X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • Gienia40 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, the same here.
    Nie rozmawia się w ogole o tym, że rezerwa na łeb na szyję leci. Ze można mrozic jajeczka jak sie jest mlodym (choć w Polsce social freezing zakazane! Trzeba mieć wskazania med). To powinno być wykładane na biologii w liceum!!

Zdziwiona jestem, że jajka są takie kiepskie po 40. Zawsze myślałam, że jak człowiek nie pali, nie pije, rusza się, jest szczupły i nie żre fast foodów, to jajka są zdrowe.
    Przeraża mnie to , że przez co najmniej 10 lat intensywnego używania smartfona nigdzie się wczesniej na to nie nacielam. Nie ma uświadamiania kobiet, kampanii (choć w sumie, po co one skoro mrożenie jest zabronione?), a od 2015 do 2024 to do gina się szlo po antykoncepcję a nie wskazówki prokreacyjne niestety.

Wśród moich koleżanek (Wawa, korpo, świadome, wykształcone) panował wręcz strach przed zajściem, bo klimat Był jaki był. A poza tym, myślałam ze mam czas!

Pierwszy raz o amh wspomniała moja gin z Medicoveru, po 40 już byłam gdy zaczęłam o dziecku myśleć. I to ona zasugerowała wpierw zbadanie rezerwy.
    Po tym jak rozstałam się z partnerem, bo zmienił zdanie nt dziecka, to ona zasugerowała by mrozic jajka skoro tak dobre amh (ja ciągle ok 3.5-3.7). Ale żaden z innych ginów wcześniej o tym nie wspominał, nawet przed 2015r.
    Aktualnie czekam na stymulacje, podchodzę za granicą jako singielka (w PL kobiety bez męskiego partnera zaplodnic w klinikach nie wolno ;). I jestem przerażona, czy coś z tych 43leynich jajniorow dobrego wycisną:/

• STARAczka Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gienia40 wrote:
    Hej, the same here.
    Nie rozmawia się w ogole o tym, że rezerwa na łeb na szyję leci. Ze można mrozic jajeczka jak sie jest mlodym (choć w Polsce social freezing zakazane! Trzeba mieć wskazania med). To powinno być wykładane na biologii w liceum!!

Zdziwiona jestem, że jajka są takie kiepskie po 40. Zawsze myślałam, że jak człowiek nie pali, nie pije, rusza się, jest szczupły i nie żre fast foodów, to jajka są zdrowe.
    Przeraża mnie to , że przez co najmniej 10 lat intensywnego używania smartfona nigdzie się wczesniej na to nie nacielam. Nie ma uświadamiania kobiet, kampanii (choć w sumie, po co one skoro mrożenie jest zabronione?), a od 2015 do 2024 to do gina się szlo po antykoncepcję a nie wskazówki prokreacyjne niestety.

Wśród moich koleżanek (Wawa, korpo, świadome, wykształcone) panował wręcz strach przed zajściem, bo klimat Był jaki był. A poza tym, myślałam ze mam czas!

Pierwszy raz o amh wspomniała moja gin z Medicoveru, po 40 już byłam gdy zaczęłam o dziecku myśleć. I to ona zasugerowała wpierw zbadanie rezerwy.
    Po tym jak rozstałam się z partnerem, bo zmienił zdanie nt dziecka, to ona zasugerowała by mrozic jajka skoro tak dobre amh (ja ciągle ok 3.5-3.7). Ale żaden z innych ginów wcześniej o tym nie wspominał, nawet przed 2015r.
    Aktualnie czekam na stymulacje, podchodzę za granicą jako singielka (w PL kobiety bez męskiego partnera zaplodnic w klinikach nie wolno ;). I jestem przerażona, czy coś z tych 43leynich jajniorow dobrego wycisną:/
    Jeśli u mnie w tym samym wieku z AMH 1 wycisnęli 11 zarodków, Ty chyba możesz być spokojna. Próbuj! Ja żyłam zdrowo dokładnie tak, jak to opisałaś. I co? "I sorry, proszę pani, wiek jajek zapisany jest w genach i pani ćwiczenia i diety nie zatrzymają procesu starzenia. Ma pani 5% szans". Powodzenia i dawaj znać!

• MagX84 Debiutantka

Wysłany: 26 kwietnia, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą świadomością to mam wrażenie jest tak, że ona się pojawia, jak nie udaje się zajsc, a czas mocno ogranicza. Ja ostrzegam kogo mogę, ale ludzie nie wierzą (tak, te wykształcone z Wawy). A nawet jest fałszywy przekaz, że rodzic można do 50tki (tylko często jakim kosztem). Jak ktoś zwróci uwagę, że w okolicach 40 i po może być trudno, to tylko się usłyszy o staromodnych przekonaniach i zaścianku. Lekarze też są różni. Przykładowo moja koleżanka lat 40, zaczyna starania. Powiedziała gin, o planach na dziecko, a ten jej zlecił LH i FSH i powiedział, że dopiero po roku starań jak nic nie będzie, zgłosić się do kliniki leczenia nieplodnosci (gdzie wszędzie jest info, że po 35 r.z. po pół roku, nie mówiąc już o 40). Koleżanka nie wie też co to AMH.
    Wystarczy sprawdzić statystyki GUS -liczbę urodzeń pierwszych dzieci przez kobiety 40 i więcej i optymizm mocno spada. Z kolei kliniki dla 40 latek dają w zasadzie jako rozwiązanie tylko in vitro, dodadzą, że można próbować inseminację, sugerując jednocześnie że to w zasadzie bez sensu. Moje AMH w 2023 -3,3 obecnie w 2025 -2,9. Tylko jak wiadomo samo AMH nie wystarczy, jest tysiąc innych czynników.

Julinka, _Qlka_ lubią tę wiadomość

• Julinka Debiutantka

Wysłany: 26 kwietnia, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    O to też, zawsze mówili ze chłop całe życie może. A teraz coraz częściej wychodzą problemy po stronie męskiej. A jakie wyszły mu wyniki?
    Podstawowe parametry nasienia:
    Parametr Wynik Norma (WHO)
    Abstynencja płciowa 4 dni 2–7 dni
    Czas upłynnienia 10 min ≤ 60 min
    Objętość ejakulatu 5,4 ml ≥ 1,4 ml
    pH 8,3 > 7,2
    Aglutynacja brak brak lub słaba
    Komórki okrągłe > 10 mln/ml < 5 mln/ml
    Leukocyty >1 mln/ml < 1 mln/ml
    Ocena liczby plemników:
    Liczba plemników w 1 ml 16,7 mln/ml ≥16 mln/ml
    Całkowita liczba plemników 90,3 mln ≥39 mln
    Analiza ruchliwości plemników:
    Typ ruchu Wynik Norma
    Ruch progresywny (A+B) 45% ≥30%
    Ruch nieprogresywny (C) 16% —
    Całkowita ruchliwość (A+B+C) 61% ≥42%
    Morfologia plemników (budowa):
    Parametr Wynik Norma
    Plemniki o prawidłowej budowie 0% ≥4%
    Wizyta u androloga wykazała tez żylak powróżka (androlog nie polecam zabiegu na to)
    A moje AMH 8,47 - mam 35,5 lat
    Byłam w 100% pewna że za niepowodzenia odpowiadam ja a jednak nie

• _Qlka_ Koleżanka

Wysłany: 26 kwietnia, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julinka wrote:
    pH 8,3 > 7,2
    Ocena liczby plemników:
    Typ ruchu Wynik Norma
    Parametr Wynik Norma
    Wizyta u androloga wykazała tez żylak powróżka (androlog nie polecam zabiegu na to)
    Hej! Dobrze byloby zrobic jeszcze fragmentacje DNA w plemnikach, u nas przy morfo 0% miała poziom 45%.

Firest lubi tę wiadomość

• _Qlka_ Koleżanka

Wysłany: 26 kwietnia, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagX84 wrote:
    Z tą świadomością to mam wrażenie jest tak, że ona się pojawia, jak nie udaje się zajsc, a czas mocno ogranicza. Ja ostrzegam kogo mogę, ale ludzie nie wierzą (tak, te wykształcone z Wawy). A nawet jest fałszywy przekaz, że rodzic można do 50tki (tylko często jakim kosztem). Jak ktoś zwróci uwagę, że w okolicach 40 i po może być trudno, to tylko się usłyszy o staromodnych przekonaniach i zaścianku. Lekarze też są różni. Przykładowo moja koleżanka lat 40, zaczyna starania. Powiedziała gin, o planach na dziecko, a ten jej zlecił LH i FSH i powiedział, że dopiero po roku starań jak nic nie będzie, zgłosić się do kliniki leczenia nieplodnosci (gdzie wszędzie jest info, że po 35 r.z. po pół roku, nie mówiąc już o 40). Koleżanka nie wie też co to AMH.
    Wystarczy sprawdzić statystyki GUS -liczbę urodzeń pierwszych dzieci przez kobiety 40 i więcej i optymizm mocno spada. Z kolei kliniki dla 40 latek dają w zasadzie jako rozwiązanie tylko in vitro, dodadzą, że można próbować inseminację, sugerując jednocześnie że to w zasadzie bez sensu. Moje AMH w 2023 -3,3 obecnie w 2025 -2,9. Tylko jak wiadomo samo AMH nie wystarczy, jest tysiąc innych czynników.
    Hej! Tak, tez slyszalam te historie o roku staran bedac juz 35+ i po poronieniu 😑

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julinka wrote:
    pH 8,3 > 7,2
    Ocena liczby plemników:
    Typ ruchu Wynik Norma
    Parametr Wynik Norma
    Wydaje mi się że nie jest aż tak źle oprócz tej morfologii 0% ale widziałam tu na forum historię że facet miał taki wynik a zaraz była ciąża. To jest badanie jakiejs przypadkowej puli plemników więc może być nie mairodajne. Ruch macie bardzo ładny.

Julinka, Firest lubią tę wiadomość

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Morfo 2% ruch 3+19+7% koncentracja 116mln dfi 3,5 hba 82 mar 13
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    ➡️ maj IUI ❓
    ➡️ koniec maja kwalifikacja ivf ❓ 🙈
  • azja87 Znajoma

Wysłany: 26 kwietnia, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LS wrote:
    Azja87, a co na to lekarz?
    Ja jeszcze nie mam doświadczenia, ale z tego, co dziewczyny pisały i co udało mi się dowiedzieć, to wszystko zależy od tego, na jakim etapie się nie udaje – czy w ogóle dochodzi do implantacji?

Jeśli chodzi o liczbę komórek, to wiem, że do ciąży wystarczy ta jedna. Widzę też na forum, że niektóre dziewczyny mają po 20 oocytów, a ostatecznie zostaje 1–2 zarodki. Zdarza się też, że z 15 nie zostaje żaden. Duże znaczenie ma tutaj jakość.
    Ja dopiero jestem przed pierwszą stymulacją i nie wiem, jak to wszystko u mnie będzie wyglądać. Mam spadające AMH, więc nastawiam się na to, żeby chociaż ten jeden się udał... 🥹

Marzycielka, ja też trafiłam do kliniki bez większego researchu i mam tylko cichą nadzieję, że mój lekarz mnie nie zawiedzie. Jestem w Invimed Wrocław.
    A czy przy kolejnym transferze nie można zmienić lekarza?

Co do badań, to ogólnie lekarze nie zlecają zbyt wielu przed pierwszym transferem. Zwykle zaczynają bardziej szczegółową diagnostykę dopiero po trzecim nieudanym podejściu, kiedy można już mniej więcej określić, gdzie może leżeć problem.
    U mnie w podstawowych badaniach nic nie wyszło, więc dopiero sama procedura pokaże, w jakim kierunku warto szukać dalej.

Ona: 37 lat
    On: 50
    AMH: 1,0
  • azja87 Znajoma

Wysłany: 26 kwietnia, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    azja87 wrote:

Z lekarzem po drugim nieudanym transferze jeszcze nie rozmawialiśmy, ale już po pierwszej słabej stymulacji i nieudanym transferze (generalnie było chyba tylko 4 czy 5 dojrzałych komórek, z czego były dwa zarodki i jeden okazał się zdrowy) mimo naszych sugestii nie było żadnych zmian w podejściu, żadnych więcej badań, żadnych supli czy czegoś poleconych. Teraz na pewno bardziej będziemy sami naciskać i właśnie stąd też chciałam was tutaj podpytać - co warto dołożyć, co warto jeszcze przebadać. Nasze dość naiwne wyobrażenia, że in vitro może nie za fajne, ale na 100%=ciąża i dziecko, szybko musieliśmy zrewidować :(

Ona: 37 lat
    On: 50
    AMH: 1,0
  • Julinka Debiutantka

Wysłany: 26 kwietnia, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Qlka_ wrote:
    Hej! Dobrze byloby zrobic jeszcze fragmentacje DNA w plemnikach, u nas przy morfo 0% miała poziom 45%.

Hej, mamy umówione za 3 tyg jeszcze z posiewem

• Julinka Debiutantka

Wysłany: 26 kwietnia, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    azja87 wrote:
    Z lekarzem po drugim nieudanym transferze jeszcze nie rozmawialiśmy, ale już po pierwszej słabej stymulacji i nieudanym transferze (generalnie było chyba tylko 4 czy 5 dojrzałych komórek, z czego były dwa zarodki i jeden okazał się zdrowy) mimo naszych sugestii nie było żadnych zmian w podejściu, żadnych więcej badań, żadnych supli czy czegoś poleconych. Teraz na pewno bardziej będziemy sami naciskać i właśnie stąd też chciałam was tutaj podpytać - co warto dołożyć, co warto jeszcze przebadać. Nasze dość naiwne wyobrażenia, że in vitro może nie za fajne, ale na 100%=ciąża i dziecko, szybko musieliśmy zrewidować :(

Hej Azja, doczytałam, że jesteśmy w bardzo podobnym wieku co Wy. Czy mogę zapytać w jakiej klinice jesteście? My na razie większość badan robimy w Gamecie (ale jeszcze się nie zdecydowaliśmy na in vitro)

• Firest Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Qlka_ wrote:

Hej Qlka, i co udało Wam się zbić jakoś tą fragmentację? U nas 39 wyszło i niedługo zbadamy ponownie, ale masa supli, dieta.. Mega liczę, że coś zbiliśmy.

01.2024 – babystart 🍼
    👩 35
    • 05.2024: AMH 4,7✔️ TSH, FSH, LH, E2✔️ Prog, owu✔️
    • 03.2025: sonoHSG (pianka) – niedrożne❌
    • 04/05.2025: sHSG (lipiodol) – ?🙏
    👨37
    • 08.2024: <1mln/ml❌ 8mln/total❌ Ruch a+b 9%❌ Morfo❔ SDF❔
    • 12.2024: 46mln/ml✔️ 313mln/total✔️ Ruch a+b 45%✔️ Morfo 2%❌ SDF 39%❌ AZF+CFTR ✔️
    • 04/05.2025: Morfo, SDF, ROS – ?🙏

Różni👨‍⚕️ Dużo badań💰 Walczymy💑 IVF=ekstrem😱
  • Firest Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Wydaje mi się że nie jest aż tak źle oprócz tej morfologii 0% ale widziałam tu na forum historię że facet miał taki wynik a zaraz była ciąża. To jest badanie jakiejs przypadkowej puli plemników więc może być nie mairodajne. Ruch macie bardzo ładny.

Dokładnie, nasz androlog też mówił by tak się nie przywiązywać do tych wyników morfologii bo przecież z naszych 300 milionów zbadali tylko referencyjne kilkadziesiąt tysięcy. A w sumie wystarczy tylko jeden dobrej budowy, byle sprytny😊

01.2024 – babystart 🍼
    👩 35
    • 05.2024: AMH 4,7✔️ TSH, FSH, LH, E2✔️ Prog, owu✔️
    • 03.2025: sonoHSG (pianka) – niedrożne❌
    • 04/05.2025: sHSG (lipiodol) – ?🙏
    👨37
    • 08.2024: <1mln/ml❌ 8mln/total❌ Ruch a+b 9%❌ Morfo❔ SDF❔
    • 12.2024: 46mln/ml✔️ 313mln/total✔️ Ruch a+b 45%✔️ Morfo 2%❌ SDF 39%❌ AZF+CFTR ✔️
    • 04/05.2025: Morfo, SDF, ROS – ?🙏

Różni👨‍⚕️ Dużo badań💰 Walczymy💑 IVF=ekstrem😱
‹‹ 1225 1226 1227 1228 1229
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ