Wyniki badań krwi pomocy!!
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
PCO to widoczne na obrazie USG w dużej ilości torbielki i pęcherzyki na jajnikach. Zawirowania hormonalne wiążące się z PCO to zespół policystycznych jajników czyli PCOS. Można mieć PCO nie mając PCOS (na odwrót też ale mniej takich przypadków jest z tego co wiem). W każdym razie "czysty" panel hormonalny nie wyklucza wielotorbielowatych jajników - jeśli w hormonach masz czysto to tylko lepiej dla Ciebie.
Ja bym sprawdziła jeszcze krzywą cukrową, bo PCOS lubi się chować nie w tych typowych babskich i tarczycowych hormonach ale właśnie w insulinie.
Aha i jeszcze białka wiążące hormony mają sporo do powiedzenia - poziom SHBG masz zbadany? No i FAI - współczynnik wolnych androgenów. Stosunek FSH do LH w normie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2014, 10:47
Nona lubi tę wiadomość
grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
-
nick nieaktualny
-
Niestety życie mnie zmusiło do pewnej orientacji w tym temacie
Jak na USG brak nieprawidłowości to i brak PCO. Jeśli nie ma żadnych objawowo-zdrowotnych przesłanek w stylu nieregularnych cykli, braku owulacji, nagłego przybierania na wadze, charakterystycznego trądziku i innych przebojów to i o PCOS nie ma co się martwić. PCOS może się "chować" i nie dawać objawów w postaci torbielek na jajnikach - tu nie ma na 100% pewności ale ponoć przy takim "ukrytym" zespole branie tabletek anty może rozhulać jajniki. To jest niestety wciąż nowy temat i tak naprawdę nawet nie wiadomo skąd to świństwo właściwie się bierze i jak temu przeciwdziałać.
Ja mam cały komplet - PCOS z typowym objawem USG, chociaż nie wpisuję się typowo objawami w ten zespół, bo z wagą nie mam większych problemów, sprawy owłosieniowe w normie (jak na brunetkę ), nawet część hormonów mam w normie (u mnie się PCOS rozbiło głównie o insulinę i te wszystkie "głębsze" czynniki hormonalne). Za to jak przyszłam na pierwszą wizytę do mojego obecnego lekarza to stwierdził, że ja miałam na twarzy wypisane podejrzenie - wsypywało mnie na twarzy zawsze na linii szczęki, brodzie i z boku policzków takimi typowymi hormonalnymi krostami Do tego bardzo nieregularne cykle, brak owulacji i torbiele.Nona lubi tę wiadomość
-
rebe wrote:Wielkie dzięki za konkretna odpowiedz!!!
Padłam, bo byłam przekonana ze pco =pcos!!
Człowiek każdego dnia uczy sie czegoś nowego...
Jutro mam wizytę i gina to oczywiście sie spytam co jak ale ulżyło mi mocno jal zobaczyłam te poprawne wyniki.
Czy insulinę należy badać w konkretnych dniach cyklu czy to juz nie ma znaczenia? Shb i dai nie było nadane (zaraz sprawdze co to w ogole jest :o) a stosunek łfsh do lh jest poprawnygrudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
-
Wiesz, jeśli to PCOS to robienie testów owulacyjnych ponoć nie ma sensu bo one wtedy wychodzą pozytywne w zupełnie losowe dni
Z resztą nawet ten wzrost temperatury można czasem o kant tyłka rozbić - ja mam ładne skoki, w ostatnim cyklu trochę później ale prawie książkowo, łącznie z obserwacjami śluzu a na USG wyszedł mi ładny prezent w postaci pięciocentymetrowej torbieli czynnościowej po przerośniętym pęcherzyku, więc owulacji nie było. -_-
Insulinę to nawet na własną rękę warto zbadać, bo nigdy nie wiemy czy gdzieś za rogiem się nie czai cukrzyca. Drogie nie jest to badanie prywatnie, tylko z deka obrzydliwe. Ja myślałam, że oddam światu tą glukozę zaraz po wypiciu i później jeszcze kilka razy a słodycze generalnie lubię.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2014, 12:03
Nona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-