wyniki hormonów-czy jest nadzieja
-
Dzień dobry.
Niedawno odebrałam wyniki hormonów, etc.
Przedstawiają się następująco:
FSH - 5.81
FT4 - 1.25 ng/dl
LH - 12.34
P/CIAŁA ANTY TG - 6.40
P/CIAŁA ANTY TPO - 1.70
TSH - 3.420
PRL - 458.90 uIU/ml
O dziecko staramy się od roku. Czy te wyniki dają nadzieję na ciążę? -
Dzięki za odpowiedzi. Ciężko powiedzieć jaki był to dzień cyklu, bo moje cykle trwają od 42 do 66 dni. Co do PCOS to gin mi to sugerował po usg jajników, ale uznał że to nie wystarczy do diagnozy i dlatego zlecił wizytę u endokrynologa, ten z kolei kazał zrobić badania krwi i wyszły wyniki takie jak wyżej. Staram się bezskutecznie o dziecko od ok. roku. Zastanawiam się, czy da się to unormować w stosunkowo niedługim czasie...
-
Myslalam ze badania z poczatku cuklu sa. Dla LH to istotne. LH i FSH powinny miec podobna wartosc. Jezeli LH jest wyższe conajmniej 1,5 raza moze to wskazywac na pcos ale nie jest tak że ono musi być bo na pcos składa się kilka czynników.
Masz z pewnoscia za wysoka prolaktyne. Warto ją zbic lekami. Wysoka prolaktyna może hamować owulacje -
to do gina pędź jeszcze po bromergon, czyli lek na obniżenie prolaktyny. swojemu ginowi też pokaż te wyniki itp to on ci powie co i jak. skoro leki dostałaś to na pewno będzie dobrze i niedługo zobaczysz II kreski
-
Cześć. Staram się o dziecko od 1,5 roku.
Pośledziłam troszkę wszelkie fora i dziś zrobiłam 3 podstawowe badania FSH, LH i TSH. Wyniki:
TSH: 2,280 (norma 0,27-4,200)
FSH: 5,40 (norma fazy folikularnej 2,5-10,2)
LH: 5,50 (norma fazy folikularnej 1,9-12,5)
Stosunek LH do FSH ok 1,02
Generalnie LH i FSH wydają się być ok, natomiast TSH choć w normie to chyba nie koniecznie odpowiednie do zajścia w ciąże??
Czy Waszym zdaniem powyższe wyniki mogą mieć wpływ na negatywny wynik starań?m_d -
asioczek86, przed chwilą dzwoniłam do gin. i powiedziała, że prolaktyny na razie nie trzeba ruszać, bo po obniżeniu tsh powinna i ona się obniżyć. Za to jest problem z luteiną. Endo kazała mi wziąć 16 dni po @, a ginka kazała już brać na wywołanie @. Dodam, że @ nie miałam od kwietnia...Więc dziś zaczynam zażywać luteinę, bo na @ będę w nieskończoność czekać...
-
moje_dyskusje wydaje mi się, że LH, FSH I TSH to jeszcze za mało. Powinnaś też progesteron i prolaktynę przebadać, tak jak ja. TSH też mam w normie dla "normalnego" człowieka, bo 3.4 ale dla kobiet starających się o dzidziucha jest to wskaźnik za wysoki, bo powinien być poniżej 2...
-