Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Olcia1987 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinka14 wrote:
    Ja jestem w szoku jaka wy macie wiedze jakie wy juz przeszlyscie badania.

Ja nie wiem od czego zaczac.
    Mieszkam w DE i tutaj jestem dla nich stara 39 lat zaczelam i nie wymagajaca badan. Mam poprostu starac sie rok jak sie nie uda to invitro ale odpuscic.

Do tej pory mialam badane AMH 3,60 i hormony w calym cyklu ( byly ok)
    W ciaze zaszlam po 5 miesiacach staran , bez jakis lekow. Niestety ciaza zatrzymana w 10 tc.

Jestem po lyzeczkowaniu i kazali mi poprostu dalej sie starac ale ja bym chciala jakies badania by nie powtorzylo sie poronienie.
    Tylko jakie ? Co mam zbadac?

Moj maz sie wczesniej przed ciaza badal - on nasienie jest dobre.
    Boje mamy po 39 lat i mamy juz dziecko. ( ale nie wspolne)

Na sierpien mam termin na Kriotypy w DE jednak lekarze mimo ze dali mi skierowanie ( wyblagalam) to pokaja mi w czolo i mowia ze poronienia sie zdarzaja....

Obecnie czekam na @ jak nigdy ....

Hej :) ja z NL 37 :) tutaj nic kompletnie nie robią, 35+ 6 msc działań i dopiero można coś zagadać z rodzinnym 😓
    Ale ogólnie badań żadnych itd
    Ginekologa widziałam w 2013 jak mnie wszywał po porodzie a potem w 2023 1min podczas zakładania spirali 🤣🤣

👩🏻1987 🧑🏻‍🦲1992

💔2009
    💙2010
    🩷2013

Starania od 04.2024
    Wiesiołek + Wit E + omega + NAC
  • Malwinka14 Ekspertka

Wysłany: 6 lipca, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_like_Anna wrote:
    Mi nie pękał pęcherzyk podczas owulacji, stąd dodatkowe leki.
    Czekam czekam i wariuje…
    A jak to sprawdzić? Badaniem hormonów czy usg? Podczas monitoringu cyklu?

preg.png

Synek 22.06.2010
    AMH : 3,67
    13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
    28.09.2024 II
    30.09.2024 Beta 150, Prog 15
    02.10.2024 Beta 375 Prog 31
    23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
    Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??

Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
    Zelazo 76 (50-170)
    PT 10,2 (10,4-13)
    INR 0,91 (0,85-1.15)
    W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
    APTT 27,2 (25,9-36.6)
    Wit. B12 567 (187-883)
  • A_like_Anna Znajoma

Wysłany: 7 lipca, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinka14 wrote:
    A jak to sprawdzić? Badaniem hormonów czy usg? Podczas monitoringu cyklu?
    USG na monitoringu.

Deyansu lubi tę wiadomość

• Malwinka14 Ekspertka

Wysłany: 8 lipca, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_like_Anna wrote:
    USG na monitoringu.
    a ok to ja mialam i u mnie niby wszystko ok.

jutro mam wizyte u gina ktory prowadzil mpja pierwsza ciaze 14 lat temu.

Powrot do przeszlosci moze ona cos mi doradzi. Jestem prawie 4 tyg po lyzeczkowaniu ( w czwartek bedzie) i na @ sie nie zanosi....

trzeba wywolac czy czekac do usran.. smierci..

preg.png

Synek 22.06.2010
    28.09.2024 II

Zelazo 76 (50-170)
    PT 10,2 (10,4-13)
    INR 0,91 (0,85-1.15)
    APTT 27,2 (25,9-36.6)
    Wit. B12 567 (187-883)
  • Malwinka14 Ekspertka

Wysłany: 8 lipca, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia1987 wrote:
    Hej :) ja z NL 37 :) tutaj nic kompletnie nie robią, 35+ 6 msc działań i dopiero można coś zagadać z rodzinnym 😓
    Ale ogólnie badań żadnych itd
    Ginekologa widziałam w 2013 jak mnie wszywał po porodzie a potem w 2023 1min podczas zakładania spirali 🤣🤣
    to tez przerabane...

w DE cos tam robia jutro zobaczymy co mi doradzi stara ginka.

preg.png

Synek 22.06.2010
    28.09.2024 II

Zelazo 76 (50-170)
    PT 10,2 (10,4-13)
    INR 0,91 (0,85-1.15)
    APTT 27,2 (25,9-36.6)
    Wit. B12 567 (187-883)
  • Deyansu Ekspertka

Wysłany: 20 lipca, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po pierwszym podejściu clo plus ovitrelle. Na USG miałam 1 pęcherzyk dominujący, lekarka dała zielone światło. O ile po clo było spoko, o tyle po zastrzyku od razu na drugi dzień bóle brzucha jak na @ lub na porządne s*anie, do tego jeszcze ten upał 🫣 pęcherzyk raczej pękł, bo w 3 dpo temperatura wzrosła do niemal 37, od tego dnia zaczęłam brać luteinę (50 x 2 na dzień) Ale nie mam za bardzo dobrych przeczuć. Coś mnie ostatnio kłuło po lewej stronie (dobrej, bo tam był pęcherzyk), coś brzuch zabolał. Nawet przez moment noga spuchła i na wszelki W zbadałam, czy coś mi się nie dzieje z krzepliwością, ale chyba jest ok, opuchlizna minęła, wyniki w miarę ok, czekam jeszcze na d-dimery.
    Ale ani nie mam żadnych objawów jak wrażliwe piersi, posmak, nudności, ani nawet bólu czy krwawienia implantacyjne go, temperatury nie wychodzą ponad 37 st, najwięcej to 36,95. I jeszcze byłam w Krynicy, gdzie nakupilam mnóstwo oscypka i bundz, którymi się zajadam od trzech dni, a dopiero doczytałam, że on może poważnie zaszkodzić ciąży
    A poza tym znowu mam wysokie eozynofile, co jest moją zmorą już od dłuższego czasu, choć ostatnio bywało już niemal dobrze. Mam wykluczone alergie, poza tymi na nikiel i jeszcze jakiś metal... Pasożyty? Nie mam pojęcia co tu się dzieje 🫣😓
    Ehhh.... Mam wrażenie, że ten cykl będzie zmarnowany, niby byliśmy na wakacjach, ale mieliśmy dwa osobne łóżka, tylko zsunięte razem 😅 i mieszkaliśmy na ostatnim piętrze... żołnierzyki pewnie zagotowały się od samego powietrza, było jak w saunie.

Edit rano 21.07 (7 dpo) : temperatura urosła do 37,35 🙂 na czole normalny termometr pokazał 36,2, więc to nie gorączka 😅 ale nadal nic nie wiem, więc nie chcę się nakręcać 🤷 zwłaszcza że biorę luteinę, a poza tym to jest po 3 h snu, bo dwa razy się wybudzałam, z czego 1 raz wybudziły mnie te cholerne serki.... leciałam do łazienki na zwrot towaru 😅😱

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca, 08:02

👩🏻 38
    PCOS, IO, hiper: androgeny & prolaktyna po MTC
    dawniej nadwaga i problemy z tarczycą
    MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota
    AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
    posiewy, MUCHA - ok :)
    Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki

👱🏻32
    nasienie morfo 3%, wysokie pH i lepkość
    ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK
    IO, stan przedcukrzycowy (?) -> OGGT (11.2024)
    stres oksydacyjny Wysoki; MAR HBA chromatyna OK

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
    🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    Początek czerwca 2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    Lipiec 2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    Sierpień-Wrzesień /Grudzień 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
  • DreamBee Ekspertka

Wysłany: 21 lipca, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Jestem po pierwszym podejściu clo plus ovitrelle. Na USG miałam 1 pęcherzyk dominujący, lekarka dała zielone światło. O ile po clo było spoko, o tyle po zastrzyku od razu na drugi dzień bóle brzucha jak na @ lub na porządne s*anie, do tego jeszcze ten upał 🫣 pęcherzyk raczej pękł, bo w 3 dpo temperatura wzrosła do niemal 37, od tego dnia zaczęłam brać luteinę (50 x 2 na dzień) Ale nie mam za bardzo dobrych przeczuć. Coś mnie ostatnio kłuło po lewej stronie (dobrej, bo tam był pęcherzyk), coś brzuch zabolał. Nawet przez moment noga spuchła i na wszelki W zbadałam, czy coś mi się nie dzieje z krzepliwością, ale chyba jest ok, opuchlizna minęła, wyniki w miarę ok, czekam jeszcze na d-dimery.
    Ale ani nie mam żadnych objawów jak wrażliwe piersi, posmak, nudności, ani nawet bólu czy krwawienia implantacyjne go, temperatury nie wychodzą ponad 37 st, najwięcej to 36,95. I jeszcze byłam w Krynicy, gdzie nakupilam mnóstwo oscypka i bundz, którymi się zajadam od trzech dni, a dopiero doczytałam, że on może poważnie zaszkodzić ciąży
    A poza tym znowu mam wysokie eozynofile, co jest moją zmorą już od dłuższego czasu, choć ostatnio bywało już niemal dobrze. Mam wykluczone alergie, poza tymi na nikiel i jeszcze jakiś metal... Pasożyty? Nie mam pojęcia co tu się dzieje 🫣😓
    Ehhh.... Mam wrażenie, że ten cykl będzie zmarnowany, niby byliśmy na wakacjach, ale mieliśmy dwa osobne łóżka, tylko zsunięte razem 😅 i mieszkaliśmy na ostatnim piętrze... żołnierzyki pewnie zagotowały się od samego powietrza, było jak w saunie.

Edit rano 21.07 (7 dpo) : temperatura urosła do 37,35 🙂 na czole normalny termometr pokazał 36,2, więc to nie gorączka 😅 ale nadal nic nie wiem, więc nie chcę się nakręcać 🤷 zwłaszcza że biorę luteinę, a poza tym to jest po 3 h snu, bo dwa razy się wybudzałam, z czego 1 raz wybudziły mnie te cholerne serki.... leciałam do łazienki na zwrot towaru 😅😱

Hej 😊

Twoje objawy brzmią bardzo obiecująco, trzymam kciuki za ⏸ na teście za parę dni ✊

👱‍♀️1986
    🧔1979

Starania od 07.2023
  • Deyansu Ekspertka

Wysłany: 21 lipca, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DreamBee wrote:
    Hej 😊

Twoje objawy brzmią bardzo obiecująco, trzymam kciuki za ⏸ na teście za parę dni ✊

Dzięki 🥰 aczkolwiek serki zwróciłam bo chyba faktycznie były kiepskiej jakości : oscypki w marynacie, pakowane próżniowo, bez żadnej etykiety. Dostałam jako gratis do zakupów.

Najbardziej irytujące jest właśnie to, że nie ma sensu testować już 😅 nie należę do najcierpliwszych ....
    Serdecznie pozdrawiam 🙂

DreamBee lubi tę wiadomość

👩🏻 38

👱🏻32

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
    🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
  • Deyansu Ekspertka

Wysłany: 22 lipca, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry, że tak piszę pod własnym postem, ale dziś z jednej strony ta temperatura spadła do poprzednich poziomów, czyli 36,96... A z drugiej to dość słaby pomiar, bo staram się mierzyć między 6:30 a 7:30, a tu owszem zmierzyłam tuż przed 7, ale to było po śnie ok. 1-1,5 h, bo wcześniej przed 5 wstałam na siku...
    Niestety mam dość rozregulowany tryb życia, Mąż ma na zmiany i czasem też się wybudzam jak On wstaje.

Martwić się tym wynikiem, zignorować? Dzięki z góry za pomoc 😘

👩🏻 38

👱🏻32

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
    🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
  • Kinga35 Nowa

Wysłany: 23 lipca, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Mam na imię Kinga i skonczylam 35 lat. Mam juz syna w wieku 15 lat i bardzo chciałabym miec kolejne dziecko.
    26 czerwca w urodziny mojego starszego syna poroniłam samoistnie w 7 tyg ciazy(6+4). Po wizycie kontrolnej moja pani ginekolog dała mi od razu zielone światło jeśli chodzi o starania.
    W pierwszym cyklu sie nie udało… miesiączka przyszła po 25 dniach. Obserwowałam każdy mały objaw… będziemy starać sie dalej… to jedyne o czym mogę teraz myślec.
    Jest tutaj ktoś w podobnej sutuacji? Byłoby raźniej….
    Pozdrawiam

• Deyansu Ekspertka

Wysłany: 23 lipca, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga35 wrote:
    Hej dziewczyny.
    Mam na imię Kinga i skonczylam 35 lat. Mam juz syna w wieku 15 lat i bardzo chciałabym miec kolejne dziecko.
    26 czerwca w urodziny mojego starszego syna poroniłam samoistnie w 7 tyg ciazy(6+4). Po wizycie kontrolnej moja pani ginekolog dała mi od razu zielone światło jeśli chodzi o starania.
    W pierwszym cyklu sie nie udało… miesiączka przyszła po 25 dniach. Obserwowałam każdy mały objaw… będziemy starać sie dalej… to jedyne o czym mogę teraz myślec.
    Jest tutaj ktoś w podobnej sutuacji? Byłoby raźniej….
    Pozdrawiam

Bardzo Ci współczuję 😓❤️ i witaj na forum! Na pewno znajdziesz tu sporo Dziewczyn z podobnymi historiami, które chętnie pomogą 🥰
    Ja dopiero staram się o pierwsze dziecko, ale z racji wieku polecam, żebyś już w trakcie starań zadbała o podstawowe badania, bo jednak jest kilkanaście lat różnicy, co może mieć tu znaczenie. No i wiadomo, suplementy typu kwas foliowy, omega-3. Wszystko jest fajnie opisywane w tych wątkach miesięcznych. Serdecznie pozdrawiam 😍

Kinga35 lubi tę wiadomość

👩🏻 38

👱🏻32

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
    🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
  • Karolove Ekspertka

Wysłany: 23 lipca, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Bardzo Ci współczuję 😓❤️ i witaj na forum! Na pewno znajdziesz tu sporo Dziewczyn z podobnymi historiami, które chętnie pomogą 🥰
    Ja dopiero staram się o pierwsze dziecko, ale z racji wieku polecam, żebyś już w trakcie starań zadbała o podstawowe badania, bo jednak jest kilkanaście lat różnicy, co może mieć tu znaczenie. No i wiadomo, suplementy typu kwas foliowy, omega-3. Wszystko jest fajnie opisywane w tych wątkach miesięcznych. Serdecznie pozdrawiam 😍

Cześć, nieśmiało dołączam również 👋 Podczytuję ten wątek ale jeszcze się nie udzielałam, w planie jest inseminacja za kilka miesięcy, niedawno miałam udrożniony jajowód i chcemy zobaczyć, czy uda się naturalnie chociaż nigdy ⏸️ na teście nie widziałam, nie wiem jak to jest 😐 Zaczęliśmy się 'na luzie' starać kilka lat temu i nic. Ja już mam 36l i w tym momencie zdaje się na rady i polecenia lekarzy, zobaczymy czy coś się uda 🍀 życzę nam wszystkim powodzenia w staraniach 💚

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    ♀️ 36l
    Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
    AMH 4.51
    05.24 wykryta niedrożność lewego jajowodu
    07.24 udrożniony jajowód metodą sHSG 💚
    09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
    10.24 Belara na 1 cykl. Torbiel wchłonięta & przygotowania do IUI
    11.24 stymulacja Lamette i 1 IUI ❌️
    12.24 2 IUI 🤞🏻

♂️ 29l
    Wszystkie badania i parametry w normie 🍀
  • Kinga35 Nowa

Wysłany: 23 lipca, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:

• Kinga35 Nowa

Wysłany: 23 lipca, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga35 wrote:
    Vitaminy biorę, badania mialam robione takie podstawowe z krwii plus hormony i wszystkie wyszły super. Potem kolejne w ramach książeczki matki i dziecka, tez wszystko w porządku. Wiem, ze poronienia sie zdarzają i jest to niestety częstsze niż by sie mogło wydawać, ponieważ sama pracuje na ginekologii i mam na codzień styczność z dotkniętymi tym kobietami. I możecie sobie wyobrazic, ze to wcale nie ma dobrego wpływu na moje samopoczucie..
    trzymajcie mocno kciuki żebym juz niedługo mogła sie pochwalić dwoma kreseczkami… i donoszono ciaza

• Deyansu Ekspertka

Wysłany: 23 lipca, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga35 wrote:
    mam na codzień styczność z dotkniętymi tym kobietami. I możecie sobie wyobrazic, ze to wcale nie ma dobrego wpływu na moje samopoczucie..
    trzymajcie mocno kciuki żebym juz niedługo mogła sie pochwalić dwoma kreseczkami… i donoszono ciaza

😱😱 Ale Ty musisz mieć silną psyche 😓 ja raz byłam na dyżurze mojej ginekolog, przyjmowała na patologii ciąży, gdzie akurat miał miejsce poród i słychać było te wszystkie monitoringi bicia serduszek.... wyszłam stamtąd mocno ...nie w sosie, delikatnie to ujmując 😐
    A kciuki trzymam za nas Wszystkie mega mega mocno 🥰

👩🏻 38

👱🏻32

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
    🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
  • sanda Koleżanka

Wysłany: 18 października, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cóż, cierpliwość się opłaca. Nam się udało, a też myśleliśmy, że nic z tego. Walka do końca ;-)
    Polecam poczytać - https://mrdecor.pl/drzewko-przed-dom/
    Sporo tam piszą na ten temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada, 12:49

‹‹ 13930 13931 13932 13933 13934
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ