Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne wysoka prolaktyna, interpretacja wyników
Odpowiedz

wysoka prolaktyna, interpretacja wyników

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • paulaa2 Nowa

Wysłany: 30 października 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Mam 33 lata, miesiączkuję regularnie, cykle 26-28 dniowe. Od pewnego czasu zauważyłam nadmierne owłosienie na twarzy, dodatkowo trądzik oraz bolesne piersi przed miesiączką jak również zmienne nastroje. Z trądzikiem walczę od lat. Dodatkowo mam podejrzenie PCOS. Czy powodem objawów może być wysoka prolaktyna? Czy poniższe wyniki kwalifikują mnie do leczenia? Lekarz zlecił mi powtórzenie badań po miesiącu. Czy mogę mieć problem z zajściem w ciążę?
    Badania były robione 22 dnia cyku.

1. TSH - tyreotropina 2,5560 norma 0,3500-4,9400
    2. Progesteron 8,70 norma f. folikularna <0,1-0,3
    f. lutealna 1,2-15,9
    postmenop.: <0,1-0,2
    3. Prolaktyna 34,00 norma: 5,18-26,53
    4.Testosteron 0,524 norma: 0,108-0,569
    5. DHEA-S 340,400 norma: 95,800-511,700

Prośba o interpretację i jakieś sugestie.

• Bąbelek Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;)
    Moim zdaniem masz wysoką prolaktynę (zbijanie np. Bromergonem). Prolaktyna nie jest na pewno główną przyczyną nadmiernego owłosienia. Stres powoduje podwyższenie prolaktyny. Mnie osobiście lekarz powiedział ze nie ma sensu robic prolaktyny bo jest ona zmienna a tym bardziej badanie prolaktyny z obciążeniem (od tego się ponoć odchodzi w badaniach).
    Widzę, że masz testosteron u gornej granicy, który może powodować nadmierne owłosienie (ale nie musi). Niektóre dziewczyny po prostu mają taką URODĘ... Najlepiej skonsultować to z ginekologiem-endokrynologiem. TSH najlepsze dla zajścia w ciąże.. hmm roznie mówią: od 1-2,5 max. Nie znaczy to, że powyżej 2,5 nie da rady ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 21:06

atdc6iyehd9qphks.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulaa2 wrote:
    Witam,
    Mam 33 lata, miesiączkuję regularnie, cykle 26-28 dniowe. Od pewnego czasu zauważyłam nadmierne owłosienie na twarzy, dodatkowo trądzik oraz bolesne piersi przed miesiączką jak również zmienne nastroje. Z trądzikiem walczę od lat. Dodatkowo mam podejrzenie PCOS. Czy powodem objawów może być wysoka prolaktyna? Czy poniższe wyniki kwalifikują mnie do leczenia? Lekarz zlecił mi powtórzenie badań po miesiącu. Czy mogę mieć problem z zajściem w ciążę?
    Badania były robione 22 dnia cyku.

1. TSH - tyreotropina 2,5560 norma 0,3500-4,9400
    2. Progesteron 8,70 norma f. folikularna <0,1-0,3
    f. lutealna 1,2-15,9
    postmenop.: <0,1-0,2
    3. Prolaktyna 34,00 norma: 5,18-26,53
    4.Testosteron 0,524 norma: 0,108-0,569
    5. DHEA-S 340,400 norma: 95,800-511,700

Prośba o interpretację i jakieś sugestie.
    masz za duza prolaktyne, inne wyniki w normie. Natomiast zeby zdiagnozowac PCOS to musza byc wyniki złe oraz obraz na usg. Takze zalezy od badan. Zapytaj lekarza czy widzi na Twoim usg obraz diagnozujacy PCOS bo po jednej prolaktynie tego stwierdzic nie mozna.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ