X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wyniki hormonów, pomożecie?
Odpowiedz

Wyniki hormonów, pomożecie?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Wjedzma Autorytet

Wysłany: 4 maja 2022, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Nie chcę się wbijać na żaden wątek z prośbą o pomoc, więc zakładam nowy temat. Zrobiłam dzisiaj badania hormonów (5dc) i wyniki, szczególnie prolaktyny, mnie mocno zaniepokoiły.

https://naforum.zapodaj.net/8265d26aad67.jpg.html
    https://naforum.zapodaj.net/6c12678f98c6.jpg.html

Czekam jeszcze na wynik AMH, anty TPO, anty TG

Będę wdzięczna jeśli któraś z Was zerknie i podpowie mi co te wyniki mogą oznaczać, bo do wizyty u lekarza osiwieję.

Dziękuję <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2022, 16:43

age.png
  • lisia.kita Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2022, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o TSH przy staraniach zdecydowanie za wysokie, prolaktyna również do zbicia jednak przy takim TSH może tak wyglądać. Czy masz owulację? Objawy owulacji? Jak ogólne samopoczucie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2022, 17:05

🔸 Niedoczynność tarczycy (Euthyrox 100 i 75)

🔸14 cykl starań o pierwszego maluszka 👶
  • Wjedzma Autorytet

Wysłany: 4 maja 2022, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lisia.kita wrote:
    Jeżeli chodzi o TSH przy staraniach zdecydowanie za wysokie, prolaktyna również do zbicia jednak przy takim TSH może tak wyglądać. Czy masz owulację? Objawy owulacji? Jak ogólne samopoczucie?

W zeszłym cyklu byłam przed owu na USG to był pęcherzyk 20mm, później testy owulacyjne pozytywne, temperatura podskoczyła, śluz płodny też mam. Ogólne samopoczucie to wieczne zmęczenie...

edit. W poprzednich cyklach też testy, temperatura i śluz wskazywały na owu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2022, 17:24

age.png
  • lisia.kita Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2022, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wjedzma wrote:
    W zeszłym cyklu byłam przed owu na USG to był pęcherzyk 20mm, później testy owulacyjne pozytywne, temperatura podskoczyła, śluz płodny też mam. Ogólne samopoczucie to wieczne zmęczenie...

edit. W poprzednich cyklach też testy, temperatura i śluz wskazywały na owu.
    Zmeczenie masz takie przez TSH, Ft3 i Ft4 polecam wizytę u endokrynologa, według mnie bez Euthyroxu lub Letroxu się nie obejdzie.

🔸 Niedoczynność tarczycy (Euthyrox 100 i 75)

🔸14 cykl starań o pierwszego maluszka 👶
  • Wjedzma Autorytet

Wysłany: 4 maja 2022, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lisia.kita wrote:
    Zmeczenie masz takie przez TSH, Ft3 i Ft4 polecam wizytę u endokrynologa, według mnie bez Euthyroxu lub Letroxu się nie obejdzie.

Dziękuję za odpowiedź, dostanę resztę wyników i będę się umawiać na wizytę :)

age.png
  • abrakadabra Autorytet

Wysłany: 4 maja 2022, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2024, 18:39

19 cs.
    1 cykl z letrozolem
    2022r. - Córeczka ❤️
  • Wjedzma Autorytet

Wysłany: 4 maja 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    Za wysoka tarczyca, koniecznie do endo z tymi wynikami. Poza tym prolaktyne badalas juz wcześniej? Tez dosyć wysoko, ale prolaktyna jest takim hormonem, który dosyć łatwo zaburzyć poprzez stres, seks dzien wcześniej albo chociażby stymulacja sutków i może być wynik podwyższony :) Czasem warto powtórzyć jeszcze raz i zobaczyć jaki bedzie następny wynik ;)

Nigdy wcześniej nie badałam prolaktyny, więc niestety nie mam żadnego porównania. Oczywiście zaliczyłam mini zawał, bo jak się wpisuje w google "wysoka prolaktyna" to wyskakuje "guz przysadki" 🙃 Faktycznie przez ostatnie dni miałam dużo stresu, powtórzę przy najbliższej okazji, miejmy nadzieję że spadnie. Dziękuję za odpowiedź <3

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 4 maja 2022, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyna często spada wraz ze zbiciem TSH ;) Często przy problemach z tarczyca ma się podwyższona prolaktyne, ale leki na obniżenie bardzo szybko działają zazwyczaj ;) Szybko to ogarniesz, trzymam kciuki!

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Wjedzma Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi, uspokoiłyście mnie trochę :)

Dostałam resztę wyników:

TSH 3.71 mU/l (0.27-4.20)
    FT4 19.87 pmol/l (12-20)
    FT3 7.4 pmol/l (3.1-6.8)
    Anty TPO < 9,0 IU/ml (< 34,0)
    Anty TG 13.7 IU/ml (< 115,0)

FSH 6.13 lU/l (3.5-12.5)
    LH 11.81 IU/l (2.4-12.6)
    AMH 7.66 ng/ml (1.20-9.05)

Prolaktyna 1185 mU/l (127-637)
    Estradiol 106.27 pg/ml (12.5-165)
    Progesteron 1.51 ng/ml (0.2-1.5)
    Testosteron 0.25 ng/ml (0,08 — 0,48)

Żelazo 15.6 nmol/l (6,6 — 25,9)
    Ferrytyna 26 ng/ml (13 — 150)

Te przeciwciała tarczycowe chyba wyglądają dobrze. Martwi mnie za to AMH, to nie jest zbyt wysoki wynik jak na 27 lat?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2022, 09:07

age.png
  • Viking Debiutantka

Wysłany: 5 maja 2022, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też zapytam, bo mnie męczy ja mam Amh 4 mając 22 lata i pcos. Lekarz nic nie powiedział, a jak zapytałam to odpowiedż była no to Amh to takie, ale niczym się nie martwić.

• Sesyjka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbadaj sobie progesteron ok. 7 dni przed spodziewaną miesiączką.

age.png
    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

👱🏼‍♀️:36
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    09.2021- sono Hsg (oba drożne)
    12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

🙋‍♂️:39
    operacja żylaków 1st.
    morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Wjedzma Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka wrote:
    Zbadaj sobie progesteron ok. 7 dni przed spodziewaną miesiączką.

Taki jest plan. Mówiłam w labie żeby mi teraz tego proga nie robili, bo bez sensu, ale jak widać nie posłuchali :D czyli dobrze rozumiem, że przy takich wynikach jest podejrzenie PCOS i następnym krokiem jest sprawdzenie czy mam owulacje?

Czy coś jeszcze warto by było zbadać przy okazji badania progesteronu 7dpo? :)

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ