X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • Lajla87_87 Autorytet

Wysłany: 3 maja, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka wrote:
    Witaj Lajla, za Twoja rada zrobilam zastrzyki w samochodzie jakies pol godzinki przed startem 😉 na szczescie wszystko sie udalo, ampulka Menopuru przetrwala podroz 🙂 a zawody super, to byl Bieg dla Flagi w Katowicach, 2 000 uczestnikow i super atmosfera 🥰 pobieglam na spokojnie, mimo ze czuje sie ok - poki co w ogole nie czuje, zeby tam sie cos w brzuchu dzialo… w ktorym dniu stymulacji zaczelas czuc jajniki?

tak od 7-8 dnia stymulacji, bo Orgalutran już był wtedy dołączony. W którym dniu pierwszy monitoring masz zaplanowany?

👧 ’87 🐈
    AMH: 1,03 (03.2023) ➡️ 0,96 (03.2024) ➡️ 1,14 (01.2025)

TSH & FT4 & FT3 & antyTPO & antyTG 🆗
    Homocysteina & witamina D & witamina B12 & kwas foliowy & ferrytyna 🆗
    Guzek na tarczycy i piersi ❌
    Kariotyp 🆗
    Cytologia płynna, HPV, MUCHa 🆗
    KIR Bx, brak 2DS1, 2DS5, 3DS1 ❌
    ANA1 - 1:80 🆗 ANA3 🆗
    IMM ❌ CBA ❌ ASA - 1:10 🆗
    CD56 ❌ CD138 🆗 cross match 51,7% ❌

👦 ’85 🐕‍🦺
    Kariotyp 🆗
    02.2024 Badanie nasienia morfologia 1%❌
    09.2024 HBA 75%
    09.2024 MSOME 2%

🍀 Invimed Wrocław 🍀
    🍀14.02.2025 punkcja 11 oocytów, 🥚9 MII ICSI ➡️ ❄️ 4AA, 3AA, 4AA, 4BB, 4AA

😔 17.03.2025 FET ❄️ 3AA (5dn)+ embryoglue
    8dpt: 12,99 10dpt: 7,42 11dpt: 3,40 cb💔

😔 16.05.2025 FET ❄️ 4AA (6dn) + embryoglue
    7dpt <0,2

🍀 🔜08.2025 FET ❄️ (Accofil, prograf, encorton)
  • Runnerka Autorytet

Wysłany: 3 maja, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lajla87_87 wrote:
    tak od 7-8 dnia stymulacji, bo Orgalutran już był wtedy dołączony. W którym dniu pierwszy monitoring masz zaplanowany?
    Hmm no to moze jeszcze wszystko przede mna 🙂 a pierwszy monitoring w poniedzialek, po 6 dawkach zastrzykow 😬

Lajla87_87 lubi tę wiadomość

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Homocysteina & B12 & kwas foliowy 🆗
    AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
    Sono HSG 🆗
    Cykle regularne, owulacje potwierdzone
    Cytologia - NILM 🆗
    Badania w 9 d.p.o. Estradiol - 255, progesteron - 28,02
    Badania w 3 d.c. FSH - 6,65, LH - 5, Estradiol - 59,30
    Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗

🏋🏼 36
    Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    04-05.2025 IMSI (protokol dlugi): Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 💉75j Menopur + 150j Gonal f ➡️ 🔬 punkcja - pobranych 10 🥚mamy 5❄️❄️❄️❄️❄️ (8A, EB2, 3BA, 4BA, 5BB)
    1️⃣FET 13.06 (EB2) 6dpt ⏸️ 7dpt bHCG 76,4 ➡️ 10dpt bHCG 402 ➡️ 12 dpt bHCG 1518 ➡️ 17dpt bHCG 23 688 ➡️ 21dpt bHCG 46 825 ➡️ 25dpt bHCG 84 153
    09.07 CRL 6,9mm i ♥️
    16.07 CRL 1,31cm, FHR 163 ud/min
  • Just00 Ekspertka

Wysłany: 3 maja, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny
    Już od jakiegoś czasu podczytuje różne wątki na forum i dziś jest ten dzień kiedy postanowiłam napisać,cho nigdy nie przypuszczałam że taka tematyka będzie mi bliska.
    Tytułem wstępu nasza krótka historia: rocznikowo ja 36 lat za chwilę,mąż 38l,starania 9 miesięcy.
    Pierwsza wizyta u ginekologa po 3 miesiacach bezskutecznych starań zakończona stwierdzeniem tylozgiecia macicy,zlecenie TSH=1.67,poza tym że to raczej siedzi w głowie i przepisanie suplementow: Pregna Start,Vitaminum compositum,Ovarin,kwas foliowy i jeśli po 3 miesiącach jesli nic się nie zmieni to wizyta. I oczywiście się nic się nie zmieniło. Na wizycie w lutym dodatkowo przypuszczenie macicy dwurożnej,zlecenie przeciwciał tarczycowych (TSH na tamten czas już 1.99)wychodzą podniesione anty-TPO 126,zalecenie to kontakt z doktorka z kliniki leczenia niepłodności. W międzyczasie wizyta u endokrynologa,który zaleca Eutyrox 1/2 25N w celu obniżenia TSH docelowo do max1.5. Dwa miesiące czekania na wizytę do wskazanej Pani dr,na której podczas usg wyszło podejrzenie adenomiozy. Po wywiadzie i stwierdzeniu ze na pewno mam niedobór progesteronu przepisała Duphaston,dzięki któremu mialam lżej przechodzić okresy. Poza tym Ten fertil AMH,był Zentel na odrobaczanie profilatycznie,i globulka bo niby infekcja. Dodatkowo zaleciło nieco badań,wyniki ponizej:
    AMH 1.19 ng/ml
    FSH 5.43 mIU/ml
    LH 5.49 mIU/ml
    Estradiol 152 pg/ml
    Prolaktyna 20.20 ng/ml
    DHEA-SO4 340 ug/dl
    Testosteron 41.60 ng/dl
    CA-125 5.72 U/ml
    TSH 1.97 uIU/ml
    FT4 16.60 pmol/l
    Glukoza 79.40 mg/dl
    Insulina 8.8 uIU/ml
    Żelazo 45.8 ug/dl
    Ferrytyna 22.70 ng/ml

Badanie nasienia->kiepska morfologia 2%

Po miesiącu kolejna wizyta. Wiedziałam że nie jest dobrze,ale już dosłownie ledwo zdążyłam usiąść i wyjąć z teczki badania, Dr stwierdza że tylko in vitro,bo moje AMH jest bardzo niskie,dodatkowo wysoki estradiol wskazuje na zaburzenia owulacji,a FSH....Już byłam odłaczona... Poczułam jakbym dostała obuchem w łeb,mialam gdzieś z tyłu głowy, że może paść taka propozycja ,ale chyba myślałam o tym w ramach pewnej opcji. A to jednak wybrzmiało z ust doktorki,potem już słyszałam tylko co 3 jej słowo,byłam już w innej galaktyce zalana łzami. Na moje pytanie,że może spróbować inseminacji,Dr stwierdziła że możemy,ale pytanie czy faktycznie chcemy mieć dziecko czy próbować i się bawić że może się uda. Że z takim wynikami nasienia raczej nie ma co liczyć że IUI zakończy się powodzeniem. I tym sposobem od razu na wizycie zdecydowaliśmy że w to wchodzimy i 8 maja wizyta kwalifikacyjna.
    Widzę,że mój mąż trochę sie waha,chciałby żebyśmy to jeszcze z kimś skonsultowali,a ja już chyba zaczęłam się z tym godzić.
    Nie piszcie proszę aby zmienić lekarza,bo ta Pani Dr ma dość dobre opinie,nie mamy za dużego wyboru klinik,do tej najbliższej niespełna 100km więc jakiegoś specjalnego researchu nie robiliśmy,poszliśmy za wskazaniem. Być może brakuje jej empatii, widzę że działa zadaniowo. Ale czy to faktycznie mi tak przeszkadza? Może było by lżej usłyszeć coś na pocieszenie,ale jeśli zrealizuje swoje zadanie i doprowadzi do poządanego końca to jest dobrym lekarzem.

Wiem,że wiele z Was jest już bardzo dobrze doświadczona w tych tematach,ja dopiero od niedawna się wczytuje.
    Czy faktycznie AMH jest już takie nędzne? A ten estradiol wysoki,na co może wskazywac?

Pozdrawiam wszystkie Staraczki 😉

👱‍♀️36l
    AMH 1.19
    TSH 1.97->1.49
    Ft4 16.60
    Żelazo 60.8->45.8
    Ferrytyna 10.6->22.70
    Estradiol 152
    FSH 5.43
    LH 5.49
    Prolaktyna 20.20
    Podejrzenie adenomiozy
    Kariotypy OK

👦38l
    Badanie nasienia morfologia 2%

08.05 kwalifikacja in vitro
    11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
    26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
    27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549🍀
    16.07. Zarodek z echem 🥳
  • Runnerka Autorytet

Wysłany: 3 maja, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just00 wrote:
    Cześć Dziewczyny
    Już od jakiegoś czasu podczytuje różne wątki na forum i dziś jest ten dzień kiedy postanowiłam napisać,cho nigdy nie przypuszczałam że taka tematyka będzie mi bliska.
    Tytułem wstępu nasza krótka historia: rocznikowo ja 36 lat za chwilę,mąż 38l,starania 9 miesięcy.
    Pierwsza wizyta u ginekologa po 3 miesiacach bezskutecznych starań zakończona stwierdzeniem tylozgiecia macicy,zlecenie TSH=1.67,poza tym że to raczej siedzi w głowie i przepisanie suplementow: Pregna Start,Vitaminum compositum,Ovarin,kwas foliowy i jeśli po 3 miesiącach jesli nic się nie zmieni to wizyta. I oczywiście się nic się nie zmieniło. Na wizycie w lutym dodatkowo przypuszczenie macicy dwurożnej,zlecenie przeciwciał tarczycowych (TSH na tamten czas już 1.99)wychodzą podniesione anty-TPO 126,zalecenie to kontakt z doktorka z kliniki leczenia niepłodności. W międzyczasie wizyta u endokrynologa,który zaleca Eutyrox 1/2 25N w celu obniżenia TSH docelowo do max1.5. Dwa miesiące czekania na wizytę do wskazanej Pani dr,na której podczas usg wyszło podejrzenie adenomiozy. Po wywiadzie i stwierdzeniu ze na pewno mam niedobór progesteronu przepisała Duphaston,dzięki któremu mialam lżej przechodzić okresy. Poza tym Ten fertil AMH,był Zentel na odrobaczanie profilatycznie,i globulka bo niby infekcja. Dodatkowo zaleciło nieco badań,wyniki ponizej:
    AMH 1.19 ng/ml
    FSH 5.43 mIU/ml
    LH 5.49 mIU/ml
    Estradiol 152 pg/ml
    Prolaktyna 20.20 ng/ml
    DHEA-SO4 340 ug/dl
    Testosteron 41.60 ng/dl
    CA-125 5.72 U/ml
    TSH 1.97 uIU/ml
    FT4 16.60 pmol/l
    Glukoza 79.40 mg/dl
    Insulina 8.8 uIU/ml
    Żelazo 45.8 ug/dl
    Ferrytyna 22.70 ng/ml

Po miesiącu kolejna wizyta. Wiedziałam że nie jest dobrze,ale już dosłownie ledwo zdążyłam usiąść i wyjąć z teczki badania, Dr stwierdza że tylko in vitro,bo moje AMH jest bardzo niskie,dodatkowo wysoki estradiol wskazuje na zaburzenia owulacji,a FSH....Już byłam odłaczona... Poczułam jakbym dostała obuchem w łeb,mialam gdzieś z tyłu głowy, że może paść taka propozycja ,ale chyba myślałam o tym w ramach pewnej opcji. A to jednak wybrzmiało z ust doktorki,potem już słyszałam tylko co 3 jej słowo,byłam już w innej galaktyce zalana łzami. Na moje pytanie,że może spróbować inseminacji,Dr stwierdziła że możemy,ale pytanie czy faktycznie chcemy mieć dziecko czy próbować i się bawić że może się uda. Że z takim wynikami nasienia raczej nie ma co liczyć że IUI zakończy się powodzeniem. I tym sposobem od razu na wizycie zdecydowaliśmy że w to wchodzimy i 8 maja wizyta kwalifikacyjna.
    Widzę,że mój mąż trochę sie waha,chciałby żebyśmy to jeszcze z kimś skonsultowali,a ja już chyba zaczęłam się z tym godzić.
    Nie piszcie proszę aby zmienić lekarza,bo ta Pani Dr ma dość dobre opinie,nie mamy za dużego wyboru klinik,do tej najbliższej niespełna 100km więc jakiegoś specjalnego researchu nie robiliśmy,poszliśmy za wskazaniem. Być może brakuje jej empatii, widzę że działa zadaniowo. Ale czy to faktycznie mi tak przeszkadza? Może było by lżej usłyszeć coś na pocieszenie,ale jeśli zrealizuje swoje zadanie i doprowadzi do poządanego końca to jest dobrym lekarzem.

Wiem,że wiele z Was jest już bardzo dobrze doświadczona w tych tematach,ja dopiero od niedawna się wczytuje.
    Czy faktycznie AMH jest już takie nędzne? A ten estradiol wysoki,na co może wskazywac?

Witaj🙂 estradiol badany 3go dnia cyklu? Jesli tak no to faktycznie jest wysoki, optymalnie powinien byc ponizej 50. Natomiast nie wiem do dr miala do Twojego FSH - jest bardzo w porzadku. Co do AMH dwoch lekarzy na moja panike, ze mam niskie AMH (pierwszy wynik mialam 1,24) twierdzilo, ze to nie jest niskie AMH. Prawda jest taka, ze jest adekwatne do naszego wieku.
    Co do decyzji lekarza o ivf - ja szczerze mowiac cieszylabym sie z tak szybkiej kwalifikacji. Ja tez mam rocznikowo 36 lat, AMH niemal identyczne a lekarz zakwalifikowal nas dopiero po trzech inseminacjach, ktore kosztowaly nas niemalo pieniedzy ale i stresu i zludnych nadziei… ale jesli tak jak piszesz masz podejrzenie adenomiozy, czynnik meski, zaburzenia owulacji to moze faktycznie lepiej nie tracic czasu na IUI? Ja bym zaufala lekarzowi, skutecznosc inseminacji jest naprawde niewielka.

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Sono HSG 🆗
    Cytologia - NILM 🆗

🏋🏼 36

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    04-05.2025 IMSI (protokol dlugi): Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 💉75j Menopur + 150j Gonal f ➡️ 🔬 punkcja - pobranych 10 🥚mamy 5❄️❄️❄️❄️❄️ (8A, EB2, 3BA, 4BA, 5BB)
    1️⃣FET 13.06 (EB2) 6dpt ⏸️ 7dpt bHCG 76,4 ➡️ 10dpt bHCG 402 ➡️ 12 dpt bHCG 1518 ➡️ 17dpt bHCG 23 688 ➡️ 21dpt bHCG 46 825 ➡️ 25dpt bHCG 84 153
    09.07 CRL 6,9mm i ♥️
  • Just00 Ekspertka

Wysłany: 3 maja, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka,dziękuję Ci za odpowiedź. Trochę mi lżej,gdy widzę potwierdzenie tej decyzji,bo sama już zaczęłam sie wahać czy to nie za szybko,przecież nie przeszliśmy jakiejś dogłębnej diagnostyki. Czasem to pomaga jak ktoś też z boku na to spojrzy.. Zapomnialam jeszcze dodać,że wg Pani Dr łapiemy się na dofinansowanie i po naszej str byłyby "tylko"koszt leków. Myślę że stad też to ciśnienie,bo pod koniec czerwca prawdopodobnie pieniądze sie skończą. Teraz sobie myślę że może tak po prostu miało być i się załapiemy w ostatniej chwili. Co do estradiolu,tak był badany w 3 dniu cyklu i zdaje sobie sprawę że jest dużo za wysoki tylko nie bardzo rozumiem z czego to wynika.

Widzę po Twojej stopce ,że dopiero co zaczęłaś stymulację. Jak to znosisz i czy miałaś trudności z zastrzykami?

👱‍♀️36l
    AMH 1.19
    TSH 1.97->1.49
    Ft4 16.60
    Żelazo 60.8->45.8
    Ferrytyna 10.6->22.70
    Estradiol 152
    FSH 5.43
    LH 5.49
    Prolaktyna 20.20
    Podejrzenie adenomiozy
    Kariotypy OK

👦38l

27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549🍀
    16.07. Zarodek z echem 🥳
  • Runnerka Autorytet

Wysłany: 3 maja, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just00 wrote:
    Runnerka,dziękuję Ci za odpowiedź. Trochę mi lżej,gdy widzę potwierdzenie tej decyzji,bo sama już zaczęłam sie wahać czy to nie za szybko,przecież nie przeszliśmy jakiejś dogłębnej diagnostyki. Czasem to pomaga jak ktoś też z boku na to spojrzy.. Zapomnialam jeszcze dodać,że wg Pani Dr łapiemy się na dofinansowanie i po naszej str byłyby "tylko"koszt leków. Myślę że stad też to ciśnienie,bo pod koniec czerwca prawdopodobnie pieniądze sie skończą. Teraz sobie myślę że może tak po prostu miało być i się załapiemy w ostatniej chwili. Co do estradiolu,tak był badany w 3 dniu cyklu i zdaje sobie sprawę że jest dużo za wysoki tylko nie bardzo rozumiem z czego to wynika.

Widzę po Twojej stopce ,że dopiero co zaczęłaś stymulację. Jak to znosisz i czy miałaś trudności z zastrzykami?
    Z tego co ja wiem to podwyzszony estradiol i FSH na poczatku cyklu moga swiadczyc o wyczerpujacej sie rezerwie - ale Ty masz FSH w porzadku. Ja sprawdzalam te hormony w 3 cyklach i najwyzszy estradiol (87) mialam przy podwyzszonym FSH (9,08) W kolejnych cyklach oba sie obnizyly wiec jest miedzy nimi jakas zaleznosc. A robiliscie tylko podstawowe badania nasienia? Inne parametry byly ok poza morfologia?

Co do stymulacji to czuje sie bardzo dobrze . Wczesniej przy iui robilam zastrzyki ovitrelle wiec mialam juz jakies doswiadczenie 🙂 ogolnie za pierwszym razem jest troche stres, wertowanie ulotki, ogladanie filmikow na yt ale to naprawde zadna filozofia. I poza jednym zastrzykiem, ktory troszke szczypie podczas wstrzykiwania (gonapeptyl) pozostale sa calkowicie bezbolesne 🙂 dla mnie gorsza jest w tym wszystkim sfera psychiczna - ide dlugim protokolem i to wszystko juz tak dlugo trwa. To czekanie jest najgorsze dla mnie, moje kilka ostatnich tygodni to najpierw odliczanie tabletek anty, potem zastrzykow na wyciszenie przysadki a teraz dni stymulacji 😛
    Co do kosztow - ja na swoje 3 iui liczac wizyty, monitoringi wydalam ponad 4,5k. A statystyki sa jakie sa, zwlaszcza w naszym wieku ten zabieg ma niewielka skutecznosc. Ja, nie ukrywam, bylam wkurzona na naszego lekarza, ze uparl sie na 3 proby, bo najpierw byla mowa o 2. A sama inseminacja tez jest stresujaca, dwa razy wypadla mi w poniedzialek i caly weekend schizowalam, ze pewnie pecherzyk pekl, ze bedzie za pozno, robilam tylko w kolko testy owulacyjne zeby to weryfikowac 😛 ale my nie mielismy roczbej historii leczenia i lekarz, zeby miec podkladke do kwalifikacji, wymagal trzech prob IUI (taka ilosc jest zgodna z zaleceniami jakiegos towarzystwa ginekologicznego…)
    Wiec ja na waszym miejscu korzystalabym z osiagniec nauki, bo czas niestety nie jest naszym sprzymierzencem 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja, 21:19

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Sono HSG 🆗
    Cytologia - NILM 🆗

🏋🏼 36

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    09.07 CRL 6,9mm i ♥️
  • Just00 Ekspertka

Wysłany: 3 maja, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka wrote:
    Z tego co ja wiem to podwyzszony estradiol i FSH na poczatku cyklu moga swiadczyc o wyczerpujacej sie rezerwie - ale Ty masz FSH w porzadku. Ja sprawdzalam te hormony w 3 cyklach i najwyzszy estradiol (87) mialam przy podwyzszonym FSH (9,08) W kolejnych cyklach oba sie obnizyly wiec jest miedzy nimi jakas zaleznosc. A robiliscie tylko podstawowe badania nasienia? Inne parametry byly ok poza morfologia?

Co do stymulacji to czuje sie bardzo dobrze . Wczesniej przy iui robilam zastrzyki ovitrelle wiec mialam juz jakies doswiadczenie 🙂 ogolnie za pierwszym razem jest troche stres, wertowanie ulotki, ogladanie filmikow na yt ale to naprawde zadna filozofia. I poza jednym zastrzykiem, ktory troszke szczypie podczas wstrzykiwania (gonapeptyl) pozostale sa calkowicie bezbolesne 🙂 dla mnie gorsza jest w tym wszystkim sfera psychiczna - ide dlugim protokolem i to wszystko juz tak dlugo trwa. To czekanie jest najgorsze dla mnie, moje kilka ostatnich tygodni to najpierw odliczanie tabletek anty, potem zastrzykow na wyciszenie przysadki a teraz dni stymulacji 😛
    Co do kosztow - ja na swoje 3 iui liczac wizyty, monitoringi wydalam ponad 4,5k. A statystyki sa jakie sa, zwlaszcza w naszym wieku ten zabieg ma niewielka skutecznosc. Ja, nie ukrywam, bylam wkurzona na naszego lekarza, ze uparl sie na 3 proby, bo najpierw byla mowa o 2. A sama inseminacja tez jest stresujaca, dwa razy wypadla mi w poniedzialek i caly weekend schizowalam, ze pewnie pecherzyk pekl, ze bedzie za pozno, robilam tylko w kolko testy owulacyjne zeby to weryfikowac 😛 ale my nie mielismy roczbej historii leczenia i lekarz, zeby miec podkladke do kwalifikacji, wymagal trzech prob IUI (taka ilosc jest zgodna z zaleceniami jakiegos towarzystwa ginekologicznego…)
    Wiec ja na waszym miejscu korzystalabym z osiagniec nauki, bo czas niestety nie jest naszym sprzymierzencem 🙂
    Jest w tym racja,myślę że nawet mając te 5 lat mniej sytuacja mogłaby całkiem inaczej wyglądać,ale to już nie wróci.
    Robiliśmy takie ogólne badań nasienia,poza morfologia to ilość żołnierzy też nie powala,bo w 1 ml mamy 17.3 mln czyli dolna granica. Suplementuje męża Pregna start on,już od 5 miesięcy i od miesiąca bierze wit.E,cynk i kwas foliowy.
    U nas nic nie mówiła że musimy mieć udokumentowany rok starań,co prawda wspomniała coś, że gdybym miała jakieś zaświadczenie od lekarza innego że np.odstawione są pigulki w związku ze staraniami to byłoby dobrze,ale nie że jest to konieczne.
    Piszesz o sferze psychicznej-rozumiem to bo też z natury nienawidzę na coś czekac. Prawda jest taka,że przy całej procedurze,odkąd tylko to wszystko rusza zaczyna się czekanie ciągle na coś. Najgorsze w tym wszystkim,że nie ma zapewnienia powodzenia,nie wiem jak Ciebie, ale mnie to strasznie przytłacza. Trzeba podejść zadaniowo tak jak lekarze,Ty już kilka ważnych krokow masz za sobą i trzymam kciuki aby Ci się udało 😉

Runnerka lubi tę wiadomość

👱‍♀️36l
    AMH 1.19
    TSH 1.97->1.49
    Ft4 16.60
    Żelazo 60.8->45.8
    Ferrytyna 10.6->22.70
    Estradiol 152
    FSH 5.43
    LH 5.49
    Prolaktyna 20.20
    Podejrzenie adenomiozy
    Kariotypy OK

👦38l

16.07. Zarodek z echem 🥳
  • LS Ekspertka

Wysłany: 4 maja, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Just00!
    Twoje AMH nie jest tragiczne, więc w zasadzie można by jeszcze powalczyć o naturalną ciążę. Ale wiadomo, nie ma pewności, czy się uda, a jeśli tak, to kiedy... Mój mąż też miał spore opory przed IVF... nadal trochę to w nim siedzi i po cichu liczy na cud, że może jednak zajdę w ciążę przed stymulacją 🤞
    Ja szczerze mówiąc już nawet o tym nie myślę. Mam za sobą tyle zawodów, złudnych nadziei, wypatrywania objawów, testów... że po prostu przestałam wierzyć w cud. Nie nastawiam się na to. Jasne, jeśli się zdarzy, będę najszczęśliwsza na świecie ❤️ ale już nie robię sobie nadziei.

Teraz przede mną start IVF i wielka niewiadoma... Czy przyniesie to efekt, na jaki liczę, czy nie. Staram się myśleć pozytywnie, ale z tyłu głowy mam świadomość, że to też może się nie udać.

A co do kwalifikacji: poczytaj dokładnie o programie i jego wymaganiach. Mnie zakwalifikowano dopiero za drugim razem, bo nie miałam udokumentowanego roku starań, chociaż lekarka wcześniej mówiła, że wszystko jest OK i możemy się umawiać na kwalifikację 🤷‍♀️
    Za pierwszą wizytę musiałam zapłacić z własnej kieszeni, a dopiero przy drugiej zwrócili koszty.
    Tak że lepiej sprawdź, czy wszystko masz przygotowane, zanim pójdziesz na wizytę. No i życzę powodzenia! Trzymam kciuki!🤞🏼😊

👩'89
    HSG ✔️AMH 1,4 (07.2024) -->0,99 (04.2025)
    Kariotyp✔️KIR Bx (2DS1✔️)
    Niska ferrytyna 21-->27

🧔‍♂️'74
    Morfologia 1%❌
    Kariotyp ✔️
    Kwalifikacja 01.04✔️
    07.05 💉Menopur300, Rekovelle12
    20.05 - pobrano 11🥚- dojrzałych 11 - zapłodniono 10 - 3 ❄️❄️❄️ 4AB, 4BB, 4BA
    06.06 - histeroskopia ⌛
  • Lajla87_87 Autorytet

Wysłany: 4 maja, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just00 wrote:
    Jest w tym racja,myślę że nawet mając te 5 lat mniej sytuacja mogłaby całkiem inaczej wyglądać,ale to już nie wróci.
    Robiliśmy takie ogólne badań nasienia,poza morfologia to ilość żołnierzy też nie powala,bo w 1 ml mamy 17.3 mln czyli dolna granica. Suplementuje męża Pregna start on,już od 5 miesięcy i od miesiąca bierze wit.E,cynk i kwas foliowy.
    U nas nic nie mówiła że musimy mieć udokumentowany rok starań,co prawda wspomniała coś, że gdybym miała jakieś zaświadczenie od lekarza innego że np.odstawione są pigulki w związku ze staraniami to byłoby dobrze,ale nie że jest to konieczne.
    Piszesz o sferze psychicznej-rozumiem to bo też z natury nienawidzę na coś czekac. Prawda jest taka,że przy całej procedurze,odkąd tylko to wszystko rusza zaczyna się czekanie ciągle na coś. Najgorsze w tym wszystkim,że nie ma zapewnienia powodzenia,nie wiem jak Ciebie, ale mnie to strasznie przytłacza. Trzeba podejść zadaniowo tak jak lekarze,Ty już kilka ważnych krokow masz za sobą i trzymam kciuki aby Ci się udało 😉

Zgadzam się z dziewczynami AMH mamy odpowiednie do naszego wieku, wiadomo że każdy by chciał zajść w ciążę w naturalny sposób nie przez Invitro, ale nie każdemu jest to dane. Gdy byliśmy z narzeczonym u Androloga to szczerze odradzał nam inseminacji mówiąc że jest mały procent jej skuteczności. Ja szczerze gdybym miała parę lat mniej walczyłabym jeszcze o naturalne zajście tylko niestety 38 na karku i czasu coraz mniej.
    Tak jak piszesz to czekanie jest najgorsze i tylko potwierdza teorię względności Einsteina ☺️
    Ja zaczynając myślałam że stymulacja, punkcja, transfer, miesiąc i jestem w ciąży niestety w Invitro też droga może być dłuższa ale warto jej spróbować 🍀🍀 bo na końcu tej drogi czekać będzie upragniony cud.
    Obecie CZEKAM na 9.05 by dowiedzieć się kiedy będę mieć drugi transfer.

Co do twoich wyników poza tym co już Runnerka i LS napisały poszłabym na twoim miejscu do internisty w sprawie Ferrytyny. Poziom 20 mieści się w normie ale przy ciąży zalecane jest przez PTGiP przynajmniej 60!

A pieniądze faktycznie zaczynają się kończyć więc poco czekać do stycznia przyszłego roku na kolejną pulę jak można zacząć działać już teraz. Jak byliśmy pod koniec zeszłego roku to zakwalifikowali nas ale wpisali na listę oczekujących bo dopiero od stycznia mogliśmy zacząć stymulację z nowej puli pieniędzy.

Polecam jeszcze zrobienie sobie u obojga z Was Kariotypów bo na nie czeka się około 4-8 tyg.

Trzymam kciuki za Was 👶🍀🍀🍀🍀☺️☺️☺️☺️

👧 ’87 🐈

Kariotyp 🆗

👦 ’85 🐕‍🦺
    Kariotyp 🆗
    09.2024 HBA 75%
    09.2024 MSOME 2%

🍀 Invimed Wrocław 🍀

7dpt <0,2

• Runnerka Autorytet

Wysłany: 4 maja, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Just00, tez trzymam za Was kciuki 🙂 daj znac jak pojdzie wizyta kwalifikacyjna.
    Co do udokumentowanego roku staran to jesli sa stwierdzone jakies bezwzgledne przyczyny nieplodnosci to lekarz moze odstapic od tego warunku. U nas nie chcial bo niby wszystko bylo ok…

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Sono HSG 🆗
    Cytologia - NILM 🆗

🏋🏼 36

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    09.07 CRL 6,9mm i ♥️
  • Just00 Ekspertka

Wysłany: 4 maja, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wskazówki i słowa wsparcia.

LS,to mamy podobne odczucia,mój mąz też jest wewnętrznie rozdarty,nie moze spać w nocy odkąd to usłyszeliśmy. A ja już się pogodziłam i nie ludze się że c się zmieni. Co prawda dzień przed wizytą muszę zrobić betę,ale nie mam złudzeń.
    Widze,że też masz problem z ferrytyna? Bierzesz jakieś cudowne suplementy czy zelazo na to? Ja mam Tardyferon,Chelaplex i Laktoferyne.
    Trzymam kciuki u Ciebie za owocny start.
    Lajla87_87, wiem że moja ferrytyna jest słaba,ja i tak już ją podniosłam z 10...za to spadło mi zelazo przy tym o 15 jednostek,ale podobno organizm sam sobie to reguluje? Ja od lat miała problem z ferrytyna,pewnie taki stan rzeczy wynika z tego że mam obfite okresy. Gdy byłam na anty to miesiączki byly wyciszone i było w miarę ok,a teraz się sypie.
    A mogę zapytać czeku transfer się nie powiódł?

Piszcie dziewczyny jaka Wasza sytuacja z każdym krokiem. Będę Wam kibicować.

Lajla87_87, LS lubią tę wiadomość

👱‍♀️36l
    AMH 1.19
    TSH 1.97->1.49
    Ft4 16.60
    Żelazo 60.8->45.8
    Ferrytyna 10.6->22.70
    Estradiol 152
    FSH 5.43
    LH 5.49
    Prolaktyna 20.20
    Podejrzenie adenomiozy
    Kariotypy OK

👦38l

16.07. Zarodek z echem 🥳
  • Lajla87_87 Autorytet

Wysłany: 4 maja, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just00 wrote:

LS,to mamy podobne odczucia,mój mąz też jest wewnętrznie rozdarty,nie moze spać w nocy odkąd to usłyszeliśmy. A ja już się pogodziłam i nie ludze się że c się zmieni. Co prawda dzień przed wizytą muszę zrobić betę,ale nie mam złudzeń.
    Widze,że też masz problem z ferrytyna? Bierzesz jakieś cudowne suplementy czy zelazo na to? Ja mam Tardyferon,Chelaplex i Laktoferyne.
    Lajla87_87, wiem że moja ferrytyna jest słaba,ja i tak już ją podniosłam z 10...za to spadło mi zelazo przy tym o 15 jednostek,ale podobno organizm sam sobie to reguluje? Ja od lat miała problem z ferrytyna,pewnie taki stan rzeczy wynika z tego że mam obfite okresy. Gdy byłam na anty to miesiączki byly wyciszone i było w miarę ok,a teraz się sypie.
    A mogę zapytać czeku transfer się nie powiódł?

Piszcie dziewczyny jaka Wasza sytuacja z każdym krokiem. Będę Wam kibicować.

Czemu się nie powiódł pierwszy tego tak naprawdę nie wiem od lekarki swojej dostałam informację „Po jednym nieudanym transferze nie ma jeszcze wskazań do rozszerzenia diagnostyki. Traktujemy takie niepowodzenie jako bardzo prawdopodobne statystycznie.”
    Przy przygotowaniach do drugiego transferu zostało mi jedynie zwiększone dawki progesteronu. W dniu pierwszego transferu miałam progesteron 21 niby mieści się w dolnych granicach normy, ale generalnie powinien być nieco wyższy.
    Przy drugim planuje już sama po transferze sprawdzać co kilka dni poziom progesteronu.

Kariotypy mieliśmy ok więc nie badaliśmy naszych zarodków (bo to wiadomo dodatkowe koszty) ale tez lekarz nie zasugerował nam tego by wykonać takie badanie, o badaniu zarodków na pierwszej wizycie było tylko mówione że jeżeli kariotypy nasze wyjdą źle to wtedy należy przebadać.
    Od jednej z dziewczyn dostałam kiedyś informację że lekarze po 3 nieudanym transferze rozszerzają diagnostykę.

A to że jesteśmy powyżej 35 roku to mamy możliwość w ramach dofinansowania użyć EmbryoGlue, przy transferze.

Czekamy na informację czy bez problemu zostaliście zakwalifikowani😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja, 18:02

👧 ’87 🐈

Kariotyp 🆗

👦 ’85 🐕‍🦺
    Kariotyp 🆗
    09.2024 HBA 75%
    09.2024 MSOME 2%

🍀 Invimed Wrocław 🍀

7dpt <0,2

• Just00 Ekspertka

Wysłany: 4 maja, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę pisać 😉
    Lajla87_87,a wyjściowo też miałaś problemy z progesteronem?
    Wykupiliśmy właśnie badanie kariotypów w alabie zniżka 30%, więc stwierdziliśmy że bierzemy i jutro idziemy na badanie z rana.
    Nie wiem jak Was,ale strasznie mnie męczy to że nikt wokół nie ma pojęcia z czym sie mierzymy,bo to akurat od razu wiedziałam,że nie chce nikomu mowic. W pracy,w najbliższym gronie wszystkie mają małe brzdące,więc codziennie przy kawie rozmowy o dzieciach,a ja robię dobrą minę do złej gry. Ciekawe ile tak można wytrzymać.

Lajla87_87, Firest lubią tę wiadomość

👱‍♀️36l
    AMH 1.19
    TSH 1.97->1.49
    Ft4 16.60
    Żelazo 60.8->45.8
    Ferrytyna 10.6->22.70
    Estradiol 152
    FSH 5.43
    LH 5.49
    Prolaktyna 20.20
    Podejrzenie adenomiozy
    Kariotypy OK

👦38l

16.07. Zarodek z echem 🥳
  • Lajla87_87 Autorytet

Wysłany: 4 maja, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just00 wrote:
    Będę pisać 😉
    Lajla87_87,a wyjściowo też miałaś problemy z progesteronem?
    Wykupiliśmy właśnie badanie kariotypów w alabie zniżka 30%, więc stwierdziliśmy że bierzemy i jutro idziemy na badanie z rana.
    Nie wiem jak Was,ale strasznie mnie męczy to że nikt wokół nie ma pojęcia z czym sie mierzymy,bo to akurat od razu wiedziałam,że nie chce nikomu mowic. W pracy,w najbliższym gronie wszystkie mają małe brzdące,więc codziennie przy kawie rozmowy o dzieciach,a ja robię dobrą minę do złej gry. Ciekawe ile tak można wytrzymać.

Przygotowanie do transferu mrożonego wygląda z tego co czytam na forach podobie u Wszystkich. U mnie akurat jest Estrofem od 3dc 2x1, od 8dc 3x1. Około 12-14 dc masz monitoring i na dzień przed wizytą robisz badanie progesteronu który powinien wynieść jak najniżej (poniżej 1). Na monitoringu lekarz sprawdza ile wynosi Twoje endometrium, żeby podejść do transferu mrożonego endometrium powinno być powyżej 8mm przy niższym lekarz nie dopuści ze względu na niepowodzenie. Następnie dostajesz progesteron który bierzesz na 5-6 dni przed transferem który przez te parę dni ma osiągnąć powyżej 20. Transfer jest różnie między 18 a 23 dc. Dawki progesteronu są spore i w różnych postaciach podawane. W dniu transferu, albo w niektórych klinikach na dzień przed transferem sprawdzasz znowu jego poziom.
    Też to trzymam w tajemnicy w pracy nikt nie wie, jak muszę wyjść na monitoring do kliniki to wymyślam różne bajki byleby mnie zwolnili na pare godzin, w sumie najbliższa rodzina wie tylko tyle że zakwalifikowaliśmy się do programu ale nie mówię że jesteśmy już na tym etapie bo np bardzo nie chciałam usłyszeć że nic się nie stało po nie udanym transferze, obciążenie psychiczne jest straszne, ja już wielokrotnie ryczałam bo leki robią swoje i czasem z głupoty potrafisz się rozbeczeć.
    Super że żeście kupili kariotypy ☺️

👧 ’87 🐈

Kariotyp 🆗

👦 ’85 🐕‍🦺
    Kariotyp 🆗
    09.2024 HBA 75%
    09.2024 MSOME 2%

🍀 Invimed Wrocław 🍀

7dpt <0,2

• LS Ekspertka

Wysłany: 4 maja, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just00 wrote:

Dzięki Just00 😊
    Co do ferrytyny, to moja przygoda zaczęła się w październiku 2023, kiedy prawie zemdlałam po wejściu na wieżę widokową. Zrobiłam badania krwi i wyszło, że cała morfologia na czerwono, ferrytyna na poziomie 8.

Przez 10 miesięcy brałam Feroplex i Sorbifer Durules – ferrytyna urosła tylko do 13. Potem dostałam dożylnie 500 ml żelaza. Hematolog jednak stwierdził, że problemem nie jest wchłanianie, tylko magazynowanie żelaza, i że skoro organizm dobrze przyjmuje żelazo doustnie, to lepiej iść tą drogą, bo jest bardziej naturalna. Powiedział też, żeby nie skupiać się tylko na ferrytynie, tylko patrzeć na nią razem z poziomem żelaza i MCV, jeśli są w normie, to nie ma się czym przejmować.

Po tej dożylnej dawce ferrytyna skoczyła do 60, ale po 5 miesiącach codziennego brania Sorbiferu spadła znowu do 20. Żelazo i MCV nadal są ok. Od dwóch miesięcy ferrytyna trzyma się na poziomie 20–22, więc na razie kontynuuję suplementację. Wg tabelki wyniki są w normie, więc lekarze nie chcą za bardzo coś zmieniać. Robiłam też gastro i kolonoskopię, znaleźli helicobacter, ale po antybiotykach ferrytyna magicznie nie urosła, więc raczej to nie było powodem, chyba że urośnie po czasie 🤷🏼‍♀️ will see.

👩'89
    HSG ✔️AMH 1,4 (07.2024) -->0,99 (04.2025)
    Kariotyp✔️KIR Bx (2DS1✔️)
    Niska ferrytyna 21-->27

🧔‍♂️'74
    Morfologia 1%❌
    Kariotyp ✔️
    Kwalifikacja 01.04✔️
    07.05 💉Menopur300, Rekovelle12
    20.05 - pobrano 11🥚- dojrzałych 11 - zapłodniono 10 - 3 ❄️❄️❄️ 4AB, 4BB, 4BA
    06.06 - histeroskopia ⌛
  • DarKa35 Ekspertka

Wysłany: 5 maja, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just00 wrote:
    Cześć Dziewczyny
    AMH 1.19 ng/ml
    FSH 5.43 mIU/ml
    LH 5.49 mIU/ml
    Estradiol 152 pg/ml
    Prolaktyna 20.20 ng/ml
    DHEA-SO4 340 ug/dl
    Testosteron 41.60 ng/dl
    CA-125 5.72 U/ml
    TSH 1.97 uIU/ml
    FT4 16.60 pmol/l
    Glukoza 79.40 mg/dl
    Insulina 8.8 uIU/ml
    Żelazo 45.8 ug/dl
    Ferrytyna 22.70 ng/ml

Estradiol hamuje owulację. Niestety ale w tym wieku ,to normalne ,że AMH jest nizsze. Zasób jajeczek sie zmniejsza. Plus słabe nasienie. Myślę ,że doktorka chce żebyście nie tracili czasu ,inseminacja, to kilka procent. Tym bardziej ,jak ma podejrzenia jescze innych czynników. Jeśli chodzi o in vitee ,to nie wiem ,ci Cię tak przeraziło. Duzo młodsze dziewczyny z tego korzystają. I to nie jest tak ,że in vitro da Ci gwarancję. Jednym się udaje innym nie. My jesteśmy zdrowi a walczyliśmy ok 5 lat. Potem na prenatalnych po 30 zazwcxyaj jest problem ,bo wzrasta ryzyko trisomii i chorób. Na moje to nie ma co plakac,tylko się pospieszyć. Pozdrawiam.

ToJaa
    IVF I procedura , 4 transfer udany.
    Gameta Bdg.
    preg.png
    Prenatalne ok
    29.04.2025, USG, synek 200g 🩵
    13.05.2025, USG, 14 cm , 270 g. 🥹
    pomału kopiemy mamę
    6.06.2025 połówkowe ❤️ 533 g
    TP 5.10.2025 lub 10.10 🍀😁
  • Runnerka Autorytet

Wysłany: 5 maja, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba rozumiem reakcje Just00 - gdybym ja na pierwszej wizycie w klinice uslyszala propozycje in vitro mysle, ze zareagowalabym podobnie. Ja jednak uslyszalam to duzo pozniej i mialam czas sie do tego psychicznie przygotowac.

Przy okazji melduje sie po pierwszym podgladzie podczas stymulacji. Na razie wyglada to ponoc dobrze, lekarz byl zadowolodony. O ile dobrze pamietam to 8 pecherzykow na jednym jajniki, 3 na drugim. Endometrium jeszcze nie ok, ale rosnie. Kolejny podglad w srode i wtedy decyzja o terminie o punkcji. Kamien spadl mi z serca bo myslalam, ze bedzie gorzej, zwlaszcza ze nadal nie czuje jajnikow 😛 az lekarz byl zdziwiony, ze nic nie czuje.

Lajla87_87 lubi tę wiadomość

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Sono HSG 🆗
    Cytologia - NILM 🆗

🏋🏼 36

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    09.07 CRL 6,9mm i ♥️
  • Lajla87_87 Autorytet

Wysłany: 5 maja, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka wrote:
    Ja chyba rozumiem reakcje Just00 - gdybym ja na pierwszej wizycie w klinice uslyszala propozycje in vitro mysle, ze zareagowalabym podobnie. Ja jednak uslyszalam to duzo pozniej i mialam czas sie do tego psychicznie przygotowac.

Przy okazji melduje sie po pierwszym podgladzie podczas stymulacji. Na razie wyglada to ponoc dobrze, lekarz byl zadowolodony. O ile dobrze pamietam to 8 pecherzykow na jednym jajniki, 3 na drugim. Endometrium jeszcze nie ok, ale rosnie. Kolejny podglad w srode i wtedy decyzja o terminie o punkcji. Kamien spadl mi z serca bo myslalam, ze bedzie gorzej, zwlaszcza ze nadal nie czuje jajnikow 😛 az lekarz byl zdziwiony, ze nic nie czuje.

Też miałam 11 pęcherzyków, także dobra ilość ☺️
    Jesteś naprawdę odporna, że nic jeszcze nie czujesz bo to z każdym dniem było coraz gorzej ☺️

👧 ’87 🐈

Kariotyp 🆗

👦 ’85 🐕‍🦺
    Kariotyp 🆗
    09.2024 HBA 75%
    09.2024 MSOME 2%

🍀 Invimed Wrocław 🍀

7dpt <0,2

• Runnerka Autorytet

Wysłany: 5 maja, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lajla87_87 wrote:
    Też miałam 11 pęcherzyków, także dobra ilość ☺️
    Jesteś naprawdę odporna, że nic jeszcze nie czujesz bo to z każdym dniem było coraz gorzej ☺️
    No czulabym sie spokojniejsza cos czujac 🙂 a tez mialas taka duza roznice miedzy jajnikami jesli chodzi o ilosc pecherzykow czy raczej po rowno? W ktorym dniu stymulacji mialas punkcje?

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Sono HSG 🆗
    Cytologia - NILM 🆗

🏋🏼 36

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    09.07 CRL 6,9mm i ♥️
  • Lajla87_87 Autorytet

Wysłany: 5 maja, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka wrote:
    No czulabym sie spokojniejsza cos czujac 🙂 a tez mialas taka duza roznice miedzy jajnikami jesli chodzi o ilosc pecherzykow czy raczej po rowno? W ktorym dniu stymulacji mialas punkcje?

Pęcherzyków miałam mniej więcej po równo a punkcje miałam w Walentynki czyli w 16dc (15 dniu stymulacji). Przez 12 dni brałam Menopur (od 2dc), i potem dołączono mi orgalutran przez 7 dni, ze oba zastrzyki zakończyłam w 13 dc. 14 dnia cyklu był 1 zastrzyk Ovitrelle i 2 gonapeptyl i 36h później punkcja.

👧 ’87 🐈

Kariotyp 🆗

👦 ’85 🐕‍🦺
    Kariotyp 🆗
    09.2024 HBA 75%
    09.2024 MSOME 2%

🍀 Invimed Wrocław 🍀

7dpt <0,2

‹‹ 1229 1230 1231 1232 1233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ