Wyniki badań hormonalnych
-
Hej dziewczyny. Staram się o drugiego maluszka pół roku. Przez 7 lat brałam tabletki antykoncepcyjne. W tym cyklu postanowiłam odpuścić, nie mierzyć temperatury, nie robić testów ani nic takiego. 5 dnia cyklu zrobiłam badanie 6 hormonów.
AMH 1,76
Progesteron 0,34
FSH 6,2
LH 7,2
Estradiol 48
Prolaktyna 30,9
Wiem, że prolaktyna jest podwyższona. Ale teraz pytanie do Was kochane doświadczone kobietki. Czy jest bardzo podwyższona, czy powinnam się martwić. Czy lekarz powinien przepisać mi leki?
Moje miesiączki są w miarę regularne. Owulacja według testów i temperatury jest co cykl. Ale jednak jak na razie nam się nie udało. Czy to może być przyczyna 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2021, 10:22
-
Cześć! Podwyższona prolaktyna działa coś jak naturalny środek antykoncepcyjny, także istnieje taka możliwość, że to tu będzie problem. Ale oczywiście potwierdź wszystko z lekarzem. Widzę, że do wizyty musisz jeszcze trochę poczekać. Być może lekarz przepisze Ci Diostinex lub Bromergon, bo to leki obniżające prolaktynę. W międzyczasie możesz brać Niepokalanek, który też działa na obniżenie prolaktyny. Można kupić go w fomie ziół, lub tabletek.
Do tego spróbuj się jakoś wyluzować. Prolaktyna nie lubi stresu Relaks, joga, co tam lubisz -