Forum Starając się - ogólne wyniki hormonów-czy jest nadzieja
Odpowiedz

wyniki hormonów-czy jest nadzieja

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Eowina Koleżanka
    Postów: 87 14

    Wysłany: 28 maja 2015, 15:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Niedawno odebrałam wyniki hormonów, etc.
    Przedstawiają się następująco:
    FSH - 5.81
    FT4 - 1.25 ng/dl
    LH - 12.34
    P/CIAŁA ANTY TG - 6.40
    P/CIAŁA ANTY TPO - 1.70
    TSH - 3.420
    PRL - 458.90 uIU/ml
    O dziecko staramy się od roku. Czy te wyniki dają nadzieję na ciążę?

  • szara myszka Autorytet
    Postów: 2339 715

    Wysłany: 28 maja 2015, 15:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno masz na kartce z wynikami normy, musisz się do nich odnieść ;)

    szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

    f2wlj48apsehglf6.png
  • Eowina Koleżanka
    Postów: 87 14

    Wysłany: 28 maja 2015, 16:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam, ale nie umiem tego zinterpretować jako całości. Wszystko jest przeciez ze sobą powiązane... :/

  • Paolaaa Autorytet
    Postów: 747 188

    Wysłany: 28 maja 2015, 16:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz za wysokie LH i TSH. Fsh jest ok.
    Co do reszty napisz normy.

    Eowina lubi tę wiadomość

    4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • dotik Autorytet
    Postów: 3173 3658

    Wysłany: 28 maja 2015, 18:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    fsh i lh w jakim dniu cyklu robione? stosunek lh/fsh wskazuje na pcos. tsh jak napisała Paolaaa zdecydowanie za wysokie dla starających się.

    Eowina lubi tę wiadomość

    jestem w ciąży, urojonej i spożywczej.

  • Eowina Koleżanka
    Postów: 87 14

    Wysłany: 28 maja 2015, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi. Ciężko powiedzieć jaki był to dzień cyklu, bo moje cykle trwają od 42 do 66 dni. Co do PCOS to gin mi to sugerował po usg jajników, ale uznał że to nie wystarczy do diagnozy i dlatego zlecił wizytę u endokrynologa, ten z kolei kazał zrobić badania krwi i wyszły wyniki takie jak wyżej. Staram się bezskutecznie o dziecko od ok. roku. Zastanawiam się, czy da się to unormować w stosunkowo niedługim czasie...

  • Eowina Koleżanka
    Postów: 87 14

    Wysłany: 28 maja 2015, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do reszty napisz normy.[/QUOTE]
    NORMY:
    ft4 1.00-1.6 ng/dl -
    0.9-1.5 -1 trym ciąży
    0.8-1.3- 2trym ciaży
    0.7-1.2 -3trym ciazy
    P/CIAŁA ANTY TG - 0.00-18.00 IU/ml
    P/CIAŁA ANTY TPO - 0.00-8.00 IU/ml
    PRL - ulU/ml 102.00 - 496.00

  • Paolaaa Autorytet
    Postów: 747 188

    Wysłany: 28 maja 2015, 21:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myslalam ze badania z poczatku cuklu sa. Dla LH to istotne. LH i FSH powinny miec podobna wartosc. Jezeli LH jest wyższe conajmniej 1,5 raza moze to wskazywac na pcos ale nie jest tak że ono musi być bo na pcos składa się kilka czynników.
    Masz z pewnoscia za wysoka prolaktyne. Warto ją zbic lekami. Wysoka prolaktyna może hamować owulacje

    4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Paolaaa Autorytet
    Postów: 747 188

    Wysłany: 28 maja 2015, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I zajmij się tarczyca.

    4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Eowina Koleżanka
    Postów: 87 14

    Wysłany: 10 czerwca 2015, 13:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Właśnie jestem po wizycie u endo. Dostałam Metformax i Euthyrox oraz luteinę. Ciekawe co z tego wyjdzie....

  • asioczek86 Autorytet
    Postów: 998 655

    Wysłany: 10 czerwca 2015, 20:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to do gina pędź jeszcze po bromergon, czyli lek na obniżenie prolaktyny. swojemu ginowi też pokaż te wyniki itp to on ci powie co i jak. skoro leki dostałaś to na pewno będzie dobrze i niedługo zobaczysz II kreski :)

    8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

    atdci09ken4tz24o.png

    o148zbmhik1ekq2b.png
  • moje_dyskusje Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 10 czerwca 2015, 21:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Staram się o dziecko od 1,5 roku.
    Pośledziłam troszkę wszelkie fora i dziś zrobiłam 3 podstawowe badania FSH, LH i TSH. Wyniki:
    TSH: 2,280 (norma 0,27-4,200)
    FSH: 5,40 (norma fazy folikularnej 2,5-10,2)
    LH: 5,50 (norma fazy folikularnej 1,9-12,5)
    Stosunek LH do FSH ok 1,02

    Generalnie LH i FSH wydają się być ok, natomiast TSH choć w normie to chyba nie koniecznie odpowiednie do zajścia w ciąże??

    Czy Waszym zdaniem powyższe wyniki mogą mieć wpływ na negatywny wynik starań?

    m_d
  • Eowina Koleżanka
    Postów: 87 14

    Wysłany: 11 czerwca 2015, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek86, przed chwilą dzwoniłam do gin. i powiedziała, że prolaktyny na razie nie trzeba ruszać, bo po obniżeniu tsh powinna i ona się obniżyć. Za to jest problem z luteiną. Endo kazała mi wziąć 16 dni po @, a ginka kazała już brać na wywołanie @. Dodam, że @ nie miałam od kwietnia...Więc dziś zaczynam zażywać luteinę, bo na @ będę w nieskończoność czekać...

  • Eowina Koleżanka
    Postów: 87 14

    Wysłany: 11 czerwca 2015, 15:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje_dyskusje wydaje mi się, że LH, FSH I TSH to jeszcze za mało. Powinnaś też progesteron i prolaktynę przebadać, tak jak ja. TSH też mam w normie dla "normalnego" człowieka, bo 3.4 ale dla kobiet starających się o dzidziucha jest to wskaźnik za wysoki, bo powinien być poniżej 2...

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego