Forum Starając się - ogólne wyniki badań .. kto pomoże
Odpowiedz

wyniki badań .. kto pomoże

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Angelaa Autorytet
    Postów: 451 625

    Wysłany: 5 stycznia 2015, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny , mam mały dylemat , poszłam dzisiaj zrobić wyniki badań na hormony ( a tak mnie coś wzięło) wizyte do ginekologa mam dopiero w przyszłym tygodniu , wiem że badania powinno się robić w różnych dniach cyklu ale strasznie boje się igły i pobierania krwi (zawsze mdleje) tak już mam heh dlatego też zrobiłam wszystkie hormony dzisiaj , i jeśli możecie spojrzeć i coś powiedzieć na ten temat bo ja się wogóle nie znam , to byłabym bardzo wdzięczna za każdą opinie .

    badania robione w 14 dniu cyklu tj dzień po przypuszczanej owulacji bo wg testów owulacyjnych była ona wczoraj tzn przedwczoeaj i wczoraj test pozytywny dzis juz test negatywny ,

    MOJE WYNIKI :
    ŻELAZO 13,5 UMOL/L
    TSH 2,1 ULU/ML
    LH 10,63 U/L
    FSH 5,67 U/L
    ESTRADIOL 318,00 PG/ML
    PROGESTERON 1,99 NG/ML
    TESTOSTERON 0,53 NG/ML NORMA (0,08-0,48)
    PROLAKTYNA 258,70ULU/ML NORMA (102-496)

    PROGESTERON POWYŻEJ NORMY A RESZTY NIE ROZUMIEM BO NIE MA NORM , ALE TAK JAK JUZ PISAŁAM JEST TO 14 DNIEN CYKLU , DZIEŃ PO OWULACJI
    CO MYSLICIE ?

    km5se6ydozmkg5fc.png
  • Angelaa Autorytet
    Postów: 451 625

    Wysłany: 5 stycznia 2015, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam tutaj jeszcze normy mojego laboratorium
    lh
    faza folikularna 2,4-12,6
    faza owularna 14-95,6
    faza lutealna 1,0 -11,4


    fsh
    folikularna 3,5-12,5
    owulacyjna 4,7-21,5
    lutealna 1,7 -7,7

    estradiol
    folkuarna (1 dc-6 )12,5-166
    7-12 dc 12-250
    owulacyjna 85-498
    lutealna 43,8-211

    progesteron
    folikularna 0,2-1,5
    owularna 0,8-3,0
    lutealna 1,7 -27,0
    prolaktyna 102,00-496,00
    testosteron 0,08-0,48

    km5se6ydozmkg5fc.png
  • Angelaa Autorytet
    Postów: 451 625

    Wysłany: 5 stycznia 2015, 22:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sorki xle napisałam . to testosteron mam powyzej normy a nie progesteron
    co to może znaczyć?
    wiem wiem landryneczka ze powinno się robić w innych dniach ale tak jak pisałam bardzo sie boje pobierania krwi bo zawsze mdleje , a dzis z męzem pojechałam i jak zemdlałam to mnie mąż odholował mnie do domu , a powedz mi co to moze oznaczac ten zły stosunek lh do fsh ?
    powiem tylko że ze mam cykle regularne 3-4 dniowe , testy owu niby owulacje wykrywają ,

    km5se6ydozmkg5fc.png
  • Natka88 Autorytet
    Postów: 2600 6054

    Wysłany: 5 stycznia 2015, 23:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zawsze progesteron robi sie 7dpo! Jak ma sie skierowanie na badania harmonow do szpitala, to WSZYSTKO robia miedzy 8-10dc. Poza tym teraz kazde labo ma normy dla poszczególnych dni cyklu, tak ze mozna zrobic wszystko na raz. Dopiero jak wyniki wychodza niepokojace ma sie badac poszczegolny hormon w danym dniu.

    Aniołek <3 29.10.2014 <3 10tc
    Marysia <3 25.09.2015, 3440g i 55cm szczęścia <3
    74didf9h1v4xctmm.png
  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 6 stycznia 2015, 00:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH niezłe, właściwie na skraju normy. Ja z takim właśnie zaszłam :) Bądź jednak pod stałą opieką endokrynologa, bo niestety po zajściu TSH wzrasta i to może stanowić ryzyko dla życia zarodka. Wtedy prawdopodobnie dostaniesz małą dawkę euthyroxu na zbicie.

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Natka88 Autorytet
    Postów: 2600 6054

    Wysłany: 6 stycznia 2015, 00:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo istotna jest zależność pomiędzy stężeniami obu hormonów. Stosunek poziomu LH do poziomu FSH powinien oscylować około 1. Mniejszy może świadczyć o niewydolności przysadki, a wyższy o zespole policystycznych jajników.Czytaj wiecej: FSH i LH - Dzidziusiowo.pl 

    Aniołek <3 29.10.2014 <3 10tc
    Marysia <3 25.09.2015, 3440g i 55cm szczęścia <3
    74didf9h1v4xctmm.png
  • Angelaa Autorytet
    Postów: 451 625

    Wysłany: 6 stycznia 2015, 11:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie stosunek lh do fsh wynosi 1,8
    czy taki wynik może być wyższy przez to że badania robiłam w 14 dniu cyklu a nie tak jak powinno czyli 2-3 dc ? czy ten stosuenk jest stały i zawsze powinien być w okolicach 1 ?
    a co z testosteronem ? bo jest powyzej normy troszke
    a co do tsh to od 10 lat lecze sie na tarczyce mam również hashimoto , dwa miesiące tematu robiłam tsh to wynik był spoko bo 1, 25 a teraz cos mi skacze ,

    km5se6ydozmkg5fc.png
  • Natka88 Autorytet
    Postów: 2600 6054

    Wysłany: 6 stycznia 2015, 18:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziom lh i fsh jest rozny w zaleznosci od dc, ale ich stosunek do siebie powinien byc rowny.

    Z testosteronem nie umiem Tobie pomoc, ale jest niewiele ponad norme, wiec sie nim az tak nie przejmuj:)

    Aniołek <3 29.10.2014 <3 10tc
    Marysia <3 25.09.2015, 3440g i 55cm szczęścia <3
    74didf9h1v4xctmm.png
  • kama005 Autorytet
    Postów: 5560 9584

    Wysłany: 6 stycznia 2015, 18:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelazo masz w normie bo norma jest do 26

    Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

    1usapiqvhk164civ.png
  • Angelaa Autorytet
    Postów: 451 625

    Wysłany: 6 stycznia 2015, 20:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zelazo w normie bo od 3 miesięcy lykam żelazo , ale i tak słabo mi się podniosło bo jak wykryto u mnie anemie 3 miesiące temu to zelazo miałam 7 , myslałam ze po tych tabletkach to roche więcej sie podniesie ,

    bo ja sie naczytałam teraz ze te stęzenie lh z fsh jak jest więcej niż 1,5 to moze być pcos , tylko że nie wiem sama , bo w sumie cykle mam regularne testy owu niby owulke pokazują , nie mam jakiś objawów , a 5 miesiecy temu byłam u ginekologa to mnie badał i mówił ze w usg wszystko ok tylko że wtedy tabletki anty bralam to nie wiem czy to nie zaburzyło obrazu jajników ,
    a czy to mozliwe zeby tak szybko jakiejs 5 miesiecy okazało sie pcos ??

    km5se6ydozmkg5fc.png
  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 8 stycznia 2015, 16:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej podpinam sie ;)

    Czy moglaby ktoras zinterpretowac moje wyniki z 5dc ? (czekam jeszcze na wynik androstendionu)

    Glukoza 4,46 norma 3,90-5,50 mmol/l
    FSH 8,27 mIU/ml
    LH 11,48 mIU/ml
    Insulina 4,0 norma 2,6-24,9
    Testosteron 40,08 norma 8,40-48,10 ng/dl
    Estradiol 29,52 f.pecherykow 12,50-166 pg/ml
    DHEA-SO4 340,80 norma dla wieku 25-34lat 98,8-340 ( mi wychodzi norma wieku 20-24lat a mam juz prawie 28lat)

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Angelaa Autorytet
    Postów: 451 625

    Wysłany: 9 stycznia 2015, 11:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    fatim musiałabys podać normy twojego laboratorium , bo kazde labo ma swoje normy a co za tym idzie inna interpretacja wyników

    km5se6ydozmkg5fc.png
  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 9 stycznia 2015, 11:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa podalam normy zaraz za swoimi wynikami ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 11:10

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 10 stycznia 2015, 10:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki androstendionu z 5dc
    Niestety wynik się pogorszył (chociaż może jest to związane z tym, że poprzedni miałam robiony w 26dc?)

    Androstendion 5,33 norma 18-53lat 0,75-3,89 ng/ml

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 stycznia 2015, 14:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim wrote:
    Mam wyniki androstendionu z 5dc
    Niestety wynik się pogorszył (chociaż może jest to związane z tym, że poprzedni miałam robiony w 26dc?)

    Androstendion 5,33 norma 18-53lat 0,75-3,89 ng/ml
    androstendion obojetnie w jakim dniu cyklu mozesz robic tak jak testosteron a wiec nie ma znaczenia ze poprzedni robilas pod koniec cyklu

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2015, 14:39

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 stycznia 2015, 15:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ponoć androstendion osiąga najwyższy poziom w środku cyklu, tak napisane jest na moich wynikach badań...ale tak czy siak Fatim masz za dużo :( a czemu badałaś akurat androstendion?

  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 10 stycznia 2015, 20:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam piwtórzyć, bo lekarz podejrzewał, że androstendion może być powiązany z tsh, jak widać nie jest. USG nadnerczy jest ok, pocs podobno nie mam chyba została mi tylko insulinoodporność do zrobienia :/ nie wiem czemu androstendion podskoczył :( dietetyk mi powiedziała, że może być to sprawka euthyroxu...

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 10 stycznia 2015, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hirsutyzmu nie mam, meskich cech tez nie, testostreon wysoki, ale w normie fuck logick...

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Angelaa Autorytet
    Postów: 451 625

    Wysłany: 13 stycznia 2015, 13:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam podobnie jak ty fatim , też testo podwyzszony , ale bez hirsutyzmu i meski cech , jedynie co to bardzo mi wlosy wypadają , no i nerwowa jestem bardzo , ale to już rodzice mi nawet mówiłi jak mała byłam że mam za duzo testosteronu .. P:P a no i się sprawdziło ..

    km5se6ydozmkg5fc.png
  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja tez jestem nerwowa, ale nie wiem czy to za sprawka hormonow :) gorsze od nerwowosci sa skoki nastrojow...

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ