Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ziołowe wspomagacze - co wybrać?
Odpowiedz

Ziołowe wspomagacze - co wybrać?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2014, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, potrzebuję rady, Byłam już zdecydowana na ziółka na 1 i 2 fazę, ale oczywiście postanowiłam głębiej poszperać... i sama już nie wiem, co wybrać, za duży wybór.
    Co chcę osiągnąć?
    - zakończyć laktację - córa odstawiona od tego cyklu (czyli wyregulowac prolaktynę)
    - przyśpieszyć owulkę (teraz ok 18-19DC, a chciałabym najpóźniej w 16DC)
    - wydłużyć FL
    Co będzie lepsze? Ziólka na 1/2 fazę, o.Sroki czy może Castangus? A może jeszcze coś innego?
    Jeśli to możliwe chciałabym zacząć możliwie jak najdelikatniej - który z tych środków jest najłagodniejszy?

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 1 marca 2014, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lithe z tego co pamiętam nie sprawdzałaś prl, więc Castangusa bez wyników bym nie brała. Wit b6 + szałwia za to na pewno nie zaszkodzi i nie nie rozreguluje, jak może (ale nie musi) Castangus, bo różnie o nim czztałam. Pewnie Ty też.

Na przyspieszenie owulki polecam Donga lub izoflawony, specjalistką do nich jest Weronika86. Lub ot zioła I faza. Na mnie działały przez 2 mies.

Wydłużenie fl - wit b6, ale w dużych dawkach. Ja wytrzymuje tylko max 100mg dziennie. Stąd biorę duphaston. Na wyższy progesteron zioła na II fazę lub/i pokrzywa.

Jeśli chcesz zacząć jak najłagodniej to zioła I/II faza lub Sroka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2014, 09:03

lithe123, natasza82 lubią tę wiadomość

• lithe123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2014, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga.just wrote:
    Wydłużenie fl - wit b6, ale w dużych dawkach. Ja wytrzymuje tylko max 100mg dziennie. Stąd biorę duphaston. Na wyższy progesteron zioła na II fazę lub/i pokrzywa.

Jeśli chcesz zacząć jak najłagodniej to zioła I/II faza lub Sroka :)

Co to znaczy, że wytrzymujesz 100mg? Coś złego się dzieje powyżej? Czytałam, że b6 może przy zbyt dużych dawkach dawac objawy neurologiczne, stąd trzymam się mniejszych dawek. FL chciałabym wydłużyć o 1, max 2 dni (teraz mam 12-13).
    A myśłisz, że mogę b6 100mg zacząć brać w 4DC? Czy trzeba od początku? Bo przyznam, że kupiłam sobie 50mg ale leży sobie tak na blacie w kuchni nierozpoczęte... :)
    Jeśli chodzi o ziółka 1 to wymieszałam sobie ten skład wzbogacony o koniczynę, żeby podkręcić działanie estrogenne.

Włąsnie ja najbardziej boję się przedbrzyć, bo w sumie cykle mam całkiem przyzwoite jak na karmienie piersią... a teraz rozpoczęłąm dopiero 1szy cykl bez kp.

Dzięki Aga, mam nadzieję że Weronika też się odezwie <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2014, 09:13

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 1 marca 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak brałam 150 i 200 miałam okropne bóle mięśni nóg, bolały jak oszalałe. Przy 100 jest ok. Pewnie, że możesz od 4dc zacząć.

Z ziołami czytałam, że trzeba pilnowac proporcji. Bo dopiero odpowiednie ich połączenie, w odpowiednich proporcjach przynosi efekt. Więc nie wiem jak ta koniczyna?

Do Weroniki może napisz pod wykres, bo wiem, że na forum teraz miało jej mniej być.

• lithe123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2014, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki przepis zastosowałam:
    Mieszanka ziołowa na pierwszą fazę cyklu (składniki zawierające związki pobudzające organy odpowiedzialne za owu oraz zawierające roślinne estrogeny):

liście maliny 40g,
    rozmaryn 40g,
    kwiaty bzu czarnego 40g
    szałwia 40g,
    bylica pospolita 40g
    (można też dodać koniczynę łąkową) 40g. Łyżkę zaparzyć szklanką wrzątku, pić 3 szklanki dziennie

Na razie wymieszałam wszystkiego po 20g i tak wyszło mi strasznie dużo - 2 litrowe słoje mieszanki ;)

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie b6 to łyka się cały cykl? Jak duże dawki mają się do ewentualnej wczesnej ciąży? Na ulotce jest,że w ciązy do 50mg.

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ostatnio odstawiłam wit B6, wszystkie mięśnie mnie bolały, a dawke 50mg przyjmowałam więc nie dużo...nie wiem sama ale już 4 dzien nie biore i przeszlo wszystko:)

iv09hdgenu0skffm.png
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale fakt, wydłużyła mi fl:)

iv09hdgenu0skffm.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 1 marca 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lithe w przypadku + po prostu zmniejszysz dawkę do 50 i ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2014, 10:33

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ