X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wynik kariotypu
Odpowiedz

Wynik kariotypu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • PAMIR Debiutantka

Wysłany: 15 kwietnia, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wita

Proszę o pomoc w interpretacji wyniku badań kariotypu , z góry dziękuje

Wynik wg ISCN 2024:
    mos 45,X[5]/47,XXX[2]/48,XXXX[1]/46,XX[92]

Analiza chromosomów z limfocytów T krwi obwodowej hodowanych in vitro przy rozdzielczosci 500-550 prazków wykazata mozaikowy kariotyp zenski z obecnoscia czterech linii komórkowych. W pierwszej linii w 5 analizowanych metafazach (5%) wykazano utrate jednego chromosomu X. W drugiej linii w 2 analizowanej metafazach (2%) wykazano obecnosé trzech chromosomów X. W trzeciej linii w 1 analizowanej metafazie (1%) wykazano obecnosé czterech chromosomów X. W pozostatych 92 badanych metafazach (92%) stwierdzono prawidtowy kariotyp zenski.
    Wedtug danych literaturowych utrata chromosomu X do 10% komórek moze byé zwiazana ze stymulacia w hodowli komórkowej limfocytów jak równiez ze zwiekszajacym sie wiekiem pacjentki.
    Wynik badania nalezy odniesé do obrazu klinicznego pacjentki.
    Przeprowadzone badanie nie wyklucza zmian w materiale genetycznym w postaci mutacji punktowych lub mutacji obejmujacych mate fragmenty DNA niewykrywalnych w badaniu cytogenetycznym.

Wskazana porada genetyczna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia, 19:38

• PAMIR Debiutantka

Wysłany: 16 kwietnia, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę bardzo pomoc , wizyta dopiero za 2 tygodnie

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, myślę że mało osób się na tym zna tutaj. Ale mogę ci wkleić odpowiedź jaką dał mi chat GTP:

Twój wynik badania pokazuje, że większość Twoich komórek (92%) ma normalny żeński układ chromosomów (46,XX), co jest dobrą wiadomością. Pozostałe komórki mają pewne zmiany w liczbie chromosomów X:
    • 5% komórek ma tylko jeden chromosom X (zamiast dwóch)
    • 2% komórek ma trzy chromosomy X
    • 1% komórek ma cztery chromosomy X
    Co to praktycznie oznacza?
    1. Najprawdopodobniej nie ma powodu do niepokoju - ponieważ zdecydowana większość Twoich komórek ma prawidłowy układ chromosomów.
    2. Zmiany mogą być częściowo “sztuczne” - laboratorium zaznacza, że utrata chromosomu X w 5% komórek może wynikać z samej metody badania lub być związana z wiekiem (to naturalne zjawisko u kobiet).
    3. Mozaicyzm - tak nazywa się sytuacja, gdy w organizmie występują komórki o różnym układzie chromosomów. W Twoim przypadku mozaicyzm jest niewielki i dotyczy głównie chromosomu X.
    Co z tym zrobić?
    1. Porozmawiaj z lekarzem prowadzącym - pokaż wynik swojemu lekarzowi, który zlecił badanie. On najlepiej oceni, czy wynik ma związek z Twoimi objawami (jeśli jakieś występują).
    2. Rozważ konsultację genetyczną - specjalista genetyk może dokładniej wyjaśnić znaczenie wyniku w Twoim konkretnym przypadku.
    3. Prawdopodobnie nie są potrzebne dodatkowe działania - jeśli nie masz żadnych objawów, a badanie zostało wykonane z innych powodów, ten wynik prawdopodobnie nie wymaga specjalnego leczenia czy interwencji.
    4. Jeśli planujesz ciążę - warto wspomnieć o tym wyniku lekarzowi prowadzącemu ciążę, choć najprawdopodobniej nie będzie miał on istotnego wpływu na jej przebieg.

PAMIR lubi tę wiadomość

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG = dwa zarodki - jak na razie słychać jedno ❤️ 6mm 🥹

preg.png
  • PAMIR Debiutantka

Wysłany: 17 kwietnia, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Witaj, myślę że mało osób się na tym zna tutaj. Ale mogę ci wkleić odpowiedź jaką dał mi chat GTP:

Twój wynik badania pokazuje, że większość Twoich komórek (92%) ma normalny żeński układ chromosomów (46,XX), co jest dobrą wiadomością. Pozostałe komórki mają pewne zmiany w liczbie chromosomów X:
    • 5% komórek ma tylko jeden chromosom X (zamiast dwóch)
    • 2% komórek ma trzy chromosomy X
    • 1% komórek ma cztery chromosomy X
    Co to praktycznie oznacza?
    1. Najprawdopodobniej nie ma powodu do niepokoju - ponieważ zdecydowana większość Twoich komórek ma prawidłowy układ chromosomów.
    2. Zmiany mogą być częściowo “sztuczne” - laboratorium zaznacza, że utrata chromosomu X w 5% komórek może wynikać z samej metody badania lub być związana z wiekiem (to naturalne zjawisko u kobiet).
    3. Mozaicyzm - tak nazywa się sytuacja, gdy w organizmie występują komórki o różnym układzie chromosomów. W Twoim przypadku mozaicyzm jest niewielki i dotyczy głównie chromosomu X.
    Co z tym zrobić?
    1. Porozmawiaj z lekarzem prowadzącym - pokaż wynik swojemu lekarzowi, który zlecił badanie. On najlepiej oceni, czy wynik ma związek z Twoimi objawami (jeśli jakieś występują).
    2. Rozważ konsultację genetyczną - specjalista genetyk może dokładniej wyjaśnić znaczenie wyniku w Twoim konkretnym przypadku.
    3. Prawdopodobnie nie są potrzebne dodatkowe działania - jeśli nie masz żadnych objawów, a badanie zostało wykonane z innych powodów, ten wynik prawdopodobnie nie wymaga specjalnego leczenia czy interwencji.
    4. Jeśli planujesz ciążę - warto wspomnieć o tym wyniku lekarzowi prowadzącemu ciążę, choć najprawdopodobniej nie będzie miał on istotnego wpływu na jej przebieg.

Dziękuje ci bardzo 🙂

• Monika1992 Koleżanka

Wysłany: 23 lipca, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Zaczynam procedurę ivf . Jestem na wyciszeniu cyklu . Odebrałam wyniki kariotypu i się bardzo zmartwiłam (naczytałam się na innych forach ze dramat itp )
    Mam pytanie czy któraś z Was miała taki sam wynik -
    https://zapodaj.net/plik-lRk2Ewynjy

a mimo tego udało się?
    Wizyty u genetyka w moim mieście są dopiero na październik;(

🧑 '92
    👱‍♀️ '92

Starania od końca 2023
    AMH 3.62
    Drożność prawy ✅️
    Lewy udrożniony

Marzec 2024- ⏸️ biochem.
    Luty 2025-⏸️ biochem.

Kwiecień 2025 starania z pomocą medyczną.

9.05.2025 - 1 IUI ( clostilbegyt +bemfola +zivafert) ❌️

IVF-
    13.08.2025 - punkcja
    Pobrano 14 jajeczek 🥚🥚 12 dojrzałych.

1 zarodek B1
    18.08.2025-1 transfer
    23.08.2025 ⏸️
    25.08.2025 beta 15.66
    27.08.2025 beta 37.5
    01.09.2025 beta 0.726 🥹🥹🥹
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ