Wyniki hormonów, pomożecie?
-
Cześć,
Nie chcę się wbijać na żaden wątek z prośbą o pomoc, więc zakładam nowy temat. Zrobiłam dzisiaj badania hormonów (5dc) i wyniki, szczególnie prolaktyny, mnie mocno zaniepokoiły.
https://naforum.zapodaj.net/8265d26aad67.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/6c12678f98c6.jpg.html
Czekam jeszcze na wynik AMH, anty TPO, anty TG
Będę wdzięczna jeśli któraś z Was zerknie i podpowie mi co te wyniki mogą oznaczać, bo do wizyty u lekarza osiwieję.
DziękujęWiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2022, 16:43
-
Jeżeli chodzi o TSH przy staraniach zdecydowanie za wysokie, prolaktyna również do zbicia jednak przy takim TSH może tak wyglądać. Czy masz owulację? Objawy owulacji? Jak ogólne samopoczucie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2022, 17:05
🔸 Niedoczynność tarczycy (Euthyrox 100 i 75)
🔸14 cykl starań o pierwszego maluszka 👶 -
lisia.kita wrote:Jeżeli chodzi o TSH przy staraniach zdecydowanie za wysokie, prolaktyna również do zbicia jednak przy takim TSH może tak wyglądać. Czy masz owulację? Objawy owulacji? Jak ogólne samopoczucie?
W zeszłym cyklu byłam przed owu na USG to był pęcherzyk 20mm, później testy owulacyjne pozytywne, temperatura podskoczyła, śluz płodny też mam. Ogólne samopoczucie to wieczne zmęczenie...
edit. W poprzednich cyklach też testy, temperatura i śluz wskazywały na owu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2022, 17:24
-
Wjedzma wrote:W zeszłym cyklu byłam przed owu na USG to był pęcherzyk 20mm, później testy owulacyjne pozytywne, temperatura podskoczyła, śluz płodny też mam. Ogólne samopoczucie to wieczne zmęczenie...
edit. W poprzednich cyklach też testy, temperatura i śluz wskazywały na owu.🔸 Niedoczynność tarczycy (Euthyrox 100 i 75)
🔸14 cykl starań o pierwszego maluszka 👶 -
Za wysoka tarczyca, koniecznie do endo z tymi wynikami. Poza tym prolaktyne badalas juz wcześniej? Tez dosyć wysoko, ale prolaktyna jest takim hormonem, który dosyć łatwo zaburzyć poprzez stres, seks dzien wcześniej albo chociażby stymulacja sutków i może być wynik podwyższony Czasem warto powtórzyć jeszcze raz i zobaczyć jaki bedzie następny wynik
-
abrakadabra wrote:Za wysoka tarczyca, koniecznie do endo z tymi wynikami. Poza tym prolaktyne badalas juz wcześniej? Tez dosyć wysoko, ale prolaktyna jest takim hormonem, który dosyć łatwo zaburzyć poprzez stres, seks dzien wcześniej albo chociażby stymulacja sutków i może być wynik podwyższony Czasem warto powtórzyć jeszcze raz i zobaczyć jaki bedzie następny wynik
Nigdy wcześniej nie badałam prolaktyny, więc niestety nie mam żadnego porównania. Oczywiście zaliczyłam mini zawał, bo jak się wpisuje w google "wysoka prolaktyna" to wyskakuje "guz przysadki" 🙃 Faktycznie przez ostatnie dni miałam dużo stresu, powtórzę przy najbliższej okazji, miejmy nadzieję że spadnie. Dziękuję za odpowiedź -
Prolaktyna często spada wraz ze zbiciem TSH Często przy problemach z tarczyca ma się podwyższona prolaktyne, ale leki na obniżenie bardzo szybko działają zazwyczaj Szybko to ogarniesz, trzymam kciuki!
-
Dziękuję za odpowiedzi, uspokoiłyście mnie trochę
Dostałam resztę wyników:
TSH 3.71 mU/l (0.27-4.20)
FT4 19.87 pmol/l (12-20)
FT3 7.4 pmol/l (3.1-6.
Anty TPO < 9,0 IU/ml (< 34,0)
Anty TG 13.7 IU/ml (< 115,0)
FSH 6.13 lU/l (3.5-12.5)
LH 11.81 IU/l (2.4-12.6)
AMH 7.66 ng/ml (1.20-9.05)
Prolaktyna 1185 mU/l (127-637)
Estradiol 106.27 pg/ml (12.5-165)
Progesteron 1.51 ng/ml (0.2-1.5)
Testosteron 0.25 ng/ml (0,08 — 0,48)
Żelazo 15.6 nmol/l (6,6 — 25,9)
Ferrytyna 26 ng/ml (13 — 150)
Te przeciwciała tarczycowe chyba wyglądają dobrze. Martwi mnie za to AMH, to nie jest zbyt wysoki wynik jak na 27 lat?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2022, 09:07
-
Zbadaj sobie progesteron ok. 7 dni przed spodziewaną miesiączką.
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Sesyjka wrote:Zbadaj sobie progesteron ok. 7 dni przed spodziewaną miesiączką.
Taki jest plan. Mówiłam w labie żeby mi teraz tego proga nie robili, bo bez sensu, ale jak widać nie posłuchali czyli dobrze rozumiem, że przy takich wynikach jest podejrzenie PCOS i następnym krokiem jest sprawdzenie czy mam owulacje?
Czy coś jeszcze warto by było zbadać przy okazji badania progesteronu 7dpo? -