierze na świeżo po zajściu w ciążę (??). Zrobiła mi USG dopochwowe, mówiła że była owulacja z lewego jajnika i że mam ładne, grube endometrium. Bez żadnych pytań o partnera powiedziała, że powinno nam się udać i że mamy próbować do lata. Jak się nie uda to przyjść... Czuję, że ta wizyta była taka niepełna. Jakie są Wasze doświadczenia i jak wyglądała u Was taka wizyta?

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czego sie spodziewałaś? Rekomendacje mowia, ze para powinna poszerzać diagnostykę i robic badania po roku nieudanych staran, chyba ze kobieta jest >35 to wtedy pol roku, wiec patrząc na te wytyczne Twoj lekarz zrobil dokładnie to, co powinien.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • fantaghiro Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada, 05:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytologią zdecydowanie powinna byc wykonana jeżeli nie miałaś w czasie ostatniego roku. Z badan podstawowych powinno być przynamniej TSH. Zwykle ginekolodzy też zalecają USG piersi. Zalecenie suplementacji kwasu foliowego.
    Partnerem raczej nikt sie nie będzie zajmował jeżeli dopiero zaczynacie

Dotipik lubi tę wiadomość

07.2022 👶 synek

03.2025 -rozpoczęcie starań

25.06 ⏸️
    11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)

05.11 ⏸️
  • Dotipik Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    A czego sie spodziewałaś? Rekomendacje mowia, ze para powinna poszerzać diagnostykę i robic badania po roku nieudanych staran, chyba ze kobieta jest >35 to wtedy pol roku, wiec patrząc na te wytyczne Twoj lekarz zrobil dokładnie to, co powinien.
    34 lata to też nie jest jakiś super wiek.. żeby czekać niewiadomo ile. Wywiad rodzinny itp. to obowiązek. Wytyczne wytycznymi a życie życiem. Oczywiście wytyczne pomagają. Nie ma co panikować nigdy. Można szybko mówić, ale 5-7 minut z USG to mało. Generalnie może lekarz uznał, że Dziewczyna wyedukowana dobrze i większej uwagi nie potrzeba. Ale cytologia to chyba też taki obowiązek 🤔 pomijam, że wchodzi jakiś program darmowego HPV.

• Morgo Autorytet

Wysłany: 6 listopada, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam pójść też do lekarza rodzinnego/internisty - ogarnięty lekarz z tej dziedziny pomoże spojrzeć na organizm z bardziej "ogólnej" strony pod kątem przygotowań do ciąży. Ważne jest sprawdzenie morfologii, ferrytyny (pod kątem zapasu żelaza na potencjalna ciążę), jak ktoś ma problemy z jelitami to często zlecam też kwas foliowy bo może się źle wchłaniać i taka pacjentka wymaga większych dawek niż standardowe, glukozy na czczo lub od razu OGTT (przy otyłości). Można podstawowe badania zrobić w ramach bilansu Moje Zdrowie.

Co do partnera - ja uważam, że badanie nasienia to jest dobry pomysł nawet i przed staraniami. Koło 40-tki statystycznie się ona pogarsza. A jak się wyłapie wcześnie nieprawidłowości to można wdrożyć zmiany stylu życia, suple, czasem leki. Kobieta chodzi do gina regularnie a 50% niepłodności to czynnik męski. Moj mąż żałuję że nie zrobił seminogramu kilka mscy wcześniej. Dostaliśmy dużo informacji.

Oleska, Remedios lubią tę wiadomość

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    TSH 1,2
    AMH - 3,14
    ferrytyna 33 (do poprawy)
    💊 folian, Wit D3, omega 3
    💆‍♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm

👦 jelito drażliwe, SIBO
    🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne, obniżony testosteron całkowity, niski estradiol ➡️ walczymy 💊

10 cs o pierwszego potomka - pierwszy stymulowany Clostilbegyt + Ovitrelle

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 7 listopada, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo, ja od internistki usłyszałam, że przygotowaniem do ciąży zajmuje się ginekolog i ona nic mi nie będzie zlecać 🫣 ale tak jak ze wszystkimi lekarzami, trzeba dobrze trafić.
    Zgadzam się z tym badaniem nasienia, mój mąż też uważa że trzeba było iść na początku starań żebyśmy mogli zacząć działać w tym temacie już wcześniej.

Morgo lubi tę wiadomość

🤷🏽‍♀️29 lat
    Hashimoto(Euthyrox 112), plamienia przed miesiączką
    🤷🏻‍♂️35 lat
    Obniżone wyniki badania nasienia
    10.25: koncentracja 10 mln/ml, morfologia 2%, ruch postępowy 20%
    11.25: koncentracja 6 mln/ml 😵
    Clostilbegyt

8 cs o pierwszą 🤰jeszcze nigdy nie widziałam ⏸️

30.07.25 7 dpo progesteron 15,23 ng/ml
    8.08.25 prolaktyna 17.8 ng/mL, po obciążeniu 243.8 ng/mL
    29.08.25 6 dpo progesteron 11,36 ng/ml, estradiol 148,6 pg/ml
    15.09.25 MUCHa - ✅
    30.10.25 6dpo progesteron 11,5 ng/ml, estradiol 154 pg/ml
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 7 listopada, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios wrote:
    Morgo, ja od internistki usłyszałam, że przygotowaniem do ciąży zajmuje się ginekolog i ona nic mi nie będzie zlecać 🫣 ale tak jak ze wszystkimi lekarzami, trzeba dobrze trafić.
    Zgadzam się z tym badaniem nasienia, mój mąż też uważa że trzeba było iść na początku starań żebyśmy mogli zacząć działać w tym temacie już wcześniej.

Ja wiem, że tak bywa. Ale też sama jestem lekarzem rodzinnym i uwielbiam takie profilaktyczne wizyty. Uważam że powinniśmy współpracować z innymi specjalistami. Szkoda nie wykorzystać szerokiej wiedzy lekarza rodzinnego czy internisty, żeby popracować nad ogólnym stanem zdrowia.

Oleska lubi tę wiadomość

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    TSH 1,2
    AMH - 3,14
    ferrytyna 33 (do poprawy)
    💊 folian, Wit D3, omega 3
    💆‍♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm

👦 jelito drażliwe, SIBO
    🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne, obniżony testosteron całkowity, niski estradiol ➡️ walczymy 💊

10 cs o pierwszego potomka - pierwszy stymulowany Clostilbegyt + Ovitrelle

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Oleska Debiutantka

Wysłany: 7 listopada, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    Ja wiem, że tak bywa. Ale też sama jestem lekarzem rodzinnym i uwielbiam takie profilaktyczne wizyty. Uważam że powinniśmy współpracować z innymi specjalistami. Szkoda nie wykorzystać szerokiej wiedzy lekarza rodzinnego czy internisty, żeby popracować nad ogólnym stanem zdrowia.

Fajnie byłoby trafić na takiego lekarza rodzinnego ❤️

• Oleska Debiutantka

Wysłany: 7 listopada, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:

Czego się spodziewałam? Cytologii - bo zdrowie kobiety, która nie jest w ciąży też jest ważne. Ale to moja wina, że nie nalegałam.
    Spodziewałam się przede wszystkim dłuższej rozmowy. Według mnie lekarz - jakikolwiek, który nie mówi o zasadach zdrowego stylu życia, to nie jest dobry lekarz. Przy staraniach o ciążę, jak wiemy wszystkie, to ma szczególną wartość.

• Klaudia k Ekspertka

Wysłany: 7 listopada, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli cię to w jakiś sposób pocieszy to ja zaszłam w ciążę w 5cs, a jestem tylko trochę młodsza od ciebie (33), a moja mąż ma 37. Także nie jest powiedziane, że będziecie musieli się dług starac. Osobiście zrobiłam dużo badań ale na własną rękę, prywatnie, dla własnego spokoju. Tak samo wszelkie witaminy: b12, d3, kwas foliowy , ferrytyna. Nie chciało mi się żebrać o skierowania, bo jak na wizycie u internisty usłyszałam, że zrobię sobie te wszystkie badania jak będę w ciąży to mi ręce opadły. Jedynie jak byłam u ginekologa zrobić cytologię to akurat chyba trafił mi się jakiś wyrozumiały, bo jak powiedziałam o ciąży to wystawił mi skierowania na: toxoplazmoze, hiv, kile, cmv, usg piersi itp. Fakt, ze bylo to w lux medzie, ale nawet tam mając abonament nie tak łatwo dostać skierowania na badania.

K 👩&L👨
    Ja:
    B12: maj: 413 | czerwiec: 523 | sierpień : 701
    D3: maj: 37,6 | czerwiec: 42,9 | sierpień: 85,7
    Ferrytyna: maj:16,9 | czerwiec: 44,2 | sierpień: 55,7
    Kwas foliowy: maj: 6,53 | czerwiec: 12,2 | sierpień : 14,1
    2dc
    FSH: czerwiec: 5,55 |
    LH: czerwiec: 5,3 |
    TSH: maj: 1,96 | czerwiec: 2,3 |sierpien: 1,7 | wrzesień: 1,3
    FT4: czerwiec: 1,29 (0,92-1,68) | wrzesień : 1,41
    FT3: czerwiec: 3,28 (2-4,4)| wrzesień: 3,52
    A-tpo:10 (0-34) | wrzesień <9
    A-tg: 19,2 (0-115) | wrzesień: 13,5
    Testosteron: czerwiec : 43 (8,4-48,1)
    SHBG: czerwiec: 55,7 (32,4-128)
    Insulina: czerwiec: 9,8 (2,6-24,9)
    Glukoza: czerwiec: 88 (70-99)
    AMH: 46,9[6,56]( brak objawów PCos
    5cs
    7.10.2025 ⏸️ beta: 11,4
    11.10.2025 beta: 104
    13.10.2025 beta: 522
    18.10.2025 beta: 3118
    3.11.2025 mamy 1 cm zarodka z ♥️
    18.11.2025 poronienie chybione, łyżeczkowanie 🪽❤️‍🩹
    „Kiedy wydaje się, że wszystko się skończyło, wtedy dopiero wszystko się zaczyna”
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ