X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne za duży pęcherzyk żółtkowy
Odpowiedz

za duży pęcherzyk żółtkowy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Siwulec Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć

szukam mam z doświadczeniem lub jakąkolwiek wiedzą na temat za dużego pęcherzyka żółtkowego

podczas badania USG 8tc wg miesiączki a 7tc wg USG lekarz stwierdził pęcherzyk żółtkowy o wielkości 8,2mm co jest wartością nieprawidłową. Brak konkretnych przyczyn takiego pęcherzyka, brak 100% pewności co taki pęcherzyk oznacza.
    Wiem tylko że może świadczyć o wadach genetycznych płodu i musze czekać do badań prenatalnych.... ciężarne z pewnością mnie zrozumieją jak ciężko jest się nie przejmować i cierpliwie czekać do badań.
    czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej w tym temacie ?
    nawet nie wiem jak procentowo moje maleństwo ma szanse na prawidłowy rozwój

maleństwo na badaniu miało wielkość 0,96mm i serduszko biło 150 uderzeń i sam płód wg usg na tym etapie rozwija się prawidłowo

relgwn15fhhth20g.png
    30.05 - 9dpo HCG 2,24; 04.06 - 14dpo HCG 268,80; 06.06 - 16doo HCG 496,00; 13.06 - 24dpo HCG 8619,00
    20.06 zarodek 3,4mm z czynnością serca
    02.2018 - 12tc [*] ♥️
    Siła jest kobietą <3
  • terka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siwulec wrote:
    Cześć

szukam mam z doświadczeniem lub jakąkolwiek wiedzą na temat za dużego pęcherzyka żółtkowego

podczas badania USG 8tc wg miesiączki a 7tc wg USG lekarz stwierdził pęcherzyk żółtkowy o wielkości 8,2mm co jest wartością nieprawidłową. Brak konkretnych przyczyn takiego pęcherzyka, brak 100% pewności co taki pęcherzyk oznacza.
    Wiem tylko że może świadczyć o wadach genetycznych płodu i musze czekać do badań prenatalnych.... ciężarne z pewnością mnie zrozumieją jak ciężko jest się nie przejmować i cierpliwie czekać do badań.
    czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej w tym temacie ?
    nawet nie wiem jak procentowo moje maleństwo ma szanse na prawidłowy rozwój

maleństwo na badaniu miało wielkość 0,96mm i serduszko biło 150 uderzeń i sam płód wg usg na tym etapie rozwija się prawidłowo

Niestety nie pomogę w kwestii co to jest i dlaczego bo zdziwiłam sie ze cos takiego występuje jak za duże ciałko... Ale jeśli maleństwo rozwija sie prawidłowo to moze nie ma aż tak źle jakby sie wydawało?

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Siwulec Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Niestety nie pomogę w kwestii co to jest i dlaczego bo zdziwiłam sie ze cos takiego występuje jak za duże ciałko... Ale jeśli maleństwo rozwija sie prawidłowo to moze nie ma aż tak źle jakby sie wydawało?

po rozmowie z lekarzem niestety trochę jednak się przejęłam, poszłam do innego gina sprawdzić co on na to i usłyszałam to samo - że mam podejść "na chłodno" do tej ciąży żeby nie było szoku i załamania jeśli ją stracę...

oboje każą czekać do badań prenatalnych, które w moim przypadku nie będą refundowane a jak wyjdą nie za fajne to warto zrobic jakieś kozackie badania prenatalne które niby pokazują wszystko jak na dłoni - ale kosztują ok 2000 - 3000zł

relgwn15fhhth20g.png
    30.05 - 9dpo HCG 2,24; 04.06 - 14dpo HCG 268,80; 06.06 - 16doo HCG 496,00; 13.06 - 24dpo HCG 8619,00
    20.06 zarodek 3,4mm z czynnością serca
    02.2018 - 12tc [*] ♥️
    Siła jest kobietą <3
  • terka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siwulec wrote:
    po rozmowie z lekarzem niestety trochę jednak się przejęłam, poszłam do innego gina sprawdzić co on na to i usłyszałam to samo - że mam podejść "na chłodno" do tej ciąży żeby nie było szoku i załamania jeśli ją stracę...

oboje każą czekać do badań prenatalnych, które w moim przypadku nie będą refundowane a jak wyjdą nie za fajne to warto zrobic jakieś kozackie badania prenatalne które niby pokazują wszystko jak na dłoni - ale kosztują ok 2000 - 3000zł

Dziwne... Jeśli widza ze cos jest nietak... To powinnaś mieć je refundowane...

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ