Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne wysokośc szyjki macicy a @
Odpowiedz

wysokośc szyjki macicy a @

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • blondwsztuce Debiutantka

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny oświećcie mnie. Zgłupiałam już doszczętnie. Gdzies na forum był poruszany temat ale jakoś sił mi brakło żeby go szukać.Zawsze po owu szyjka macicy u mnie obniżała się. W tym cyklu nie obnizyła się wcale. Pomimo pierwszego dnia krwawienia jest cały czas bardzo wysoko.Temperatura 36,9. Wczoraj zaczynały mnie wiercić bóle na @ a dziś przyszło to cholerstwo.

• ivv Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze podczas @ miałam nisko, miękką i otwartą, w ciąży została wysoko, twarda i zamknięta. Z tym, że raz obniżała się dwa dni przed @, a czasem dopiero jak się @ rozpoczęła.

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2013, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie, mam nadzieję, że któraś mi odpowie :)
    Otóż, dziś po raz pierwszy w życiu postanowiłam zbadać szyjkę. Dziś mam jeszcze lekkie plamienia po @, jestem w 6 dc. No i mój problem polega na tym, że wyczytałam, że w czasie @ szyjka jest nisko i wraz ze zbliżającą się owulacją unosi się. A moja szyjka jest w tej chwili tak wysoko, że ledwo jej dosięgnęłam środkowym palcem!!! Czy to znaczy, że źle badam? Czy to zawsze tak jest? Czy mam po prostu za krótkie palce? :? No zgłupiałam zupełnie. Zresztą jak i mój wykres, który w związku z zaznaczoną wysoką szyjką napisał, że to dzień przypuszczalnie płody! :? (do owulacji jeszcze co najmniej tydzień mi został)... I co teraz?43pomocy.gif

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Lenuś Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2013, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam problem z szyjką, bo mam wrażenie że prawie przez cały cykl jest otwarta i miękka, a w czasie miesiączki jest prawie zamknięta i najtwardsza. Chyba powinno być odwrotnie :/
    3 cykl ją badam i sytuacja się powtarza...

• KotkaPsotka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2013, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam bym sie szyjka nei przejmowala, zwlaszcza jak sie pierwszy raz bada. Ja pierwszy raz sprawdzam i wyszlo mi ze w plodnym okresie mialam nisko a teraz przed @ mam mega wysoko-czyli dokladnie na odwrot niz byc powinno ;).
    Mysle ze to nie ma zadnego znaczenia, kiedys kobiety nei badaly i w ciaze zachodzily, nei slyzslam tez o zadnych schorzeniach z tym zwiazanych typu ze szyjka jest z anisko-trzeba operowac czy brac leki. Ale moze sie myle.

9fca6f50a2283c6d700e791421c68616.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2013, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka wrote:
    Ja tam bym sie szyjka nei przejmowala, zwlaszcza jak sie pierwszy raz bada. Ja pierwszy raz sprawdzam i wyszlo mi ze w plodnym okresie mialam nisko a teraz przed @ mam mega wysoko-czyli dokladnie na odwrot niz byc powinno ;).
    Mysle ze to nie ma zadnego znaczenia, kiedys kobiety nei badaly i w ciaze zachodzily, nei slyzslam tez o zadnych schorzeniach z tym zwiazanych typu ze szyjka jest z anisko-trzeba operowac czy brac leki. Ale moze sie myle.
    No fakt, z wysokością szyjki chyba nie ma związanych żadnych schorzeń :P Ale tak pomyślałam, że to zawsze kolejny sposób potwierdzający owulację. Dobrze jest znać swoje ciało. Ale ja tej mojej szyjki ledwo dotknęłam (a nie mam jakoś bardzo krótkiego palca środkowego :P) a to dopiero 6dc, powinna być nisko.
    Chociaż i tak jestem z siebie dumna, że za pierwszym razem ją znalazłam :P
    No cóż, spróbuję wieczorem, może będzie inaczej :P
    Ale martwi mnie, że przez tą wysoką szyjkę wykres dał mi "żółte światło", a tu jeszcze tydzień do owulacji :)

• KotkaPsotka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2013, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    No fakt, z wysokością szyjki chyba nie ma związanych żadnych schorzeń :P Ale tak pomyślałam, że to zawsze kolejny sposób potwierdzający owulację. Dobrze jest znać swoje ciało. Ale ja tej mojej szyjki ledwo dotknęłam (a nie mam jakoś bardzo krótkiego palca środkowego :P) a to dopiero 6dc, powinna być nisko.
    Chociaż i tak jestem z siebie dumna, że za pierwszym razem ją znalazłam :P
    No cóż, spróbuję wieczorem, może będzie inaczej :P
    Ale martwi mnie, że przez tą wysoką szyjkę wykres dał mi "żółte światło", a tu jeszcze tydzień do owulacji :)

No to zdolna jestes bo moj narzczeony musial doktora sie pobawic i mi pokazac gdzie to :D

9fca6f50a2283c6d700e791421c68616.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2013, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    A ja mam pytanie, mam nadzieję, że któraś mi odpowie :)
    Otóż, dziś po raz pierwszy w życiu postanowiłam zbadać szyjkę. Dziś mam jeszcze lekkie plamienia po @, jestem w 6 dc. No i mój problem polega na tym, że wyczytałam, że w czasie @ szyjka jest nisko i wraz ze zbliżającą się owulacją unosi się. A moja szyjka jest w tej chwili tak wysoko, że ledwo jej dosięgnęłam środkowym palcem!!! Czy to znaczy, że źle badam? Czy to zawsze tak jest? Czy mam po prostu za krótkie palce? :? No zgłupiałam zupełnie. Zresztą jak i mój wykres, który w związku z zaznaczoną wysoką szyjką napisał, że to dzień przypuszczalnie płody! :? (do owulacji jeszcze co najmniej tydzień mi został)... I co teraz?43pomocy.gif

Mogla sie uniesc juz, bo konczysz miesiaczku. Powinna byc wysoko, twarda srednia teraz lub zamknieta...dopiero w miare zblizania sie do owulacji szyjka zaczyna mieknac i sie owierac coraz bardziej. Najlpeiej sprawdzaj szyjke o stalej porze do poki nie bedziesz miala wprawy ( mam nadzieje, ze nie bedziesz musiala jej badac tak dlugo jak ja), najlepiej o 5 po poludniu...no okolo 5, moze byc 4/6 po poludniu...i najlepiej rob tak ( u mnie to najlepiej dziala):
    zrob siusiu ( wtedy delikatnie szyjka sie zsuwa)
    od razu po siusiu przysiadz sobie najlepije blisko umywalki, jedna reke przed siebie, wyprostowane plecy...zawsze w takiej samej pozycji!
    bedzie ci tak duzo latwiej.

mycha28 lubi tę wiadomość

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2013, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przykucnij, nie przysiadz :)

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronika86 wrote:
    Mogla sie uniesc juz, bo konczysz miesiaczku. Powinna byc wysoko, twarda srednia teraz lub zamknieta...dopiero w miare zblizania sie do owulacji szyjka zaczyna mieknac i sie owierac coraz bardziej. Najlpeiej sprawdzaj szyjke o stalej porze do poki nie bedziesz miala wprawy ( mam nadzieje, ze nie bedziesz musiala jej badac tak dlugo jak ja), najlepiej o 5 po poludniu...no okolo 5, moze byc 4/6 po poludniu...i najlepiej rob tak ( u mnie to najlepiej dziala):
    zrob siusiu ( wtedy delikatnie szyjka sie zsuwa)
    od razu po siusiu przysiadz sobie najlepije blisko umywalki, jedna reke przed siebie, wyprostowane plecy...zawsze w takiej samej pozycji!
    bedzie ci tak duzo latwiej.
    Dzięki. Wieczorem jeszcze raz sprawdzałam, ale w innej pozycji (przykucnęłam, a rano na stojąco z uniesioną nogą) i wydaje mi się, że była jednak niżej. Będę sprawdzać codziennie, może zauważę różnice :)

• Marronek Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Dzięki. Wieczorem jeszcze raz sprawdzałam, ale w innej pozycji (przykucnęłam, a rano na stojąco z uniesioną nogą) i wydaje mi się, że była jednak niżej. Będę sprawdzać codziennie, może zauważę różnice :)

Zwykle wieczorem jest niżej niż rano. W przypadku szyjki najlepiej jak z temperaturą - codziennie o tej samej porze w tej samej pozycji ją badać.
    Np. codziennie po/pod prysznicem, czy rano po zmierzeniu temperatury :)

Hashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).

Naturalny cud w czerwcu 2020 roku :) Spodzewamy się synka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2013, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek wrote:
    Zwykle wieczorem jest niżej niż rano. W przypadku szyjki najlepiej jak z temperaturą - codziennie o tej samej porze w tej samej pozycji ją badać.
    Np. codziennie po/pod prysznicem, czy rano po zmierzeniu temperatury :)

A ja mierzę zawsze po zbadaniu temperatury na leżąco i kurcze praktycznie zawsze jest wysoko, tylko przed okresem była nisko... I nie wiem, czy w końcu rano może być, czy nie lepiej wieczorem?

• Marronek Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2013, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    200 wrote:
    A ja mierzę zawsze po zbadaniu temperatury na leżąco i kurcze praktycznie zawsze jest wysoko, tylko przed okresem była nisko... I nie wiem, czy w końcu rano może być, czy nie lepiej wieczorem?

Mnie "uczono", że najlepiej na stojąco z jedną nogą podpartą np. na krześle. No i koniecznie o tej samej porze, bo rano może być wyżej niż wieczorem, a to z kolei może zaburzyć wyniki.

Ogólnie, badanie szyjki mimo iż brzmi prosto, wcale niestety takie nie jest. Bo mamy te "zworce", że w czasie owulki powinna być wysoko, otwarta i miękka, a w czasie @ nisko twarda i lekko otwarta. A nie każda tak ma. Ja np. szczyt szyjki mam 2-3 dni przed owulacją.

Hashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).

Naturalny cud w czerwcu 2020 roku :) Spodzewamy się synka :)
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2013, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wydaje mi sie, ze szyjka mozna sie kierowac tylko w przypadku okreslenia plodnosci...u mnie najlpiej sie ona sprawdza, ale po owulacji to juz raczej nie miarodajne...ja przed @ mam wysoka , srednia i zamknieta...schodzi na dol dopiero jak sie @ juz dobrze rozkreci...w jednym cyklu mialam calay czas nisko i tez @ przylazla...najlepiej sie nia kierowac tylko do wyznaczenia dni plodnych chociaz wiem, ze po owulacji szuka sie wszystkich objawowo ciazy :) choc wiem, ze szyjka nie jest miarodajna do okreslenia ciazy to i tak zawsze sprawdzam i grzebie po forach...ach

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ