35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Byłam dziś z Kajtkiem u lekarza-rehabilitanta. Niby tylko kontrolnie, bo ta asymetria już 2 miesiące temu była niewidoczna. Rozwija się dobrze, ale wcale m nie jest powiedziane, że problem nie wróci nawet do roku!! Mózg się bardzo dynamicznie rozwija i wszystko się może zdarzyć - niedobre też. Zaskoczyła mnie tym baba - no ale wierzę jej - jest dr nauk...
Powiedziała, że bardzo garnie się do chodzenia i chyba za 2 miechy będzie chodzić. Mamy go jednak nie ponaglać i nie łazić z nim po pokoju za ręcę go trzymając - a on na stojąco. Ma się ciorać w brudzie na podłodze i jak najwięcej raczkować...to zbawienne dla rozwoju dzieciaka. Więc potwierdziło się to, o czym tu kiedyś czytałam na forum. Raczkowanie bardzo ważne.Reni, macduska, efcia, ComeToMeBaby, Aasiula, Magdala, kkisia, gosia7122, malgos741, Arwena, megan8 lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:Byłam dziś z Kajtkiem u lekarza-rehabilitanta. Niby tylko kontrolnie, bo ta asymetria już 2 miesiące temu była niewidoczna. Rozwija się dobrze, ale wcale m nie jest powiedziane, że problem nie wróci nawet do roku!! Mózg się bardzo dynamicznie rozwija i wszystko się może zdarzyć - niedobre też. Zaskoczyła mnie tym baba - no ale wierzę jej - jest dr nauk...
Powiedziała, że bardzo garnie się do chodzenia i chyba za 2 miechy będzie chodzić. Mamy go jednak nie ponaglać i nie łazić z nim po pokoju za ręcę go trzymając - a on na stojąco. Ma się ciorać w brudzie na podłodze i jak najwięcej raczkować...to zbawienne dla rozwoju dzieciaka. Więc potwierdziło się to, o czym tu kiedyś czytałam na forum. Raczkowanie bardzo ważne.bo duzo o tym pisalayscie a ja sie martwie ze czegoss nie wylapie i bedzie za pozno...
Simba lubi tę wiadomość
-
iwcia77 wrote:a jak to stwierdzic czy dziecko ma ta asymetrie ?
bo duzo o tym pisalayscie a ja sie martwie ze czegoss nie wylapie i bedzie za pozno...
U mnie i jeden i drugi tak maja. W dodatku Max jakis taki w luk wygietyiwcia77, macduska lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:no i po co jątrzycie i wracacie do tematau? Nie prościej zignorować? Panda na tym forum była o wiele dłużej, niż Ty czy inne dziewczyny - tworzyła je z nami od początku - i ma prawo nielajkować tak samo jak Ty.
Temat ucichł - a Ty podburzasz atmosferę - [po co?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 12:22
-
iwcia77 wrote:a jak to stwierdzic czy dziecko ma ta asymetrie ?
bo duzo o tym pisalayscie a ja sie martwie ze czegoss nie wylapie i bedzie za pozno...
iwcia77, macduska lubią tę wiadomość
-
Simba wrote:A to nie jak lezy ciagle na jednym boku i mu sie glowa w tym miejscu splaszcza?
U mnie i jeden i drugi tak maja. W dodatku Max jakis taki w luk wygietyiwcia77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySimba wrote:A to nie jak lezy ciagle na jednym boku i mu sie glowa w tym miejscu splaszcza?
U mnie i jeden i drugi tak maja. W dodatku Max jakis taki w luk wygiety
A nie byłaś z nim nigdzie?
Ten łuk to nie bardzo...
A już doczytałam, że Bozia Cię uświadomiła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 12:11
Simba lubi tę wiadomość
-
większość asymetrii mija fizjologicznie, ale część nie, Fachowiec to rozpozna. Wiem, że pusur ćwiczyła z adasiem i pogodynka też. My nie mieliśmy zaleceń do ćwiczeń - i samo przeszło, ale ma mieć kontrolę co dwa miesiące, zanim nie skończy rok.
iwcia77, gosia7122, megan8 lubią tę wiadomość
-
macduska wrote:A nie byłaś z nim nigdzie?
Ten łuk to nie bardzo...
A już doczytałam, że Bozia Cię uświadomiła.
No dobra, jak ich klade do lozek, to wkladam im pod lopatke zwinieta pieluszke, co zmusza ich do obracania glowy w druga strone. Widze ze coraz czesciej i bez pieluszki tak robia. Pediatra kazalmacduska, Bozia3 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bozia3 wrote:w łuk wygięty to asymetria....i głowa na jeden bok też...u nas w PL tym się zajmują od początku i bardzo na to zwracają uwagę. Fioła na tym punkcie ma też pusur...można ją podpytać
Bozia3, efcia, Zofia8 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny