za duży pęcherzyk żółtkowy
-
Cześć
szukam mam z doświadczeniem lub jakąkolwiek wiedzą na temat za dużego pęcherzyka żółtkowego
podczas badania USG 8tc wg miesiączki a 7tc wg USG lekarz stwierdził pęcherzyk żółtkowy o wielkości 8,2mm co jest wartością nieprawidłową. Brak konkretnych przyczyn takiego pęcherzyka, brak 100% pewności co taki pęcherzyk oznacza.
Wiem tylko że może świadczyć o wadach genetycznych płodu i musze czekać do badań prenatalnych.... ciężarne z pewnością mnie zrozumieją jak ciężko jest się nie przejmować i cierpliwie czekać do badań.
czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej w tym temacie ?
nawet nie wiem jak procentowo moje maleństwo ma szanse na prawidłowy rozwój
maleństwo na badaniu miało wielkość 0,96mm i serduszko biło 150 uderzeń i sam płód wg usg na tym etapie rozwija się prawidłowo -
Siwulec wrote:Cześć
szukam mam z doświadczeniem lub jakąkolwiek wiedzą na temat za dużego pęcherzyka żółtkowego
podczas badania USG 8tc wg miesiączki a 7tc wg USG lekarz stwierdził pęcherzyk żółtkowy o wielkości 8,2mm co jest wartością nieprawidłową. Brak konkretnych przyczyn takiego pęcherzyka, brak 100% pewności co taki pęcherzyk oznacza.
Wiem tylko że może świadczyć o wadach genetycznych płodu i musze czekać do badań prenatalnych.... ciężarne z pewnością mnie zrozumieją jak ciężko jest się nie przejmować i cierpliwie czekać do badań.
czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej w tym temacie ?
nawet nie wiem jak procentowo moje maleństwo ma szanse na prawidłowy rozwój
maleństwo na badaniu miało wielkość 0,96mm i serduszko biło 150 uderzeń i sam płód wg usg na tym etapie rozwija się prawidłowo
Niestety nie pomogę w kwestii co to jest i dlaczego bo zdziwiłam sie ze cos takiego występuje jak za duże ciałko... Ale jeśli maleństwo rozwija sie prawidłowo to moze nie ma aż tak źle jakby sie wydawało?
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
terka wrote:Niestety nie pomogę w kwestii co to jest i dlaczego bo zdziwiłam sie ze cos takiego występuje jak za duże ciałko... Ale jeśli maleństwo rozwija sie prawidłowo to moze nie ma aż tak źle jakby sie wydawało?
po rozmowie z lekarzem niestety trochę jednak się przejęłam, poszłam do innego gina sprawdzić co on na to i usłyszałam to samo - że mam podejść "na chłodno" do tej ciąży żeby nie było szoku i załamania jeśli ją stracę...
oboje każą czekać do badań prenatalnych, które w moim przypadku nie będą refundowane a jak wyjdą nie za fajne to warto zrobic jakieś kozackie badania prenatalne które niby pokazują wszystko jak na dłoni - ale kosztują ok 2000 - 3000zł -
Siwulec wrote:po rozmowie z lekarzem niestety trochę jednak się przejęłam, poszłam do innego gina sprawdzić co on na to i usłyszałam to samo - że mam podejść "na chłodno" do tej ciąży żeby nie było szoku i załamania jeśli ją stracę...
oboje każą czekać do badań prenatalnych, które w moim przypadku nie będą refundowane a jak wyjdą nie za fajne to warto zrobic jakieś kozackie badania prenatalne które niby pokazują wszystko jak na dłoni - ale kosztują ok 2000 - 3000zł
Dziwne... Jeśli widza ze cos jest nietak... To powinnaś mieć je refundowane...https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -